TV2Nettavisen

En nullskattyter vender hjem

07.01.2008 @ 08:56
Tidligere Arbeiderparti-statsminister Gro Harlem Brundtland er avslørt som en skatteål, men får umiddelbart tilgivelse fra sine partifeller. Tror de velgerne ikke avslører slik forskjell på liv og lære?

Gro

Gro Harlem Brundtland vil nå flytte hjem og betale skatt. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.

Som eks-statsråd nyter Gro Harlem Brundtland godt av landets mest lukrative pensjonsordning. Hele 678.000 kroner mottar hun i årlig pensjon.

Samme Gro meldte utvandring til Frankrike i 2004, og effekten av et hull i skatteavtalen mellom Frankrike og Norge er at Harlem Brundtland ikke betaler fem øre i skatt - hverken i Norge eller i Frankrike.

Hun har trolig ikke gjort noe ulovlig, men venstresiden i norsk politikk har tradisjonelt vært kritiske til folk som vrir seg unna skatt og blir nullskattytere. Derfor blir det så avslørende når de samme politikerne forsøker å slå ring rundt partifellen og påstå at hun ikke taper anseelse på denne saken.

Aller verst er Ap-politiker Sverre Myrli som sier at det er  "forkastelig at dette har blitt en sak om Gro Harlem Brundtland, for jeg er helt sikker på at hun har fulgt det regelverket som gjelder".

Les Ap-politikernes frifinnelse her.

Myrli bommer totalt, og det er fordi velgerne flest har et helt annet bilde av Gro Harlem Brundtland enn at hun vil utnytte regelverket til siste trevl for å sno seg unna skatt til fellesskapet. De fleste av oss har altså trodd bedre om henne enn Myrli.

Derfor bør Gro Harlem Brundtland vokte seg vel for å rote seg inn i flere saker som skaper inntrykk av stor forskjell mellom liv og lære:

* Etter å ha motarbeidet sukker i sin toppjobb i Verdens Helseorganisasjon, WHO, blir Gro pensjonist - og det første store oppdraget er å jobbe for sukkerdrikkegiganten Pepsi.

Brundtlands anseelse svekket, mener omdømmeeksperter.

* Så ble det avslørt at hun tar 350.000 kroner timen for å holde foredrag - uten å oppgi inntektene til norske myndigheter.

* Og nå altså at hun i flere år har betalt null i skatt, til tross for at hun og ektemannen oppholder seg i Norge og nyter godt av den norske velferdsstaten.

Gro Harlem Brundtland er hverken bedre eller verre enn andre som utnytter skattereglene til å vri seg unna skatt. Det er fullt lovlig, men normalt får slike så ørene flagrer fra kritikerne.

I motsetning til sine partifeller forstår Gro Harlem Brundtland hvordan dette virker, og hun har nå bestemt seg for å flytte hjem til Norge igjen.

Hvorfor hun ikke har gjort det før, og hvor mye skatt - om noe - hun har betalt til Frankrike i mellomtiden, gir hun kun ullne svar på.

Les intervjuet her.

Men at saken skader omdømmet, det mener hun: - Skattesaken er en belastning. Det er ikke noe hyggelig å være gjenstand for slik negativ oppmerksomhet. Ikke for oss, ikke for familien, og for så vidt heller ikke for Arbeiderpartiet, sier hun til VG.

Hjemflyttingen begrenser skaden, men den reparerer ikke det som er en stygg ripe i lakken for vår tidligere statsminister.

Kommentarer:
Postet av: Mater

Hvorfor skal det innføres egne regler for politikere? Gro har gjort akkurat det samme som tusenvis av andre nordmenn har gjort. Hun kan da ikke forlange å få unntak fra reglene! Da får man heller diskutere om reglene er korrekte.

07.01.2008 @ 09:01
Postet av: kyrre fjeldvik

Meget presist av Stavrum. Alle som nå rykker ut og snakker om Jantelov og fæle Norge, burde tenke seg om ennå en gang. Her er det snakk om en person som har sittet ved dessertbordet i flere årtier, og som nå vet å forsyne seg ytterligere. Det mest alvorlige er bruk av norske sykehus til kostbare hofteoperasjoner, mens andre norske pensjonister som er bosatt i utlandet (bl a Frankrike, som Gro er) ikke blir operert. Nettopp fordi de har flyttet ut!Det er kanskje dette som har fått Gro og co til å revurderere...Nå skal hun skatte til Norge, men kommer fortsatt til å bo for det meste i Frankrike. Må hun skatte litt til Norge, er det vel ingen økonomisk krise? Det hun må betale hvert år i skatt, er ca en tredjedel av hennes timelønn som foredragsholder!

