TV2Nettavisen

Pinlig forskjell på liv og lære

12.01.2007 @ 20:35
LOs håndtering av arbeidskonflikten med Ingunn Yssen er så pinlig at organisasjonen står i fare for å miste all utsagnskraft i tilsvarende saker fremover.

47380-208

LO-leder Gerd-Liv Valla synker stadig dypere ned i problemer. Foto: Morten Holm.

Hvis LO-leder Gerd-Liv Vallä har lyttet til betalte rådgivere de siste dagene, bør hun kreve pengene tilbake.

Det som kunne vært spilt over sidelinjen som en sak om personmotsetninger og misforståelser, har endt opp som en veritabel bombe.

Aller verst er faktisk LOs eget hovedverneombud, Børre Pettersen, som i Dagbladet i dag presterer å si  "at han ikke har noen planer om å undersøke saken".

Jeg tror det skal godt gjøres at noe verneombud, i noe større virksomhet, ville håndtert en slik situasjon så dårlig. Her sier en medarbeider opp med begrunnselsen at hun er mobbet og trakassert ut av jobben. Og så svarer verneombudet at denne saken vil jeg ikke legge meg opp i!

Pettersen er ingen novise. Han har arbeidet i LO i en årrekke, og er forfatter av boken Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern (arbeidsmiljøloven).

Pettersen skrev boken så sent som i fjor, men må ha glemt hva verneombudets hovedoppgave er:

"Verneombudet skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Verneombudet skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt i samsvar med bestemmelsene i denne lov."


I LO betyr altså denne regelen i Arbeidsmiljøloven at verneombudet uten videre skal legge lederens holdning til grunn, og vende tommelen ned for arbeidstakeren. Det er verdt å merke seg.


I går besvarte LO-ledelsen kritikken fra en tidligere arbeidstaker med en pressekonferanse og harde motbeskyldninger. I dag fortsetter man etter samme linje, og offentliggjør et notat der organisasjonens tidligere internasjonale sekretær blir beskyldt for å være udugelig og for å skulke jobben.

Problemet for Gerd-Liv Valla og LO, er at hver handling de gjør i denne saken, understøtter Yssens påstander. Når hele LO-ledelsen sverger i kor på tro og ære at alt Yssen sier er feil, gir det ikke noe overbevisende inntrykk av en bedrift hvor det er høyt under taket.

En profesjonell organisasjon som LO - med noe av landets fremste kompetanse på arbeidskonflikter - burde klart å løse saken lenge før den eksploderte i VG.

Og når Ingunn Yssen først rykket ut, burde man valgt en annen linjen enn offentlig konfrontasjon.

Slik saken nå står, må man rett og slett komme til bunns i påstandene - uansett om det er ubehagelig. En mulighet er å sørge for en uavhengig gransking av påstandene.

Et første lite skritt kunne være at hovedverneombudet begynte å oppføre seg som et verneombud.

Kommentarer:
Postet av: Hans Kr.

Det er jo bare SÅ fantastisk flott at årsaken til LO's undergang mest sannsynlig nå kommer fra LO internt.Jeg tror nok absolutt at dere er et skikkelig problem for Valla.Har akkurat sett henne i Først & Størst hos Skavland.Til og med han, som den koseutspørreren han er, klarer å vippe henne av pinnen.Opptil flere ganger hevder Valla at det Yssen sier ikke stemmer.-Lyver Yssen? spør Skavland. Det vil ikke Valla svare på. Men hun hevder fortsatt at det ikke er sant, og nekyter konsekvent for å uttale seg om Yssen lyver.Dette er utenfor all troverdighet.

12.01.2007 @ 21:49
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Vidar N

Valla var jo genial. Hun blir beskyldt for å skjelle ut/kritisere en medarbeider foran andre. Hvordan motbeviser man dette? Kalle inn til en pressekonferanse og skjeller ut medarbeideren offentlig :-DQED

12.01.2007 @ 21:58
Postet av: Kjetil

Kanskje verneombudet vet noe du ikke vet kjære Stavrum? Tror du virkelig at alle i hele LO-systemet er fullstendig inkompetente? Jeg tror denne saken sier mer om Yssen enn noe annet.

13.01.2007 @ 18:31
Postet av: Ano

Yssen har ennå ikke dokumentert noen av sine påstander. Synes det er utrolig at besservissere og nyhetsredaktører tror blindt på Yssen. Skremmende rett og slett.Jeg tror vi skal kaste rettsystemet på havet. Gunnar Stavrum kan heretter peke på de skyldige og dømme dem etterpå.

13.01.2007 @ 23:06
Postet av: Gunnar Stavrum

Kjetil og Ano: Jeg konstaterer at det er en personalkonflikt, og i de fleste slike saker er det to sider. Derfor er det viktig for LO at man opptrer ryddig, tar påstandene på alvor - og kommer til bunns i dem. Jeg tar altså ikke stilling til hvem som har rett i konflikten, men jeg er kritisk til LOs håndtering. Og det står jeg fast på.

14.01.2007 @ 10:21
URL: http://www.tv2.no
Postet av: Skallebanken

til Stavrum: og hele Nettavisen er korrupt fordi en (kanskje flere)av Nettavisens medarbeiderne er under etterforskning for innsidehandel?

15.01.2007 @ 00:56
Postet av: Bjarne Bernesen

Uansett hvem som har rett og ikke rett i denne saken: Håndteringen av den er skandaløst dårlig. Så dårlig at den kommer til å føre til Vallas fall. Det er vel allerede klart at hun ikke blir gjenvalgt om to år, men jeg tror ikke at hun kan sitte så lenge heller. Uansett utfall av denne saken, så har Vallas image nå fått en så stygg skrape at hun har blitt en belastning for LO. At dette i bunnen dreier seg om langt mer enn Yssen-saken, kan det vel knapt herske tvil om. Dette er regisert og nøye planlagt før "bomben smalt". Dette er et maktspill, som ganske sikkert medfører en mektig LO-sjef's fall. Kanskje noen var lei av at Valla har kunnet overstyre AP og regjeringen i overkant av hva som er naturlig?

15.01.2007 @ 10:37

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3550299
hits