TV2Nettavisen

Bonde-egoister

29.01.2008 @ 08:52
Norske bønder vil produsere mer kjøtt - og velte regningen over på forbrukerne, miljøet og fattige bønder i andre land.

gris

Bøndene vil produsere mer kjøtt og sende regningen til deg og meg. Foto: Scanpix.


Landbrukets Utredningskontor har intervjuet 1500 bønder som produserer melk, sauekjøtt og storfekjøtt.

- Det er få som vil redusere eller legge ned. Flertallet sier det blir omtrent som i dag, men veldig mange sier de vil øke produksjon, sier Hanne Eldby, administrerende direktør for Landbrukets Utredningskontor, til Nationen.
 
Hun har laget undersøkelsen, og den er betalt av  Norsk Landbrukssamvirke, Nortura og Tine.

Sjelden har sammenhengen i politikken kommet klarere til syne, og hvis finansminister Kristin Halvorsen her holder tunga rett i munnen vil hun få et politisk kinderegg - tre gode ting samtidig.

Bøndene krever mer penger for å produsere mer kjøtt. De vet at pengekranen fra staten er skrudd igjen, så de ønsker å velte regningen over på deg og meg: - Jeg tror altså mer av regningen må sendes til forbrukerne og ikke til staten, sier bonde Helge Olav Aas til avisen.

Det er rene ord for pengene.

Hvert kilogram kjøtt norske bønder produserer til erstatning for import koster penger for forbrukerne og/eller staten. Totalt snakker vi om nær 20 milliarder kroner i importvern og subsidier til bøndene.

(At vi samtidig har en storstilt nedleggelse av gårdsbruk og fraflytting fra bygdene viser hvor mislykket politikken er).

Samtidig er importvern som å heise opp stigen under oss ved å holde ulandene unna. Det er altså grunnleggende usolidarisk.

Til overmål er jordbruket en av landets største forurensere. Jordbruket står alene for nesten like mye utslipp av klimagasser som samtlige norske husholdninger!

Når bøndene vil lage mer kjøtt, bør alarmbjellene ringe i Finansdepartementet. Her kan den rødgrønne regjeringen oppnå resultater, men det krever at de tør gripe inn hos sine egne.

kristinhalvorsen3975133x180

Kinderegg for Kristin Halvorsen. Foto: Regjeringen.no

Ved å kvele ambisjonene vil Kristin Halvorsen oppnå tre ting:

- Spare penger for forbrukerne og staten
- Stimulere til utvikling i fattige land
- Redusere norske klimautslipp.

Snakk om politisk kinderegg.

Kommentarer:
Postet av: Lars

Glad for at du ikke er egoist når det gjelder egen lønn og goder.....

29.01.2008 @ 09:34
Postet av: FandenSpare

Er alltid skeptisk når våre myndigheter, Nortura, Tine og bondelag- og organsiasjoner er ute med slike "undersøkelser"... På tide å vurdere kritisk disse overføringene, slik Stavrum tydelig mener, og jeg er enig med Stavrum...

29.01.2008 @ 09:39
Postet av: Frode

1) det blir altså mindre klimautslipp ved å produsere kjøtt i utlandet, stort sett i ekstremt industrialiserte landbruksland ("U")-land som Brasil, og deretter frakte kjøttet til Norge med båt? 2) En arbeidsplass i jordbruket finansierer ca 3 arbeidsplasser utenom (SSB) Fjerner du 20 000 årsverk i jordbruket, fjerner du altså ca. 80 000 arbeidsplasser + at du utrydder 50% av næringsvirksomheten på bygdene. Hva er skatteinntektene av 80 000 årsverk, Stavrum? Er forslaget ditt å spare samfunnet for penger?3) Det blir sikkert snart ledig informasjonskonsulentstilling i FrP

29.01.2008 @ 10:10
Postet av: Gustav

Er det ingen som klarer å fatte at landbrukspolitikken i dette landet også er distrikspolitikk. Skal vi ha lys i bygdene er bonden en hjørnesteinbedrift. Mat må vi også ha, og om grisen fiser metangass og kua raper her i Norge eller i et eller annet land er vel ett fett? Den eneste forskjellen er prisen, og noe av det er distrikspolitikk. Skulle alle i dette landet bosatt seg i de store sentra?

29.01.2008 @ 10:11
Postet av: Kolbjørn

Som både Frode og Gustav har påpekt så er nok regnestykket litt mer komplisert enn det du tror, Gunnar Stavrum. Har du tenkt på at kinderegget ditt kan vise seg å bli en trojansk hest istedet?