07.01.2008 @ 10:07
Postet av: Ali Baba

Nail on the head fra Stavrum her altså. Da jeg i går så Kolberg forsvare Gro fordi hun - rent teknisk/juridisk - ikke hadde gjort noe galt ble jeg nesten kvalm jeg. Her er det folk som typisk skriker høyest om rettferdig skatt og skattemoral og blabla, og som nå på en forferdelig utspekulert måte betjener seg av smutthull i systemet som, forsiktig sagt, tøyer grensene av det lovlige.Men vi vanlige folk blir vel flådd som vanlig med nye og økte skatter snart? jaja....

07.01.2008 @ 10:39
Postet av: Petter

Kan dere ikke følge opp denne sakenHvor mange er difinert som offentlige statspensjonister og går under den spesiell lovenFinn flere smutthull som våre politikere lager for seg selv

07.01.2008 @ 11:12
Postet av: Simen

Ingenting tyder på at Gro flyttet til Frankrike fordi hun ville unnslippe skatt. Man kan nesten ikke forvente at hun ikke skal forholde seg til regelverket heller. Aktiv skattetilpasning, som hos kyprioten Fredriksen, er noe helt annet.

07.01.2008 @ 12:28
Postet av: D.T.P.

Arbeiderpartiet og andre politiske partier på venstresiden har tidligere kritisert andre som har fulgt regelverket og kommet positivt utav det. Derfor blir det dobbeltmoralsk av AP å ikke kritisere Gro, utelukkende fordi fargen på partiboka er den riktige... Personlig så synes jeg dette er en ikke-sak, men når politikere bryter fundamentalt med saker de knyttes sterkt til så får de et troverdighetsproblem, og det fører bare til en utbredt politikerforakt. Derfor kan ikke politikere på venstresiden være i overkant kreative i forhold til skatt og KrF-politikere kan ikke bli tatt på fersken sammen med elskerinnen. Det er ikke nødvendigvis et juridisk spørsmål, det er et spørsmål om troverdighet...

07.01.2008 @ 12:28
Postet av: Knut

Latterlig! Poenget med skattesaker er at det ikke er den som skattes som bestemmer hva han/hun skal betale i skatt, det er det reglene som skal bestemme. En får ikke lov til å betale mere enn det de bestemmer ut fra regelverket uansett om en vil eller ikke (det er det eksempler på). Derfor er dette angrepet på Brundtland bare latterlig og smålig og vitner om at en vil sette seg på en moralsk hest. Vær litt prinsippiell og diskuter gjerne slike skatteregler som gjelder, men driv ikke med personangrep. Dette er lavmål journalistisk sett. Brundtland jobbet i utlandet i mange år og hadde lyst på litt bedre klima og hun må da vel for fan få bestemme selv hvor hon vil bo.

07.01.2008 @ 12:34
Postet av: Olaf

Dette er helt normalt.

Det har alltid vært slik at den dårligste kilen er den av samme veden.

07.01.2008 @ 12:51
Postet av: tjodrik

Dette kommer altså fra den kjerringen som er hovedårsaken til at vi alle betaler den skatten vi må. Det var hennes oppblåsning av det offentlige apparatet som sendte det offentlige forbruket inn i en spiral som ble ustoppelig.Ikke rart at Jan Davidsen og Arbeiderpartiet går til valg nok en gang på "høyere skatter". Det gjelder jo ikke for dem. Sammen med SV- ungene på Stortinget som har sittet tre perioder når de er 33 år skal de jo ikke bo her. De skal til Frankrike og leve bong på sin offentlige statspensjon.Som du og jeg betaler.

07.01.2008 @ 13:26
Postet av: Rune Jensssen

Honnør til Stavrum som stiller spørsmål ved praksisen til det som må være sosialistenes mest hellige ku...

