TV2Nettavisen

Milliarder på trær

11.12.2007 @ 22:44
Kun dager etter at Stortinget har detaljdiskutert småbevilgninger i Statsbudsjettet, finner regjeringen plutselig tre milliarder kroner til regnskogen neste år. Hvor får de pengene fra?

Jens_Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg dro til Bali med tre milliarder kroner i sekken. Men det er uklart hva pengene skal gå til, og hvem som skal styre dem.


Det er ikke småpenger statminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen vil love bort på klimakonferansen på Bali onsdag.

Totalt vil regjeringen bruke ni milliarder kroner de neste tre årene på å stanse avskoging av regnskogen. Formålet er nobelt nok. Forskerne regner med at avskogingen står for rundt 20 prosent av de årlige CO2-utslippene i verden.

Nyheten ble sluppet på en pressekonferanse på søndag, og allerede nå viser det seg at gavepakken ikke er så klar likevel. Det er høyst uklart hvordan pengene skal styres, av hvem og til hva.

Fra noen hold kommer frav om at Gro Harlem Brundtland må inn i styringen av pengene. Regjeringen sier selv at de stiller som krav at pengene skal inn i et fond som styres av FN eller Verdensbanken. Og samtidig ønsker et viktig potensielt mottakerland, som Indonesia, at de skal styre pengene selv hvis tiltakene skal skje på deres jord.

Det er altså langt frem før de tre milliarder kronene faktisk blir overført, og i mellomtiden skal nok Stortinget også si sitt.

Trass i alle uklarhetene er det påfallende hvor entydig positive alle kommentatorer er til tiltaket. Årsaken er at de aller fleste nå har fått med seg hvilken trussel klimaendringene er for vår eksistens. Men det betyr ikke at vi ikke må være kritiske og nøkterne til hvordan våre tiltak skal settes inn.

Foreløpig er ikke de tre milliarder kronene fra Norge noe annet enn et forslag og en from tanke. I praksis forutsetter den at også andre land legger penger inn i et regnskapsfond og at man klarer å skape organer som får gjennomført tiltak som virker i mottakerlandene.

Mindre imponerende er regjeringens vilje til å kutte norske klimagassutslipp. I dag brøt de tverrpolitiske forhandlingene om et klimaforlik sammen:

 - Regjeringen har på det nåværende tidspunkt en klimapolitikk som er identisk med Fremskrittspartiets. Det betyr at alle kutt skal tas ute og ingen ting gjøres hjemme. For SV er dette en skandale, sier Venstre-leder Lars Solheim til NTB.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier, ifølge siste.no, at regjeringen kun er opptatt av å flagge tiltak i utlandet, som penger til regnskogen og grønne sertifikater.

(Les saken på siste.no her)

Selvsagt er det viktig å sette inn tiltakene der de gjør størst effekt, og både CO2-kvoter og støtte til å bevare regnskogen gir valuta for pengene. Men samtidig kan vi ikke rent moralsk kreve av andre, mindre utviklede land at de skal ta hele belastningen - mens vi skal cruise videre som før.

Norge blir ikke noen internasjonal miljønasjon før vi også viser vilje til kutt her hjemme.

Kommentarer:
Postet av: Henrik Akselsen

Løftet fra regjeringen gjør iallfall meg stolt av å være norsk for en gangs skyld (Med det forbehold at regjeringen følger det opp selvfølgelig).

12.12.2007 @ 00:06
URL: http://henrikakselsen.blogspot.com/
Postet av: Andreas H.

Hvorfor ikke samle inn pengene. Da kan de gi som blir stolte av det.

12.12.2007 @ 10:10
Postet av: johan laugen

selvfølgelig, vi har penger, våre penger. Det er lett å gi bort andres penger, serlig når ingen protesterer. Når vi bruke penger i andre land blir vi skrytt opp i skyene. Det er nok av snyltere som kommer til å leve godt i mange år på disse pengene. Hva lever miljøorganisasjonene av? Pengene vi gir bort er ok, det er bare så synd at vi ikke har samme holdning til egne problemer, da er det ola som skal betale regningen av egen lomme. Men vi har selv valgt livets glade gutter til å sitte der.

12.12.2007 @ 10:29
Postet av: Han Solo

Stavrum skriver :-Selvsagt er det viktig å sette inn tiltakene der de gjør størst effekt, og både CO2-kvoter og støtte til å bevare regnskogen gir valuta for pengene. Men samtidig kan vi ikke rent moralsk kreve av andre, mindre utviklede land at de skal ta hele belastningen - mens vi skal cruise videre som før.Merkelig logikk. Hvis det er vi som betaler så er det jo vi som tar belastningen, uavhengig av hvor tiltakene settes inn. Betaler vi 3 milliarder

til Brasil og Indonesia så slipper de å betale de samme 3 milliardene.

12.12.2007 @ 10:56
Postet av: Svorsken

En händelse som ser ut som en tanke är att Finansministern dagarna innan 3 mrd-utspillet fick en julegave på 16 mrd kr. Genom ökade intäkter på skatter från oljeproduktionen beroende på högt oljepris. 16 mrd kr. Det är mer än vad det svenska polisväsendet gör av med på ett år. Vet inte om det säger mest om Sverige eller Norge?Läs mer:http://javielsker.blogspot.com/2007/12/vrldens-rikaste-land.html

12.12.2007 @ 11:40
URL: http://javielsker.blogspot.com
Postet av: jajamensadu

jajamen sa du smør...på tide folk får åpnet øyene, sjekk filmen!

