TV2Nettavisen

Godfoten i baken

24.10.2007 @ 16:04
Rosenborg-lederne reiser land og strand rundt og forteller om god bedriftskultur og godt lederskap. Det spørs om alle som har fått "godfoten" i baken er like fornøyde.

image372

Knut Torbjørn Eggen (foran) og Knut Tørum burde samarbeidet tett, men klarer ikke å snakke godt sammen. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix.

Seigpiningen av RBK-trener Knut Tørum er et skrekkeksempel på elendig styring. Alle - denne kommentator inkludert - tar nå for gitt at Tørums dager på Lerkendal er talte. Ingen gjør noe for å rette opp inntrykket. Og da er Knut Tørums dager talte.

Etter årets miserable sesong er det gode grunner for å kvitte seg med RBK-treneren. Med spillestallen og de andre ressursene Tørum har hatt til rådighet, er dagens 6. plass i Tippeligaen for dårlig. Cupen forsvant RBK ut av i juli.

Med slike resultater kan ingen protestere på at Rosenberg ønsker en ny trener. Men det er lov å ønske seg en ryddig opptreden av RBK som arbeidsgiver. Og da må Knut Tørum slippe å forholde seg til hvisking og tisking bak hans rygg - og ynkelig støtte fra styreformann og sportsdirektør.

Som bedrift ligner en fotballklubb på et galleri, eller et museum eller for den saks skyld en avis. Resultatene kan alle se, men det vil være mange meninger om det kunstneriske, den redaksjonelle kvaliteten eller spillestilen i en fotballklubb.

Når man da velger en ledermodell hvor man har en fotballfaglig leder (trener), så stiller man store krav til personer og rolleoppfatning om hans nærmeste overordnede (sportsdirektøren) er så sterke fotballfaglige personer som Rune Bratseth eller Knut Torbjørn Eggen.

Spillerne kan umulig forholde seg til en trener, en over-trener og en gammel-trener i kulissene. En slik modell blir ihvertfall særdeles krevende i motgangstider, og det paradoksale er jo at det nettopp var slike uklare roller som fikk Knut Torbjørn Eggen til å pakke sekken i Fredrikstad da Morgan Andersen fikk sportslige ambisjoner.

Eggen og Tørum samarbeider dårlig og de har unngått konflikten med å holde seg på avstand fra hverandre. Det er ingen løsning, men å stikke hodet i sanden. Hvis ikke sportsdirektøren (som styrer kjøp og salg av spillere) og treneren (som tar ut laget og bestemmer spillestil) samarbeider tett og tillitsfullt, så må en eller begge gå.

Inntil vi får se noe som minner om styring og ledelse, så er det beste rådet til RBK-lederne at de innstiller sin kursvirksomhet for næringslivet - og fokuserer på å få orden på Brakka.

Siste: Torsdag morgen, etter at Rosenborg ha slått Valencia 2-0 i Champions League: Knut Tørum løses fra kontrakten i RBK.

Kommentarer:
Postet av: Roger L.

Din beskrivelse av forholdet mellom Eggen og Tørum er unøyaktig, da Eggen gjerne ønsker et tettere samarbeid men Tørum for enhver pris ikke vil ha Eggen opp på sida av seg. Her er det Tørum som viser strake armer.

24.10.2007 @ 17:02
Postet av: Fredrik

Er stallen til rbk så forbanna god da? De har ikke dobbel dekning på noen andre plasser enn midtspissen. Forsvaret er ikke blandt de fem beste i serien engang.

24.10.2007 @ 17:05
Postet av: PM

Støtter Fredrik her.

Forsvaret til RBK har muligens en framtid innenfor diverse Old-Boys turneringer. Midtbanen er ok, mens det framme mangler det meste - to vinger som ser ut for at skoa er snørt sammen på, og de to midtspissene virker å være plaget av angst for å bevege seg.

Nei, Tørum har nok ikke gjort en god nok jobb, men det er ikke all gråstein en kan lage gull av.

24.10.2007 @ 18:27
Postet av: Johan

Synes situasjonen er spekulativ, nå har da Tørum fått sparken. Nå settes alle kluter til for at Trond Sollied kommer tilbake, hva skjer viss dette ikke skjer? Går man da tilbake til Perry Hansen, eller kommer plutselig Knut T. Eggen å bli mer synnlig på treningsfeltet. Dette vil tiden vise, men det forundrer meg ikke vis Eggen tar over.

