TV2Nettavisen

Vingle-Venstre er tilbake

15.10.2007 @ 09:58
Venstre gikk til valg for å skaffe Oslo et borgerlig byråd, men kan ende opp med å støtte en varaordfører fra Arbeiderpartiet. Vingle-Venstre er tilbake.

image361

Venstre-leder Lars Sponheim snur seg mot venstre.

Det er et farlig spill med velgernes tillit som akkurat nå pågår mellom partigruppene i Oslo og den sentrale partiledelsen.

Valgresultatet var som skapt for å få tunge konflikter opp på bordet. I Oslo trengs 30 mandater for å ha rent flertall. De røde (SV, RV og Ap) fikk 27 - mens de blå (Høyre, KrF og FrP) fikk 27. På midten sitter Venstre med fem mandater.

Situasjonen er som skapt for å gi Lars Sponheim og Siv Jensen noe de skulle sagt.

Det handler om ordførerkjede og andre verv, men like viktig er det rikspolitiske. Venstre vil på død og liv ikke samarbeide med Frp. Men samtidig ønsker partiet et borgerlig byråd. Dermed vingling, og nå ser Venstre ut til å vingle mot venstre.

image362

I Oslo gikk Venstres Ola Elvestuen til valg som borgerlig, men kan ende opp med samarbeid med venstresiden.

Frp risikerer minst i forhold til egne velgere. Med nær 39.000 stemmer og ni mandater, har partiet et rimelig krav på innflytelse og lederverv. Hvis de igjen får døra i ansiktet, kan forbitrelsene blant velgerne lett øke deres lojalitet til outsiderpartiet.

For Venstre er det annerledes. Partiets historie med vingling mellom høyre og venstre var en ulykke. Nå har partiet vært stabil på borgerlig side lenge og i år fikk det mange borgerlige protestvelgere. Hvis velgerne oppfatter at takken er å støtte venstresiden, får Lars Sponheim & co en blåmandag ved neste valg.

Lars Sponheim har allerede stengt døren ettertrykkelig for Frp ved et borgerlig flertall ved neste stortingsvalg.

Politikk har alltid vært et spill om makt, hvor man både må være prinsippiell og pragmatisk.

I Oslo-politikken er det påfallende hvor mye bedre SVs Knut Even Lindsjørn og Aps Rune Gerhardsen har spilt sine kort. Etter valgnederlaget satt de begge med dårlige kort på hånden i forhold til det borgerlige flertallet.  Hvis de nå ender opp med varaordfører og en taktisk samarbeid med Venstre om fordeling av verv, er det bare å gratulere.


PS, klokken 15:47 mandag 15. oktober:

Kaoset i Oslo-politikken fortsetter: Det blir ingen avtale mellom Ap, SV og Venstre i Oslo om fordeling av ordførervervet og komiteeledere. Dermed er det fortsatt helt uavklart hvem som blir ny ordfører i Oslo, melder TV 2 Nyhetskanalen.


Kommentarer:
Postet av: Eks Venstre-velger

Etter å ha stemt Venstre i alle valg siden midten av nittitallet er det både trist og godt at de viser sitt sanne ansikt. Hvordan de igjen kan tabbe seg ut med orienteringen mot venstre både i Oslo og nasjonalt (les: Sponheim vil støtte Ap-regjering) er meg en gåte.

Dette er et velgerbedrag av dimensjoner.

Jeg håper og tror de aldri igjen vender tilbake fra historiens skraphaug etter neste valg!

15.10.2007 @ 10:46
Postet av: Harald

Jeg har stemt Venstre i alle stortingsvalg. Men nå er det stopp. Jeg er borgerlig og ser nå på en venstre stemme som en stemme til AP og SV noe jeg ikke vil. Lars jeg har alltid likt deg men denne gangen tar du deg vann over hodet og kjører partiet i grøfta. Venstre under sperregrensen neste valg tror jeg.

Høyre har får nok stemmen fra meg.

