TV2Nettavisen

Mer pappaperm en selvfølge

21.01.2008 @ 08:58
Ap-kvinnene foreslår det som må være opplagt: Far må få mer av permisjonen når foreldre får barn.

pappaperm

Faksimile: Dagsavisen

Med små museskritt går likestillingsarbeidet fremover. Så hvis vi har tid til å vente i femti år til på likestilling mellom kjønnene i arbeidslivet, er det smøre seg med tålmodighet.

På et område står kvinnenes tilkjempede rettigheter i direkte motsetning til likestilling, og det gjelder foreldrepermisjon ved en fødsel. De fleste rettighetene går til mor, og praksis taper de fleste par mange penger hvis far tar mye av permisjonen.

I løpet av ti år har andelen fedre som tar ut mer enn åtte uker økt, men det er fortsatt bare en av åtte fedre som tar ut mer enn 40 dager.

Faktisk er det også slik at yngre fedre tar ut mindre enn eldre fedre, så det kan diskuteres hvor dype holdningsendringene har vært.

- Hovedsakelig er det slik; jo eldre mann, desto lengre foreldrepengeperiode, skriver NAV.

Når mor blir mye lengre borte fra arbeidslivet, gir det følger. Selv om de færreste arbeidsgivere driver bevisst kjønnsdiskriminering, så blir man fort litt utenfor etter et år på sidelinjen. Derfor er det viktig at omsorgsarbeidet blir fordelt så likt som mulig mellom kjønnene.

På Island har man tatt konsekvensen av dette. Der er en tredel av permisjonstiden forbehold mor, en tredel kan fordeles mellom foreldrene etter ønske, mens en tredel er forbeholdt far. Bruker ikke far sin permisjon, mister man rettigheten.

En slik kombinasjon av pisk og gulrot var også tidligere likestillingsminister Karita Bekkemellem enig i, og i juni i fjor foreslo hun at fire måneder av permisjonstiden etter en fødsel bør forbeholdes far.

Bekkemellem fikk litt motbør fra feminister som ser det som et angrep på en tilkjempet rettighet, men det er en innvending som er avleggs hvis man får til en jevnere fordeling mellom foreldrene.

I dag kommer nyheten om at også kvinnenettverket i Oslo Ap slutter seg til den islandske modellen: - På sikt ønsker vi selvfølgelig at permisjonen skal utvides til 52 uker med full lønn, sier leder av kvinnenettverket, Gro Tvedt Anderssen til Dagsavisen. - Men vi er så utålmodige at vi vedtok en tredeling allerede nå.

Ap-kvinnene får støtte fra barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.

Mer fødelspermisjon forbeholdt far er en overmoden reform som ikke koster stort, men som vil gi et viktig puff i retning av mer likestilling.

Kommentarer:
Postet av: GJ

Høres bra ut dette, men man bør også se på mulighetene for at far kan ta ut permisjon når mor er ufør/utenfor arbeidsmarkedet, på lik linje med familier hvor mor er yrkesaktiv. Her gjøres det stor forskjell! Virker som man er prisgitt arbeidsgiver, noen får lønn andre ikke. Og så lenge ting ikke er lovbestemt stiller man mye svakere når mor f.eks. er ufør.

21.01.2008 @ 09:53
Postet av: Jan Erik Norland

Jeg er en av disse unge menn som antakelig kommer til å ta ut mindre enn de 8 uker permisjon. Helt av den enkle grunn at regninger må fortsatt betales. Jeg er imot en alle skal tvinges inn i en A4 løsning. Folk er forskjellige og har forskjellige muligheter og utfordringer. Systemet som det er i dag fungerer helt som det skal. I dag kan far ta mye mer ansvar hvis det passer inn i økonomi og arbeidssituatsjon. Folk kan i dag planlegge og dele på permisjonen i dag og slik bør det være.

21.01.2008 @ 11:57
Postet av: Rune H

Normalt sett både ammer mor, og har en større interesse for den lille enn det far har. I dag kan alle familier selv velge en ordning som passer de best. Der er likestillingen ivaretatt.Jeg forstår ikke hvordan påtvungen permisjon for far kan være til det beste for barnet...

21.01.2008 @ 15:59
Postet av: Petter

Enig med Rune H, som mann med et barn fra før begynner jeg snart ¨miste lysten på flere :, litt flåsete sagt, men la nå folk finne sine egne ordninger. Har man ikke tid til barn, så la være å

få barn. Det virker som personer skal tvinges på noe de ikke vil. Er aldri veldig heldig.

21.01.2008 @ 18:35
Postet av: nn

Greit å la mor gjøre grovarbeidet, og komme skliende inn til æresrunden. Men det blir sikkert en del slitne mødre i arbeidslivet, føding, amming og etter 6-7 måneder med det er det tilbake i jobb.

22.01.2008 @ 10:04
Postet av: sr m

Jeg skatter over 200 000 i året, men fikk ikke en eneste dag hjemme med barnet. Årsak: Min dame hadde ikke opparbeidet MINE rettigheter (!). Det er nemlig slik at DAMEN må ha jobbet 5,5 mnd siste 9 mnd før fødsel for at MANNEN skal få sine 6 uker.Hvorfor opparbeider ikke mannen selvstendig sine rettigheter?

22.01.2008 @ 10:09
Postet av: Hanne

Det å stifte familie og få barn er en fantastisk opplevelse. Men å så trist det skulle ha vært om staten skulle bestemme hvordan vi skulle være foreldre! Synes faktisk det er ganske umenneskelig å gripe inn på denne måten... Er selv mamma til jente på 11 mnd, faren hennes tar 3 måneder permisjon og vi er glade for å kunne tilpasse dette til hva som kjennes riktig for oss tre.

