TV2Nettavisen

Dreper private barnehager

02.01.2008 @ 12:19

Glem løftet om full barnehagedekning. Nå legger regjeringen en plan som kan rasere de private barnehagene - og sette 110.000 barnehageplasser i fare.

Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg planlegger å stikke fra barnehageregningen, og overlate problemet til kommunene. Foto: Heiko Junge, Scanpix.

Finansminister Kristin Halvorsen lovet som kjent å gå av hvis det ikke var full barnehagedekning før nyttår. Målet er ikke nådd, men Halvorsen blir sittende.

En hovedgrunn til at målet ikke er nådd er at kommunene i praksis bestemmer tempoet, og i mange storbyer er det fortsatt lange ventelister. Mange kommuner mangler altså penger og initiativ til å innfri den rødgrønne regjeringens løfter.

Regjeringen gjorde opp regning uten vert, og nå er planen å stikke fra regningen og overlate hele problemet til kommunene.

Når målet om full barnehagedekning likevel er nærmere enn noengang, skyldes det paradoksalt nok de private barnehagene. Den siste statistikken viser at vi har rundt 3.600 private barnehager her i landet (rundt 20 prosent flere enn det er offentlige barnehager) og rundt 110.000 barn går i disse barnehagene.

Uten de private barnehagene ville Soria Moria-erklæringens mål om full barnehagedekning vært en vits.

Men istedet for å juble over det private initiativet, gjøres stadige grep som gjør livet vanskelig for de private. Et eksempel er maksprisen på foreldrebetaling som effektivt satte en grense for barnehagenes inntekter.

En annen stor usikkerhet er betalingen fra kommunene, som i dag dekker rundt 17 prosent av de private barnehagenes kostnader. I mange kommuner får ikke barnehagene vite hvor mye de får i tilskudd før langt ut på året (og da kan man tenke seg hvor enkelt det er å lage budsjetter og styre de relativt skjøre småbedriftene).

At det likevel har gått, skyldes at staten tar rundt to tredjedeler av regningen. Og det her regjeringen Stoltenberg nå vil gjøre tilværelsen vanskelig. Regjeringen vil nemlig kutte sitt tilskudd på 66 prosent, og gi pengene via rammetilskudd til kommunene.

I praksis betyr det at de private barnehagene gjøres avhengige av hva kommunepolitikerne vil prioritere, og det er nok å se på de voldsomme variasjonene fra kommune til kommune, for å se hvordan det vil slå ut:


En slik omlegging vil gjøre situasjonen svært usikker for mange av de private barnehagene. De vil da miste sine ene sikre inntektskilde: det øremerkede direktetilskuddet fra staten, sier direktør Torbjørg Aalborg i HSH, som er arbeidsgiverorganisasjon for private barnehager.

De private barnehagene frykter med rette en rasering av sin økonomi (les deres opprop her).

Regjeringen bør skrinlegge sitt forsøk på å stikke fra regningen før løftet om full barnehagedekning er innfridd.

Kommentarer:
Postet av: Ole R

det er vel ikke noe nytt at partiene bryter valgløfter så snart regningen skal betales og budsjettet skal gå opp, og særlig de sittende regjeringspartiene tar prisen for mest svulstige og kostbare og lite gjennomførebare illusjoner og løfter.

Folket blir lurt og svindlet år etter år av populistisk valgflesk.

02.01.2008 @ 13:12
Postet av: Vidar N

Her viser vel bare regjeringen sitt sanne ansikt - det er viktigere å unngå noe "privat" enn å holde et valgløfte. Valgløfter er det jo ingen som forventer de holder alikevel..... Og nå kan jo "Full barnehagedekning" benyttes i neste valgkamp også.

02.01.2008 @ 14:09
Postet av: Andreas H

Det var en ganske spesiell tolkning, Stavrum! Regjeringen gir altså pengene rett til kommunene så de kan bestemme hva som passer dem best. Det trengs forskjellige løsninger rundt omkring i landet, vanskelig å skjønne at det man kan være så

skeptisk til mer lokaldemokrati.Ellers har du helt rett i at de private barnehagene er viktige for full barnehagedekning. Problemet i byene som ikke når målet er dessverre det motsatte, den notoriske angsten mot å satse på offentlige barnehager. Hadde Oslo, Bergen og de andre høyre-styrte byene som sliter satsa like hardt på kommunale barnehager hadde vi vært mye nærmere målet.

