TV2Nettavisen

Sjøfolk bør også betale skatt

14.11.2007 @ 11:12
Norge subsidierer blant annet kelnerne på danskebåten med totalt 1,4 milliarder kroner i den såkalte nettolønnsordningen. Med skrikende mangel på arbeidskraft er det på tide å avvikle hele ordningen.

image384

Kelnerne på Color Line slipper å betale skatt. Foto: Color Line.

I Venstres alternative statsbudsjett foreslår partiet å avvikle nettolønnsordningen. Det sparer staten og skattebetalerne for 1,4 milliarder kroner.

Begrunnelsen er glassklar: - I en situasjon med et svært stramt arbeidsmarked, mener Venstre det er helt feil politikk å subsidiere enkelte arbeidstagere og grupper på denne måten, skriver partiet.

I dag slipper rundt 10.300 nordmenn å betale skatt, og det er bare fordi de er sjøfolk. Gjennom den såkalte nettolønnsordningen får rederiene tilbake penger de har betalt i skatt og avgifter.

Det verste er at rederiene samtidig har skrudd opp lønningene til sjøfolkene, og lønnsveksten er en av årsakene til at kostnadene øker med 360 millioner kroner fra i år til neste år. Anslaget for kostnaden, vel å merke. Ingen vet hvor stor regningen til slutt blir.

Sjøfolk som kommer inn under ordningen slipper altså i praksis å betale skatt, men har de samme rettigheter fra den norske velferdsstaten som andre yrkesgrupper som er med på spleiselaget.

Fra før er det kjent at eksempelvis Color Line, som fikk 225 millioner fra staten, samtidig ga eierne 150 millioner kroner i utbytte.

Den opprinnelige begrunnelsen var at man ønsket å sikre eksempelvis Color Line samme konkurransekraft som de danske konkurrentene (som har nettolønn). Den begrunnelsen blir dårligere og dårligere ettersom det er skrikende mangel på arbeidskraft på fastlandet.

Det absurde er at ordningen er utvidet samtidig som arbeidsmarkedet har strammet seg til. Selv Hurtigruten kom inn i ordningen, angivelig for å få like vilkår som cruisebåtene.

Men hvorfor skal vi subsidiere hotellsenger og restaurantdriften på Hurtigruten, og dermed ramme de tusenvis av ansatte på konkurrerende hoteller og restauranter langs kysten?

Eller hva med fiskeflåten, så må konkurrere om de samme sjøfolkene?

For ikke å snakke om tekstilindustrien som må flagge ut fordi de taper i konkurransen mot bedrifter i lavkostland?

På Stortinget har Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vært de mest trofaste støttespillerne for nettolønnsordningen, mens Bondevik-regjeringen forsøkte å avvikle ordningen.

I Soria Moria-erklæringen er de tre rødgrønne partiene ikke bare enige om fortsatt å subsidiere sjøfolkenes lønn - de ville faktisk utvide hele ordningen.
 
"Vi vil utvide nettolønnsordningen til å gjelde alle norske sjøfolk om bord på konkurranseutsatte skip i NOR, blant annet fraktefartøy, lasteskip, brønnbåter, taubåter og slepe- og bergingsfartøy."

Les Soria Moria-erklæringen her

Og dermed har vi altså en situasjon hvor staten bruker 1,4 milliarder kroner i året på å holde norske arbeidstakere i arbeid på sjøen, mens de samme folkene ville blitt tatt imot med åpne armer på land.

Forstå det den som kan!

Kommentarer:
Postet av: Knut Jørgen Lukkedal

Det største problemet blir mangel på norske sjøfolk i fremtiden. Nettolønnsordningen er nødvendig for å sikre stabile og kompetente sjøfolk til sjøs. De må forsake ett normalt familieliv og annet. Norske rederierber nok konkuranseutsatt frå før.

14.11.2007 @ 13:04
Postet av: rolf

Inkompetanse på et høyt nivå kaller jeg dette.

Hva med å avvikle Venstre

14.11.2007 @ 16:04
Postet av:

eg tror at du bør sette deg bedre inn i saken, spes siden du skal uttale deg i media!!! me sjøfolk betaler like mye skatt om me har nettolønsordningen eller ikke.

14.11.2007 @ 16:07
Postet av: Natta

Gunnar Stavrum jobber antageligvis 8 til 4, og enkelte ganger en time eller 2 overtid. Han kan gå hjem til egen seng, se på egen tv, på hva han vil. Han kan gå til den lokale kiosken og kjøpe seg Dagbladet fra i går og en pakke med 20 sigaretter med mentholsmak. Gunnar Stavrum kan gi kona og barna sine en klem hver dag. Han kan gå ut og spise på restaurant når han vil. Han kan stikke over til en kompis og prate om hva han vil. Han kan kanskje fortsatt ta en tur til moderen sin? Gunnar Stavrum kan bare gå inn når det brygger opp til storm. Gunnar Stavrum kan ganske sikkert feire jul og nyttår hvert eneste år sammen med familien. Han kan også være med på alle bursdagene til barna, og dele de aktivitetene som han ønsker med de. Alt dette og mer kan han gjøre -365 dager i året. Og så syter han over at enkelte grupper som ofrer så mye, betaler litt mindre skatt? He he... typisk norsk. Typisk lavmål. Typisk en som lever av å skrive om andre...

