TV2Nettavisen

Kriminelt dumme

26.11.2007 @ 09:28
Ledelsen for de fire Nordlands-kommunene som kan tape et milliardbeløp gjennom Terra Securities har vært kriminelt dumme. Det paradoksale er at deres dumskap samtidig er det som berger dem unna straff.

aper

Kommunelederne satset 450 millioner kroner uten å lese prospektet eller forstå hva de investerte i.

Kommunelederne satset 450 millioner kroner av skattebetalernes penger uten å skjønne hva de investerte, og uten å gjøre hjemmeleksen sin. Utfallet er at kommunene risikerer et milliardtap på investeringer som ingen av de involverte forstår.

Hadde de kommunelederne skjønt hva de gjorde, ville de vært farlig nær straffelovens paragraf 275 om økonomisk utroskap: "For utroskap straffes den som i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning eller å skade, forsømmer en annens anliggender som han styrer eller har tilsyn med, eller handler mot den annens tarv".

Inntil seks års fengsel er strafferammen, og spesielt skjerpende er det hvis "handlingen har voldt betydelig økonomisk skade, om den er forøvd av offentlig tjenestemann eller noen annen ved brudd på den særlige tillit som følger med hans stilling....".

(Les hele lovteksten her).

Hvis man satser 450 millioner kroner av andres penger uten å lese prospektet eller forstå hva man egentlig investerer i, så er det nærliggende å mene at man har forsømt en annens anliggende.

Det er også liten tvil om at handlingen har voldt betydelig skade og at den er utført av offentlige tjenestemenn.

Det eneste som mangler er at kommunelederne har gjort det med hensikt, og man skal vel være svært konspiratorisk for å tro at de med vitende og vilje forsøkte å kjøre kommunene utfor stupet.

Kommunelederne har vært kriminelt dumme, men det er dessverre ikke straffbart.

Kommentarer:
Postet av: ivan

Hjelper lite å lese prospektet når det som står er ikke stemmer? Videre var det vel derfor de hyret inn Terra for å ha en proff samarbeidsparnter. Selvsagt burde kommunene skjønne at dette ikke var en god id. Men når Terra, som de har samarbeidet med i årevis, ikke skjønte det, er vel det formildende for kommuenen.

26.11.2007 @ 10:10
Postet av: Han Solo

Dumskapen består ikke i at prospektet var mangelfult eller full av feil.Dumskapen består i at :a) Man låner penger for å investere i noe man ikke skjønner hva er.b) Man tror at Terra er uavhengige rådgivere og at derfor ikke er nødvendig å spørre noen andre om dette er en god ide.Når man er så dum at man ikke skjønner at Terra først og fremst var selgere bør man straks på sparken/miste sin posisjon.Politikerene bedriver en ansvarsfraskrivelse som er direkte pinlig. Hvor sleipe/kriminelle Terra har vært i denne sammenhengen er uvesentlig. Kommunepolitikernen valgte å bli lurt. Det bør de straffes for.

26.11.2007 @ 10:20
Postet av: FandenSpare

Dersom jeg som privatperson gjør noe slikt, nytter det ikke å skylde på "andre" når jeg har bæsja på leggen, slik ordførerne og kommunepolitikerne her gjør...

Og man kan stille seg spørsmålet hvor administrasjonen/ rådmenn etc. er i en slik sammenheng, "noen" må jo faktisk administrere dette i praksis også?

Det er helt malplassert å skyve all skyld over på Terra, men man kan jo saktens stille spørsmål ved forretningsmoral og "generell" etikk i det hele.

Men som Gunnar Stavrum helt korrekt påpeker, det er ikke juridisk straffbart å være dum - i hvert fall ikke for politikere...

26.11.2007 @ 12:21
Postet av: FL

Stavrum er like god i juss som kommunane er i investeringsanalyse. Det hadde vore utruskap dersom kommuneleiarane hadde til hensikt å skaffa vinning for andre enn kommunen. Her var jo hensikten at kommunen skulle ha vinninga. Korleis kan det vera utruskap? Forklar Stavrum.

26.11.2007 @ 12:29
Postet av: MikkeM

Å, jeg er så trøtt av disse mannemannjournalistene i Nettavisen som liksom skal leke kapitalister på høyt nivå. Stavrum og de andre guttene er en lidelse å lese. Spar oss for mer av dette tøvet.

26.11.2007 @ 13:26
Postet av: Filosof

Sitat Stavrum: "Kommunelederne har vært kriminelt dumme, men det er dessverre ikke straffbart." Sitat slutt.Nå skal vel også Stavrum være glad for at det ikke er kriminelt å være dum, jfr. en del av det Nettavisen skriver, for ikke å snakke om Stavrum selv. Snakk om å sitte i glasshus!