24.10.2007 @ 19:22
Postet av: KåreCorner

Synes påstanden om at den gode stallen og de store ressursene Tørum har fått, mangler dokumentasjon.

Virkeligheten er jo at RBK IKKE har hatt mange nok gode nok spillere i troppen. En ting er at RBK etter salgene av Solli, Helstad, Braathen og Stensaas satt igjen med den minste spillertroppen i hele tippeligaen. Kun 20 spillere. Sjekk klubbenes hjemmesider.

Rosenborgs forsvarsproblemer er godt kjent. Det nye er at også ledelsen har erkjent problemet og at de må handle forsvarsspillere.Problemet er at Tørum ikke fikk noen nye forsvarspillere eller andre spillere i sommerens overgangsvindu. Knut Torbjørn Eggen og Terje Svendsen mislyktes totalt og klarte ikkee å kapre en eneste soillere i konkurranse med europeiske bakgårdsklubber.

RBKs forsvar har hanglet med midtbanespiller Strand (37)som nødløsning på høyreback, med Basma(35) på sovemedisin i midtforsvaret, Koppinen som forsvinner, Dorsin som ikke har hatt konkurranse på venstrebackplass i år og har spilt dårligere enn tidligere, som også forsvinner, Kvarme (35) som legger opp, Lago som knapt har fått være med i troppen på grunn av for mange utenfor EU, Riseth (35) som har variert voldsomt og vært brukt både som stopper og sentral midtbane...

Hvis også det unge talentet Nordvik forsvinner fra forsvaret, samtidig som Basma, som burde ha lagt opp, får ny kontrakt, er RBKs spillerforvaltning en gedigen fiasko.

Å eventuelt kjøpe kun to nye forsvarsspillere nå når de trengte to for å dekke opp mangler i sommer, og vil trenge fem eller seks til for å dekke frafallet av forsvarsspillere etter sesongen, vil overhodet ikke løse problemet.

Tørum fikk heller ikke lov til å bruke go'fot-teorien, med to spisser som spisser. Styret vedtok at RBK, som IKKE hadde gode nok vinger til det, skulle spille det krevende 4-3-3.

Omtrent halve laget er fotballpensjonister og omtrent like mange er under 20 år. Dette har ikke skjedd plutselig.

25.10.2007 @ 02:28
Postet av: paskar

Problemet ligger hos styret og ledelsen over Tjørum. RBK hadde landets og kansje Skandinavias beste stall for noen år siden, men da denne stallen ble gammel og ustabil begynte de å bytte trenere ikke spillere. Generasjons-skiftet til RBK har tatt 5 år - det tilsvarer en hel generasjon for fotballspillere. De gamle heltene er nå så gamle at de er ustabile. De yngste er ikke kommet opp på toppen ennå. Det som mangler er erfarne spillere som er på fysisk topp og som derfor kan være stabile.

25.10.2007 @ 08:53
Postet av: Kjetil

Kanskje på tide at Eggen jr. blir lempet ut av RBK?? Han har da svært lite av "Godfot"-egenskapene som hans mer berømte, og mer kompetente far var en forgrunnsfigur for. RBK må få tilbake vinnerkulturen og den samlende og inspirerende "Godfot"-holdningen som gav de gode resultatene. En kommetator skriver at det RBK burde vært bedre forberedt på den dagen Eggen sr. gikk ut av porten. Det har tiden til fulle vist at man ikke var. Et utall av trengere, mye usikkerhet, og meget varierende resultater taler for seg selv. RBK bør nå ta lærdom av dette og tenke langsiktig for å bygge opp laget og vinnerkulturen igjen.

Styreformannen bør også gå i seg selv. Makan til inkompetent personalledelse skal man lete lenge etter. Seigpining av verste sort, og spesielt for en trenerstilling med meget stor mediafokus. Skal RBK lykkes bør man ha kompetente folk i alle funksjoner, så også i ledelsen. Pr i dag er det for mange lik i lasten. RBK bør snarest finne en samlende, kompetent, og inspirerende styreformann.

Mye må gjøres, dessverre. Det står ikke mye respekt igjen av det som en gang var Norges beste lag.....

25.10.2007 @ 11:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5562429
hits