TV2Nettavisen

Fornuftig kakedom

09.11.2007 @ 08:13
Spist er spist, og kastet er kastet. Nå må norsk påtalemyndighet få unna den såkalte kakekastersaken før vi får en ny rettsmaraton om affæren.

image381

John Waagaard vil neppe kaste flere kaker i ansiktet på norske statsråder. Foto: Arne Lutro, Nettavisen.


Høyesterett har talt: Dommen mot kakekaster John Waagaard, som kastet en bløtekake i ansiktet på finansminister Kristin Halvorsen, er satt til side.

Waagard ble dømt i både tingretten og lagmannsretten, og risikerte flere uker i fengsel for å ha brutt straffelovens paragraf 99 (som har 15 års maksimumsstraff for den som forbryter seg mot Norges statsforfatning og statsoverhode).

Ingen bestrider at det er straffbart og dumt å kaste en kake i ansiktet på finansministeren, men Høyesterett kommer klok til at det neppe var Waagaards hensikt å sette finansministeren ute av stand til å utføre sine plikter.

Nettopp denne hensikten mener Høyesterett må til for å bli dømt etter den meget alvorlige paragrafen, og da holder det ikke at man er ung, dum og kjepphøy.

Høyesterettsdommer Hilde Indreberg var førstevoterende i saken:

- Jeg er enig med forsvareren i at det å hindre en statsråd i ca. en time fra å arbeide, ikke ligger i kjerneområdet av det § 99 tar sikte på å ramme. I forarbeidene til lovendringen i 2000 tales det gjennomgående om handlinger, typisk trusler, som tar sikte på å påvirke en statsråd eller en annen beskyttet institusjon eller stillingsinnehaver, sier Indreberg, som konkluderer med at det ikke er bevist at Waagaard forsettelig forsøkte å hindre Kristin Halvorsen i å gjøre jobben sin.

Bare en dommer i Høyesterett var uenig, og Waagaard kunne spasere ut av norske rettssaler uten dom.

Les kjennelsen her.

Men saken stopper neppe der, uansett hvor lei man måtte være av kakekasteren og hans straffesak.

Nå må påtalemyndigheten vurdere om de vil kjøre saken på nytt, og forsøke å bevise at Waagaard virkelig hadde til hensikt å hindre statsråden i sitt arbeid - eller gi ham en bot eller betydelig mildere dom for kakekastingen.

Fornuften tilsier det siste.

Kommentarer:
Postet av: eivind

jaja. Rettsvesenet er vel redd for å gjøre viktigere jobber. Kanskje en måte å ta litt fri på, å drive med slike nullniks retterganger.

Kanskje skulle vi hatt en "bløtkakekasterdag" f. eks. hver gang noe viktig skjer. Hvis alle kastet tilstrekkelig med bløtkaker, ville forsvarsministeren gjøre som Pakistans president? :-)

09.11.2007 @ 09:36
Postet av: Andread H.

Uventet fornuftig avgjørelse. Problemet her var vel at det ble kastet i gal retning.

09.11.2007 @ 10:38
Postet av: VestlandsFanden

Det er tidligere noen mer eller mindre lokale politikere som har fått helt øl over hodet i valgmøter på eller i umiddelbar nærhet av sjenkesteder, der det såvidt jeg vet ikke har skjedd noe videre i rettsapparatet, det har enten endt uten noen form for straffereaksjon eller evt. en mindre bot for gjerningsmennene.

Smart var det ikke av Waagaard heller, ikke det jeg mener, men en strafferamme på 15 år for et kakestykke i nakken på en av riksløgnerne i politikken er noe for drøyt...

09.11.2007 @ 12:19
Postet av: D.T.P.

Vel, kakekasteren viste at det er fullt mulig å komme fram til en av Norges statsråder med en kake, evt andre objekter som kan benyttes for å sette de ut av spill. F.eks. en kniv. Og for slike reaksjoner bør straffereaksjonen være hard. Man kan like Kristin Halvorsen eller ikke, men hun er i kraft av sitt verv i en utsatt og sårbar situasjon. Denne dommen sier indirekte at man gir straffefrihet overfor idioter. Tankeløse individer som Waagaard, bør få muligheten til å kontemplere over sine stupide handlinger bak fengselsmurene.

09.11.2007 @ 16:01
Postet av: Telemark

Hva om det hadde vært Per Kristian Foss som hadde fått kaken i hodet da han var finansminister? Da hadde nok alle pygmeene H og Frp skreket opp og stakkeren ville nok ikke ha blitt frikjent. At Waagaard nå klappes på skulderen for sin handling er ihvertfall et farlig prinsipp og en merkelig avgjørelse. Så har du lyst til å dynge en kake i hodet på en statsråd, så fritt fram.

13.11.2007 @ 18:19

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5578642
hits