TV2Nettavisen

Skammelig

28.01.2008 @ 09:00

Behandlingen av nordsjødykkerne er skammelig. Vi har en liten gruppe å takke for milliardinntekter, men behandler dem som en moderne utgave av krigsseilerne.

dykkere

dagsavisen logoI moderne tid er det knapt noen gruppe som fortjener større takk enn de omlag 270 dykkerne som er med i Nordsjødykker Alliansen. Uten deres innsats kunne vi ikke bygget ut oljefeltene på store dyp i Nordsjøen.

Men pionerarbeidet har hatt sin pris: På 70-tallet sendte vi folk ned på store dyp uten særlige kunnskaper om de farene vi utsatte dem for. Ni av ti ble utsatt for dødsfare, viser en undersøkelse fra Haukeland Universitetssykeshus.

Ettervirkningene har fått flere til å ta livet sitt, mens mange v de andre sliter med nevrologiske skader, har problemer med å konsentrere seg, vondt i leddene, er trette og deprimerte.

- Var du dykker skulle du tåle alt, men etter å ha hatt flere nær-døden-opplevelser på jobb og ikke fått behandling, går det kraftig utover nattesøvnen og familielivet. Det kan ta livet av folk, sier pionerdykker Albert Johnsen til Dagsavisen.

I dag starter en rettssak 24 av medlemmene i Nordsjødykker Alliansen har reist mot staten. Vinner de frem kan det koste staten milliardbeløp.

Det ville i så fall være fortjent. Er det en gruppe som fortjener både en økonomisk, moralsk og juridisk oppreisning, så er det dypdykkerne fra Nordsjøen. Vi utsatte dem for uforsvarlige påkjenninger og de ble i praksis ofret slik at vi kunne få opp nordsjøoljen.

Dykkerne krever tapt arbeidsfortjeneste og hevder at staten i en årrekke har holdt tilbake kunnskap om hvor farlig dykkingen var. I praksis krever de også en unnskyldning og en annerkjennelse for sin innsats.

- Vi vil ha medisinsk behandling og ettervern livet ut, sier tidligere dykker Rolf Guttorm Engebretsen.

Sjeldent har noen hatt en bedre sak rent moralsk.


Kommentarer:
Postet av: uniAn

Jeg ønsker disse dykkerne all mulig hell og lykke, men mest av alt at de skal få erkjennelse for hva de har vært med på, og i anstendighetens navn, la dem få det det krever og har fortjent. Alt annet vil være skammelig. De har et helt folk i ryggen. Det er jeg sikker på.

28.01.2008 @ 10:58
Postet av: Knut Johannessen

Helt enig. Det er en skammelig behandling Nordsjødykkerne har vært utsatt for. Saken burde aldri ha kommet til rettsalen. Staten burde sett det pinlige i at deres ansvarsfraskrivelse ble synliggjort for alle og enhver. Med normal anstendighet burde de sagt takk for innsatsen og betalt.

28.01.2008 @ 11:02
URL: http://voxpopulinor.blogspot.com
Postet av: City

Går ut fra du ikke mener at de skal mer enn andre med tilsvarende yrkesskader, bare fordi de har jobbet med olje. Det er allerede betalt ut store beløp til dem, ref dokumentar på NRK i mai 07.http://www.bt.no/innenriks/article360913.ece

28.01.2008 @ 13:54
Postet av: Cynical

Enig at de skal ha erstatning for helseskader påført gjennom arbeid i henhold til reglene, men ikke mer heller.

Men der er samtidig liten tvil om at der foregikk en god del hasardiøs aktivitet på den tiden i dykkeoperasjoner, men kunnskap og erfaring fantes dog heller ikke...

Skulle forrsten like å vite om franske,engelske og skotske dykkere fra samme tidsepoke har fått noen form for erstatning for ødelagte liv i UK ut over regleverk, det var ikke bare nordmenn som drev undervanns på den tiden?

29.01.2008 @ 06:06
Postet av: Jens Petrus

Det er et faktum det ike har vært mye oppmerksomhet rundt: Mange av nordsjødykkerne ignorerte hviletidbestemmelsene og jobbet på britisk side av sektoren når de egentlig skulle ha kommet seg og vært av skift. Det gjorde de fordi de tjente fantastisk bra. Jeg tror alle disse dykerne tjente bedre en det daværende Statoil-sjef Arve Johnsen gjorde.Det er klart at de skal får erstatning og trygd, men medias fremstilling av disse dykkerne som uskyldige ofre stemmer ikke. Mange av dem var uvørene cowboyer som lot sin grådighet overstyre fornuften og etterlevelsen av de helse- og sikkerhetsreglene som fantes. Det bør ikke premieres ukritisk

29.01.2008 @ 07:10
Postet av: Knut Jørgen Lukkedal

Det er mange som har fått helseskader av jobben.Skal nordsjødykkerene bruke oljen for å skaffe seg mer rikdom enn andre?

29.01.2008 @ 08:55
Postet av: Paa samme Rig

De fikk utbetalt sine risiko tillegg allerede da.Det er mange som har mye storre rett til denne type erstatning enn dykkerene.De aller fleste var kun interesert i hoye maaneds lonninger der a da ,konsekvensene av det viste ingen helt sikkert , men like sikkert gjorde de dette frivillig.Lonnen de mottok da var det eneste som hadde relevanse.

29.01.2008 @ 09:24
Postet av: Bjarte H

Ser at det er stor uvitenhet om sakens omfang. Det er en veldig enkel utgave om hvilke kunnskap de som tok "sikkerhetsvurderingene" og godkjente dykkene. Vi har heldigvis utviklet bedre kultur da kunnskapen er mer utbredt.Det er ingen hemmelighet at det var mange som hadde kunnskap om farene, men det som er skremmende er måten dette ble holdt skjult for de som skulle utføre jobben. De som påstår at det var godt nok betalt å risikere helsen, bør ta seg selv i øret. Uansett hvor godt betalt man får så SKAL IKKE DETTE PÅFØRE ANDRE PERSONER HELSESKADE. Per dags dato så er arbeidstaker beskyttelsen bedre, den eksisterte ikke på det gjeldende tidspunkt. Valget man sto ovenfor var å gjøre som man fikk beskjed om eller å være uten jobb. Det er bare en yrkesgruppe som ikke har den beskyttelsen per dagsdato og det er sjøfolk.Kan bare si til de med påstander om at de allerede har fått godt nok betalt, sett dere inn i ALL DOKUMENTASJON FØR DERE SYNSER.Hilsen en som har lest de fleste "ugraderte dokumentene!"

31.01.2008 @ 10:29

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5672025
hits