15.10.2007 @ 11:14
Postet av: Geir

Trist å se at artikkelforfatteren skjønner/får med seg så lite. Venstre har garantert et borgerlig byråd i Oslo. Slik blir det også. Når det gjelder konstituering av bystyret - fordeling av verv som komiteleder/ordfører/varaordfører er det ingen automatikk i at dette følger byrådets sammensetning. Det leserne skal vite er at det første Frp gjorde etter at de ikke lenger var for den avtalen om et borgerlig samarbeid de selv hadde forhandlet fram, var å ringe til Arbeiderpartiet for å sondere muligheten om en slik fordeling av verv som det Venstre nå i etterkant har gjort.

15.10.2007 @ 11:21
Postet av: Gunnar Stavrum

Geir, tror du leser mer inn i min blogg enn det som faktisk står der. Hvor står det at vi ikke får et borgerlig byråd? Poenget er at Venstre gjør en byttehandel som sikrer Ap varaordfører, og at mange vil oppfatte det som vingling mot venstre.

15.10.2007 @ 11:39
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Jan

Her synes jeg ikke at Venstre opptrer ikke som et ansvarlig politisk parti, med respekt for demokrati og for et flertall av velgernes ønske.

I stedet fremstår partiet som en maktsyk og kynisk

presgruppe for å tilegne

seg makt det ikke er grunnalg for. Det eneste dette skaper er politikerforakt og flere hjemmesittere!

15.10.2007 @ 11:47
Postet av: Ivar P

Det er bra av Venstre å vise at dei ikkje lar seg dupere av frpistene. Partiet frp hører heime eit sted under sperregrensa, og ikkje i samarbeid med seriøse norske partier. Så takk til Venstre i Oslo, for at dei søker samarbeide mot Ap og SV, det kan kanskje føre til at eg stemmer på V ved neste korsvei.

15.10.2007 @ 11:51
Postet av: D.T.P

Tror nok den største blåmandagen er det de tidligere høyrevelgerne, som i protest mot Ditlefsen-saken stemte på Venstre, som har. Lærdommen etter dette er at man skal stemme på Høyre eller FrP hvis man ønsker et borgerlig styre. For de "borgerlige" sentrumspartiene vi har, er ikke til å stole på...

15.10.2007 @ 11:55
Postet av: Eks venstrevelger

For meg er det også slutt med Venstre - trodde kanskje de kunne være et alternativ på borgelig side....

15.10.2007 @ 11:58
Postet av: Per Hansen

Dette blir morsomt. Jeg har vært medlem siden 1967. Er ikke for blokkpolitikk. Er ikke borgerlig.Er stort sett enig meg Gunnar Garbo. Et mellomparti må altid støtte til høyre og til venstre.Det har ingen hensikt i å bli Høyre ligth. Liker ikke Høyre og slett ikke FRP med sine ordtak (Når det regner på presten vil det dryppe noe på klokkeren-fattige.

15.10.2007 @ 12:12
Postet av: Jonas

Du tar jo feil her. Oslo Venstre har sagt de er et borgerlig parti.

At de ikke vil samarbeide med Frp er jo noe som heller ikke er nytt....

15.10.2007 @ 12:22
Postet av: Anders

Synes det er flott av Venstre at de jobber for oss som stemte på de. Hvis det betyr at samarbeid med de rødgrønne er bedre for gjennomføringen av Venstres politikk enn samarbeid med FRP, så er dette den eneste logiske løsning.

15.10.2007 @ 12:50
Postet av: Petter

Jeg synes et valgteknisk samarbeid med AP og SV er helt greit, og jeg kan ikke se at dette skal være vinglete! Er det noen som vingler, så er det jo Frp. Deres forhandlere hadde utarbeidet en avtale som de stod inne for, men så kom Carl I. på banen og ville forkaste hele avtalen pga. Sponheims kategoriske avvisning av regjeringssamarbeid med Frp. Jeg tror Stavrum glemmer at Venstre er det partiet ved siden av SV som er mest imot et samarbeid med Frp.

15.10.2007 @ 13:03
Postet av: Petter

Beklager! Jeg mente at Venstre har de velgerne som er mest imot et samarbeid.

