TV2Nettavisen

Fjern AFP-ordningen

01.02.2008 @ 09:09
I en tid med kritisk mangel på arbeidskraft har vi en ordning som belønner 62-åringer for å tre ut av yrkeslivet. Den såkalte AFP-ordningen bør kastes på skraphaugen i årets tariffoppgjør.

roarflthenlo304202b

LO-leder Roar Flåthen bør ikke vinne kampen om å lokke 62-åringer ut av yrkeslivet. Foto: Scanpix.

I diskusjonen om den urimelige pensjonsordningen snakkes det ofte om "sliterne". Det skjuler en virkelighet hvor de aller fleste av oss er funksjonærer. Tiden hvor hundretusener av industriarbeidere løftet tungt, er over. Normalen er at stadig flere ønsker å arbeide både til de blir 70 år - og enda lenger.

Og det er bra. For øyeblikket er kun 44.700 mennesker registert som arbeidsledige. Vi må tilbake til 1980 for å finne en lavere ledighet, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Samtidig har en ordning som belønner arbeidsføre personer til å slutte i arbeidslivet uten at de er uføre (husk at vi har gode ordninger som tar hånd om dem som faller ut av yrkeslivet).

Den ordningen må bort, og sjansen kommer i årets tariffoppgjør.

I disse dager er den ene LO-lederen etter den andre ute med forsikringer om at det blir storstreik hvis ikke regjeringen lar seg presse til å fortsette med å bruke milliardbeløp på ordningen. NHO ønsker å bli kvitt ordningen, men de kan lene seg tilbake og se statsminister Jens Stoltenberg ta fighten.

LOs krav på vegne av de arbeidsføre 62-åringene vil koste rundt 12 milliarder kroner, og kravet kommer altså fra det samme miljøet som vil heve skattene og dempe det private forbruket for å få flere i offentlig arbeid.

LO har sine krav, så det kan være på tide å lansere noen motkrav:

1. Regjeringen må ikke la seg presse til å lovfeste særfordeler for ansatte med tariffavtale. Det er grunnleggene udemokratisk fordi folk fritt må kunne velge om de vil være organisert eller ikke.

2. Vi  bør ikke ha ordninger som belønner folk for å slutte tidlig i arbeid. Folk lever lengre og lengre, og eldrebølgen vil kreve mer arbeidskraft.

3. Det må lønne seg å arbeide fremfor å gå på pensjon. Prinsippet bør også gjelde arbeidstakere mellom 62 og 70 år.

Arbeidet med å få arbeidsføre 62-åringer ut av arbeidslivet går på tvers av det Norge har fått til i arbeidslivet. Hjulene i dette landet går rundt fordi vi særlig har maktet å få kvinnene ut i yrkeslivet. 

yrkesaktive

PS: Og så bør vi la være å bruke ordet "slitere" på alle som er over 62 år. Det er på grensen av det diskriminerende å sykeliggjøre en hel gruppe av oppegående, arbeidsføre og etterspurte arbeidstakere.

Kommentarer:
Postet av: Åge Blummenfelt

Tiden hvor hundretusener av industriarbeidere løfter tungt er over står det i artikkelen. Alle som har jobbet på en byggeplass eller et verksted i 40 år vet at en slik påstand kun kan komme fra en som har lest om industrien og ikke jobbet som byrningsarbeider eller industriarbeider selv.

01.02.2008 @ 11:16
Postet av: Predictable

Dette har jeg ventet på. Journalisten og kontoristen Stavrum som antagligvis ikke har løftet noe tyngre enn et PC tatstatur i sitt liv skal belære industriarbeidere som har jobbet og slitt i 40 år. Det bare måtte komme.Det er tydeligvis langt mellom liv og lære for Nettavisens sjefsklovn.

