TV2Nettavisen

Høyt spill i Hattfjelldal

28.11.2007 @ 10:07
Med konkursen i Terra Securities har millionproblemene for de åtte kommunene gått fra vondt til verre. Nå er det i praksis ingen å dele ansvaret med.

Terra

Disse fire ordførerne (og en rådgiver) sa nei til 150 millioner kroner i går. I dag risikerer de å tape alt.

Omfanget og alvoret i Terra-skandalen har tatt en ny vending etter den flengende kritikken Kredittilsynet kommer med mot det fallerte meglerhuset.

I går hadde de fire Nordlands-kommune et tilbud fra Terra om 150 millioner kroner i erstatning. Kommunene takket nei og krevde alt eller intet. I dag slo Terra Securities seg konkurs. Dermed risikerer kommune selv å måtte bære hele tapet som i verste fall kan nærme seg en milliard kroner.

Finansminister Kristin Halvorsen er nådeløs - staten vil ikke punge ut til de kriserammede kommunene:

- Hvis man ikke er superik, må man ikke låne penger for å spare. Nå må alle ta full statussjekk i sine kommuner. Nå må vi bevisstgjøre alle kommuner at hvis man står overfor et prosjekt man ikke forstår, så må man styre unna, sier Halvorsen til TV 2 Nyhetskanalen.

Lederne i de fire kommunene som er verst stilt, ble åpenbart sjokkert over konkursbeslutningen.

Fortsatt er kommunenes beste håp å legge press på Terras eiere - sparebankene - for å få dem til å ta mest mulig av regningen.

Ordlyden i konkursbegjæringen til Terra Securities tyder ikke på at det vil skje uten sverdsslag.

"Dermed er forutsetningene ikke lenger tilstede for en finansieringsløsning for tilbudet til de fire nordlandskommunene. Selskapets styre har på dette grunnlag besluttet at virksomheten i Terra Securities ASA skal opphøre med umiddelbar virkning, og at selskapet skal begjære oppbud åpning av konkurs".

For Terra-konsernet er uansett skandalen dyp og kritisk. Det tradisjonelt nære forholdet mellom kommunene og sparebankene står i fare. Kredittilsynet sier rett ut at "Terra Securities ASA har unnlatt å informere om vesentlige risikoforhold i forkant av kommunenes investeringer, og har tilbudt produktene til en målgruppe som produktene ikke passer for".

(Les hele uttalelsen her).

Saken er ikke over, men den blir en kostbar lærepenge for kommunene og deres innbyggere. Lærdommen må være å ta på alvor kommunelovens meget klare begrensninger mot å ta risiko, slutte å oppfatte bankfolk og meglere som rådgivere (de er selgere) og aldri investere i noe man ikke forstår.

Det ville forbause meg om ikke Terra-skandalen får ofre i kommuneadministrasjonene også.

Kommentarer:
Postet av: Ola Olsen

Nyvalg.De komuner som har satset skattebetalerne sine penger har gjennomført ett komunevalg i 2007 der vesentlige sider ved kommunens økonomi er holdt skjult for velgerne,fylkesmannens kontrollavdeling og offentligheten.Kommunaldepartementet må derfor erklære valget for ugyldig.De valgte representanter må fratre sine stillinger og den enkelte kommune må settes under offentlig administrasjon.Det må derfor avholdes Nytt valg til kommunestyret i de aktuelle kommuner snarest mulig i 2008.HilsenOla Olsen

28.11.2007 @ 10:29
Postet av: K

Denne saken vil nok få konsekvenser for hvordan det er lov å selge allverdens merkelige produkter fra finans-Norge. Selvsagt er det ikke spisskompetanse i småkommuner for å vurdere, akkurat som menigmann ikke har nok kompetanse til å vurdere når "hans" bank lovpriser et produkt. Tusenvis er lurt i privatmarkedet, det måtte altså en større sak til før ting skjer, for det vil skje.En annen god ting er at folk nå ikke vil ta en "finansrådgivers" lovprisinger for god fisk lenger, slik det har vært nå har din lokale bankmann pushet på deg spareprodukter de ikke har vist hva er, kanskje til og med i god tro på kundene.Å latterliggjøre kommunene og politikerne i denne saken er sikkert morsomt, men det er nonsens, likedan som det er nonsens å latterliggjøre Ola Nordmann når han tror på sin bankmann. Kunderelasjoner bygges over tid, dette gjelder selvsagt privat som offentlig.

28.11.2007 @ 10:39
Postet av: Jim

Utrolig hvordan det er mulig å gjennom denne saken

konsekvent kritisere kommunene, når det er Terra som har svindlet.

