TV2Nettavisen

Staten leker redaktør

18.10.2007 @ 10:21
Nordmenn satser rundt fire milliarder kroner på utenlandske pengespill per år. Nå mener Lotterinemnda at det ikke er lov å omtale disse spillselskapene.

image366

Lotteritilsynets direktør Atle Hamar vil gjerne redigere norske nettsider. Foto. Scanpix.

Det er Telenor-eide ABC Startsiden som trues med dagsbøter på 5.000 kroner hvis de ikke fjerner en artikkel om spillavhengighet og pengespill fra sine sider.

Etter min og Norsk Redaktørforenings mening er det åpenbart en redaksjonell artikkel.

Du kan lese hele artikkelen her.

Lotteritilsynet skriver i sin avgjørelse at de "avdekket" spillsiden. Noe imponerende detektivjobb er det knapt snakk om. Startsiden er en av landets største nettsider, artikkelen nevnes på forsiden og tjenesten har vært der siden 1999....

Men det prinsippielt spennende er hvor langt Lotteriloven skal strekkes, og om et statlig tilsyn kan overprøve grunnlovens regler om ytringsfrihet.

Ingen kan nekte meg å skrive at saken gjelder selskaper som Ladbrokes, Centrebet, Expect, Unibet, Playit, Eurobet eller Bookmaker William Hill.

Disse og flere andre står for rundt fire milliarder kroner av den norske pengespillomsetningen på 45 milliarder kroner årlig. Ivrige spiller ser altså ut til å vite at man finner nettadressen til Ladbrokes ved å søke eksempelvis på Google.

Den juridiske kjernen i saken er Lotterilovens paragraf 11, som sier at det er "forbudt å drive markedsføring eller formidling av lotterier".

Det er altså ingen tvil om at det er ulovlig for norske massemedier å selge annonser til Bet356. Hvis du likevel synes du har hørt navnet eller sett logoen, så er det fordi selskapet annonserer friskt før, under og etter Rosenborgs Champions League-kamper på TV3 (helt lovlig fordi TV3 sendes fra utlandet).

Men samtidig har vi en grunnlovsfestet pressefrihet og ytringsfrihet i landet, og Kulturdepartementet sier i lovforarbeidet at  "linker i redaksjonelle artikler må antakelig likevel falle utenfor forbudet".

Spørsmålet er altså om følgende nettside er en redaksjonell artikkel eller ei:

image365

(Faksimile: ABC Startsiden).

Lotteritilsynet mener at en liste ikke kan være journalistikk, men er der på kollisjonskurs med hele norsk presse. Et godt eksempel er vinomtaler. Nesten alle aviser har ukentlige lister hvor man kommenterer og rangerer lister med vin - en vare som det altså er ulovlig å markedsføre i Norge.

ABC Startsiden har som redaksjonell ide å sortere internett for deg, slik at du ikke må gå tungvinte omveier rundt rotete søkemotorresultater hvis du skal finne noe.

Søker du på for eksempel William Hill på Google, er hjemadressen det første treffet du får - naturlig nok.

Hvis man derimot sorterer og vurderer treffresultatene redaksjonelt, skulle det være ulovlig, ifølge Lotteritilsynet og Lotterinemnda.

Lovtolkningen er uholdbar i forhold til internetts funksjon, og det er å håpe at ABC Startsiden kjører saken i rettsapparatet.


PS: Du kan lese ABC Startsidens klagebrev her - og Lotterinemndas avgjørelse her.

Kommentarer:
Postet av: Joachim

Kommunistiske tendenser av Norge! Mulig jeg tar feil, men trodde at Norge praktiserte ytringsfrihet og pressefrihet (unntagen slikt som rasisme/nazisme o.l)

Syns også at nordmenn burde få bruke pengene sine slik de ville, også "gambling", uten at det skulle være fyfy. Paradoksalt er det uansett at det er "så mye tryggere og bedre" å spille på Norsk Tipping sine alternativer (hvor du faktisk har mindre vinnersjanse enn på de fleste utenlandske Tippe-sider)

19.10.2007 @ 16:56
Postet av: Hr Hansen

Lotteritilsynet skriver "Lotteritilsynets vedtak innebærer ikke at treff på "pengespill" og "lotteri" og lignende, ved hjelp av uavhengige søkemotorer skal regnes som brudd på lotteriloven. Tilsynets vedtak vil således ikke begrense de funksjonelle sider ved Internett som medium"

Det er jo dette som bør være fokus på, ikke om det er det er en redasjonell artikkel eller ikke.

Vil si det var et dårlig strategisk trekk av Startsiden å endre sidene for "pengespill" (regner med det var pga Lotteritilsynet) slik at innholdet skulle fremstå som en artikkel.

Startsiden sier jo indirekte med en slik handling av Lotteritilsynet har rett, vedrørende det å legge ut en link.

En av de store grunnstenene i Internett er linker. Og hvordan tilsynet skal begrunne at vedtaket ikke vil begrense de funksjonelle sider ved Internett, er for meg en gåte.

Skal Ola Nordmann på sin hjemmeside ikke kunne ha en link til ett "ulovlig" spillselskap ?

Har Lotteritilsynet rett til å bedrive forskjellsbehandling ?

Tar det som helt naturlig at svaret blir : NEI

Altså siden "uavhengige søkemotorer" har linker til "ulovlige" spillselskaper, ja da har Ola Nordmann også lov.

Lotteritilsynet må vel ta inn over seg at en søkemotor formidler linker og siden de mener at det er greit. Ja - da kan man fastslå at formidling av linker er lov.

Tok her utgangspunkt i en link, i sin enkleste form (Navn/URL)

Da det er jo mulig å tyde formidling på flere måter.

En som muligens kan være mer aktuell for Lotteritilsynet er formidling av linker i f.eks. nyhetsbrev.

F.eks bruker melder seg på nyhetsbrev til Nettsted A, første uke får bruker et nyhetsbrev om bil og motor og neste uke får bruker et nyhetsbrev med "bli millionær" og linker til "ulovlige" spillselskaper, og gjerne med linktekst "Bli medlem"

For noen brukere kan vel dette oppleves som en ukontrollert/uheldig formidling.

For å dra noen konklusjoner så er det vel mulig å slå fast at det faller langt flere under "uavhengig" enn bare søkemotorer. F.eks en uavhengig startside/katalog.

Her må det også påpekes at en katalog der bruker bevisst må trykke på kategori: pengespill vil være gunstigere enn søk i søkemotor, da det er ingen fasit på hva søkeutrykk vil gi til svar. Søkeutrykk "spill PC" (ønsket å finne spill til PC) gir gjerne millioner av treff og sannsyligheten er tilstede for at det ligger en link til ett "ulovlig" spillselskap/side i treffene.

19.10.2007 @ 19:47

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5556067
hits