01.02.2008 @ 11:57
Postet av: Kontorist

Kontorister kan også brenne ut etter eit langt yrkesliv.Mange av dagens 62 åringer gjekk ut i yrkeslivet i ein alder av 14 - 15 år. Fram til 1968 betalte dei inn den tids pensjonsordning alderstrygden. Då Folketrygda kom i 1968 vart dette nulla ut og dei fekk i staden overgangsordningar og avkortningsreglar frå 40 års opptjeningstid.Politikarar og kommentatorar med Stavrum sitt syn nemner ikkje åra i arbeidsliver før Folketrygda, med eit ord. Det er som dei ikkje eksisterer.I 2008 er 1 kull ferdige med full opptjening ( 40 år), men i realiteten kan dagens 62 åringer ha vore ute i arbeidslivet frå rundt 1962, det vil sei at dei har betalt til offentleg pensjonsordningar i 46 år. 6 år meir enn full opptjening i Folketrygda. Eg meinar difor at folk med så lang fartstid bør ha rett til sjølv å bestemma om dei vil fortsetja i arbeidslivet.Dersom Staten honorerer skikkeleg medlemsskap utover full opptjeningstid då sjølvsagt inkludert dei åra vedkomande har betalt inn til/ vore medlem av alderstrygdordninga så trur eg kanskje at mange ville valgt å stå nokre år tilKor mange år opptjening trur du at du, herr Stavrum vil oppnå før du tek ut pensjon ? Neppe over 45 !

Postet av: meg

Hørte en bra kommentar på radioen i dag: "Det er ikke mulig å STÅ i arbeid til man er 70. Det er bare mulig å SITTE i arbeid så lenge". En hjelpepleier, bygningsarbeider og servitør sliter nok mer på slutten av sitt arbeidsliv enn en som sitter godt bak skrivebordet. Jeg reagerer imidlertid på at det skal være så uverdig å få uføretrygd hvis man er syk og sliten. Er man for syk til å jobbe så er det ikke noe uverdig med å få trygd. Skal man tvinge folk til å jobbe til man er 70 så er også arbeidsgiverne nødt til å ta hensyn til at ikke alle er like spreke i kroppen som da de var 35.

01.02.2008 @ 12:44
Postet av: YEYEYE

HØYERE LØNN = HØYERER SKATTER = HØYERER RENTE = HØYERER PRISER I SAMMFUNNET PÅ ALT FRA MAT TIL BOLIGER = I NESTE OMGANG HØYERER LØNN IGJEN = HØYERER RENTE IGJEN OG HØYERER SKATTER IGJEN.OND SPIRAL DETTE!!!NÅ MÅ LO ROE SEG ELLER FÅR VI FLERE RENTE ØKNINGER, NÅR VI EGENTLIG BURDE SENKE RENTEN FOR Å SIKKRE NORSKE ARBEIDSPLASSER.OM LO FÅR DEN FORMIDABLE LØNNSKAMPEN DE VIL HA GJENNOM MÅ RENTA OPP OG DA VIL ARBEIDSPLASSER GÅ TAPT FORDI RENTEN MÅ ØKES MENS USA SETTER NED RETEN SIN DRAMATISK I DISSE TIDER!!! KRONEN VIL STYRKE SEG ENORMT MOT DOLLAR OG 49 % AV NORSKE SELSKAPER SOM DRIVER EKSPORT VIL FÅ PROBLEMER MED Å SELGE VARENE SINE TIL USA BLANT ANNET!BEDRE AT LO FOLKA HAR ARBEID ENN Å MISTE DEN FORDI DE ER GRÅDIGE`????LO & AP ER NOEN KOMMUNIST JÆVLER!LØNNSVEKSTEN VIL GI PRISSTIGNING. PÅ ALT FRA BOLIGER TIL MAT TIL FORBUKSVARER, EN ELLER ANNEN PLASS MÅ PENGENE KOMME FRA, JO RIKTIG , PENGENE KOMMER FRA OSS SELV VI BETALER MER FOR VARENE SLIK AT VI SKAL FINANSIERE VÅRT EGET LØNNSØKE!!!!SOM SAGT EN OND SPIRAL!!!!

01.02.2008 @ 13:23
Postet av: K

Hvorfor er "sliterne" de som gir seg først? I alle andre sammenhenger er sliterne de som holder ut.