14.11.2007 @ 16:08
Postet av: Sailor73

Mr.Gunnar Stavrum burde sjekke fakta foer han uttaler seg. Er selv sjoemann, og betaler skatt til staten paa lik linje med alle andre loennsmottakere. Det vil vel si at jeg trekkes for vanlig skatt, men rederen kan beholde det beloep som jeg betaler i sin egen lomme.Egentlig burde jeg ha sluppet aa betale full skatt siden jeg er ute av landet i minimum 185 dager?Slik som arbeidsmarkedet er naa er man jo ombord ,mye mer en det som er planlagt pga av mangel paa kvalifisert personell.Skulle jo bety halv skatt det, nyter jo kun av gode et halvt aar pr.aar. Er man statstjeneste mann og jobber i utlandet 12 mnder eller mer iloepet av 36 mndr, slipper mann unna med kunn aa betale statsskatte taksten, dvs det beloepet som gaar til den kommune hvor man er bosatt betales ikke overhodet. Dette kan vi vel kalle aa soerge for sin syke mor????

14.11.2007 @ 16:45
Postet av: Bilko

Kommentar unødvenndig, hold deg til å senda e post du Mr Stavrum

14.11.2007 @ 16:53
Postet av: Kaptein

At det går an å spre så mye negativt, uten at en er klar over hva man prater om.
Skal man skrive i et offentlig organ som en avis jo er, og selv om det er en blogg, burde man ikke stille et lite minstekrav til at man vet hva man prater om.
Din oppfatning av hva nettolønnsordningen er, er jo ikke bare feil - den er langt utpå viddene.
Som det har vært kommentert over, den norske sjømann betaler skatt på lik linje med alle andre.
Det er rederen som nyter godt av skattefradraget.
Sjekk fakta

14.11.2007 @ 16:56
Postet av: Overstyrmann

Sjøfolk som kommer inn under ordningen slipper altså i praksis å betale skatt, men har de samme rettigheter fra den norske velferdsstaten som andre yrkesgrupper som er med på spleiselaget....

Det er en stor missforståelse for hva nettolønn er.. Det er ikke at vi

ikke

betaler til felleskapet. De 7.5 % som rikstrygdeverket skal ha.. går fast.

Slik jeg har fortått nettolønnen er det at rederiene slipper og betale alle avgiftene som staten skal ha for at de har nordmen ombord.. slik som arbeidsgiver avgift...

14.11.2007 @ 17:22
Postet av: chiefen

Stavrum bør kanskje sette seg litt inn i hva ordningen dreier seg om?

14.11.2007 @ 17:42
Postet av:

Hva med å avvikle Stavrum. Her blottlegger han seg totalt med å vise sin totale mangel på kunnskap om saken. Hold kjeft, enkler kan det ikke skrives. Han har null peiling!

14.11.2007 @ 17:45
Postet av: Reder

Haha! Der gikk iallefall min eventuelle respekt for Stavrum ut av vinduet. Lurte en stund på om det var et tulle-innlegg han skrev.. De som tror på alt som blir skrevet i avisene: Her er et glimrende eksempel på vanvittig dårlig research! Dette skal dementeres umiddelbart, slik feilinformasjon skader en hel yrkesgruppe som betaler sin skatt på lik linje med alle andre. Og som attpåtil som påpekt er borte fra velferdsamfunnet halve året.. SKAMMELIG BLOGG AV STAVRUM!

14.11.2007 @ 18:23
Postet av: Anne-Karin

Hei jeg er faktisk lei av denne mesunnelsen som stadig dukker opp når det gjelder oss sjøfolk.Jeg arbeider i catring på en oljetankerer ute halve året betaler mine skatter som andre gjør på land.Så han Stavrum bør ta seg en tur til sjøs og se litt før han hyler om denne nettolønnsordningen og ellers bør også hvite hva han snakker om før han utaler seg.

14.11.2007 @ 19:06
Postet av: 2. Engineer

skam deg stavrum. kom heller med en unnskyldning til Norske sjøfolk. makan til beskyldning.

som Reder skriver:

vi er en hel yrkesgruppe som betaler vår skatt på lik linje med alle andre. Og som attpåtil som påpekt er borte fra velferdsamfunnet halve året.

UTEN SJØFOLK HADDE IKKE NORGE HATT ET VELFERDSSAMFUN !!!

(som de kaller det, men se på etterslepet i det offentlige, veier,bygningsmasse e.t.c!?

)

har vært borte 230 dager i år. og betalt 37% skatt + + til sammfunnet. uten og "nyte godt av det" når en er hjemme. vi skulle heller hatt utvidelse av Nettolønnsordningen og et kraftig lønnshopp !

( timelønna er helt rævva, men time-antallet gjør at man har til smør på brødskiva, samt at man ikke bruker masse penger mens man er på havet)

har jobbet Nesten 2800 timer i år. uten og bli

særlig rik av det (under 500k). hvor mye Jobber du her stavrum?

attpåtil vil man gi rederiene straffeskatt

(med tilbakevirkende kraft)

men det er en annen diskusjon. . . .

14.11.2007 @ 19:06
Postet av: tankslusk

Ja, det var gutt med peiling på hva han skriver om.

14.11.2007 @ 19:20
Postet av: Chief Officer

Hei du Stavrum!

Håper dette ikke er dagligdags når det gjelder din research før du skriver i avisen. Og når det gjelder den norske sjømann, redere og maritim landbasert næring, ikke la norske politikere og media få lov rive ned det som nå har blitt bygd opp. At den norske misunnelsen er større enn seksualdriften er jo ikke noe nytt.

