TV2Nettavisen

Redd for Kristin Halvorsen?

07.10.2007 @ 17:55
Etter å ha levert et intetsigende statsbudsjett, har de rødgrønnes venstreside begynte å flørte med tanken på nye skatteskjerpelser. Men hvem er redd for SV og Kristin Halvorsen?

image354

SV og Kristin Halvorsen vil gå til valg på høyere skatter. Det tar neppe nattesøvnen fra så mange. (Foto: Lise Åserud, Scanpix)

De høytlønte kan ikke klage på annet enn at de er oversett i årets budsjett. Skatteopplegget for inntekter har ingen forandringer av betydning.

Men så er det ingen grunn til økte skattesatser heller. Vi er inne i den sterkeste vekstfasen siden 1070-tallet, ledigheten er nesten borte, rentene er til å leve med, norsk eksportindustri går bra og vi har 77 milliarder oljekroner å pøse inn i budsjettet for å finansiere nye offentlige tjenester.

Alt i alt er det et nokså nøkternt budsjett i forhold til hva man kunne frykte fra Kristin Halvorsen. Hun øker bruken av oljepenger med 5,4 milliarder kroner, men holder seg godt innenfor handlingsregelen. Og selv om budsjettet fyrer opp under en allerede opphetet økonomi, er det få virkelig sjokkerte økonomer som har kommentert budsjettet.

Ganske bra altså, men ikke for SVs venstreside. Der kvesses nå kvivene for det store oppgjøret om økte skatter.

image353

Ingen høytlønte trenger sove urolig etter årets forslag til statsbudsjett. (Kilde: Finansdepartementet)

Selv Kristin Halvorsen åpner nå for at Soria Moria-erklæringens løfte om ikke å øke skattene utover 2004-nivået må vurderes på nytt, og mener det er "en redelig politisk debatt å ta om skattenvået bør økes". (Dagsavisen).

SVs sosialpoltiske talskvinne Karin Andersen  mener det er "veldig viktig å ta opp igjen debatten om skattenivået".

- I den voldsomme høykonjunkturen vi har nå, er skatt et viktig virkemiddel til å begrense det private forbruket og skape mindre forskjeller, sier hun til Dagsavisen.

SVs parlamentariske leder Inge Ryan vil også skjerpe skattetrykket.: - Ja, det er det ingen tvil om.

Tankegangen er at det er en viss mengde ressurser å bruke, og de pengene som forbrukes av de rike eller de høytlønte, går på bekostning av offentlig forbruk eller forbruk hos de med dårligere råd.

Logikken er ikke helt klar, ettersom de offentlige utgiftene øker sterkt i en høykonjunktur og statsbudsjettet og Statens Pensjonsfond går med et overskudd på 344 milliarder kroner til neste år - og vi vil ha rundt 2.600 milliarder kroner på bok i utlandet.

Det er vanskelig å se at man må flå de rike eller høytlønte for eksempelvis å kunne øke sosialhjelpsatsene eller ta et krafttak for miljøet.
 
De spe skrikende fra venstresiden er mest symbolikk. Etter årets katastrofevalg for SV og etter to år som en høyst ansvarlig finansminister; hvem er redd for Kristin Halvorsen?

Kommentarer:
Postet av: Bjørn

"Vi er inne i den sterkeste vekstfasen siden 1070-tallet"

Ja, det er jo sterkt. Var det opptrappinga til korstoga som førte til den store veksten den gongen? Er litt rusten på historie...

07.10.2007 @ 23:50
Postet av: Skattekveg

Er alltid redd når SVs "parlamentarikere" snakker om skjerpet skatt - det går som regel ut over noen....

08.10.2007 @ 06:58
Postet av: thm

HK-skatten kommer til å øke. grådigheten hos politikere har netsten ingen grenser. at rentene

settes opp for å minske folks lån og forbruk er ikke rettferdig. når bankene/kredittinst. låner ut beløp de VET kunden ikke kan forsvare - da er det litt søkt å straffe alle ved å sette opp renten. hvorfor skal jeg ha økt rente fordi "naboen" låner til en ny bil han ikke har råd til. men jeg liker SV`s politikk - forsøk å la andre betale for deg.

thm

molde

08.10.2007 @ 09:01
Postet av: PON

Hvem var finansminister på 1070-tallet?

08.10.2007 @ 13:55
Postet av: Kjartan

Hihaaah! Skatt er selvsagt løsningen på alt ondt. La oss la Kristin få alle pengene våre så kan vi søke henne om å få mat og hus og bil og unger osv. Hva med å sparke annenhver byråkrat og statsansatt og la dem jobbe for pengene i stedet for å bruke dem. Kanskje vi kunne fått flere kompetente folk inn i industri og annen virksomhet som faktisk skaper verdier? Fy for en ekkel tanke...

09.10.2007 @ 08:58

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5546225
hits