TV2Nettavisen

Kriminaljournalen

12.02.2007 @ 09:26
Er Se og Hør et blad eller en kriminell organisasjon? Den nye boken om bladets metoder viser at man lever av en uskjønn blanding av press, penger og smiger - men bør det være ulovlig?

47380-228

Etterspillet etter tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs bok gir arbeid for flere offentlige kontrollorganer:

* Kredittilsynet må finne ut av om banker og kredittkortselskaper bryter taushetsplikten.
* Ligningskontoret bør interessere seg for bokens påstander om svarte penger og skattesnyteri.

Men det er ikke enkeltsakene som gir det mest sjokkerende inntrykket av det indre liv i kjendisbladet.

Langt verre er inntrykket av at redaksjonsledelsen systematisk skyr alle moralske regler og går over lik for å skaffe seg en god oppslagssak - uansett om den er sann eller ikke.

I debatten etter bokutgivelsen har få eller ingen kommet Se og Hør til unnsetning. Derimot får også Håvard Melnæs så ørene flagrer, for eksempel fra Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad (les hans kommentar her).

- Se og Hør er en kriminell organisasjon, sier høgskolelektor ved journalisthøgskolen i Oslo, Magne Lindholm.

Det finnes selvsagt 100 millioner årlige grunner for at de danske eierne lukker øynene, men når Aller-familien åpent sier at de ikke har tenkt å lese boken, bør de tenke seg om. Spesielt hvis de har formelle verv i selskapet.

Flere av episodene som Melnæs skildrer i boken er påstander om direkte lovbrudd.

47380-229

Se og Hør-redaktør Odd J. Nelvik får harde anklager i den nye boken. Foto: Unn Gyda Næss

Problemet er hva som skjer når den moralske indignasjonen legger seg, og justisminister Knut Storberget og presseorganisasjonene vil innføre ulike former for Lex Se og Hør for å få slutt på bladets metoder.

Justisministeren ønsker å dømme media for å bruke opplysninger de vet er fremkommet ulovlig. Det kan høres tilforlatelig ut, men problemet er at intern informasjon som blir lekket er kjernen i all kritisk journalistikk. Informasjonen er per definisjon ulovlig frembragt, men bør avisene la være å bruke den?

I andre sammenhenger er beskyttelse av slike lekkasjer så vesentlig at de er lovhjemlet.

Pressen har blant annet en grunnlovsfestet rett til å beskytte kilder, og nye lovforslag gir såkalte varslere rett til å gå ut med interne forhold hvis det er snakk om viktige, samfunnsmessige hensyn. Det kan være legitimt å skaffe utskrifter av kredittkortregninger eller bankkonti hvis man skal avsløre korrupsjon.

I noen tilfeller vil altså hensikten hellige middelet.

Det kan man neppe si om Se og Hør.

Kommentarer:
Postet av: Halvor

Tidligere PFU-leder Omdal refser Melnæs og kommer dermed Se og Hør til unnsetning. Dette ved å fjerne fokus fra Se og Hørs arbeidsmetoder og over til Melnæs sine. Nå er det vel ingen overhengende fare for at Melnæs kommer til å skrive så veldig mange flere bøker om temaet, derimot VET vi at Se og Hør fortsetter med 2 nr ukentlig. Derfor - bomskudd Omdal.Om jeg ikke liker det så tror jeg det var nødvendig ikke å anonymisere boken. Da ville fokus igjen blitt flyttet, for å avsløre identiteter.Syns også at høgskolelektorer(i journalistikk!) bør vokte seg litt for å bruke uttrykk som "kriminell organisasjon". Det skaper assosiasjoner til helt andre virksomheter enn den Se og Hør driver, hvor moralsk forkastelig den enn måtte være.

12.02.2007 @ 13:14
Postet av: Hans Petter

Korrupsjon er ulovlig og skal etterforskes av politiet. Det som fremkommer i utskrifter fra kredittkortregninger og bankonti er således bevis i etterforskning og skal "testes" i en evt. rettssak. Journalister og redaktører har da vel ingenting med å bruke slike opplysninger til offentlig forlystelse.

12.02.2007 @ 15:29
Postet av: Olaf

Brann i rosernes leir ?

12.02.2007 @ 18:18
Postet av: Wiseman

Først er det alltid interessant å se hvordan et blad eller avis ønsker å fremstå, for så å se hva som egentlig foregår bak i kulissene.At blader som Se&Hør driver denne typen virksomhet er klart alvorlig. De har ikke, og skal ikke ha, noen immunitet for å drive med ulovlig avlytting, forfølgelse eller overvåking. Det er viktig å gi blader og aviser et signal om hvor grensene går.

12.02.2007 @ 20:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4144122
hits