Stavrum, kan du komme med ett eksempel på at norske sjøfilk har hatt større lønnsstigning i forhold til samfunnet ellers? For hvis du sjekker litt vil du nemlig se det stikk motsatte.

Sjekk samtidig hva den virkelige årsaken til at norske fiskebåtredere sliter med og skaffe kvalifisert arbeidskraft, det jeg med sikkerhet kan si deg er at det ikke har noe med nettolønnsordning og gjøre.

Gunnar Stavrum, hvis du besøker Stavanger, Kr.sund eller Bergen og ser ett norsk offshore fartøy, ta deg en tur ombord, vil tro du får deg en kopp kaffe samtidig som gutta ombord kan fortelle deg litt om hvordan dette fungerer.

Takk!!

Mvh

Overstyrmann, som trives som sjømann...

14.11.2007 @ 19:43
Postet av: Per

Her ble det mange sinte sjøfolk - og redernes og regjeringens lurespill har tydeligvis fungert. "Vi lar det se ut som det er rederne, og ikke sjøfolkene som slipper skatten, så blir protestene mindre". Faktum er at skattekronene forsvinner og kostnaden for arbeidskraft for rederne er den samme, uavhengig av om det er rederen eller sjømannen som betaler eller ikke betaler skatten - det kommer fra samme post - kostnaden ved å ha noen ansatt.

14.11.2007 @ 19:53
Postet av: Peder ferge matros

Hmm!

Skal man se rettferdig på den norske skattemodellen så bør nok den norske sjømann fått redusert skatt, i dag betaler de full skatt, men er under halparten av året og får benyttet seg av den norske velferdsordningen.

Eller skal vi legge ned sjøfarten? fordi at det for øyeblikket koker i norsk økonomi og det trengs flere arbeidsfolk i land? Og hva med når nedturen kommer?

Tenk nøye igjennom dette. ikke la dere blendes av hva Guttorm Skjeldrup, Gunnar Stavrum og Are Slettan skriver om norsk skipsfart og maritim næring. Se helheten, gjør egen research.

Da kan dere si deres mening...

14.11.2007 @ 20:04
Postet av: Tor Aspehaug

Alvorlig talt Gunnar Stavrum. Hvis dette innlegget er dekkende for seriøsiteten i din journalistikk bør du snarest vurdere å skifte arbeid, for du har åpenbart ikke greie på hva nettolønnsordningen innebærer, og du har likeledes åpenbart ikke engang forsøkt å stte deg inn i hva den innebærer. Dette er rett og slett for flaut, og du bør snarest sette deg grundig inn i saken, og deretter skrive et langt og grundig innlegg der du ber samtlige norske sjøfolk om unnskyldning. Snakker om å stigmatisere en hel yrkesgruppe. Rett og slett dritflaut av en presumptivt intelligent journalist.

14.11.2007 @ 20:24
Postet av: Bøljan Blå

Dette må kalles skriftlig kjølhaling av en fjomp som ikke har satt seg inn i de faktiske forhold.. ..men han har jaggu meg fortjent det.

14.11.2007 @ 20:29
Postet av: Vagabond

Nok en treskallle fra Løvebakken som uttaler seg om ting de nok en gang ikke har peiling på!

"Av barn og fulle folk"? Nei..."Av barn og dumme politikere"!

Kan vel snart opprette en egen blogg med dumme utsagn fra politikere!

"Sjøfolk som kommer inn under ordningen slipper altså i praksis å betale skatt, men har de samme rettigheter fra den norske velferdsstaten som andre yrkesgrupper som er med på spleiselaget". Hvor i faen har du dette fra!!! Du er faen meg syk i hodet ditt, du!!!

Det som virkelig er galt, er at vi skattebetalere betaler lønna til dere som sitter og klør dere i ræva på det huset som står nede på Karl Johan...

14.11.2007 @ 20:29
Postet av: Bonde fra Voss

Beklagelig!!

Hadde jeg vært sjømann ville jeg vurdert og klaget Stavrum inn for PFU.

Lykke til og stå på alle sjøfolk, dere skal vite at vi trenger dere ;-)

Og til deg Stavrum FYYYYYYY

14.11.2007 @ 21:33
Postet av: ollebolle

Feil på feil i artikkelen er vel ikke nødvendig å kommentere mer.

Nei se på hvordan sjøfolk har det i andre land.. F.eks: Vi har noen skotske styrmenn ombord, som betaler skatt, MEN får ALL innbetalt skatt tilbake dersom de er mer enn 185 dager ute av landet i skatteåret..

Her i Norge er det noen båter som kan beholde nordmenn pga en subsidie, men hva med resten? Denne ordningen burde omfattet NIS flåten også..

14.11.2007 @ 21:36
Postet av: Logg

Utrolig hvor lite det skal til for å bli redaktør i dette landet! Her må det voksenopplæring til tydeligvis!!

14.11.2007 @ 21:49
Postet av: Skattende sjømann

Kan begynne med og fortelle at skatten min til den norske stat betaler jeg med glede, at store deler av den skatten feller til tilbake på rederen får bli en sak mellom politikere og norges rederiforbund.

Er selv hjemme mindre enn halve året, men min familie benytter seg av det velferdssamfunnet vi i norge har i dag.

Min personlige mening er at rederne klarer seg godt uten nettolønnsordningen, de har nå fått igjennom like skatteregler her til lands som i resten av Europa, skulle vel da stille likt.

Hadde ett annet tankeekspriment:

- Hva hvis alle norske sjøfolk av en eller annen grunn streiket samtidig i la oss si 2 uker. Hvordan hadde det slått ut? Skal love dere at vi hadde blitt lagt merke til World Wide.

