TV2Nettavisen

Angrep ikke det beste forsvar

15.11.2007 @ 21:58
Forsvarsministeren og forsvarssjefen er i hardt vær etter avsløringen av at den medisinsk ansvarlige for soldatene i Afghanistan slo alarm om legemangel. Munnkurv er et dårlig svar på kritikk.

image385

Forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen er i hardt vær. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.


En hardt presset forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen sliter med å tilbakeavise at den øverste sjefen for forsvarets sanitet, Leif Sverre Rosén, i praksis fikk sparken for å ha varslet om kritikkverdige forhold blant de norske styrkene i Afghanistan.

Rosén rakk å slå alarm om alvorlig legemangel før han ble stemplet som udugelig av forsvarssjefen, og dyttet ut døren med studiepermisjon og munnkurv.

Hvis dette er en vanlig metode forsvaret bruker for å stanse kritikk fra egne toppledere, så reiser det alvorlige tvil om personalbehandling og bedriftskultur.

Stortinget har ikke noe annet valg enn å kalle partene inn til en åpen høring, og i den høringen bør forsvarssjefen og forsvarsministeren ha gode svar for opposisjonen lukter blod.

- Det er ingen tvil om at Rosén er gitt munnkurv. Sånn skal det ikke være i det offentlige. Spørsmålet nå er om dette er et arbeidsuhell eller om det har vært ønsket å kneble ham. Det lukter av denne saken, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Også Fremskrittspartiets Carl I. Hagen er skeptisk til behandlingen av Rosén og ønsker å gjennomføre en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Forsvarssjefen forsvarer sine handlinger med at Rosén ikke gjorde jobben sin, og at han ikke fikk tak i tilstrekkelig med fagfolk til tross for økte budsjettrammer. Rosén svarer at han føler seg regelrett presset ut av jobben og at han gjentatte ganger har varslet om problemer med å få tak i leger til de norske styrkene.

Forsvarsministerens problem er at munnkurven og permisjonsavtalen er behandlet av en av hennes nærmeste medarbeidere, og at hun dermed har klart politisk ansvar for håndteringen av saken.

Slik saken står er det ord mot ord i forsvarsledelsen. Nå bør kortene på bordet, og der kan en åpen stortingshøring være våpenet. Angrep er ikke alltid det beste forsvar.

Kommentarer:
Postet av: helene

Det er lett å forstå at forsvarssjefen blir forbanna, når han som har er satt til å skaffe leger ikke fikser det, men at han atpåtil skaper uro både internt og utad med dumme uttalelser. Tror det er riktig at han han måtte gå

15.11.2007 @ 23:57
Postet av: Trond

Både Forsvarssjef og Forsvarsminister må gå i denne saken. At de sender våre folk utenlands under slike forhold er ikke akseptabelt. Men hva ofrer man ikke for å sitte i en slik stilling? Snitter blant "kremen" av det norske folk blir det også.

Hilsen FN-Veteran.

17.11.2007 @ 17:25
Postet av: Jon

Jeg ser at Erna Solberg har fått luktesansen tilbake. Synd at den ikke fungerte når høyre satt i regjering og hennes tidligere partifelle Kristin Krohn Devold var forsvarsminister. Hadde hun brukt den den gangen, hadde det vanstyre og den seleksjonsprosess KKD innførte forhåpentligvis blitt korrigert. KKD drev Forsvaret som sin egen "pølsebod" i tråd med ideer fra sin gode venn Donald Rumsfeld. Hadde sansen vært noenlunde intakt den gangen hadde vi heller ikke sett et Forsvar i den forfatning vi har i dag.

17.11.2007 @ 18:54
Postet av: St. Omperuud

Helt enig med Jon!

Ja, nå har Erna Solberg fått luktesansen tilbake og ligger musestille!! "Opp som en hjort, ned som en lort". Det var Høyre som i sin tid plasserte Diesen i den stolen han nå sitter i.

19.11.2007 @ 14:36

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5585208
hits