01.02.2008 @ 14:14
Postet av: NA

Går utifra at noe av det du skriver her er for å provosere, så gratulerer med det.Ikke alle sitter ved en kontorpult å trykker på knapper, det er noen som bruker kroppen sin daglig til tunge løft. Vi har fremdeles snekkerer, fiskere, stålarbeidere, murere, søppeltømmere, bilmekanikere, nordsjøarbeidere osv. Mange har slitasjeskader etter årevis med aktiv jobbing, imens andre (redaktører f.eks) har litt hodepine.Man kan ikke sitte ved et skrive bord å skrive slikt tøv som du gjør nå ! Når du skal bygge på hytta eller fikse bilen din så er det noen som gjør den jobben, fysisk. Olja kommer ikke opp av seg selv, å hun som stabler matvarer i butikken er der hver dag.De som ønsker å jobbe videre etter fylte 62 år må jo få lov til det, men de som ikke orker mer bør kunne slippe uten at det må stilles en diagnose. Det er lite verdig å avslutet et langt rikt arbeidsliv med en uføretrygd fordi en skal tvinges til å jobbe like lenge som en redaktør, som stort sett sitter på baken å mener ting han nødvendigvis ikke vet noe om. Løft blikket å se deg rundt forbi, det er mange som ikke er funksjonærer.Skriv heller om de som lurer seg unna dersom du ønsker fler hender i arbeide. Det er for mange i dagens samfunn som ikke gidder å jobbe eller som jobber svart.

01.02.2008 @ 14:26
Postet av: Realist

Et samfunn der folk lever stadig lenger, men går stadig tidligere av med pensjon, er ikke bærekraftig. AFP-ordningen burde aldri vært innført, og jo fortere den fjernes desto bedre. I neste omgang bør pensjonsalderen økes fra 67 til 70.

01.02.2008 @ 14:37
Postet av: Mats

Det som er betenkelig er hvor grunnleggende usosialt LOs krav er. Men det viser vel bare sosialismens sanne ansikt - det er ikke samfunnets interesser som er viktigst for sosialistene. Det viktigste er at ingen andre har det bedre enn sosialisten. Kort sagt, en gjeng med egoister som benytter all sin tid på å misunne folk som gjør det bedre enn dem selv, som har tatt utdanning i stedet for å begynne å jobbe som 16 åring, som tar økonomisk risiko, som tar initiativ og starter opp virksomheter. Der høyresiden er opptatt av å få så mange som mulig opp på et høyere nivå økonomisk, er sosialistene opptatt av å få de som befinner seg på et høyere nivå, ned til sitt nivå. Tidenes paradoks!

01.02.2008 @ 15:32
Postet av: Ivar P

Ikkje rart at en toppleder øser ut av seg om den utrolig dårlige ordningen. Stavrum er vel en av dei som har sikra seg økonomisk på anna vis, og slipper å tenke på hvilke kr han skal snu og vende på når han blir ufør og/eller pensjonist.Det minner (som vanlig) fra Stavrum sin kant, om usedvanlig dårlig gangsyn når det gjelder politiske saker, der innsynet i norsk virkelighet er like virkelighetsfjern, som den er støtende for folk flest. Kanskje neste gang, så kan du gjemme vekk honoraret fra NHO's propaganda-avdeling før du skriver innleggene dine?Nei, Stavrum. Påstandene og polemikken din står ikkje til troende. Du bør heller pelle ræva di til Pressen Faglige Utvalg, for å svare på kvifor du ikkje makter å være redaktør for dine egne nettdebatter. God Bedring.

01.02.2008 @ 15:32
Postet av: Torfinn Hansen

Slikt vås kan bare skrives av en som er totalt uvitende om arbeidslivet. Hvor innskrenket går det an å bli? Ignorans-toppen på dette feltet holdes suverent av Gunnar Stavrum. Bare individer som aldri har utført et dagsverk fysisk arbeid kan servere slikt nonsens.

01.02.2008 @ 16:27
Postet av: Lasse

Det blir spennende å se hvor gammel Gunnar Stavrum er når han går av. Men i og med at han gjør en totalt samfunnsunyttig jobb så har han vel neppe tenkt å holde på til han er 70.

01.02.2008 @ 17:05
Postet av: Dirlada

Jeg fatter poenget til journalisten. Hvis alle skal gå av som 62-årig hvem i all verden skal skape rikdomen til såkal arbeidsgiverne (les kapitalistene) ? Journalisten er et ekte talerør for dem . Hele "artikkel" lukter oppgulp og hat mot alle som ønsker å ikke bli utnyttet (skape kapitalistenes rikdom altså) til de dør som 70-åringer eller der omkring. Skam deg mann!!