1. Stopp i det meste av all olje og gass produksjon i Nordsjøen og Norskehavet pga ingen forsyninger og vakttjeneste opp mot plattformer og borerigger.

2. Prisen på olje ville gått opp på verdensbasis.

3. Stor del av verdens tankflåte har norske offiserer, ingen oljeleveranse der heller.

4. Stopp i all ferje/hurtigbåt trafikk langs norskekysten.

5. George W Bush hadde kommet med Air Force One til norge og bedt norske politikere om og få til en løsning snarest pga oljeprisen har føket til værs.

Vil med dette ha sagt at vi ikke er ubetydelig, vi spiller en viktig rolle.

Krigsseilerne er de vi fortsatt kan takke for at vi i Norge er en selvstendig nasjon.

Takk!

14.11.2007 @ 21:57
Postet av:

Her sitter Stavrum inne med mykje faktakunnskap ja.....NOT.

14.11.2007 @ 23:39
Postet av: Donald Duck

Fullstendig skandale at du utgir deg for å være ekspert uten å vite hva nettolønnsordning egentlig er.

I innlegget ditt får du det jo til å høres ut som at sjømenn kun er en gjeng overbetalte snyltere. Debatten er jo grei nok den, og den må både sjøfolk og rederi tåle, men det må være direkte pinlig for en som stavrum å komme med en så gedigen skivebom iforhold til fakta. Fakta på bordet før man retter kritikk, takk!

I virkeligheten går pengene fra nettolønnsordningene direkte til nye investeringer. Det er ikke tvil om at dette har gitt Norge en kraftig boost i dårligere tider, og er en sterkt medvirkende årsak til at Norge er der man er idag. Om man ønsker å fortsette med denne ordningen, som forøvrig er normal EU-praksis per idag, får være en annen sak, men man bør da ihvertfall komme med riktige opplysninger før man velger å sverte en hel hardtarbeidende og skattebetalende yrkesgruppe.

Denne lønnen som er skrudd sånn opp har jeg forresten sett lite til (har vel ikke en gang veid opp for inflasjon), men det er jo uansett bare et av grove faktaovergrep i dette innlegget.

Håper du beklager dette makkverket snarest, Gunnar. Jeg sier ikke at det ikke finnes gode argumenter for avvikling, men du er jo ikke i nærheten av å finne disse...

15.11.2007 @ 02:08
Postet av: en som og betaler skatt

trur du stavrum bor se deg om etter ny jobb,du

har tydleg vis ikke peiling pa hva du skriver om.meir idiotisk innleg som dette ma man se lenge etter.sett deg inn i saken for du legger noe slikt tull ut pa nettet...

15.11.2007 @ 02:11
Postet av: Ikke sjømann

Selv er jeg ikke sjømann, men likevel kan jeg se og forstå at reduksjon i skattene må til for og opprettholde arbeidskraften til sjøs.Det er jo nettoen man lever av. Selv om de kun er ute en mnd om gangen pr i dag mot lengere før så er det faktisk mye som skjer med det sosiale liv til et menneske med tanke på når de kommer i land igjen. De har ikke samme muligheter som vi andre som jobber på land, bortsett fra lengere fri og evt muligheter der da. Det er ikke så lukrativt og reise på sjøen i dag som det kansje har vert. Og det at sjøfolk tjener så bra er bare noe som andre tror, Hadde

noen av oss andre hatt det samme arbeidstider og ubehagligheter, ( stor sjø, vanskelig og få utført oppgaver,sove osv.)så ville nok dere og hatt endea mere for og være på samme plass.Og hva skal norge gjøre uten sjøfolk. Syns forresten det er rart at at flykapt skal ha bort i mot en mill i året med tanke på ansvar, hva med en Sjø kapt da vil faktisk påstå at han har mere ansvar når jeg ser utviklingen her. Tenk dere et kjemikalie /gass skip ved kai begynner og brenne eller går i luften.

ja ja bye bye.

Syns forresten ikke politikerene skal ha de lønningene de har, da de bare sitter og lyger og bruker av oljeformuen på seg selv, samt at de er de største landssvikerene som er.

15.11.2007 @ 06:17
Postet av: Jon

Håper ikke det er folk der ute som leser det du har skrevet Stavrum, og tror på det.

15.11.2007 @ 08:43
Postet av: Kaptein

Stavrum - Stavrum!

Trodde en økonom holdt seg oppdatert i slike saker.

Sjøfolk betaler nemlig helt vanlig skatt - som går rett i rederens lomme! Merk deg det! Vi kan diskutere om dette er rettferdig eller ikke. Personlig synes rederne har for lett for å rekke frem med sine argumenter. De ønsker bl a å benytte det norske flagget på skipene sine men uten en nordmann om bord. Rederne skulle kanskje vært henvist til en øya i Stillehavet hvor noen har skipene sine registrert!?

15.11.2007 @ 09:02
Postet av: Njål Bragstad

Alvorlig talt. Trodde virkelig folk som skulle skrive for TV2 setter seg mer inn i ting. Dette er rett og slett for dårlig. Mange helt totalt faktafeil og er ganske dårlig av redaksjonen i TV2 å la dette gå igjennom.

Håper virkelig en av sjefene dine forteller deg at du bør vite hva du snakker om før du skriver. For det skinte tvers igjennom at du ikke vet hva du snakker om!