15.10.2007 @ 13:04
Postet av: Telemark

Merkelig hvor vondt og vrangt alt blir for Gunnar Stavrum når ikke alle er villige til å danse etter Frp-pipa. Jeg vil anbefale den samme Stavrum om å heise flagg som sier at alle partier utenom H og Frp er noe man ikke har bruk for. Det ville være ærlig, i stedet for fordekt ytre høyrepropaganda.

15.10.2007 @ 13:14
Postet av: Trond

oioioi her oser det av mangel på elementær kunnskap.

1: Venstre har hele tiden sagt at de ikke ønsker å sitte i byråd med FRP. I tillegg var det FRP som brøt forhandlingende og ikke Venstre. Såpass kan man vel forlange at du får med deg.

2. Du skriver at venstre fikk borgelige protesstemmer noe som er helt korekt. Borgelige som ikike liker FRP, men det fikk du antagentligvis ikke med deg.

3: Vet du hva valgteknisk sammerbeid består i?? det er noe som foregår i de fleste kommuner i dette landet også i Oslo. Venstre har ikke gått med på en politisk avtale med Venstresiden.

4: Angående vingling. Hvorfor skriver du ikke om Frp og deres konstant skiftende politkk? Er ike det vingling. Elelr hvorfor nevner du ikke at senterpartiet har sittet siden 89 i en høyre, en sentrum og nå en rød regjering. Har ikke hørt det er vingling?

Venstre har spilt med åpne kort hele tiden. det faktum at FRP og deres tilhengere ikke liker det faktum har lite med vingling å gjøre.

15.10.2007 @ 15:38
URL: http://www.verdikanalen.net
Postet av: Junior

Det kan være greit å minne på at det var KrF, og ikke FrP som først avslo forhandlingsresultatet med den grunn at Venstre var for grådige.

Når FrP avslo avtalen senere på det samme grunnlaget så var den altså allerede strøket av KrF.

Det burde være en vekker for Venstre at deres sentrumspartner KrF mener at de oppfører seg ufint.

Tross alt drømmer Venstre om en sentrum-høyre koalisjon, noe det ser stygt ut for, så lenge de behandler sine "kamerater" så dårlig.

For øvrig var det dette tullet her som brakte Venstre under sperregrensen for noen år siden. Vingling, og vips var de ute av Stortinget. Tror Lars bør tenke nøye gjennom dette tøvet de bedriver nå.

15.10.2007 @ 17:02
Postet av: Conad

Stavrum burde vel ha mer kunnskap enn dette? Avtalen var ferdig, FrP forkaster den og prøver å gi Venstre skylda... Venstre har fått mye, men fra Høyre ikke fra FrP (i følge kilder i Høyre: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/article2045028.ece ).

KrF brøt fordi KrF fikk for lite (greit nok, men sett på bakgrunn av at de ikke er nødvendige for å skaffe flertall virker det de fikk temmelig bra etter min mening) - mens FrP tydligvis brøyt fordi Venstre fikk for mye - ikke fordi de selv fikk for lite.... Sære? Ja, kan man vel si.

Venstre er bare det 5. største partiet i Oslo, men av det "parlamentariske grunnlaget" for byrådet er de det 3. største - og det eneste nødvendige partiet (KrF kan stemme på ett rødt byråd uten at det har effekt) som ikke er med i byrådet. Slik sett var vel avtalen en temmelig grei balanse mellom H, V og FrP?

At Venstre sonderer mulighetene med partier som ligger i den politiske nærhet er vel igrunn noe annet enn vingling. Høyre vingler ikke når de snakker med både sentrum og FrP? At Venstre står milevis fra FrP må man også være politisk blind for å ha oversett (betydelig lenger enn avstanden AP - V).

15.10.2007 @ 21:37
Postet av: lutfisk1

Travelt på jobben om dagen, Gunnar? Jeg forventer at voksne menn med redaktøransvar legger fra seg harelabben før man skal kommentere dagsaktuelle, politiske problemstillinger. Om du skulle ha problemer med semantikken: Når Venstre gjentar den politiske avstanden til FrP er det å være TYDELIG. Når Venstre gjentar at man går til valg på et borgerlig byråd er det å være TYDELIG. Når FrP kaster kortene etter en avtale møysommelig er utarbeidet er det RESPEKTLØST. Omtrent like RESPEKTLØST som du VINGLER med dine politiske poeng i dagens kommentar. Skulle tro du satt i sandkassa selv og furtet med en mørkeblå regndress. Vær snill å ta litt mindre Møllers tran til frokost i morgen!

