TV2Nettavisen

Naturlig løsning i Oslo

17.10.2007 @ 17:51
Flere uker med politisk kamp endte med den naturlige løsningen: Venstre får litt betalt for å sitte på vippen, mens Høyre får ordfører og det blir et borgerlig byråd.

image364

Fabian Stang overtar ordførerkjedet i Oslo.

Spørsmålet som melder seg er om vi kunne sluppet spillet som har pågått, og om politikerne undervurderer inntrykket det gir hos velgerne når man den ene dagen skal alliere seg til venstre, og den andre til høyre.

Man kan, som Venstre, opptre som om det kun handler om et teknisk samarbeid. Men da er det neppe lurt å stille opp smilende på bilder med de politiske hovedmotstanderne i SV og Ap. Ledsaget av en partiformann som allerede nå er rede for å velge side i neste stortingsvalg, blir inntrykket lett at Venstre er uforutsigbart.

Les bloggen: Vingle-venstre er tilbake.

Men etter å ha vært i seng på begge sider, havnet Venstre og Ola Elvestuen tilbake i den borgerlige folden. Oslo slapp en ordfører ingen har hørt om (Kjell Veivåg) og de borgerlige partiene fant det lurest å samarbeide også teknisk seg imellom.

Det var en klok beslutning og en beslutning som velgerne forstår.

Et boirgerlig flertall blant velgerne gir et borgerlig flertall og Fabian Stang som ordfører.

Da Ap og SV krevde en politisk erklæring fra Venstre som skulle ledsage det tekniske samarbeidet, kom den endelige testen, og Venstre valgte den borgerlige siden.

Men først hadde Frp luktet på et teknisk samarbeid med Ap og SV.

Den endelige løsningen kom da Høyre og byrådsleder Erling Lae satte hardt mot hardt: Valgte Frp å samarbeide med SV og Ap, ville han gå av.

Da bøyde Frp av: - Nå har vi en borgerlig samling og det er positivt. Vi godtar totalløsningen, og er veldig fornøyde med utfallet, sier lederen i Oslo Frp., Petter N. Myhre, til Dagbladet.

Hva står så igjen etter dette spillet?

Selv om Rune Gerhardsen spilte høyt og tapte, så han i det minste høstet et stikk.

Isfronten mellom Frp og Venstre ser ikke ut til å tine. Inntrykket er at begge partiene heller vil samarbeide med Ap og SV enn med hverandre. Med slike holdninger er det vanskelig å tenke seg noe troverdig borgerlig alternativ ved neste stortingsvalg.

Selv om altså Oslo falt ned på den løsningen som burde vært opplagt allerede fra starten.

Kommentarer:
Postet av: L

V og Frp står igjen som taperne i dette spillet. V fordi de ikke er til å stole på. Frp fordi de startet hele sirkuset ved å si nei til en ferdigforhandlet enighet de fire partiene i mellom. Ikke fordi Frp kom for dårlig ut, men fordi V kom for godt ut! Det er tydelig et sjansespill å stemme på andre borgerlige partier enn Høyre. Høyre er troverdige, borgerlige, samarbeidsorientert og driver ikke med politisk spill. Stem Høyre!

17.10.2007 @ 18:46
Postet av: Jepp

enig stem høyre!

18.10.2007 @ 09:46
Postet av: Andreas

Ja, stem Høyre ! Stem på dobbeltbeskattning av kapitalinntekter ! Stem på bomringer ! Stem på fri ferdsel i innmark. Stem på boplikt i kommunene ! Stem på de nye sosialdemokrater !

18.10.2007 @ 09:52
Postet av: Nicky

Ang Venstres fremferd: På godt (nord)norsk så er dette skitprat. Venstre søker innflytelse, det skylder de sine velgere. Venstre fremforhandlet en avtale med de andre borgerlige, inkludert FrP. Det var FrP som forkastet den avtalen, ikke Venstre. At Venstre da skulle "vingle" ved at de i en slik situasjon forhandlet om konstituering, men avviste politisk samarbeid med venstresiden er bare tull. FrP førte forøvrig også forhandlinger med AP og Sv. Det hopper Stavrum behendig over. Selektiv blindhet kalles slik. Stavrum hopper også over at FrP har valgt å stå utenfor avtalen mellom H og V om budsjettsamarbeid. Frp har valgt å furte fremfor å være konstruktive og sikre seg en trygg avtale om samarbeid i bystyret. Det kan de få betale dyrt for i kommende forhandlinger. I de fleste vanskelige saken må byrådet gå til Venstre for å få flertall.

18.10.2007 @ 22:54

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5555477
hits