15.11.2007 @ 09:39
Postet av: Knut

Ærlig talt - at sjøfolk får for dårlig betalt er vel en sak mellom sjøfolkene og deres arbeidsgiver, rederne, ikke mellom sjøfolkene og staten. Redernes svindel av velferdsstaten er tydeligvis komplett når sjøfolkene tror de betaler skatt, mens rederne stikker av med skattepengene.

15.11.2007 @ 10:14
Postet av: Ulf Larsen

Et bra innlegg av Stavrum. Er selv skattebetaler og sjømann (ikke subsidiert, er på ferge innenriks). Subsidier generelt er sløsing med skattebetalernes (våre) penger, og særlig i den situasjonen som er nå. At redere og de få sjøfolk som er avhengig av ordningen skriker opp bør ikke hindre at ordningen fjernes.

Desverre skjer det neppe med denne regjeringen, en allerede presset skattebetaler får sette sin lit til en eventuell borgerlig regjering i 2009.

Og de her som påstår at Stavrum prater tull, jeg syns de bør tenke over at de subsidieres av andre skattebetalere - og vi er lei det! Om arbeidskraften deres ikke er så ettertraktet at rederne kan betale hva det koster, så får de bruke andre og rimeligere, det er uansett nok av ledige stillinger i landet!

15.11.2007 @ 10:55
Postet av: jantek

De fleste sjøfolk idag jobber; LES NØYE

42 timer pr uke, 52 uker i året, uten ferie. Fri halve året, ja, men det er jobbet inn. Feriepenger, tariff-festet sådanne, er innregulert i hyra. Skatt betaler vi, i bøtter og spann, som alle andre, også av feriepengene. OG, nettolønnsordning finnes ikke i Norge. Det er en utvidet refusjonsordning hvor rederiene, etter søknad, får refundert en prosent-del av hva som er innbetalt i skatt for de ansatte sjøfolkene. Tilslutt har jeg lyst til å få en kommentar fra en som jobber iland. Ville noen akseptere å sitte på en hybel 12 timer i døgnet i 4 uker, uten annen kommunikasjon med omverdenen enn telefon, tregt internett (hastighet på maks 128 kb) og TV. Kan dere høre ramaskriket. Nei sjøfolk er et tolmodig folk. Så mye dritt vi har fått opp gjennom åra, er det ikke mange som har fått føle. En av våre forfattere skrev en gang;"Den norske sjømann er et gjennombarket folkeferd" Idag kan vi skrive "Den norske sjømann er et gjennomBANKET folkeferd". Ha en fin dag

15.11.2007 @ 12:00
Postet av: HV.

Tror Stavrum skyter over mål! Skatterefusjonen er noe rederiene får som sin reduksjon av ansattebeskattning.Det pga lønnskostnadene vil da bli for "høye"Og langt over konkurentenes sine.Noe vi har hørt før i mange sammenhenger (Vi er 20-25% for dyre)Hva med å ta vekk arbeidsgiver avgiften i stedet? Har nå vært utsatt for 4 utflagginger av den årsak.Derfor er det på lik linje med mange land også nå.Måten det gjøres på i andre land varier.Feks England har fullt fradrag av skatt dersom båten ikke er i England oftere en hver 6.mnd.Det er jo en ordning som kan slå veldig ugunstig ut.Dessuten så får ikke rederiet refundert mer enn prosenter av vår innbetalte skatt!Og da etter søknad,og oppfyllt krav til minstebemanning med nordmenn!

Stavrum lukter "blåruss" lang vei! Er han klar over at om en ikke oppfyller minstekrav til innbetalt tjenestetid kan det bli lite eller ingen sjømannspensjon? Økomomer ser ikke ting på rett måte til tider! For ifølge mine

avregningene/selvangivelser, så har jeg i alle år betalt skatt!

15.11.2007 @ 12:31
Postet av: Ze Eagle

Nei, jeg tror ikke Stavrum er blåruss, for han forstår ikke forskjellen på manglende inntekter og utgifter.

Han forutsetter forøvrig at hvis ordningen ble opphevet ville enten a) alt fortsette som før, OG rederne betale den ekstra skatten, eller b)de ansatte ville finne seg nye jobber på land som ellers ville stått ubesatt.

Begge forutsetninger er befengt med nokså betraktelig usikkerhet, eller hva? Det er også viktig å huske at det ikke er alltid det er så gode tider til lands - det kan nok være vettug å sikre seg så mange ben som mulig å stå på for en liten og åpen nasjon.

Så det som er interessant (hvis man vil diskutere proveny (statlige inntekter)) er hvor mye som blir generert gjennom bruken av pengene som er tjent 'off-shore' on-shore.

Og; vil vi ha norske sjøfolk må vi ha en nettolønnsordning, så enkelt er vel det? At staten ikke får direkte lønnsskatt for dem (som altså er et fradrag for rederne, som gjør at de ser seg råd til å bruke norske sjøfolk) betyr ikke at staten subsidierer dem SÅFREMT IKKE EN REKKE ANDRE FORUTSETNINGER ER OPPFYLLT.

15.11.2007 @ 12:46
Postet av: Ulf Larsen

Det kan ikke være noe mål i seg selv å opprettholde norske sjøfolk. Kan de konkurrere så vil de overleve, hvis ikke bør indere, ukrainere og andre ta over jobbene fra oss. Skipsfart er en internasjonal næring og det har ingen hensikt å subsidiere den. De få gjenværende norske sjøfolk får seg jobb i land eller i innenriks samme dag som de blir sagt opp.