01.02.2008 @ 17:57
Postet av: Til NA fra 30-åring

Hvorfor skal det være så uverdig å få uføretrygd? Synes det er mye mer uverdig hvis vi skal ha et samfunn hvor vi ikke har råd til å gi folk god nok helsehjelp eller ungene våre utdanning, fordi arbeidsføre 62-åringer skal ha betalt ferie. Henger bare ikke på greip! Skjønner at d er vanskelig å gi fra seg en opparbeidet rettighet, men i dette tilfellet er det det eneste riktige!

01.02.2008 @ 19:25
Postet av: G. Viken

Gratulerer her Stavrum nisse, hvis du klarer å komme med en listte på 1000 personer som kunne tenke seg å gå til de er 70+ skal jeg personlig be om unskyldning for å ha kalt deg nisse men jeg regner ikke med at du forstår hva du egentlig skriver her. klart vi må finne en måte å oppretholde sysselsettingen på men å ta slitne "arbeidere" noe du tydeligvis ikke vet hva er, å kreve at disse skal jobbe til de stuper. Ja det faller på sin egen urimelighet. Ta deg en jobb i det som vi på vestlandet kaller arbeid, og prøv om du klarer 2 år i en slik bransje. Med andre ord kom deg ut i arbeid.Ingen jeg kjenner ønsker å gå til de er 70, og jeg jobber i nordsjøen, tungt fysisk arbeid 12 timer daglig. Velkommen er du til å prøve, men jeg regner med at du ikke hadde holdt et halvt år engang

01.02.2008 @ 19:57
Postet av: GH

Helt i orden at AFP ordningen erstattes av noe annet, f eks 64 år frivillig for alle,inkl forsvar og politi. Avtalen ble inngått i helt andre tider enn i dag og bør ha gått ut på dato. De som angriper ordningen skulle knapt ha uttalelsesrett i saken da det ofte er de samme som jobber minst for mest og har råd til

egenpensjon først. Her sitter det egoister på begge sider, 165 av dem har fantomordning på Stortinget. Stavrum må se helheten og ikke bare snever samfunnsøkonomi. Forøvrig tror jeg nok i motsetning til mange andre, at Stavrum fint takler de fleste samfunnsnyttige jobber til han fyller 67 år, hvis han vil.

01.02.2008 @ 22:16
Postet av: Rikken

Ang,Afp ordningen.I byen hvor jeg bor kjenner jeg til to som for noen som gikk av med afp for tre år siden,disse var smarte de kjøpte seg hver sin sjark,begynte som byfiskere,etterhvert ble det Lofotfiske.I dag er de svært velstående mennesker,hvis det er meningen med Afp,da har den ikke noen særlig funksjon.Det burde da etter min mening ha vært en klausul i Afp?som sa at de fikk en grundig medisinsk vurdering før de overhodet fikk,afp det er etterhvert blitt flere av de som har starta opp med sjark og by fiske.Lurer på hvodan de får løyve til å bedrive denne type virksomhet? Er den lyssky,er den unndratt fra skatt,ja da gjør de svært gode penger,for flesteparten av byens befolkning handler fisk direkte fra havet for å få den så fersk som mulig + dette har de full afp.Jeg blir svett.

02.02.2008 @ 07:57
Postet av: Åge Blummenfelt

Veldig mange av oss som har jobbet i fysiske yrker har slitte skuldre, knær som ikke funker lenger eller problemer med rygg og nakke. Det er plager som kommer et langt liv i arbeid. Som elektrikker kan jeg mye om slike plager. Vi som begynte i jobb før fylte 20 år, har stått i jobb i over 40 år når vi er 62. Vi har da gjort den innsatsen som samfunnet kan forvente av oss. Da skal det finnes ordningen som gjør med mulig å gå av med pensjon på en verdig måte og vi ikke må krangle oss til uføretrygd. Dagens AFP er en slik ordning.

02.02.2008 @ 10:25
Postet av: tilo 30 åring fra NA

Når du har stått last og brast i jobben din ifra du er 16 år til du er 60 er det mildt sagt uverdig å måtte krype til korset å bli uføretrygdet... tro meg!! jeg er det selv.