02.01.2008 @ 14:47
Postet av: Ananomus

Kristin Halvorsen har aldri lovt å gå av i 2007 slik du messer så mye om Stavrum. Det hun har lovet er at SV går ut av regjeringen i 2009 hvis ikke en tre punkts plan blir iverksatt.Det aktuelle intervjuet:http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/politikk/article1499939.eceEt ordrett diktat fra intervjuet:TV2: La oss ta det helt konkret. Hva slags frister er det SV har satt for disse tingene?KH: Makspris i barnehagen skal innføres fra 1.1.2006, og vi skal ha full barnehagedekning innen 2007, og innen 2008 må vi ha en garantiordning i Norge som er sånn at man får barnehageplass tre måneder etter at man har søkt. For SV har jo dette vært en kampsak siden... tja... i 30 år. Den gangen hvor det var kontroversielt...ehh..åå ønske seg en barnehageplass. Så ble SV foraktelig kalt barnehagepartiet. Jeg har jobbet i norsk politikk i 16 år, og når jeg begynte så hadde jeg... ja, i begynnelsen så hadde jeg... satt jeg i Finanskomiteen, og hadde en unge i hver sin private barnehage og det var et himla mas. Og akkurat den samme hverdagen er det mange foreldre som har den dag i dag. Så det må vi få til. TV2: Hvor viktig er det for dere?KH: For meg er dette så viktig at du er kvitt meg om vi ikke får til dette.TV2: Har du sagt det til Jens Stoltenberg?KH: Nei, ikke enda, men den beskjeden skal komme. ------------------------------------Merk: "Disse tingene" er knyttet til at en implementering av "barnehageforliket" skulle gjennomføres, noe som kulminerer med lovfesting av retten. Altså hva SV gikk til valg på.Gjennom mange rare omskrivninger så har media kommet frem til at Halvorsen satte sin politiske fremtid på en gitt dato, noe som er en blank løgn. Dette dreier seg om en tretrinnsplan hvor man først skal bygge ut kapasiteten gitt forutsetningen av en satt pris, og så kommer lovfestingen. I og med at vi har kommunalt selvstyre så vil ikke en sentral politiker kunne love noe som helst om hva som ikke lovfestes, men de kan legge til rette for det. Det har Regjeringen gjort, og til en langt høyere pris enn det såkalte barnehageforliket la opp til.Kristin Halvorsens egen redegjørelse:http://www.sv.no/partiet/regjering/finansdepartementet/egne_nyheter/dbaFile125411.htmlNTB-overskriften dagen etter det aktuelle intervjuet:?SV bryter samarbeidet med Arbeiderpartiet i 2009 hvis ikke barnehagereformen er fullt innført i løpet av neste stortingsperiode.? Dagen etter dette igjen var NTB-overskriften:"Tirsdag bekreftet Halvorsen overfor NTB at hun forsvinner ut av politikken i 2009 hvis ikke en rødgrønn regjering får dette på plass.?Det media har gjort er å ta ut punkt 2 i denne 3 punkts planen og kun gått på den. Viser helt klart at man som politiker må veie sine ord veldig nøye før man velger å si dem. For media er flink til nettopp dette å dra ut sitater av en større sammenheng. Her er det media som har konstruert en lovnad og en sak, som de nok kommer til å messe mye om i årene fremover.

03.01.2008 @ 09:20
Postet av: Marius

Ja, der sier hun jo at vi er kvitt henne om ikke løftene hun gir blir holdt. Enkelt og greit, og ingen milelang botforklaring kan forandre på det."For meg er dette så viktig at du er kvitt meg om vi ikke får til dette."Greit det, Kristin. Ha det bra...

04.01.2008 @ 06:04
Postet av: Roald Sand

Hovedgrunnen til at regjeringens mål om full barnehagedekning er ikke nådd er at regjeringen ikke evner å se hva som skal til samtidig som de er mot private barnehager. Man etablerer maksprisordningen men også et tilskuddssystem som får private barnehageeiere til å satse. Samtidig sitter kommunene og venter på enda mer øremerkede penger eller på alle midlene til barnehager som rammetilskudd. I denne situasjonen straffer regjeringen de som satser og premierer de som sitter på "rævva". Dette kan vel kun tolkes som at regjeringen av prinsipp er i mot private løsninger innen barnehagesektoren?

04.01.2008 @ 11:20
Postet av: Roald Sand

Hovedgrunnen til at regjeringens mål om full barnehagedekning er ikke nådd er at regjeringen ikke evner å se hva som skal til samtidig som de er mot private barnehager. Man etablerer maksprisordningen men også et tilskuddssystem som får private barnehageeiere til å satse. Samtidig sitter kommunene og venter på enda mer øremerkede penger eller på alle midlene til barnehager som rammetilskudd. I denne situasjonen straffer regjeringen de som satser og premierer de som sitter på "rævva". Dette kan vel kun tolkes som at regjeringen av prinsipp er i mot private løsninger innen barnehagesektoren?

04.01.2008 @ 11:20
Postet av: Roald Bentzen

Hvorfor stemte dere inn denne suppa på Stortinget? Dette er alt hva dere fortjener etter en sånn hodeløs valginnsats. Resultatet var predikterbart lenge før valget.

07.01.2008 @ 08:08

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5637651
hits