Stavrum har et veldig godt poeng, i tider som nå hvor vi har skrikende mangel på arbeidskraft så bør en avvikle så mye som mulig av slike subsidier (bøndene neste). Og hvor mye sjømenn arbeider har ikke noe med dette å gjøre - ei heller om Stavrum er økonom og kan gå hjem til kone og barn kl 16. Hold dere til fakta - slike usakligheter slår bare tilbake. Jeg er selv sjømann (til og fra siden 1972) og jeg er generelt negativ til subsidier og nettolønn, fordi jeg først og fremst er skattebetaler, og det er de fleste av oss! Vi er lei av å betale for andres moro, så enkelt er det faktisk!

15.11.2007 @ 13:10
Postet av: Styrmann

Kan Herr Stavrum fortelle meg hvor de 10300 nordmenn slipper å betale skatt?!? For der har jeg også lyst til å jobbe.
Hilsen Styrmann

15.11.2007 @ 15:08
Postet av: Nordnorge

Saufett.. rett å slett

15.11.2007 @ 16:33
Postet av: Sunnmøre

Helt utrulig, Skal tru om han leser det som er komentert på denne siden i går og i dag.?

Og komme med evt. tilbakemelding på det som er nemt.

Visst ikke, ja da vet ikke jeg.

15.11.2007 @ 17:10
Postet av: Los

Meget svak artikkel!!!

15.11.2007 @ 17:47
Postet av: Sailor

Herr Stavrum, du kan jo f.eks. gå innom disse linkene under her og prøve å sette deg litt inn i sakens kjerne. Kanskje du finner noen "hint"?

http://www.tvucl.info/kamp/indexx.htm

http://www.tvucl.info/hist/old/index2.htm

15.11.2007 @ 18:19
Postet av: Hei

STAVRUM, EN HALVVEIS ANALYTIKKER...

DET HOLDER IKKE Å SE PÅ BARE EN SIDE AV HUSET DU SKAL KJØPE!

15.11.2007 @ 20:37
Postet av: Kleven

Skremmende!!

Du driter deg langflat med dette innlegget, at folk kansje har forskjellige meninger ang. den såkalte "nettolønns" ordningen er en ting, men at noen som står så sterkt i samfunnet og tydeligvis har så sterke meninger om dette så er det en god ide å inhente litt(!!) informasjon kansje.

Og når du har funnet ut hva det egentlig innebærer med "nettolønnsordning" (som egentlig er med som en refusjonsordning) så kan du egentlig begynne å tenke hvor store ringvirkninger det er at rederiene tjener penger, spesielt med tanke på offshore.

De meste blir plassert i invisteringer i Norge, som nybygg m/utrustninger. hvor mange arbeidsplasser og økonomisk vekst tror du Norge har nytt godt av dette egentlig?? Tror de usle kronene som dette "koster" blir fort tjent inn på med at den almenne mann har gode jobber, betaler skatt, har et høyt forbruk pga sterk økonomi osv.

Og da gidder jeg ikke å nevne viktigheten med stabilitet for ansatte/industri i Norge engang.

PS. Det ser ut som link til dette blir postet rundt om, så jeg tror du skal holde deg til å sanke stemmer rundt om på kaffebarene på østlandet.

Til avslutning så vil jeg bare være litt usaklig jeg og. Stavrum, kan du vænnligst ta tellfart og sykkel vannrett inn tell hælvette din sneversynte idiot!

15.11.2007 @ 23:16
Postet av: Supply

Steike for ein idiot..sett deg nå inn i koss d fungerer før du utaler deg

16.11.2007 @ 10:32
Postet av: Kongen

Nei, stakkals alle sømennene som blil ledde fol at de snalt må begynne å betale skatt som oss andle!!!

Herregud, dette er åpenbart en kampanje satt i gang av Norsk Sjømannsforbund eller noe. Bare beskyldninger, og ingen argumenter om hvorfor Stavrum tar feil.

I stedet for å sitte her og spytte galle på skjermen bør dere gå og gjøre noe fornuftig, siden dere ikke bidrar til fellesskapet på annen måte. Få dere en utdannelse eller noe.

16.11.2007 @ 12:07
Postet av: Til

Til "Kongen", du kan tydeligvis ikke lese det som er skrevet av andre, antageligvis fordi du har et vakuum av hode, eller bare rabler ned noe her for å få tiden til å gå. Sikkert ikke gjort en ærlig arbeidsøkt i hele ditt liv, og sier "hand-lotion" istedenfor "hådkrem". Dersom du hadde lest noe her, så står det i flere innlegg hva som er galt med Stavrums innlegg/blogg, og hvordan den reèlle situasjonen er. Og at du i det hele tatt TØR å fortelle at sjømenn ikke bidrar noe til fellesskapet, så er du ikke verdt kruttet til ei kule engang! Spar oss andre for meningsløst energiforbruk, og hopp fra en blokk eller noe sånt. (ikke hopp fra ei bru, vi liker ikke søppel som deg i havet)!

16.11.2007 @ 13:19
Postet av: 1. styrmannen

Jobber med en svensk 1. styrmann, han har null(0) skatt, hvorfor? Han er borte ifra hjemmet (hjemlandet) sitt mer enn 183 dager i året.

16.11.2007 @ 14:27
Postet av: Petter

Jeg er også borte MINST 183 dager i året, men jeg må likevel betale FULL skatt - og ja, jeg er sjømann! Sånner den saken, herr. Stavrum!

16.11.2007 @ 19:49
Postet av: odd magne dalsvåg

Er veldiug leit å lese sånt.