02.02.2008 @ 11:53
Postet av: Omvendt logikk

På grunn av at privateide bedrifter selger mer enn de har ansatte til å håndtere skal AFP-ordningen avvikles?Dette er en forvrengt logikk som ikke holder vann.Jeg jobbet i mange år i oljeindustrien med et internasjonalt marked, og for oss i prosjektene var det en konstant utfordring at salgsavdelingen ALLTID oversolgte i forhold til antall ansatte. For å komme i mål brøt bedriften konstant arbeidsmiljøloven, og tok av toppene med å ansette nye. Ved minste tegn på nedgang ble kraftige opprydninger foretatt og ansatte sparket for fote.Så Stavrum mener at for at bedriftseierne skal tjene noen hundre milliarder ekstra nå i oppgangstiden, så skal de over 62 ta regningen. Gjett hvem som også tar regningen ved første tegn til nedgang i økonomien igjen? Tror du at de rike bedriftseierne sitter og tar ansvar for å holde de eldre i jobb selv i nedgangstider? Neppe.La bedriftseierne ta vare på seg selv ved å si nei til oppdrag de ikke har ansatte til å håndtere. Så kan de eldre få ha AFP-ordningen sin i fred.

02.02.2008 @ 12:11
Postet av: Peder Frantzenius Pedersen

Jøss! jeg har jo alltid sett på nettavisen som en høyrevridd nettavis, men dette er jo nesten fox news. Det er jo som å høre retorikken direkte fra civita via finanspolitisk talsmann i høyre til nettavisens redaktør. Det skremmende er jo at det nye "høyre" (arbeiderpartiet) er med på dette. Bruk stemmeseddelen!

02.02.2008 @ 12:54
Postet av: jim robin hansen

La folk få beholde pengene sine selv. Da slipper vi et enda mer innviklet pensjonsordning, og eldre kan velge mellom ulike aktører som vil tilby dem hjelp, isteden for i dag der eldre blir tvunget i fra seg penger, og ender opp til å bli behandlet som dritt.

02.02.2008 @ 20:00
Postet av: Tore Mod

Det er svært interessant å se på at du, Stavrum, offentliggjør en slik totalt mangel på kunnskapom arbeidslivet og hvordan andre yrkesgrupper har det på jobb hver dag.Husk at etter dette blir du ikke tatt på alvor av hundre tusener av arbeidere og dettegjorde du helt frivillig!!

02.02.2008 @ 22:54
Postet av: riks-synser

Husk nå på hvorfor vi har en pensjonsreform! Utgangspunktet for pensjonsreformen er todelt, for det første må vi spare penger og for det andre må skaffe flere som kan jobbe. Til dere som vurderer å gå av med AFP, dere sender regningen videre til oss som er yngre og som dermed må forsørge dere - tror dere at vi gidder det? Tenkt litt over hvordan dere har oppdratt oss? Dere har selv foreldre som stod i jobb til de var 70 - sa snakker vi slitere, de jobbet også lørdager (riktignok halve dag). For oss som er i 30-årene i dag er lite sannsynlig at vi får gå av før vi er godt oppi 70-årene. For min del må dere bare gå av ved 62, men jeg er ikke innstilt på å plukke opp regningen - dere får da rett og slett klare dere selv. Jeg gir blaffen i om dere ikke får hjemmesykepleie eller plass på hjem. Dersom dere er så uansvarlige at dere ikke vil være med å dra lasset.En siste ting: Til alle dere som av fysiske årsaker ikke klarer å jobbe lenger - selvsagt skal dere få gå av tidlig, men det må behovsprøves.

03.02.2008 @ 09:22
Postet av: Åge Blummenfelt

Hei riks-synser. Nøyaktig hvor er det vi må spare penger i det norske budsjettet?

03.02.2008 @ 12:10
Postet av: Svein

Hva går livet ut på, Stavrum? Å være optimalt produktive brikker i turbokapitalismens og forbrukersamfunnets tidsalder, eller et liv med tid og overskudd til familie, venner, et liv med normal puls og helse. Kom deg i produktivt arbeid hvis du er så bekymret. Vi andre er utslitt av stadig tøffere krav. Andre verdier enn produktivitet og effektivitet betyr noe for oss som er presset til siste dråpe. Snakk om perspektivløs "journalist"....