26.11.2007 @ 14:09
Postet av: Student

Dette er en av de beste argumentene jeg har hørt for kommunesammenslåing på lenge. Terra ville også selge denne idéen til Bodø kommune, som er en god del større enn de involverte, og for å sitere en avis, Bodø lo av Terra.http://www.ab24.no/default.asp?page=5349&item=32582,1&lang=1Med større kommuner, er sjansen for kompetente mennesker i de riktige stillingene større. En kommune med 5-10 000 mennesker kan da umulig ha samme grunnlag for kompetanse i alle sektorer sammenliknet med en kommune ti ganger større. Mange av småkommunene i Nordland burde slås sammen, slik at vi kan skape større regionale kommuner som vil virke mer atraktive på arbeidssøkere.

26.11.2007 @ 16:13
Postet av: am

Nå ser det ut som kommunene slipper med skrekken. Bra for innbyggerne i kommunene. Er lei av å høre på disse ordførerne fra AP som skylder på alle andre. Terra har gjort feil, men når disse kommunene går i banken og låner penger for å investere så er det ikke en god og forsvarlig forvaltning med offentlige penger. Håper det får konsekvenser for disse politikerne. Hadde det vært borgelige Ordførere så hadde det vært mye mer bråk.

26.11.2007 @ 21:57
Postet av: Tore

Her bør politiet på egenhånd opprette straffesak for å vurdere om administrasjonen i disse kommunene kan tiltales for lovbrudd!Ikke F om de skal kunne lure seg unna med ikke visste.. de har en selvstendig plikt til å informere seg. Du satser ikke en milliard kr uten å vite hva du gjør...

27.11.2007 @ 07:56
Postet av: Bubba

De burde vært sparket alle som èn.Ordførerne er her svært heldige som kan legge skylda på Terra og gå til søksmål.Men det er typisk med ansvarsfraskrivelse fra den kanten.Jeg tenker på alle de som er lurt av kommunen rundt omkring og ikke kan gå til søksmål.

27.11.2007 @ 09:24
Postet av: FRK

Stavrum:

Så dum er det ikke lov å være!Du har stadige innlegg i Nettavisen, og det ene er som regel dårligere enn det andre, men dette tar vel kaka.1.

Hvis du leser igjennom det du får av informasjon fra en selger, og den informasjonen tilsynelatende inneholder alt du trenger å vite, så har du vel gjort hjemmeleksen.

At det finnes skjult informasjon er vel ikke din feil? Eller skal du straffes for at andre bevisst svindler deg?2.

27.11.2007 @ 12:16
Postet av: FRK

(jeg kom til å poste før jeg var ferdig)2.

"For utroskap straffes den som i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning eller å skade, forsømmer en annens anliggender som han styrer eller har tilsyn med, eller handler mot den annens tarv".

Ingen i kommunen har vel med hensikt forsøkt å skaffe seg eller andre uberettiget vinning, den uberettigede vinning ligger vel hos selger.

Selger har vel også "handlet mot den annens tarv". 3.

"Kommunelederne har vært kriminelt dumme, men det er dessverre ikke straffbart."

Nei hr. Stavrum det er HELDIGVIS ikke straffbart å være dum.

Da hadde vi hatt et fint samfunn.

Alle kan jo ikke være så skarpskodde som deg.

Å kalle noen kriminelt dum forteller vel mer om deg selv enn om kommunelederne.Stavrum, jeg foreslår at du med relativt rask effekt legger fra deg pennen og finner noe annet å brødfø deg med.

En god skribent er du dessverre ikke.

27.11.2007 @ 12:22
Postet av: Henrik H

Bra Stavrum! Skulle ønske at noen hjemmehørende i de omtalte iddiot-kommunene anmeldte de ansvarlige i kommunen!

27.11.2007 @ 16:19
Postet av: Gunnar Stavrum

Til FL og noen av dere andre: Utroskap i straffeloven er ikke bare å skaffe seg selv vinning, men også å utsette andre for tap.(Man kan altså godt bli dømt for utroskap selv om man ikke har tjent fem øre selv).Men som jeg skrev i bloggen, så krever det forsett - man må altså ha ønsket å forvolde skaden.Det tror vel de færreste er tilfellet for ordførere og rådmenn, men det fritar dem likevel ikke for ansvaret som følger med å forvalte penger på vegne av andre.Til FRK: Beklager, men i min verden er det ikke særlig smart å satse 450 millioner kroner på instrumenter man ikke forstår, og det uten engang å lese igjennom prospektene. Jeg står faktisk på at det er kriminelt dumt.

27.11.2007 @ 20:41
Postet av: O.G.N

Om de ikke kan tas for økonomisk utroskap så burde vel §325 i straffeloven kunne brukes:§ 325. Med Bøder straffes den Embeds- eller Bestillingsmand, der 1. viser grov Uforstand i Tjenesten, eller

2. foretager nogen Handling, der paa Grund af hans Stilling er ham forbudt, eller

29.11.2007 @ 11:27

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5596253
hits