TV2Nettavisen

Ministeren som ikke kan telle

19.12.2007 @ 21:00

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell står med buksene på knærne etter å ha forsøkt å bløffe seg til full barnehagedekning. Det er direkte pinlig at statsråden forsøker seg på talljuks i regjeringens fanesak.

bard_vegar_solhjell_Bjorn Sigurdson, Scanpix3

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell kan ikke telle barnehagekøen. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix

Stoltenberg-regjeringen har - med rette - hatt målet om full barnehagedekning som et av sitt mest profilerte løfte. Ifølge deres egne løfter skulle vi hatt full barnehagedekning nå. Det har vi ikke.

Årsaken er blant annet regjeringens famøse løfte om barnehageplass til alle, samtidig som man satte ned prisene på plassene. Økonomisk er det som å forsøke å få tyngdekraften til å virke opp/ned, og man har naturlig nok måttet slite med økt etterspørsel.

Så skulle man kanskje trodd at regjeringen ville være litt ydmyke når målet slett ikke er nådd, men neida: - Nær målet om full barnehagedekning, heter det i en pressemelding sendt ut fra Kunnskapsdepartementet.

Meldingen påstår at 248.000 barn har barnehageplass, og at det bare står 3.916 på venteliste. (At Solhjell for øvrig skylder på kommunene som ikke har bygget ut nok, vitner om ansvarsfraskrivelse. Eller visste man ikke om det kommunale selvstyret da man ga løftene?).

Problemet er bare at det slett ikke er 3.916 på ventelisten. Nei da, regjeringen har valgt ikke å telle med alle som har fylt ett år etter 1. september. Det er nærmere 20.000 barn, og svært mange av disse har ingen barnehageplass.

I Oslo står for eksempel rundt 900 på Solhjels venteliste, mens rundt 2.000 barn har kommet til i slutten av køen siden 1. september.

I Bærum er Solhels venteliste på 293 barn, mens han glatt overser de 677 barna som har kommet til etter 1. september.

Samme bildet ser vi i Bergen, der Kunnskapsdepartementet kun ser de 450 barna på den opprinnelige ventelisten - og overser de over 700 som har kommet til etter tellingen.

(KIlde: Aftenposten).

Kunnskapsministerens liste er altså på 3.900 - mens bare barna han har glemt i Oslo, Bærum og Bergen gjør listen enda 3.400 barn lengre.

Det er bare et ord for slikt: Juks!


Kommentarer:
Postet av: Franky

Gunnar Stavrum er jo bare et talerør for høyresiden i norsk politikk. med sin politiske bakgrunn så blir han ikke troverdig når han skal uttale seg med journalistisk alibi. å frikjenne høyrestyrte kommuner for mangel på barnehagedekning blir bare patetisk. skal Gunnar Stavrum ha et minimum av journalistisk troverdighet må han ta opp problemet med mangel på barnehagedekning på et bredt grunnlag og gi skyld der det hører hjemme - nemlig både sentralt men ikke minst kommunalt som tross alt har ansvaret for utbygging.

19.12.2007 @ 22:06
Postet av: Avslørt

Kristin Halvorsen lovet at ALLE skulle ha barnehageplass innen utgangen av 2007. Hvis ikke skulle hun gå av. Det ble ikke tatt noen forbehold av noen art. Nå må hun enten gå av eller leve resten av sitt politiske liv i skam. Gi de rødgrønne avløsning i 2009, det har de jammen fortjent!!

19.12.2007 @ 23:17
Postet av: Gunnar Stavrum

Franky, den er for billig. For lettvint å gjennomskue at du ikke ønsker å snakke om saken. For øvrig; mener du at det var ukjent for noen at kommunene måtte bygge ut barnehagene - og at løftene fra stortingspolitikerne derfor er ganske tomme før de tar ansvaret selv?

20.12.2007 @ 08:44
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Geir

Kristin Halvorsen må nå bestemme seg for om hun enten er politisk uskolert og mentalt inkapabel eller rett og slett en juksemaker og løgner. Førstnevnte alternativ er rett og slett usannsynlig all den tid hun har vært på Stortinget i snart 20 år, og fordi man ikke blir leder av et mellomstort parti og finansminister sånn helt uten videre.Da venter vi bare på at hun kryper til korset og innrømmer at hun er en populistisk løgner. Hennes våte drøm var makt og ministerjobb for enhver pris. Det folkelige uttrykket "pisse i buksa for å holde seg varm" passer glimrende i så henseende: Hun oppnådde regjeringsmakt, men som vi alle vet; etter den søte kløe kommer den sure svie. Den er nå, og hun har nå vist at hun ikke har ryggrad nok til å beklage seg, for deretter å trekke seg som lovet.Det er knakende likegyldig for meg som dum velger HVORDAN full barnehagedekning skal oppnås. Om lederen av et politisk parti uten forbehold lover dette, ja da regner jeg selvfølgelig med at hun har belegg for dette. Jeg kunne lure aldri så mye på hvordan hun skulle få detaljstyrt hver eneste lille kommune til å følge opp lovnaden, men at hun også sier at hun skal trekke seg om dette så ikke skjer, virker særs betryggende. Det finnes overhodet ingen formildende omstendigheter - ingen unnskyldninger godtas. Dette er ikke PokerFjes, men den nådeløse, politiske arena.