29.01.2008 @ 10:21
Postet av: Mannen i gata

Gustav og Frode. Landbruket er Norges største vernede bedrift, de blir subsidiert i øst og vest og en stor del av brukene har ikke livets rett. Tenk hvis alle skulle få gratis biletter slik som jordbruket gjør, tenk om murere ble subsidiert på samme måte heh?

29.01.2008 @ 10:25
Postet av: Mefume

Frode og Gustav har ikke skjønt noe. Vi snakker ikke om lønn. Vi snakker om bønder som selvstendig næringsdrivende som burde ha konkurrert på lik linje med alle andre selvstendig næringsdrivende. Når bønder snakker om lønn, så er det faktisk OVERSKUDDET eter at alle kostnader er trukket fra! Og det er statens osm betaler inntektene! Det helt logiske ville vært et fritt marked, der forbrukeren betaler det det måtte koste. Tilbud og etterspørsel regulerer pris. Verre er det ikke.Det som er viktig i norsk distriktpolitikk er Rema 1000 og bensinstasjoner. Ikke oversubsidierte gårdsbruk. I dagens Norge er det skrikende mangel på arbeidskraft. og det er samfunnsmessig likegyldig hvor folk bor. Å subsidiere enkeltgrupper for å holde liv i dirstiktene blir helt noldus!Subsidier heller bensinstasjonsforhandlere!

29.01.2008 @ 11:36
Postet av: Gustav

MEFUME!Les mitt innlegg en gang til, og si fra hvilke deler du ikke forstår.

29.01.2008 @ 13:43
Postet av: jon

Jorden er kraftig overbefolket Gunnar Stavrum!!!Det er problemet, ikke at vi som bor her spiser mat. Angrip heller forbrukernes forbruk som snop, brus, biler, pc, strømforbruk, hytte, store hus, sydenreiser osv...Mat er det nødvendigste av ALT!!!

29.01.2008 @ 14:15
Postet av: saklig

Gustav, alle vet at landbrukspolitikk er distriktspolitikk. Men det blir jo ikke mer uangripelig av den grunn. Hele poenget er at Stavrum og en del av oss andre mener denne politikken er forfeilet. Vi må gjerne diskutere om det er rett eller galt. Der finnes det selvsagt ulike syn, men vi kan ikke unnlate å diskutere en sak bare fordi det er distrikspolitikk? For meg er det uvesentlig hva slags politikk det er snakk om så lenge den er mislykket. Vi kan godt forsette å pøse inn penger i landbrukspolitikken, men det vil ikke hindre nedleggelsen av norske gårdsbruk. De dør sakte men sikkert uavhengig av hvor mye penger som tilføres. Hvis du først skal amputere er det en fordel for alle parter å bruke en skarp kniv, ikke en sløv og rusten en slik det brukes i dag.

29.01.2008 @ 23:57
Postet av: Realistisk

Hvem som er egoister i dette bildet kan nok diskuteres. Den største er i alle fall Stavrum som ikke vil betale for de maten han spiser og som han trolig er totalt avhengig av. Bøndene er en yrkesgruppe som til det kjedsommeligste blir utskjelt og hånet av "den gemene hop" der Stavrum kaster på mere køl. Jeg er langt i fra noen bonde, men det fratar meg ikke ansvaret jeg har for å forsøke å se sammenhengene i et samfunn. Og til sutrepaven Stavrum vil jeg si: Aldri har vi betalt mindre for maten enn det vi gjør i dag, men slike fakta gjør tydligvis ikke inntrykk. Er målet å bli kvitt alle bønder her i landet og importere all mat fra utlandet? Hvor hodeløse kan disse eplekjekke Frp-folka bli? Men mot dumheten kjemper selv gudene fremdeles forgjeves.

30.01.2008 @ 09:34
Postet av: småbrukaren

Jadda Stavrum, har du tenkt på at den maten me importerar er sterkt subsidiert i dei landa den vert produsert? I tillegg kjem subsidieringa av transport ved spesielle skattereglar til redarane. Nei å klaga på at Norske bønder får for mykje midlar frå staten er eit bomskot, saka er at norske forbrukarar får desse subsidiane ved at dei ikkje betalar det maten kostar. Så neste gong du er i Sverige og kjøper billegflesk, bør du TAKKA " Medelsvennson" i handa, han er med og betalar for det billege flesket du får gjennom EU- subsidiar!

06.02.2008 @ 11:04

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5673648
hits