TV2Nettavisen

Det verste er ikke over

18.01.2008 @ 09:08
Børsene over hele verden er i fritt fall, og gårsdagens meldinger fra Wall Street tyder slett ikke på at det verste er over. Men det er trangt i døra for å komme seg ut.

benbernanke508777b

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke har tynnslitt tillit på Wall Street. Foto: Ap.

Heldigvis er det sjeldent at alt går galt samtidig i økonomien. Har du gjeld, kan du for eksempel glede deg over fallende renter - selv om du også må finne deg i at aksjefondene dine synker i verdi.

Selv med en oljepris på 90 dollar fatet er ikke Norge upåvirket av hendelsene i New York. Det får internasjonale konsekvenser at de amerikanske storbankene vakler (sist ute er Merill Lynch som tok et tap på 10 milliarder dollar for siste kvartal).

Fallende boligpriser, kunder som ikke kan gjøre opp, banker som vakler og investorer som taper gigantbeløp - til sammen blir det en finansiell bølge som også treffer norske investorer.

Først fordi færre vil kjøpe norske aksjer, men deretter fordi en internasjonal tilbakegang vil bety mindre etterspørsel etter norske varer og tjenester. Derfor blir Oslo børs forkjølet når New York Stock Exchange nyser.

I går kveld var alles øyne på USAs sentralbanksjef Ben Bernanke og hans møte med kongressens budsjettkomite. Etter møtet uttrykte amerikanske investorer liten tillit til den relativt nye sentralbanksjefen Ben Bernanke. De er skuffet over at The Fed ikke sier klarere at den vil sette ned rentene enda mer nå.

Samtidig krangler demokratene og republikanerne om hvordan de skal kickstarte økonomien. President George Bush vil senke skattene, mens demokratene ønsker en større pakke for å stimulere forbruk og etterspørsel. Enkelt sagt ser begge parter at pasienten er syk, men de er uenige om medisinen.

For øyeblikket er aksjeinvesterer i hele verden midt i et strikkhopp uten at de vet med sikkerhet at strikket strammes før man treffer bakken og får en rekyl opp igjen.

Gårsdagens ble årets verste dag på Wall Street, med Dow Jones-indeksen ned 307 poeng eller 2,5 prosent.

Det må skje et mirakel om ikke også Oslo børs faller i dag - du kan følge kursene fra minutt til minutt her.

Det betyr at summen av verdens klokeste økonomer og investorer slett ikke tror det verste er over.

untitled1

Dystert på Oslo børs siste måneder. (Kilde: NA24)Betyr det at du bør selge aksjefondene dine? Vel, det klokeste rådet er at du burde gjort det for flere måneder siden. Men dessverre er ikke slik etterpåklokskap særlig verdifull.

Naturlover som at "aksjer alltid er lønnsomt hvis du er langsiktig" finnes ikke. Det kan du spørre japanske investorer om - de ble sittende stuck i flere tiår.

Nøkkelspørsmålet akkurat nå er om den amerikanske sentralbanken og amerikanske politikere lykkes i sine bestrebelser i å stanse fallet gjennom å gi adrenalin til økonomien.

Foreløpig er det ingen beviser for det.

Derfor mener også det store flertallet av investorer at det er bedre å ha pengene i banken enn i aksjemarkedet akkurat nå. Det gjelder aksjefond også.

Kommentarer:
Postet av: Bernie

Jo du, Stavrum....børsene i "fritt fall" og "krakket kommer" og "krise på Børsen"....er det flere tiår siden indeksen var under 400?Faller hele det økonomiske fundamentet for samfunnet i fisk nå?Det ALLER MESTE av bakgrunnen for at børsen korrigeres nå, er fordi slike som deg skriker dere hese om alt det fryktelige; dere sprer frykt om resesjon, og mannen i gata

(som innbefatter de fleste på Børsen) tror på dommedagsprofetien....hadde du ventet at vi skulle få stigning uten avbrekk på Oslo Børs og Wall Street i overskuelig fremtid? Så dum er nok ikke engang en bladsmører som deg.

18.01.2008 @ 15:28
Postet av: Investor som handler aksjer i motsetning til journalister

Jeg ser Hegnar og Nettavisen har en konkurranse gående om hvem som klarer å bruke ordet krakk i flest mulig artikler, enten det gjelder børs eller bolig.Det er herlig å se at alt som skal til for å føle seg kompetent til å gi eksperttips om hva man skal gjøre med pengene sine er å bli ansatt som journalist i sensasjonspressen. Da er det bare å kjøre på med floskler om at "Derfor mener også det store flertallet av investorer at det er bedre å ha pengene i banken enn i aksjemarkedet akkurat nå." Hadde det store flertallet av investorer ment dette hadde de ikke kjøpt aksjene. For hver eneste handel som foregår på børsen er det en investor som kjøper for at han tror på god avkastning, og det er en investor som selger for han tror på dårlig avkastning.Som sensasjonsjournalist er det nok ikke lett å se at hver handel har to parter, og minst en av dem tror på positiv avkastning.

19.01.2008 @ 02:48

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5658425
hits