TV2Nettavisen

Spar oss for økt skatt

10.01.2008 @ 12:11
Den rødgrønne krangelen om økte skatter bygger på en misforståelse: Staten trenger ikke flere penger, men flere fagfolk.

victordnormanp169570c

Økonomiprofesser og tidligere Høyre-statsråd Victor Norman har vekket apetitten på høyere skatter på venstresiden.

Endelig har de fått støtte fra en konservativ politiker og en respektert samfunnsøkonom til sine ønsker om å heve skattene for de rike og høytlønte.

Angivelig vil de heve skattene for å finansiere nye tilbud fra velferdsstaten, men den begrunnelsen henger ikke på greip.

Bare i 2007 fikk staten inn over 300 milliarder kroner ingen hadde regnet med. Sannheten er at den norske staten vasser i penger, og det ikke er pengemangel som gjør at folk mangler plasser i barnehagen eller på sykehjem.

Normans poeng er at vi ikke får flere snekkere eller elektrikere her i landet om vi pumper inn flere penger. Importen av arbeidskraft pågår for fullt, og vi sysselsetter folk i rekordtempo.

Men norsk økonomi koker over om både private og det offentlige gir maksimal gass. Det eneste som har hindret dette er stadig påfyll av kaldt vann, i form av billige importvarer. Vi har altså sluppet ut endel av trykket.

Victor Normans gode poeng er enkelt: Gitt at vi har et begrenset antall bygningsarbeidere og alle arbeider for fullt. Skal vi da bygge flere barnehager, må vi nødvendigvis bygge færre private hytter og hus.

Et annet alternativ (som ville passet bedre til tankegangen til sosialøkonomer og sosialdemokrater som Jens Stoltenberg) er motkonjunkturpolitikk: Gi gass i motgang, demp farten i medgang. I praksis betyr det å utsette statlige investeringer til presset blir mindre i økonomien.

Dessverre er politikerne dårlige til å utføre motkonjunkturpolitikk. Også de blir engstelige når tidene er dårlige, og optimister når festen er i gang. Undersøkelser har vist at politikerne ofte gasser når farten er urovvekkende høy, og bremser når det går sakte i resten av økonomien.

Om offentlige investeringer og forbruk er bedre enn private, er en politisk verdidebatt.

Men ønske om å flytte kjøpekraft fra private til offentlige akkurat nå betyr ikke automatisk økt skatt.. Det er ikke behov for å gjøre staten rikere og folk flest fattigere.

En mye enklere løsning er å stimulere til økt privat sparing. Sett pengene i banken på høyrentekonti. Eller utsted statsobligasjoner - a la Gullfisken, for de som husker så langt tilbake - og gi skattefri avkastning til dem som vil sitte på pengene i fem eller ti år.

Da oppnår vi å dra inn privat kjøpekraft uten å gjøre folk flest fattigere.

sparerate

Kilde: DnBNor

De lave rentene de siste årene har fått nordmenn til å spare rekordlite. I 2006 var spareraten nede på 0,1 prosent, og i år faller den til - 2,5 prosent, skal vi tro anslagene fra DnBNor.

Samtidig stiger gjelden og rentekostnadene til nye høyder. Folk flest nærmer seg nå to ganger disponibel inntekt i gjeld, og rentekostnadene tar en månedslønn og vel så det, ifølge DnBNor.

gjeldsgrad

Kilde: DnBNor

Vi får altså mer og mer penger mellom hendene, og vi bruker dem som om vi tror det skal vare evig. Vi oppfører oss som 4,7 millioner små Terra-kommuner.

Kanskje det er tid for folk flest også å finne tilbake til sparebankenes grunntanke: Å legge seg opp noen reserver mot dårligere tider?

Kommentarer:
Postet av:

Hvorfor legger dere ikke ut bilde når dere navngir mannen. Bildet av bilen netteavisen bruker, ligger på websiden til firma hans. Dere interjuver naboen, så alle kan søke seg frem til gateadressen.Si det rett ut!

11.01.2008 @ 21:40
Postet av:

Enig! Det tok 10 minutter å finne både navn og bilde av lommemannen ut fra opplysninger tilgjengelig i media.

11.01.2008 @ 21:44
Postet av: Moi

Dette er jo feil sak å kommentere i, men likevel.Ti minutter? To sekunder. Så lenge nettavisen bruker bilde fra firmaets nettside er det jo null problem, og det er jo ett av de første treffene man får på google.BT avslørte jo dessuten navnet og hele greia i går ved å bruke arkivfoto.Ser ingen grunn til at nettavisen skal opphøye seg selv og si "se hvor snille, flinke og etterkommende vi er".

12.01.2008 @ 11:00

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5647729
hits