TV2Nettavisen

Dårlige betalere, gode penger

21.09.2007 @ 09:17

Norge er et eldorado for pengeinnkrevere. Folk med dårlig råd er en gullgruve for en inkassobransje som opererer med skyhøye satser - med statens velsignelse.

image350

Kypros-baserte John Fredriksen tjener grovt på dårlige betalere.

Fremst i bransjen står skipsreder John Fredriksen, pt med pass fra Kypros. Med 40 prosent av Aktiv Kapital kunne han legge bak seg et annet kvartal med 125 millioner kroner i overskudd etter skatt

Nesten hver tredje krone som kreves inn ender på bunnlinjen. Det er en margin som nesten alle andre bransjer kan misunne dem.

Årsaken er blant annet de norske inkassosatsene, det vil si hvor mye bransjen kan ta for å sende brev, purre og behandle kravene. Satsene settes årlig av Justisdepartementet i den såkalte inkassoforskriften.

Her er en god oversikt over dine rettigheter i inkasso.

Litt polemisk kan man altså si at det er den rødgrønne regjeringen som gjør det mulig for John Fredriksen og de andre pengeinnkreverne å tjene seg søkkrike på dårlige betalere.

En fersk undersøkelse fra Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) viser at norske pengeinnkrevere får mye bedre betalt enn kollegene i Sverige og Danmark.

image351

Tabellen viser at et krav på 5.000 kroner fort vokser til en gjeld på over 11.000 kroner hvis man først havner i inkassobyråets klør. Og det er det veldig mange som gjør.

Statistikk fra Kredittilsynet viser at det i fjor ble behandlet 3,8 millioner inkassosaker her i landet, og at fordringsmassen er på hele 43,7 milliarder kroner. Veksten er kraftig fra år til år, og slik har det vært i en årrekke.

Den rødgrønne regjeringen lovet å avskaffe fattigdommen før de ble valgt, og har siden justert det ned til at de skal redusere fattigdommen. Et sted å begynne er inkassosatsene.
Kommentarer:
Postet av: Carl

Lite reflektert når du glemmer å nevne at den største haien er staten selv. Det er først når staten blir innblandet at gebyrene begynner å gå amok. Forliksråd, namsmann, tvangssalg, for ikke å glemme den verste kreditoren av dem alle? Staten! I 9.9 av 10 tilfeller er det 100% din egen feil at du havner til inkasso. Løsninger som at kreditor skal betale for din moro synes jeg er direkte skammelig. Inkassobyråene som vinner, søker løsningsgrad fremfor gebyrer.

21.09.2007 @ 10:05
Postet av: kyrre fjeldvik

Interessant å vite at mannen mange beundrer for hans formue, er den samme som bidrar til økte problemer for de som sliter økonomisk. Jeg håper Nettavisen kan grave litt dypere, for jeg tror man kan finne endel navn som går igjen både på utlåns- og inkassosiden. De låner ut penger ved å liste og lokke, for så å gå løs på de som ikke greier forpliktelsene i tide, med maksimale gebyrer. Grådige pengepugere! Ikke mye å ta av seg hatten for!

22.09.2007 @ 10:44
URL: http://lavvumann.spaces.live.com
Postet av: Roy.

Ikke mye synd på white trash som ikke klarer å betale flatskjermen som ble kjøpt på avbetaling.

22.09.2007 @ 11:23
Postet av: Carl

Det er en ren og skjær ansvarsfraskrivelse å beskylde andre for å gjøre livet surt for en når man ikke gjør opp for seg. Det strenge kreditorvernet vi har i forhold til andre land, gjør at det er enkelt å få kreditt, og det er nyter de fleste av oss godt av.

22.09.2007 @ 18:09
Postet av: ch

det at satsene gjør sitt til at folk som ikke kan betale for seg får høyere gjeld, bør jo bare skremme folk fra og bruke penger de ikke har. virker som om det råder en kollektiv ansvarsfraskrivelse i landet vårt, det er på tide at folk tenker selv og slutter å skylde på omstendighetene.

23.09.2007 @ 09:11
Postet av: Wallbreaker

Det er nok liten vilje fra Staten til å gjøre noe med inkassosatsene. Staten tjener grovt selv på at fordringer - via inkassosalærer - blir så høye at menigmann ikke greier å gjøre opp for seg. For i det øyeblikk kravet inklusive salær havner hos Namsmannen, så tjener også Staten. På det vis lever inkassobransjen og Staten i en lykkelig symbiose.

At utlånere og inkassoselskaper samarbeider tett er også en kjent sak. Derfor har ikke utlånerne særlig store skrupler med å dyrke frem "dårlige betalere". Det ligger store penger i det.

Men det er selvfølgelig to sider. For den enkelte har ansvar for gjelden man stifter. Men hvis såkalte "rådgivere" selger inn at man har råd, så er det lett å stole på dem. Skulle man få problemer er det sjelden at de stiller opp like villig som da de solgte løsningen.

24.09.2007 @ 16:39

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5531811
hits