Hverken Sponheim

eller den andre idioten skulle fått lov til å uttrykke seg, hvis dei har så lite kunnskaper som fremkommer her.

Får ihvertfall veldig lyst til å radere venstre ut av det politiske liv i norge.

17.11.2007 @ 00:46
Postet av: Bjørn Inge

Gunnar Stavrum må sette seg inn i det han skal skrive om, selv om han skriver i en blogg.
Ser at det er mange andre som kommenterer uten å ha fnugg av peiling.
Det er viktig å få med seg at tilbakebetalingen betinger opplæringsstillinger ombord til enhver tid, at det er REDERIENE og ikke REDEREN personlig (hører du Kristin Halvorsen?) som får disse pengene tilbake.
I tillegg skal det sies at sjøfolk betaler LITT mindre skatt enn andre arbeidere, da de har et sjømannsfradrag på maksimalt 80000 Kr. Det er også sant at Nettolønnsordningen misbrukes av enkelte til å overby tariffene for å skaffe seg arbeidskraft, og det er noe både sjøfolkene og rederiene bør tenke på. Det vil før eller siden gi seg utslag i at ordningen faller bort, og da blir det sayonara til alle Norske sjøfolk som er avhengige av denne ordningen for å beholde jobben sin. (Kanskje spesielt de som ikke innehar spesialkompetanse)
Sjøfolk har bra betalt, men de fortjener det, ettersom det er krevende å være borte hjemmefra halve året, med sjøgang og dårlig hviletid etc,
men offshore folket har MYE
bedre forhold enn handelsflåten, så de kan tenke seg litt om før de syter så mye mer. Det er mange på bøljan blå som ikke har samme fine turnus og lønn/ytelser.
Til slutt: SKAM DEG STAVRUM - Flåkjeft!
Sjelden har jeg sett

17.11.2007 @ 11:21
Postet av: Nattkokkjen

Tillater meg og legge ved et sitat fra Sjøfartsdirektoratet, slik at alle kan se hva dette dreier seg om.

Vi har ingen nettolønn i Norge, vi har Sitat:

"Ordinær/særskilt refusjonsordning for skip i NOR og NIS videreføres med 12 % refusjon for lasteskip, passasjerskip og slepebåter som ikke driver i petroleumsvirksomhet. For brønnbåter og skip i petroleumsvirksomhet gis det 9,3 % refusjon.

Nettolønnsordning for passasjerskip i utenriksfart i NOR videreføres med refusjon av innbetalt forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift for besetningsmedlemmer i henhold til skipets alarminstruks.

Nettolønnsordning for skip i NOR videreføres med refusjon av innbetalt forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift, for lasteskip, brønnbåter, passasjerskip, slepebåter og skip i petroleumsvirksomhet."

17.11.2007 @ 16:22
Postet av: Bekymret

Skjerp deg Stavrum. Dette var skuffende.

17.11.2007 @ 20:04
Postet av: Politiker respekt

Stavrum - Sponheim/ Venstre eller andre fra det her partiet liker tydeligvis å få oppmerksomhet koste hva det koste vil

Håper Venstre kommer under sperregrensen ved neste valg og at alle stortingets sær-regler med skatt og pensjonsordninger blir fjernet.

Så at stortinget har lagt frem ett forslag om 6 til 8% lønnsøkning for stortingspolitikere.

Skal jo bli artig å høre når de samme folkene snakker om moderasjon ved neste lønnsoppgjør

18.11.2007 @ 20:13
Postet av: Jan Lundgren

Vi sjøfolk betaler skatt hvor får en dette fra vi arbeidere får ikke noe igjen

18.11.2007 @ 23:11
Postet av: Atle Rusten

Jeg trodde Gunnar Stavrum var en fornuftig mann. Det har han nå motbevisst for hele landet ved å legge ut dette makkverket av en blogg.

Nå skal ikke jeg gjenta alle kommentarene som er kommet ovenfor, men bare si følgende: Vi har ingen nettolønn i Norge. Som en eller annen sa lenger oppe, kun en utvidet refusjonsordning. Videre; den prosentvise refusjonen de får igjen av innbetalt skatt gjelder kun for statsskatten. Den del av vår skatt som er beregnet til kommunene går faktisk til kommunene og det samme med folketrygdavgiften (som jo egentlig ikke er skatt), men den går dit den skal, til folketrygden.

Så noen ord til Ulf Larsen: Du er fullstendig på viddene. Du hevder for det første at vi blir subsidiert av andre skattebetalere. Hvis vi skal akseptere å kalle det subsidiering, er det vel strengt tatt slik at vi blir subsidiert av oss selv, for det er av våre egne innbetalte midler rederiene får refundert. Ikke fra noen andres.

Og det har ingenting med at arbeidskraften vår ikke er ettertraktet, for hvis det var det det handlet om hadde rederiene funnet andre flagg på sine skip for lenge siden. For det lille bidraget denne refusjonsordningen utgjør veier ikke på langt nær opp for besparelsen det ville vært å benytte mannskaper fra lavkostland.

Så sier du at det bare er for sjøfolkene å finne seg annet arbeid på land. Her er du også på viddene. Hvis rederiene flyttet ut, ville det ikke være noen jobber å få, hverken for de på landjgede sjøfolkene eller for de som jobber på land allerede. Da ville det meste av industrien langs hele kysten kollapse.

Så her er det faktisk du som er usaklig. "Betale for andres moro" du liksom.