15.10.2007 @ 22:37
Postet av: TR

Egentlig er det greit at Venstre vingler nu. Så er jo velgerne klar over at de ikke bør stemnme Venstre ved stortingsvalget om 2 år. De vet jo ikke hva de får med venstre.

16.10.2007 @ 09:02
Postet av: Æser

Jeg stemte vestre ved forrige Stortings og sist kommunevalg i Bærum. Jeg ser for meg Venstre som et liberalt parti med aner mot borgerlig side. Sponheim sa riktignok før valget at han ikke ville ha noe med FrP å gjøre, men at han kunne ha noe med disse å gjøre der det var naturlig. Som gammel Høyre mann fra Oslo og Bærum tok jeg skjeen fatt og stemte Venstre - men nei, klarer ikke Venstre å samarbeide med idiotene i Frp, så fortjener de saktens ikke min stemme. Høyre - jeg kommer tilbake selv om dere fokuserer litt vell meget på skatt. Nå er det på tide å få de arbeidsledige innvandrerene og arbeidssky og trygdede hvite etniske FrPere ut i arbeid. Jeg gidder ikke å betale skatt for den dritten lenger så lenge de ikke er for syke til arbeide.

16.10.2007 @ 14:02
Postet av: EK

Dette er jo helt utrolig kunnskapsløst fra Stavrum. Vi som stemte Venstre ønsker mest mulig for stemmene våre og det forutsetter vi at politikerne i Venstre bidrar til. Og makt er jo noe alle parti vil ha. Vi ønsker et sentrumsalternativ, mens Stavrum henger fast i den gamle rød-blå/sosialistisk-borgerlig tankegangen. Det betyr jo bare at han ikke har fulgt med og bør snarest gi seg som skribent. Gi den mannen en annen jobb !

16.10.2007 @ 20:01
Postet av: Litt mer kompetanse enn Stavrum?

Hei, greit nok at du forsøker å lage en enkel sak på billige poeng.

Men dette henger ikke sammen og det tror jeg du vet selv også. PS, nå viser jo historien også at du faktisk tok feil. Noe som alle med som følger med i norsk politikk kunne forutse. At Siv ble sur på Lars sitt utspill og dermed forsøker å bruke makt for å hindre Venstre i å få posisjoner er noe som du bør bruke mer tid på. "Siv lar Venstre smake egen medisin" kunne vært en fin overskrift...

Du får ta denne på kontoen for tabber..

16.10.2007 @ 20:01
Postet av: Gunnar Stavrum

Poenget er at Venstre sier to ting som er gjensidig utelukkende: De ønsker borgerlig samarbeid, men de vil ikke samarbeide med det største borgerlige partiet.

Oslo-politikken er første store test på hva partiet vil gjøre når det må velge mellom de to motstridende synspunktene. Det vil nok borgerlige velgere merke seg foran neste valg.

16.10.2007 @ 22:57
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Svein

Spørs om ikke det velgerne først og fremst merker seg er at man bør stemme Venstre hvis man ønsker å unngå FrP i regjering, og en stor økning i bruk av oljepengene med sterk vekst i inflasjon og renter som resultat. Tradisjonelle Høyre-velgere kjenner disse sammenhengene og vil derfor være veldig skeptisk til en H-FrP-regjering.

17.10.2007 @ 18:30
Postet av: 1/2 12 stuen

På godt (nord)norsk: Dette er skitprat. Venstre søker innflytelse, det skylder de sine velgere. Venstre fremforhandlet en avtale med de andre borgerlige, inkludert FrP. Det var FrP som forkastet den avtalen, ikke Venstre. At Venstre da skulle "vingle" ved at de i en slik situasjon forhandlet om konstituering, men avviste politisk samarbeid med venstresiden er bare tull. FrP førte forøvrig også forhandlinger med AP og Sv. Det hopper Stavrum behendig over. Selektiv blindhet kalles slik.

18.10.2007 @ 22:48

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5553240
hits