TV2Nettavisen

Milliard-skandale

05.11.2007 @ 10:42

Byggingen av seks torpedobåter for fem milliarder kroner er en tverrpolitisk skandale uten sidestykke. Båtene skrotes før de er ferdige, og hovedansvaret må legges på Marit Nybakk og Kristin Krohn Devold.

image377

Verftseier Jens Ulltveit-Moe synes det er "veldig synd" at Stortinget har rotet bort noen milliarder. Foto: Tor Richardsen, Scanpix.

Stortingets behandling av MTB-saken er ille. Fakta er at landets øverste politiske ledelse vendte det døvet øret til forsvarsledelsen, bestilte seks båter for 4,9 milliarder kroner, og nå velger å legge båtene til kai fordi man ikke trenger båtene.

Skal vi ha et minimum av tillitt til hvordan nasjonalforsamlingen håndterer skattepengene våre, trengs en grundig og uavhengig gjennomgåelse av hvordan milliard-skandalen var mulig.

Det er ingen tvil om at missiltorpedobåtene ble bestilt mot viljen til daværende forsvarssjef. Politikerne lot seg forføre av lobbyister fra Sjøforsvaret og verftseier og daværende NHO-president, Jens Ulltveit-Moe.

Enkelt og greit valgte man å bestille båter for nær fem milliarder kroner fra Umoe Mandal - selv om forsvarsledelsen ikke prioriterte å bygge disse båtene. - Det er jo veldig synd at Stortinget ser ut til å rote bort noen milliarder, sier Ulltveit-Moe til VG i dag.

Veldig synd!

Ulltveit-Moe og enkeltpersoner i Sjøforsvaret klarte å overbevise forsvarskomiteen om prosjektet. Og det politiske flertfallet i komiteen har liten grunn til å være stolte over sitt arbeid. Kun SVs gruppe (minus en utbryter) stemte mot.

Disse politikerne stod bak vedtaket som nå altså kan bety fem milliarder ut av vinduet:

image379

Marit Nybakk, Ap.


* Arbeiderpartiet: Gunnar Halvorsen, Leif Lund og lederen Marit Nybakk.
* Høyre: Bjørn Hernæs og Åge Konradsen.
* Fremskrittspartiet: Per Roar Bredvold og Per Ove Width.
* Dessuten Kjetil Bjørklund (SV), Åse Wisløff Nilssen (KrF), og Marit Arnstad (Sp).

Daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) var med på ferden, og ingen av disse hadde altså motforestillinger til å overkjøre forsvarsledelsen.

image378

Kristin Krohn Devold (H).

Det er for øvrig avslørende at de årlige driftskostnadene som nå ser ut til å velte prosjektet, var godt kjent allerede under beslutningen i Stortinget. Forsvarskomiteen sier til og med at man har "merket seg" at de årlige driftskostnadene vil ligge på 150-160 millioner kroner.

Et stort flertall på Stortinget (SV eneste som bør ha god samvittighet) bestilte altså båter for fem milliarder kroner mot viljen til forsvarsledelsen, og det samme flertallet vil trolig nekte å bevilge penger til å drive båtene.

Stortinget bør gå i seg selv for å avdekke hvordan de kunne la seg forføre til å vedta en milliardskandale med åpne øyne.


Kommentarer:
Postet av: Ole Harstad

Og som om det er det eneste skandaløse i denne rapporten?
- Det største militære anlegget i Norge rustet nylig opp for mange hundre millioner. Denne legges nå ned.
- FOHK og NATO basen utvides nå for mangfoldige hundre millioner kroner. FOHK skal flyttes til bodø. (etter først å ha lurt NATO til landet)
- De folkevalgtes militære strategi endres og flikkes på fra år til år. Det er ingen rød tråd i den norske politikken og ledelsen ser helt fraværende ut. Det er latterlig, men umulig å le av!
Stakkars oss, stakkars Norge.

05.11.2007 @ 12:08
Postet av: EKS-HVmann

Dette føyer seg fint inn i rekken av politiske beslutninger som tas på tvers av fagmilitære anbefalinger, som påfører Forsvaret store kostnader i form av fullstendig bortkastede prosjekter som skrinlegges "midt i løpet"- med etterfølgende kritikk av Forsvarsjefen og de fagmilitære- forsvaret er for viktig til at politikerne skulle hatt noe å si...!

05.11.2007 @ 13:02
Postet av: KNM

Man fører folk bak lyset ved å fremstille MTB-ene som noe "forsvarsledelsen" var imot. "Forsvarsledelsen" er som regel en general fra Hæren, og disse pleier dessverre sjelden å vektlegge at Norge er en sjønasjon med en av verdens lengste kystlinjer. Derfor burde kritisk journalistikk i dette tilfellet gå ut på å spørre hva MARINEledelsen mente.

Galskapen må vel heller være det store fregattprosjektet, som sluker alt av ressurser i Sjøforsvaret. Men det prosjektet har visstnok "forsvarsledelsen" velsignet.

06.11.2007 @ 12:49
Postet av: KNM

Det som mest bør bekymre mannen i gata, er tendensen til å legge alle eggene i samme kurv: å samle alle flyene på ett sted smaker mer av korrupsjon, kommunepolitikk og lobbyvirksomhet enn seriøs forsvarspolitikk.

Å legge ned den eneste ubåt-basen nord for Bergen (Olavsvern i Tromsø) styrker dette inntrykket.

06.11.2007 @ 13:00

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5574082
hits