22.01.2008 @ 11:04
Postet av: Oliver

Det gleder meg at det er svært få av kommentarene som støtter Stavrum.

Det egrer meg at Stavrum, som stort sett alltid har fornuftige meninger, prøver å tvinge meg til å ta en større del av permisjonen.

La meg (oss) bestemme selv!

22.01.2008 @ 12:13
Postet av: Gro

Synes også at man burde få bestemme dette i større grad selv. Min mann er selvstendig næringsdrivende, og har større faste utgifter i denne forbindelse (uavhengig av om han er på jobb eller ikke) enn han ville fått utbetalt i foreldrepenger. Det sier seg selv at vi ikke kan gå i minus, både på bedriften og privat, i 3 måneder. Det vil ta veldig mye lengre tid enn 3 måneder å rette opp igjen, og kreve uforholdsmessig mye av kreditorer og oss! Følgen vil selvsagt bli (dersom vi ønsker et barn til) at vår ev. nestemann må til dagmamma fra 7-8 måneders alder, da barnehager ikke tar inn barn før ved 1 års alder. Altså: Greit at man innfører en slik 3-deling dersom reglene for overføring av permisjon til den ene parten blir enklere enn idag! Det er faktisk ganske mange mennesker som det ikke er gjennomførbart for, hvor det ikke bare er en midlertidig nedgang i inntekt, men rett og slett konkurs eller andre alvorlige følger dersom man skal tvinges til dette. Barnets beste er det i alle fall ikke...

22.01.2008 @ 14:05
Postet av: Kathrine

Trodde de ville ha flere barn i Norge jeg?Er gravid nå med første og har et veldig slitsomt svangerskap. Blir jeg tvunget i jobb etter 6/7 mnd. blir det ingen flere barn for oss. Synes godt de kan gi pappa mere permisjon, men Men synes dette bør være etter at barnet er 1 år. Tror både far og barnet har mere glede av det da. Synes jeg ser mannen min og ungen komme på min jobb 2 ganger om dagen for å få pupp.Det det ender med da er at jeg ikke får gjort noe på jobb og de blir stresset for de får ikke gjort noe annet.

22.01.2008 @ 14:16
Postet av: Anne

Synes det er ufattelig trist at noen ikke har tillit til at min familie skal finne ut av dette til beste for oss. Likestilling er jeg for, men dette er å frata meg som kvinne og oss som familie all verdighet. Dette ordner vi best selv.

22.01.2008 @ 18:31
Postet av: Lars

Min kone og jeg har gjort mange valg i livet: Vi har giftet oss, vi har født tre barn, vi har tatt opp gjeld til hus, vi er likestilt i forhold til de fleste oppgaver. Da synes jeg Staten skal anerkjenne at vi er voksne nok til også å ta våre egne valg i forhold til hvordan permisjonstiden skal brukes. Vi er voksne, vi tar løpende valg og ansvar. La oss ta ansvar for også dette valget selv! Her synes jeg staten tråkker inn over dørterskelen vår på en måte som jeg ikke ønsker.

22.01.2008 @ 22:16
Postet av: Steinbitpappa

Kudos til deg, Stavrum! Som om jeg skulle sagt det selv. :)Det jeg syns er det aller tristeste med at 85 prosent av norske pappaer tar ut bare fedrekvoten på seks uker eller mindre (selv om ni av ti faktisk tar ut pappaperm), er at

disse mennene umulig kan ha fattet hva de går glipp av. Og at noen velger å dra på felles ferie med mor og barn i hele pappapermisjonen vil jeg rett og slett karakterisere som en familietragedie. Å få være alene i omsorgsrollen en del timer hver dag er jo hele poenget.Jeg har nå snaut to måneder igjen av en fire måneder lang pappaperm, og det er søren meg den beste tiden jeg har hatt noensinne. Det skriver jeg om i bloggen min, «Steinbitpappa». :)

22.01.2008 @ 23:55
URL: http://steinbitpappa.blogspot.com
Postet av: karo

Forstår ikke disse "pampene" at det er individuelle foskjeller? Jeg har selv tre barn hvor jeg opplevde svært så ulike barselperioder. Mitt andre barn hadde kolikk i 4 mnd. Jeg hadde ingen glede av denne perioden sammen med barnet mitt. Skulle jeg da få åtte uker "normal" barsel tid fordi mannen min skulle ha resterende tid? La oss nå få velge selv- Det er altfor mange indiv.forskjeller som vanskeliggjør et system som skal passe for alle.

23.01.2008 @ 10:44
Postet av: thm4855

men hva med oss da - vi som ikke har barn?

vi som betaler denne fellesskatten for barna fra de blir født, spedbarnlegekontroll, dåp, barnehageplass og slikt?

får vi en extra ferieuke eller to hvert femte år f.eks?

det er jo ikke vi som belaster samfunnet - disse kostnadene bør jo belastes foreldre som vil ha barn, så får de heller trekke fra på selvangivelsen.

hadde jeg vært ungkar så kunne jeg vel fått låne nabokjerringa en helg som en kompensasjon -æh, hun er desverre så lite tiltalende at jeg kunne like godt vært homse.thmmolde

26.01.2008 @ 12:39
Postet av:

Thm4855 har ikke skjønnt helt hvordan dette går for seg. Det er de barna du nå

som barnløs så motvillig betaler for,som skal vokse opp få jobb og betale for din pensjon, når du blir gammel.Det henger sammen alt, skjønner du. Vi er avhengige av hverandre, mer enn vi liker å innrømme.

05.02.2008 @ 09:40
Postet av: ane nordli

Hva skjer med de ukene som far skulle hatt dersom han ikke er inne i bildet overhodet? Er det automatikk i at det blir

lengre permisjon på mamma?

05.02.2008 @ 09:46

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5662096
hits