07.01.2008 @ 13:30
Postet av: Oliver Twist

Slik blir det når bukken får passe havresekken,når tid skal det norske folk sie, NÅ ER DET NOK.

07.01.2008 @ 16:07
Postet av: helene

Nå koser blårussen stavrum seg. Hun har ikke brutt en eneste regel. Har noen sendt mer penger til staten enn nødvendig?neppe.

07.01.2008 @ 22:46
Postet av: jenssen, Grefsen

Er det dette som kalles for å smake sin egen medisin? Nå har hun i årevis vært den første til og sjikannere alle kapitalister som tilpasser seg skattesystemet og bruker de smutthull som finnes - helt legalt. Så går hun hen å plasserer seg sjøl i samme bås som disse. Da må hun regne med at folk reagerer. men hun gjør jo som Diffen og disse andre, bekjenner sine synder når hun skjønner at hun er avslørt. men holder altså kjeft og skuffer inn penger så lenge det går. Det er kanskje en trøst for henne at Kolberg og co som vanlig stiller opp som en snill sankt Bernhardshund og forsvarer alt hun gjør. Sjøl om sosialistene sier at alle er like, er det visst noen som er likere enn andre allikevel.

07.01.2008 @ 23:55
Postet av: Berge

Gro Harlem Brundtland stod bak verre ting enn ovennevnte. Se her:

http://www.baksiden.net/grogoeb.htm (ha på lyd)

08.01.2008 @ 01:12
URL: http://www.baksiden.net/grogoeb.htm
Postet av: Espen

Hva slags journalistikk er dette?Alle pensjonister burde vært nullskatteytere, de har da betalt skatt og avgifter frem til pensjonistalderen. La nå Gro være i fred. Hadde hun vært idrettsutøver, var det ingens om hadde reagert.

08.01.2008 @ 08:51
Postet av: ottar "bighand" johansen

jeg synes det er riktig å minne om Eva Jolys ord her, når hun blir spurt "når er det korrupsjon". når det du holder på med ikke tåler dagens lys, svarer hun. når du ikke kan fortelle pressen om det.

her er det ganske tydelig at måten Gro har operert på ikke har tålt å bli vist frem i pressen.

08.01.2008 @ 14:36
Postet av: Geir

Personlig er det ikke den aktive skattetilpasningen i seg selv jeg reagerer på, men hykleriet. Som en person som har slått seg opp og fram på å fordømme de som skulle være så frekke å bli rike, skal hun mer enn noen andre her i landet være påpasselig med å oppføre seg eksemplarisk.Det er rett og slett sånn at om en FrP-politiker hadde gjort det samme, hadde det ikke vært like ille ettersom vedkommende aldri har stått med sin harmdirrende moralske pekefinger. Det er en (relativt) ærlig sak å oppføre seg som Røkke og Fredriksen gjør. Å melde flytting til Kypros for å betale langt mindre skatt er også litt sånn so-so, men ikke ulovlig, og langt lettere å svelge ettersom disse karene aldri har utgitt seg for å være bedre enn de er.Gro var alltid veldig kjapp med å kritisere andre, og fikk nærmest raserianfall da hun selv ble kritisert for den minste ting. Det er klart at det derfor reageres som det gjøres nå. Stoltenberg reagerte på sedvanlig arrogant vis på spørsmål om han selv kunne gjort det samme: "Nei, sånn kan man ikke spekulere i!" Hvorfor ikke, statsminister? Det er et enkelt spørsmål. Utrolig at intervjuer lar ham komme seg unna så lett.Ikke så langt fra der jeg kommer fra finnes det en hårnålsving på en asfaltert skogsvei. Av en eller annen merkelig grunn er fartsgrensen 80 km/t selv om det hadde vært umulig å holde 50 km/t der - selv med en F1-bil med lavt tyngdepunkt. Samtidig er det ulovlig å ta med syv flasker øl fra Danmark til Norge, mens danskene kan ta med 216 flasker fra Danmark til Sverige. Man risikerer altså å drepe noen om man holder seg godt innenfor loven i første eksempel, mens den norske stat går glipp av ca fem kroner i skatt i det andre eksempelet. Det sier seg derfor selv at det er lov til å bruke hodet når man skal vurdere rett og galt.

08.01.2008 @ 17:04

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5643636
hits