TV2Nettavisen

Elitelønninger

08.11.2007 @ 08:56
De har tre måneder fri i året og landets beste pensjonsordning. Likevel får de snart et nytt, kraftig lønnshopp. Nei, jeg snakker ikke om topplederne, men om en annen elitegruppe.

image380

Nå tjener stortingsrepresentantene 654.000 kroner i året  - snart dobbelt så mye som folk flest. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.


Stortingets lønnsnemnd har talt: Snart får de 169 stortingsrepresentantene 6,9 prosents lønnshopp. Lønnen skal opp 42.000 kroner til 654.000 kroner.

(Folk flest får 4,8 prosent, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå).

Lønnsøkningen fjerner politikerne enda mer fra folket de er satt til å representere. Gjennomsnittsnordmannen tjener 360.000 kroner i året, mens politikerne nærmer seg det doble.

Spørsmålet er om Stortinget over tid blir en politisk elite, høyt hevet over de daglige problemene til folket som har stemt dem inn i nasjonalforsamlingen.

I praksis har de fleste på Stortinget bedre lønn enn de ville fått i det sivile liv. Dermed får de en økonomisk gulrot til å fortsette å kjempe for å sitte på Stortinget. Nominasjoner og valgkamper viser at det er hard kamp om å komme inn, så lønnshoppet kan neppe begrunnes i mangel på kandidater.

Tilhengerne av høyere lønn argumenterer med at det sikrer at også høytlønte, velutdannede ledere kan bli politikere uten å gå ned i lønn. Argumentet har noe for seg, men det kan enkelt snus om:

Hvis Stortinget byr på goder som er mye bedre enn i samfunnet ellers, så gjør også det noe med rekrutteringen. Det er slett ikke sikkert at man kjenner hvor skoen trykker når man har lønns- og arbeidsforhold som er langt bedre enn befolkningen ellers.

Politikerne på Stortinget er nemlig ikke ledere, de er folkets representanter. Og jobben deres er å sikre at folkeviljen blir til politiske vedtak. Og da kan det være vel så relevant å sammenlikne lønningene med hva de ville fått i det normale livet utenfor Løvebakken. Du kan begynne med å se på denne listen og vurdere om det ville stå arbeidsgivere klar med tilbud i 650.000 kroners-klassen.

Kommentarer:
Postet av: Andreas H.

Desverre så kjenner jeg ikke lønnsnivå i media til sammenligning

08.11.2007 @ 09:46
Postet av: hehe

Dette er for mye for en dårlig utført jobb!!!

Trenger jeg å nevne... forfallende skoler, sykehus, eldrehjem, offentlige kontorer, andre byggninger eid av staten. osv osv osv

For å si det mildt så var reitens og telenor opsjonene 100 ganger mer fortjent. For de har fått gode resultater med sine bedrifter på alle punkter.

Det eneste staten gjør rett om dagen er sine satsninger via oljefondet. Men det kan ikke politikerne ta æren for.

08.11.2007 @ 10:12
Postet av: Enig per

Enig med "hehe"

Det er uakseptabelt av stortinget å ta seg grovt betalt for dårlig eller halveis gjennomført arbeid!

Dessuten er det meget galt å ta mer lønnsstigning enn hva folk flest får, særlig med tanke på at det er press i arbeidsmarkedet og lønnsveksten vil bli meget høy i disse konjuktur tider.

Skammelig at vi har slike politikere!

08.11.2007 @ 10:20
Postet av: sykt dobbelmoralsk

Syk dobbelmoral av politikkere som tror jeg vil godta 4.8 % !

I det ene øyeblikket er som sagt over her, reisten og telenor og andre selskapers topper syndere og fæle. Men i neste er det helt greit å får store ut betalinger selv som er større enn folk flest!

Skammelig!

08.11.2007 @ 10:25
Postet av: HAHA

Dette er skrevet av en mann som tjener 2,2 millioner kroner i året. En av hans "oppgaver" er å skrive om våre politikere. Det gjøres til gangs, forakten til politikere, politi, helsevesen er stadig voksende. Det selger som bare det, redaktøren kan sko seg godt da avisen går bra... kos deg med pengene dine, de er på bekostning av mange mennesker rundt deg. I mine øyne tjener politikere ALT for lite, latterlig lite, med tanke på all negativ kritikk de må tåle, fortjent eller ikke.

