TV2Nettavisen

10.000 kr per barnehageplass

22.10.2007 @ 09:26

Barnehager er beviset på at private og offentlige går hånd i hånd. Staten tar mesteparten av regningen, men uten private barnehager ville vi aldri nærmet oss full barnehagedekning.

image370

Jens Stoltenbergs barnehager koster også 10.000 kroner per måned. Foto: Scanpix

Valgkampens harde dueller om barnehager virker besynderlige når man har fasit i hånden. Frps Siv Jensen måtte forsvare seg godt for å parere statsminister Jens Stoltenbergs påstander om at en barnehageplass under Frp-regimet ville kostet foreldrene 10.000 kroner i måneden.

Ny regnskapstatistikk viser at Stoltenberg snakket sant, men at han også tilslører virkeligheten.

De nye tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at en privat barnehageplass koster rundt 8.300 kroner i måneden for barn over tre år, og 11.100 kroner for barn under to år. 

Men det gjør også en offentlig barnehageplass. Nye tall Kulturdepartementeten har regnet ut for Aftenposten, viser at de 235.000 norske barnehageplassene i år vil koste 25 milliarder kroner. Det blir snaut 9.000 kroner per måned i gjennomsnitt for alle barn.

Regnestykkene er litt omtrentlige, men poenget er ganske klart: Barnehageplassene blir ikke spesielt mye billigere eller dyrere om de drives privat eller offentlig.

Problemet for både Jens Stoltenberg og Siv Jensen er at de har stått bak barnehageforliket fra 2002, hvor man forsøker å få til to motstridende ting samtidig - nemlig full barnehagedekning og lavere priser. Dette førte naturlig nok til økt etterspørsel, og den effekten ser ut til å ha komme bardus på politikerne. I følge Aftenpostens tall har de bommet på prislappen med rundt 10 milliarder kroner.

Nå spiller det ikke så enorm rolle for foreldrene om barnehagen er privat eller offentlig. Prislappen blir den samme. Selv i de private barnehagene betaler staten 66 % av kostnadene, mens kommuner og andre offentlige tilskudd står for snaut 20 prosent. Foreldrenes andel av regningen er i snitt 25 prosent.

Og der er vi tilbake til debatten mellom Jens Stoltenberg og Siv Jensen. Uansett om det er private eller offentlige som bygger og driver barnehagen, så koster den altså rundt 10.000 kroner i måneden å drive.

Det kan finansieres på to måter: Foreldrene betaler direkte til barnehagen, eller de betaler indirekte via skatteseddelen. Om vi i tillegg vil gi dem tilskudd for å gjøre belastningen mindre for småbarnfamiliene er et politisk spørsmål.

Om de får statsstøtten som skattefradrag eller offentlig tilskudd gjør ikke barnehageplassen hverken dyrere eller billigere.
 


Kommentarer:
Postet av: Johnny 13

Meget bra skrevet! Leste selv dette i Aftenposten!

Så da feiet vi diskusjonen rundt privat eller offentlig barnehager av veien? =)

Synes det er trist at du ikke legger til i posten din at Kristin "løftebryter" Halvorsen er en idiot av en finansminister som ikke forsto at lavere pris VIL økte etterspørselen! Og at hun bommet med 10 milliarder!

Og at hun ikke holdt det hun lovet! Møkka kjerringa bør få høre!

22.10.2007 @ 09:57
Postet av: K med K

Mener du tar feil når det gjelder siste setningen.

Det spiller nemlig en viktig rolle hvordan man får statsstøtten, som tilskudd eller skattefradrag;

På den ene måten får man inntrykk av at det er man selv som betaler, mens på den andre måten ser det ut som det kommer fra den store, felles pengesekken og da er det lett å overse at det egentlig er man selv som betaler der også...

22.10.2007 @ 10:41
Postet av: HA

Hva er budskapet i denne artikkelen?

Det har da aldri vært diskusjon om hva barnehageplassen koster, men om hvem som skal betale. Når barnehageplassen betales indirekte over skatteseddelen er alle med å betaler for plassen, mens det kun er foreldrene som betaler ved direkte betaling. Indirekte betaling er dermed et uttrykk for at samfunnet ønsker å bidra med barnepass/oppdragelse, direkte betaling betyr at foreldrene må ordne dette selv. Dette er uavhengig av om barnehagen er privat eller offentlig drevet.

Videre sies det i artikkelen at det ikke spiller noen enorm rolle om plassen er privat eller offentlig. Det er riktig i teorien, men i praksis blir de som har plass i private barnehager ofte "enige" om en høyere foreldrebetaling enn lovlig makspris under trussel om nedleggelse eller sterk kvalitetsreduksjon dersom ikke inntektene økes.

22.10.2007 @ 13:01
Postet av: Snorre

Skjønner ikke helt poenget her. Det har da aldri vært noen uenighet om at det koster omtrent det samme. Jeg har da heller ikke hørt en eneste politiker være imot private barnehager?

Stoltenbergs debatt med Jensen handlet om at FrP vil gi all støtte som kontantoverføringer til foreldrene i stedet for å gi dem til barnehagene. Hans poeng var at om disse pengene gis i form av overføringer, vil veldig mange velge å være hjemme med barna i stedet for å sende dem i barnehage. Slik mister vi verdifull arbeidskraft - ikke minst i omsorgssektoren. Dessuten er det stor fare for at de er de barna som trenger barnehage mest som først vil bli holdt hjemme.

I tillegg ble det også gjort et poeng av at om en slik kontantoverføringsordning skulle innføres, må den etter EØS-avtalen sannsynligvis også omfatte mennesker fra andre europeiske land som arbeider her i landet, men har barn også i hjemlandet.

Jeg har aldri hørt noen påstå at offentlige barnehager er vesentlig billigere enn private? Det bør de da heller ikke være...

22.10.2007 @ 21:57
Postet av: Henrik Akselsen

Det er iallfall ingen tvil om at den barnehagestøtten til hvert barn får kontantstøtten til å virke som en dverg i forhold.

Men Arbeiderpartiet og SV vil ha alle barn i barnehage og de vet vel best...

23.10.2007 @ 00:07
URL: http://henrikakselsen.blogspot.com/
Postet av: Andreas

Snorre har helt rett.

Med Frps forslag om å dele ut ca 10000 kr til alle foreldre, vil samfunnet tappes for arbeidskraft og en rekke ressurssvake barn vil miste den viktige opplæringen en barnehage gir. Om en barnehage er privat eller offentlig spiller ingen rolle i den sammenheng og er totalt uviktig.

Kan også legge til at en av grunnene til at private barnehager synes noe billigere å drive, er at en rekke av disse har dispensasjon fra kravet om å ha ansatt pedagogisk utdannet personale og dermed har lavere lønnskostnader. Mye av vedlikeholdet gjøres også på dugnad av foreldrene, det kan jeg alt om.

23.10.2007 @ 08:20
Postet av: Kitta

Prosentene dine er viderverdige:

Stat:

66%

Kommune:

19% (snaut 20)

Foreldre:

25%

---------------------------

110%

---------------------------

Det er en viss (over)kapitalisering tilstede i sektoren da?

24.10.2007 @ 19:47

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5560042
hits