TV2Nettavisen

NHO vil låne innvandrere

10.12.2007 @ 11:09
Fire av ti innvandrere til Norge er uten jobb. Likevel fortsetter vi å importere arbeidsinnvandrere. Er det mulig for Norge å ta imot arbeidssinnvandrere når vi trenger det, og sende dem hjem igjen etterpå?

NHOalarm
NHO-utspill i VG. Faksimile: Verdens Gang

NHO kaster en brannfakkel i sitt nye notat Yrkesdeltakelse, arbeidsinnvandring og økonomisk velferd. Hovedproblemet er at vi importere innvandrere uten særlig kompetanse - mens vi er mer tjent med å låne midlertidig innvandrere med  høy kompetanse.

- Arbeidsinnvandring med faglært og delvis ufaglært arbeidskraft har åpenbare kortsiktige gevinster for norsk økonomi. De langsiktige virkningene er derimot mer tvilsomme, mener NHO.

Tall Verdens Gang gjengir fra SSB viser at Norge har 181.000 innvandrere, og av dem er cirka 40 prosent uten jobb. Tallene varierer sterkt med hvilket land innvandrerne kommer fra, og det er klare kjønnsforskjeller. Blant mennene er 65 prosent i arbeid, mens bare 55 prosent av kvinnene har jobb.

SSBs tall viser tydelig at det naturlig nok er stor forskjell på arbeidsinnvandrere og flyktninger, og at det særlig er i den siste gruppen at integrasjonen i norsk arbeidsliv er dårlig. Det er naturlig siden de først og fremst flykter fra krig og elendighet.

NHO-utspillet er derfor viktigere når det gjelder de innvandrerne som kommer hit for å arbeide, og det er et paradoks at vi er dårlige til å tiltrekke oss høyt kvalifiserte innvandrere (det skal nevnes at NHOs bedrifter også er dårlige til å sysselsette disse hvis de har feil hudfarge!).

Samtidig er det til liten nytte å tiltrekke oss nye innvandrere hvis de i neste omgang tar med familien og blir en del av den norske velferdsstaten. Statistikk fra UDI viser for eksempel at polakker nå ligger øverst på listen over nasjonaliteter som søker familiegjenforening.

Typisk kommer altså en snekker eller maler til Norge for å arbeide, og etter en periode søker han UDI om familiegjenforening med sin kone og sine barn.

NHO ønsker i praksis mindre av dette, og mer av at vi kjøper høykvalifiserte tjenester i en periode - slik at arbeidsinnvandrere drar tilbake til hjemlandet etter endt oppdrag.

- I et verdiskaping- og velferdsperspektiv vil det være ønskelig å dreie deler av dagens arbeidsinnvandring over fra enkeltindividers innvandring til tidsbegrenset tjenesteimport, med utgangspunkt i de rammer som EØS-avtalen gir, sier Sigrun Vågeng, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Kommentarer:
Postet av: Velkommen etter!

Dette er noe alle vanlige innbyggere har sagt de siste 25 år! Dette er personer i alle yrker, industri, servicenæringer og kommunale tjenester. Disse har sett hvor det bærer,det er ikke nødvendig med siviløkonom utdannelse for å se hvor kostbart det er med ukontrollert innvandring med statsborgerskap i julepresang. Flere europeiske land har praktisert dette og sliter derfor ikke med de problemene vi har og kommer til å få.Jeg håper denne brannfakkelen fra NHO ( 25 år for sent ) starter en konstruktiv debatt om dette problemet uten at NHO blir kalt "rasister" e.lign. Det er vårt samfunns fremtid vi snakker om. Men jeg frykter at ingen tør å ta denne debatten videre. Det vil i så fall være en enorm ansvarsfraskrivelse. Det vil vel bare "skure å gå" som før.

10.12.2007 @ 13:08
Postet av: asd

Et meget bra forslag, det eneste oppsiktsvekkende er vel at det ikke er innført av myndighetene for lengst. Forskning fra UiO viser at arbeidsinnvandrere som ikke reiser hjem igjen ender opp med å bli en netto utgift for samfunnet. På generell basis bør vi imidlertid konsentrere oss om å være selvforsynt med arbeidskraft, på samme måte som feks i Japan.

10.12.2007 @ 16:33
Postet av: Kristian

Polakkene er i jobb. Disse er ikke problemet. Det er heller ikke flyktninger fra Sri Lanka og Vietnam som er problemet. Det blir helt feil å si at det er galt å ta inn arbeidsinnvandrere fra Polen, Kina eller India, fordi pakistanere og marokkanere ikke jobber. Kulturforskjellene er enorme fra land til land, dersom man ikke innser det er all diskusjon meningsløs.

11.12.2007 @ 11:10
Postet av: hei hei

Sjekk lenken!

Postet av: Pelle

Skal vi ha glede av oljefondet vårt i fremtiden, må vi begrense antallet som blir norske statsborgere. Helt tullete å gi statsborgerskap til utlendinger. De kan gjerne komme og jobbe her, men da uten trygerettigheter. Ingen jobb betyr retur til hjemlandet. Godt for oss og godt for dem!

11.12.2007 @ 21:22
Postet av: Balle Klorin

En del oljeland i midtøsten begynnet utenlands ekspertise. Når disse blir pensjonister, må de forlate landet. Jeg ser ingen grunn til at Norge ikke kan gjøre det samme.

11.12.2007 @ 22:42

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5613736
hits