En burde kanskje heller se på lønningene til forskjellige ledere rundt forbi i landet. De tjener vanvittig masse penger, å selv om de gjør en dårlig jobb har det få om ingen konsekvenser. Sluttpakker, fallskjermer kall det hva du vil.. det er helt uhørt.

Politikerne er verdt hver krone. Husk det er tross alt vi som stemmer på de.

08.11.2007 @ 13:57
Postet av: Knut Hagebert

Alvorlig talt. Vil vi virkelig utelukkende ha folk som tar til takke med luselønninger til å representere og styre landet vårt? Vil vi egentlig ha represenanter som sier seg fornøyd med en lønn på nivå med gjennomsnittet? Da kan vi i så fall si farvel til omlag alle høyt utdannede stortingsrepresentanter vi har. Det å være politiker og stortingsrepresentant er ikke en jobb men et verv. Et til tider svært upopulært verv der arbeidspresset er stort, mediepresset enda større og man risikerer å bli oppsagt hvert fjerde år. Det er klart at en grei lønn er et minimum av det vi må gi for å i det hele tatt tiltrekke oss noen stortingspresentanter som faktisk er dyktige. Hvorfor er det feks greit at en fotballspiller tjener flere millioner, at en pengeflytter tjener enda mer og at fjorten år gamle popstjerner innkasserer eventyrlige summer, mens det ikke er greit at de som faktisk skal styre landet vårt tjener marginalt over gjennomsnittet?

Og til slutt... Det blir for enkelt av Stavrum å hevde at stortingsrepresentane har tre måneder fri i året. Da vet han ikke mye om hva arbeidet til landets politikere går ut på. Det å sitte i stortingssalen å delta på møter er en forsvinnende liten del av det. Det å delta på reiser, besøke hjemfylkene, bedriftsbesøk, debatter, velgerkontakt osv osv, er en minst like stor del.

08.11.2007 @ 16:10
Postet av: Til Knut Hagebert

Sitat:Vil vi egentlig ha represenanter som sier seg fornøyd med en lønn på nivå med gjennomsnittet? Da kan vi i så fall si farvel til omlag alle høyt utdannede stortingsrepresentanter vi har.

Svar: ja, da kan vi si farvel til alle høyt utdannende, og sitter igjen men akkurat like mange stortingsrepresentanter. Problemet er at det er svææært få med HØY utdannelse der :)og de fortjener ikke den lønnen de får

08.11.2007 @ 17:16
Postet av: xyz

Lønningene bør opp, for å sikre bedre rekruttering. I dag kommer det store flertallet fra offentlig sektor - og grupper med utdanning vil tape på å bli stortingsrepresentanter. At det mangler folk med næringsliverfaring taper vi alle på.
Sett opp lønningene skikkelig, men gjør om pensjonsordningen til en innskuddsbasertsystert ordning.

08.11.2007 @ 20:19
Postet av: Espen

Mafia er det første ordet jeg kom på etter å ha lest den meget kloke mannen Stavrums innlegg.

Dritt****r var det andre.

Politikkerforrakt pleier man å unnskylde seg med når man gang etter gang blir avslørt i løgn.

Menneskeforrakt sier nå jeg.

08.11.2007 @ 22:12
Postet av: eivind

Såvidt jeg husker ble det for MANGE (100?) år siden vedtatt at lønnene til stortinget og statsråder må være høye. Dette fordi representantene ikke ble fristet til å ha "side-erverv". Noe som kunne låse dem fast til pressgrupper osv. Ville det ikke være rimelig?

Forøvrig, Stavrum, du sier at stortingsrepresentantene ikke er ledere, men bare representanter. Er du helt med i historikken nå? Hvem er det som har makt til å vedta lover? Dette gjør dem vel til ledere, eller? :-)

09.11.2007 @ 09:48

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5577556
hits