03.02.2008 @ 14:10
Postet av: suni

I 1994 ble 7000 arbeidstakere sagt opp i Telenor med begrunnelse omorganisering. 80% av de oppsagte var kvinner over 50 år.Etter over 34 års tjeneste var det med tunge steg jeg gikk

ut fra min arbeidsplass siste dagen.Jeg har god utdannelse, og var lei meg en stund, inntil jeg bestemte meg for å gå videre. Søkte 203 jobber i løpet av de neste to årene, og fikk svar fra 3 firmaer. Når begrunnelsen er "for gammel", blir jo ikke det bedre med årene, så jeg skal ALDRI søk en jobb mer i mitt liv.

Utrolig mye arroganse ute og går blant silkedressene. Jeg har hatt mange vikarjobber i disse årene, med varighet fra 1 uke til 4,5 år.

Etter en mislykket operasjon, har jeg fått en kronisk sykdom, som gjør at jeg ikke lenger kan jobbe som før, desverre.Og legen søkte uføretrygd for meg, 2 år før folkepensjon.I går fikk jeg beskjed fra aetat om at jeg må gå på kurs for å motiveres til jobbsøk, før uføre-søknaden kan vurderes. 12 år etter at myndighetene fjernet meg fra en jobb jeg skjøttet til full tilfredsstillelse, og som de måtte ansette 2 nye for å greie.Jeg legger ut rottegift på styrerommene i tankene.

03.02.2008 @ 16:59
Postet av: Industriarbeider

Norge har et av verdens mest velfungerende og "snille" arbeidmarkeder. Lønnsforskjellene mellom ufaglærte/lavt utdannede og utdanningsgruppene/ledere er og blant de laveste som finnes. Og alt dette er fint.Det skremmende er at LO turer fram med en urealistisk kravmentalitet som stakkarsliggjør arbeidstakere landet rundt. Det er rett og slett absurd at friske mennesker skal belønnes for å ta fri etter fylte 62. Selv i tungindustrien er arbeidet så tilrettelagt at få, om noen, ikke kan stå i jobb til normalgrensen på 67. Dersom man av helsemessige årsaker må legge inn årene, sikrer jo verden beste uførepensjon for at tilværelsen fortsatt blir levelig. Folk må i større grad selv ta ansvar for helse og kropp. En "sliter" som tilbringer det meste av fritiden foran TV´en har stort sett seg selv å takke for helseproblemer som måtte dukke opp (med unntak av alvorlig sykdom som, altså, dekkes godt av uføretrygden). For øvrig er slitasjeskader minst like utbredt blant kontorfolket, som antageligvis har det mest usunne arbeidet som finnes i dag.Ta ansvar for dere selv, og slutt og syt! Staten er ikke svaret på alt.

03.02.2008 @ 19:14
Postet av: Gunnar Stavrum

Heisann, her var det mye sterke meninger og harde karakteristikker (sjefklovn etc.).Det som står igjen er at AFP-ordningen ikke gjelder de som er uføre og utslitt. De har trygdeordninger.AFP-ordningen er en frivillig førpensjons-ordning, og kjernespørsmålene få av tilhengerne tør svare på, er:- bør fagorganiserte får særordninger som er bedre enn alle andre, betalt av staten (les: også de andre)?- er det rimelig at folk som ønsker å gå av tidligere får like bra betalt som de som velger å jobbe til de blir 67?Mange av motinnleggene later til å ønske en lavere pensjonsalder. Det er greit, men da bør det gjelde for alle. Konsekvensene blir færre hender i arbeidslivet og lavere velferd. Men det er en avveining om mer fritid er verdt mindre forbruk.Jeg fastholder at de aller, aller fleste ikke lenger har fysisk hardt arbeid. De fleste av oss er faktisk funksjonærer. Det er ikke noe jeg finner på, det er nok å se på statistikken til SSB.Og så til dere som tror jeg aldri har vært ute av et redaktørkontor: Tøys! Jeg har faktisk også arbeidet på flere industriarbeidsplasser. Selv da - for tjue år siden - var det typiske at man satt på et kontrollrom, ikke at man stod og lempet tunge sekker. Glem 30-årene (og husk at de som faktisk er utslitt har gode trygdeordninger).Selvsagt kan man bli utbrent og lei av å arbeide på kontor, stå foran en skoleklasse eller ekspedere i en butikk. Og selvsagt kan man bli utslitt av å arbeide med helse og omsorg.Derfor bør det være helt opp til den enkelte om han/hun vil gå av tidligere. Men det må være en ordning som er lik for alle siden den betales av oss alle. Og så må det lønne seg å arbeide lenger.Altså: Omtrent som foreslått i pensjonsreformen og som det er tverrpolitisk enighet om - også i dagens regjeringspartier.