Postet av:

3 milliarder til regnskogen er et herlig populistisk innspill, vi skal jo se godt ut!

Norsk venstre presse kaster seg selvsagt på og stiller ingen kritiske spørsmål, derfor er det godt Stavrum gjør det. Regjeringen har sittet på kontoret og gjordt følgende stykke arbeid: "Hvor mye skal vi gi for å gjøre et godt inntrykk.., 2 mrd, 3 mrd? 3 mrd! det er bra" Ikke et sekund på å finne ut hvordan man faktisk får noe ut av disse midlene i praksis. Solheim svarer følgende på spøsrmål fra Spiegel, skal dere gi beløpet til FN eller Verdensbanken? " Nei, det har vi ikke bestemt ennå, vi får se..". Alle vet at gir man disse pengene til verdensbanken så redder man maksimalt ei furu og en tuja-busk. Hvis vi ser for oss tilsvarende, la oss si en japaner med 3 mrd som vil redde den norske granskogen, hva skal han gjøre? Kjøpe skogene fra Løvenskiold og frede dem?

13.12.2007 @ 18:58
Postet av: Børge Svanstrøm Amundsen

"...både CO2-kvoter og støtte til å bevare regnskogen gir valuta for pengene."Nei jasså, hva får vi i realiteten igjen for disse pengene? Faktum er at dette klimahysteriet utelukkende må ses på som en utgift. Nyere forskning avdekker flere og flere svakheter ved CO2-teoriene, og flere og flere forskere snur nå i synet på at klimaendringene er menneskeskapte. Faktum er at gjennomsnittstemperaturen på kloden har økt med 0,7 grader celcius de siste hundre år og de siste ti år har temperaturutviklingen ligget flatt. Det finnes i dag ingen holdepunkter for å hevde at CO2 styrer klimaet. Først stiger temperaturen, deretter følger CO2-nivået (6-800 år lag) som følge av at havets evne til å holde på gassen minker med høyere havtemperatur. Dette er veldokumentert.Jeg vil påstå at det hele er en bløff og at man like gjerne kunne satt fyr på de pengene som pøses inn i klimaindustrien - det vil ha like stor effekt. Når det gjelder påstanden om global avskogning så må man huske på at tilveksten har vært større enn frafallet. Klimahysteriet minner mer og mer om en absurd religiøs bevegelse.Get real!

13.12.2007 @ 20:25
URL: http://www.dnof.no/
Postet av: Suliser

Klimakrisen er menneskeskap - vi er for mangepå denne jord (6.6 milliarder)og øker årlig medca 20 ganger Norges befolkning! Reskogsfond - PR-stunt fra Jensemann med våre skatte penger - har neppe mye for seg. Også Brasil har sin 'sjølråderett' og vil nok bestemme slikt selv. Sverige importerer ca 15 % av sitt biodrivstoff fra Brasil - incitament for å hugge ned regnskog.

15.12.2007 @ 13:13
Postet av: moarle

Apekatter.

Desverre er menneskene den mest intelligente apekatten av alle apekatter. Og de norske apekattene er de desidert dummesgte av alle.

Norske politikere reiser rundt med våre penger å kjøper seg status, det vil si, tror de.

Sannheten er at de store nasjonene ler seg skakke av småguttene fra norge som så gjerne vil dele godteri fra den lille posen sin mens de store gutta sitter å passer godt på den store godterisekken sin.

16.12.2007 @ 18:05
Postet av: ROTOR

Det påvirker ikke kjøpekraften eller renten i Norge å gi ut noen milliarder til utlandet.Og det setter norske politikere i et flott kunstig lys i resten av verden.Ikke tvil om at Sleipe jens og div. andre politikere har ambisjoner om toppjobber i FN systemet.Smøringen har begynt.På den annen side kan det jo hende at

dette har en effekt.

17.12.2007 @ 08:09
Postet av: Helgis

Stavrum vil ikkje vere med å betale - kor mkje tjener han. Stakkar, det er sikkert vondt for Gunnar, Erna og Siv. No oppfordra han oss til å kutte heime - kanskje vi ta han på ordet å auke prisen på Energi i Norge. Det er det som virkar - då blir det lønnsomt å spare på strøm og bensin.Men vil Hr. Stavrum - nei sjølsagt ikkje - Han vil heller ha rasjonar ?

17.12.2007 @ 08:40
Postet av: gry nerløkken

Lærdom fra SV som tapte støtte og ansikt på svak miljøsatsing: slå hardere på stortromma i miljøsaken.

Bare slik kan vi sikre å beholde regjeringsmakt i neste periode. Og så slipper vi å redusere egne utslipp så sterkt.

17.12.2007 @ 08:46
Postet av: J.Johansen

Flott at Stavrum spør dette spørsmålet "Hvor tar de pengene fra?", når det aldri er penger til å tilgodese norske borgeres behov, jfr. nedlagte sykesenger, manglende veivedlikehold, etc. etc.Vi er veldig mange som lurer på hvorfor pengekisten ser ut til å være fullt åpen for utenlandske formål, men ikke for oss, som eier pengene....Kan Stavrum bidra til å besvare spørsmålet også, hadde det vært flott.På forhånd takk.Mvh. Jarle

17.12.2007 @ 10:52
URL: http://www.riksavisen.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5616115
hits