20.12.2007 @ 12:30
Postet av: FL

Ikkje kan han rekna, og ikkje kan han skriva nynorsk heller: http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/article1428930.ece

20.12.2007 @ 12:33
Postet av: Geir

Franky: Om Stavrum så bare skulle være et talerør for høyresiden i norsk politikk, må han likevel komme med velbegrunnede argumenter. Det er opp til leserne å vurdere om det er hold i dem eller ikke. Du vil forøvrig slite stort med å finne en journalist som ikke har noen partipolitisk preferanse. Skal man ikke høre på aktor eller forsvarer i retten fordi de har egeninteresser? For det er Stavrums journalistiske alibi du kritiserer her, ikke sant? Det har vel ingenting med det å gjøre at du misliker alle som har et annet politisk ståsted, og at du helst skulle sett at de hadde holdt kjeft?Hva har dette med frikjenning av noe som helst å gjøre? Ingen høyrestyrt kommune har gått på valg på at de skal ha full barnehagedekning, og dermed kan man ikke slakte dem for å ikke oppnå det. Kristin Halvorsen og SV derimot? Det er en himmelvid forskjell. I utgangspunktet har ikke høyrestyrte kommuner i sakens anledning en gang ytret at barnehagedekning har prioritet. At Halvorsen har lovet gull og grønne skoger på vegne av dem, kan du ikke laste dem for.

20.12.2007 @ 12:56
Postet av: Snorre Sprut

Veldig godt skrevet innlegg! Franky's skepsis henger vel sammen med egen partitilhørighet, antar jeg. Og om jeg ikke husker helt feil: Forsøkte ikke regjeringen det samme trikset for å avskaffe fattigdom? Jeg mener å huske at de senket fattigdomsgrensen etter valget. Huff, denne regjeringen er best på nytale. Stem Miljøpartiet De Grønne, sier jeg :-)

21.12.2007 @ 01:17
URL: http://www.gronne.no
Postet av: Bob bob

En ting er i alle fall sikkert. Det er bygd ut langt flere barnehageplasser under denne regjeringen enn ved den forrige. Eller noen andre Høyre eller Sentrumsregjeringer for den saks skyld. At et overambisiøst mål ikke helt blir nådd for så være, de er i alle fall veldig nærme. Og jeg tør påstå langt nærmere enn det en borgelig regjering ville ha vært hadde vi hatt det.Politikere lover i øst og vest og det har de gjort i mange tiår. Derfor blir denne sytingen fra Stavrum og frepperne for øvrig temmelig patetisk.

22.12.2007 @ 09:44
Postet av: Geir

Bob bob: Det er revnende likegyldig om denne regjeringen har bygd ut flere barnehageplasser eller ikke. Det er IKKE det vi diskuterer. Det er forøvrig ikke en gang tverrpolitisk enighet om at barnehageutbygging skal ha prioritet, så argumentet er verdiløst. Problemet, om du ikke evner å forstå det etter alle disse innleggene, er at Halvorsen ikke gikk av som lovet. Kan du gi ett eneste annet eksempel i norsk politikk der noe lignende har skjedd? SV fikk garantert ekstra mange stemmer på lovnaden om full barnehagedekning, fordi det jo høres svært overbevisende ut når man satser egen stilling på det. Mener du at "syting" over bløffen da ikke er på sin plass?Så ja, politikere lover i øst og vest, og det har de gjort i mange tiår, men aldri har det skjedd at noen ikke har fulgt opp et slikt ultimatum (Jagland gikk som lovet da de ikke fikk 36.9% oppslutning). Ikke nok med det, SV følger opp med enda mer løgn når de trikser med tall. Det hele blir så utrolig pinlig.Hvorfor antar du at det kun er "freppere" (skal jeg kalle deg raddis slik at jeg faller ned på ditt nivå?) som reagerer på denne saken? Det er KUN Halvorsen og SV som har kommet med denne lovnaden. Heller ikke AP eller SP som også er i samme regjering, så de er helt fritatt for kritikk.Forøvrig er det interessant at du singler ut FrP når du forsvarer SV med at alle partier lover og ikke innfrir. FrP har til opplysning aldri VÆRT i regjering, og har således ikke fått muligheten til å bryte løfter. At du antar og ønsketenker aldri så mye, får så være.

22.12.2007 @ 11:29
Postet av: Telemark

Jeg må si meg helt enig med Franky. Det virker som han er en bedre analytiker og kommentator enn Gunnar Stavrum. Stavrum rakker ned på dagens regjering så fort han får sjansen. Om det er usakligheter han serverer tar han ikke så nøye. Nei, hatet mot de rødgrønne er såpass gødene at all sunn fornuft synes å ha forlatt ham. Derfor blir Stavrums skriverier veldig lite seriøse. Han er jo betalt for å ha de meninger han har.

22.12.2007 @ 14:40

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5624770
hits