TV2Nettavisen

Oljepenger lukter

04.10.2007 @ 08:37

De som tror at Statoil og Hydro har skaffet seg oljefelt i land som Iran, Angola, Nigeria og Libya uten å betale mellommenn, er rørende naive.

image352
Nesten for snille for denne verden: StatoilHydros Helge Lund (t.v) og Eivind Reiten.

Den moralske indignasjonen over avtalen Saga Petroleum inngikk i 1996 i Libya, er ikke overraskende. Norge og nordmenn har alltid sett på seg selv som noe litt mer moralsk og anstendig enn resten av verden.

Min påstand er at så godt som ingen av Statoil og Hydros tidlige utenlandssatsinger vil tåle dagens lys hvis man gjennomgår alle utbetalinger til lokale mellommenn og "underleverandører".

Når Statoil ble tatt for bestikkelser i Iran, kan man tro at dette var noe særnorsk og spesielt for Statoil. Eller man kan tro at utbetalinger til konsulenter som var nærstående regimets ledere var utbredt.

Eller vi kan ta to afrikanske land: Statoil har et omfattende engasjement i Nigeria - et gjennomkorrupt og voldelig, udemokratisk land - og Hydro har vært engasjert i Angola, et land som har vært i en sammenhengende borgerkrig i nesten 30 år.

Selv bistandsarbeidere forteller at de må bestikke lokale myndigheter for å få lov til å gi bort penger til de fattige.

Noen som tror at oljelisenser deles ut etter norske spilleregler i Nigeria eller Angola?

For å sitere Wikipedia (om Nigeria): "År med militærstyre, korrupsjon og vanstyre har satt tilbake den økonomiske aktivititeten og produksjonen i Nigeria og fortsetter å gjøre det, til tross for gjeninnføringen av demokrati og den etterfølgende økonomiske reformen".

(Les artikkelen om Nigeria her, og Angola her).

Den konkrete Libya-saken stammer altså fra Saga Petrolum fra midten av 90-tallet, og er en klassisk betaling av kommisjon til mellommann. Hydro fikk avtalen i fanget da de kjøpte Saga i 1999, og de avviklet Libya-avtalen straks den kom på bordet.

Hvis man nå virkelig vil komme til bunns i forhistorien til StatoilHydros utenlandsengasjementer, anbefaler jeg at man setter utenforstående revisorer til å gjennomgå etableringene i Angola, Iran, Nigeria, Vietnam (Statoil - nå solgt), Kina, Indonesia, Russland og Aserbaidsjan.

Kall gjerne prosjektet Pandoras Eske. For de som lurer på hvorfor, er svaret her.


Kommentarer:
Postet av: URSUS

Denne kommentaren er "spot on". Det er ikke så mye mer å si om det.

04.10.2007 @ 12:26
Postet av: Yosh

du glemte Aserbajdsjan, hvor Statoil har vært tungt inne i et par år nå. Landet er gjennomsyret av korrupsjon på de fleste områder, innkludert naturligvis oljebransjen.

04.10.2007 @ 17:07
Postet av: D.T.P.

Lurer på om politikerne, i sin moralske indignasjon, ønsker å si fra seg disse disse avtalene som er anskaffet på tvilsomt vis i disse landene? Neppe...

05.10.2007 @ 08:01
Postet av: som vanlig

som vanlig er politikkerne bare ute etter å ta folk som er fra feil parti som sitter med makt posisjoner :D

huff for noen sosialister

08.10.2007 @ 12:16
Postet av: Wim Runar Leite

"Noen som tror at oljelisenser deles ut etter norske spilleregler i Nigeria eller Angola?"

Fakta er at norske spilleregler for tildeling av lisenser er ikke noe å anbefale for Angola og Nigeria: i Norge blir de nemlig utdelt til den søker som Regjeringen liker best, alstå helt og holdent lite transparent.

Nigeria og Angola skal ha kred for å gjøre sitt anbudssystem for nye lisenser "i prinsippet" transparent.

Hvor pengene i Nigeria og Angola går til slutt er jo et annet spørsmål .....

08.10.2007 @ 18:23

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5543285
hits