Så til Per: Vennligst gå hjem og sett deg inn i saken før du kommer med flere usakligheter. Du har rett og slett ikke peiling. Du kan jo begynne med å lese det jeg skriver over her. Så kan du finne mer på offisielle sider til de forskjellige politiske organer samt hos Sjøfartsdirektoratet.

Knut er enda en som bør gå hjem og sette seg inn i saken før han kommer med mer sprøyt. "Tror de betaler skatt"??? Tror du vi er en gjeng tullinger som ikke forstår lønnsslippen vår? Eller har satt oss inn i bransjen vår? Tufs!!!

Kongen! Du har diskvalifisert deg selv fra meningsberettigelse. (Intil du setter deg inn i saken vel og merke) Hvor mye betalte du i skatt og folketrygd i -06? Jeg betalte tett på 200 000 kroner. Som sagt så gikk kommunedelen dit den skal, til kommunen min og folketrygden dit den skal, til folketrygden. Av resten fikk rederiet refundert en viss prosentsats. Så kom ikke her og fortell sprøyt om at vi ikke betaler skatt til fellesskapet.

19.11.2007 @ 00:18
Postet av: Atle Rusten

Forøvrig synes jeg at de som har sterke meninger om slikt bør ha "baller" nok til å stå fram med navn og ikke gjemme seg bak et eller annet nick.

19.11.2007 @ 00:25
Postet av: Peder

Fortell hvem du er, Atle Rusten.

19.11.2007 @ 18:45
Postet av: Atle Rusten

Er det Peder Fergematros som spør? Eller en ny Peder? Hvorfor skal jeg fortelle mer om hvem jeg er, når bare noen få andre her på tråden tør å stå frem med fullt navn? Jeg poster kun under eget fullt navn her på tråden. Det får være nok, så får den som vil prøve å finne ut mer om meg.

19.11.2007 @ 23:28
Postet av: nattkokkjen

Jeg har forholdsvis sterke meninger om dette og mitt navn er Ole M. Davidsen

20.11.2007 @ 01:04
Postet av: matros

Til "kongen"

Viste du at det tar like lang tid og utdanne seg til sjøkaptein som det tar og bli kirurg....

20.11.2007 @ 15:29
Postet av: Bjarte Helland

Kan bare si at denne bloggen viser oss sjøfolk at vi skal

se på hele media huset TV2 som en fin samling av wannebees som egentlig burde skrevet/vært annsatt i VG eller Dagbladet, eventuelt Sett og Hørt etc.Har ikke kontakt med emnene de berører. Og Atle det var eit bra/innlegg. Nei send gjengen i tv2 huset på journalist skole igjen, ser bare skogen for tre og slår på stortrommen for å si fra

27.11.2007 @ 00:07
Postet av: kaptein

Stavrum skriver det verste er at rederiene samtidig har skrudd opp lønningene til sjøfolkene, og lønnsveksten er en av årsakene til at kostnadene øker med 360 millioner kroner fra i år til neste år. Anslaget for kostnaden, vel å merke. Ingen vet hvor stor regningen til slutt blir.Lurer på om hva han mener med skrudd opp lønningene?? Vår lønssvekst var ikke større enn den man hadde på land, og ser man litt tilbake har vi hatt null oppgjør selv om man har hatt bra oppgjør på land.Er selv kaptein og tjener rundt 700 000,- i året, noe jeg ikke syns er mye ut fra den utadanningtiden det tar å komme dit. Man her jo også ansvaret for mannskap, skip og last. mannskap er jo uerstattelige, mens skip og last kan erstattes, men er uanset verdt hundrevis av millioner eller mer. På toppen av dette jobber man 12 timer hver dag hele uken, noe som gir 84 timer i uken, som er over dobbelt så mye som det man jobber på land. Med 183 dager ute i året gir det 2196 timer i året (som er 456 timer mer en det et årsverk på land er), i tillegg kommer overtid og reisedager til og fra skipet.Her tror jeg at misunnelsen på fritiden vår er det avgjørende, men man glemmer å se på vår arbeidstid.Tar man med påstandene her om at sjøfolk ikke betaler skatt har man vel nok ett bevis på at vi har en journalist som ikke kan jobben sin og som derfor nok har altfor godt betalt.Han kan jo ikke ha gjort annet enn å skrive stykket uten at det er basert på annet enn egne gjetninger og antagelser. Skal ikke mye graving til for å finne ut av dette.SJØMENN BETALER SKATT!!! Men denne blir betalt tilbake til REDERNE fa staten for enkelte båter som oppfyller visse krav.Denne journalisten gjør jo dårligere journalistisk arbeid enn det man kan se av og til i skole aviser fra barneskolen, og det fra en som prøver å fremstå som en av Norges

mest seriøse og gravende journalist. Skal tro hvor mange av hans tidligere artikler som er basert på like dårlig bakrunns sjekk.

11.12.2007 @ 14:52
Postet av: Atle Rusten

Meget presist og korrekt innlegg, Kaptein. Kun med en liten korreksjon og den er ganske viktig å få med. Du sier at vi sjømenn betaler skatt, men "...denne blir betalt tilbake til REDERNE..." Det korrekte er at "...deler av denne skatten blir betalt tilbake, ikke til rederne, men til REDERIENE..." Dette er en viktig detalj å legge merke til, for rederne kan ikke ta ut desse midlene fra rederiene og bruke dem privat, uten å betale skatt av dem. Meningen er at det skal brukes av rederiet til videreutvikling av dette.

12.12.2007 @ 23:52

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5583532
hits