28.11.2007 @ 10:48
Postet av: rufus B

Er det ikke litt ironsik at disse kommunetoppene som har vært på smøreturer sier at turene har vært av faglig karrakter, og samtidig gi uttrykk for for at de ikke forstår noen verdens ting?

28.11.2007 @ 11:00
Postet av: K

Om jeg skulle lure noen ville jeg selvsagt fylt opp med "faglig innhold" og brukt masse tid på feil ting slik at det ikke ble tid til vanskelige spørsmål og farlige emner. Nordmenn er generelt sett naive og tror godt om folk. Egentlig er jo det en god egenskap men den kan misbrukes. Vi trenger kyniske og råe folk i kommuneadministrasjonen, men de rette folkene er forlengst oppkjøpt av privat næringsliv selvsagt.

28.11.2007 @ 11:25
Postet av: Han Solo

Selvfølgelig skal vi latterliggjøre politikerne. De har nemlig gjort noe latterlig/tragisk.Når man ikke skjønner hva man investerer i så skal man ikke investere.Er man en enkelt person er det kun seg selv man skader. Som politiker har du ansvaret for mange mennesker. Når man som politiker er så dum at man ikke skjønner at Terras representanter først og fremst er selgere fortjener man å bli latterligjort. Når man som politiker ikke skjønner at man må få uhildet råd fra personer som ikke har noe å tjene på at salget gjennomføres fortjener man å bli latterliggjort. Når man som politiker ikke reagere på at man skal ta opp lån for å spekulere fortjener man å bli latterligjort.Når man som politiker ikke skjønner at høyere avkasting betyr høyere risiko fortjener man å bli latterligjort.Problemet er ikke at Terra har forsøk å lure kommunene ( noe de jo har og nå får ta konsekvensene av ). Problemet er at politikerene LOT SEG LURE. Det er latterlig....nei det er tragisk. En telefon til en uavhengig rådgiver ville ført til at det pengen hadde vært trygge. Men idiotene i kommunestyrene skrev istedet under på en avtale hvor de lovte å ikke forhøre seg hos andre enn Terra.Latterlig!

28.11.2007 @ 11:58
Postet av: K U

Det er økonomisk kriminalitet kommunene har bedrevet.

28.11.2007 @ 12:31
Postet av: Tillitsvalgt

Nå håper vi at ledere i kommunene har forstått at en megler alltid har sin egen agenda, og aldri gir nøytrale råd. La dem i alle fall IKKE få slippe til med råd om plassering og forvaltning av pensjonspengene våre!Dessuten ser vi nå at finansforetak som reklamerer med at de har sterke eiere prater tull. Så lenge de "sterke" eierne ikke har juridisk ansvar, gir de blaffen. De henter ut overskudd så lenge de kan, og lar kundene i stikken når det butter imot.Jeg synes kommunene burde gått sammen og bygget opp en interkommunal sparebank/forvaltningsselskap, der ingen eksterne eiere kun sitter og skummer fløten, uten juridiske forpliktelser. Slik kunne kommunene beholdt overskuddet selv.

28.11.2007 @ 12:59
Postet av: gh

Til K U Du har jammen skjønt det.

28.11.2007 @ 13:03
Postet av:

At 70 uskyldige har mistet jobben i dg grunnet griske politikere i Nord ser ut til at ingen bryr seg om,

28.11.2007 @ 21:42
Postet av: Henrik E

Vel - i næringslivet har vi styreansvarsforsikring; det burde kanskje kommunetopper som kaster hundrevis av millioner rundt seg også ha?

29.11.2007 @ 02:19
Postet av: th myrseth

ja slik går det når avdankede sjarkfiskere blir ordførere og medlemmer i kommunsestyrene, og slår på stortromma og blir finanseksperter.gambling med folks skattepenger er dette fra først til sist.jeg håper befolkningen hyrer noen torpedoer og "slossgutter"

og drar opppå rådhusene og skambanker disse drittsekkene nu som sitter og sutreretter å ha rotet bort skattepengene til folk.thmmolde

04.12.2007 @ 12:49
Postet av: Alexander

Noen som har lagt merke til at alle disse kommunene har folk i kommunestyret som har vært med i The 5 Percent Community?Det sier noe om kompetansenivået!Det man spør seg er om slike kommuner i det hele tatt noen gang i fremtiden kan få lov til å administrere seg selv?Det som skjedde med T5PC skjedde for en tid tilbake og da var det til de grader synlig at folk ble lurt.

Folk som har vært med i T5PC har så gått hen og underskrevet på disse avtalene med Terra.Det er ingen grunn til å tro at noen kommer til å lære av dette når menneskene er dumme!

Det er rett og slett beviselig for vanskelig for kommuneledelsen å forvalte formue.

04.12.2007 @ 15:03

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5598860
hits