04.02.2008 @ 08:20
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Per Otto Borgen

Av alle tåpelige innlegg jeg har lest om AFP, tror jeg utvilsomt at Stavrums tar prisen. Det viser en så livsfjern og virkelighetsfjern verden at den bare kan ha vært utformet i en nettavisjournalists hode. Stavrum ville nok ha passet best som slavedriver i USA på 1800-tallet. Og hva i all verden mener han med at det må lønne seg å arbeide fremfor å motta pensjon? Tror han AFP-pensjonister får utbetalt 100 prosent av tidligere lønn? De må nok pent nøye seg med rundt 60 prosent, og da er det vel ingen som vil gå ut av arbeidslivet medmindre de er utslitte.

04.02.2008 @ 09:23
Postet av: Pensjonist om 8 år

Jeg ønsker å gå av når jeg er 55. Eneste mulighet er da å spare i fond selv og kanskje selge huset da, og deretter flytte til et billigere og varmere land. 55 er vanlig pensjonsalder i f.eks USA. Hvorfor skal ikke vi også få velge fritt. Er det bedre å jobbe til 67 for så å dø av hjerteinfarkt året etter. Det er jo selvfølgelig samfunnsøkonomisk..men ikke særlig smart. 67 års regelen må oppheves.Folk må få gå av når de vil fra 50 år. Og det betyr at deres pensjonsfond må kunne brukes fritt fra 50. AFP kan slå inn på 62.

04.02.2008 @ 12:59
Postet av: Ung sliter

Kan noen av dere som kritiserer Stavrum gi NOEN ARGUMENTER for at enkelte arbeidstagere skal ha spesielle fordeler fordi de er medlem av LO?Hilsen ung sliter

04.02.2008 @ 17:04
Postet av: McCarthy

JEG er av dem som regner med økende arbeidsledighet i nær fremtid(historien frajanuar 1988 gjentar seg - da gjorde visst antallet arbeidsledige et brått et stygt byks oppover). Allerede neste januar kan det skje som jeg her antyder - og som i januar 1988 - i kjølvannet av lignende børsuro som har preget det økonomiske nyhetsbillede i det siste.Og hva med denne afp-diskusjonen og argumentetom knapphet på arbeidskraft?JEG mener vi må bare ta høyde for en alvorlig forverring av sysselsettingen hertilland med igjen "milelange dagpenge-køer" hos NAV.Mao - om knapt ett års tid er vi kanskje igjen opptatt av dette at vi i det hele tatt er glad vi har en jobb å gå til - og vips så legger vi AFP-rettigheter og andre "luksusproblem" til side.

05.02.2008 @ 07:55
Postet av: thm4855

Fjern AFP-ordningendet er tydelig at du ikke forstår så mye Stavrum, - etter mange år på sjøen og 12år på lastebilverksted, og 26 år som maskinist ved Molde sjukehus er ikke skuldre og nakke særlig gode lengre. og iår blir jeg 65år og er glad jeg kan benytte AFP. du burde heller se på kontorrotter som deg selv som sover seg gjennom halve dagen - sitter med kaffekoppen og skitprater i møter som det vanligvis ikke blir noe konstruktivt utav - møtes for å holde møte.det ER folk som har behov for en slik ordning fremdeles - det du skriver i artikkelen din er rett og slett SKIT?jeg skal ikke være uhøflig mot deg, men bare si DRA TIL HELVETE FORBANNEDE BLADNEGER:thmmolde

05.02.2008 @ 10:43
Postet av: Datamann

Hallo!!!Er det noen som vil ha en 70 år gammel datamann???? Eller 62 år for den saks skyld??? Jeg er 45 og har vært utdatert i minst ti år. Gleder meg til å gå av så fort som mulig, kan ikke vente!!!! Hjelp jeg vil av!!!!!

12.02.2008 @ 09:17

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5678105
hits