TV2Nettavisen

Udramatisk?

13.09.2007 @ 10:41

Tre av de profesjonelle styremedlemmene i Norsk Hydro trekker seg i protest mot statens detaljstyring av selskapet. - Udramatisk, svarer næringsministeren.

image342

Næringsminister Dag Terje Andersen mener det er udramatisk at Hydro-styret sprekker.

Store norske internasjonale selskaper som Telenor, Statoil og Hydro ønsker egenkapital og kompetanse fra utlandet. Men for å tiltrekke seg profesjonelle styremedlemmer eller penger fra utenlandske investorer må man garantere at Norge følger normale spilleregler.

Mange utlendinger føler at næringsminister Dag Terje Andersen brøt disse spillereglene med sitt hardkjør mot Hydro-styret som endte med at Jan Reinås i praksis ble presset ut.

Et profesjonelt styre finner seg ikke i å bli detaljstyrt av en enkelt aksjonær. Spesielt ikke når det til og med er ulovlig. Profesjonelle styremedlemmer godtar ikke å bli nikkedukker i et politisk spill, og derfor trakk tre av Hydros styremedlemmer seg.

image343

Faksimile: NA24.

I en pressemelding fra Norsk Hydro heter det at styremedlemmene Håkan Mogren, Lena Olving og Kurt Anker Nielsen ikke ønsker å la seg gjenvelge. Dette er primært fordi "de er sterkt kritiske til den norske statens vurderinger relatert til styrets avvikling av Hydros opsjonsprogram".

- Udramatisk, er kommentaren fra næringsministeren.

I en pressemelding sier Dag Terje Andersen at det var nødvendig for staten å ha en klar holdning til opsjonsprogrammet (les pressemeldingen her).

Det er vel og bra, men det er synd at ikke hovedbudskapet går hjem i Næringsdepartementet:

Ingen bestrider statens rett til å være imot opsjonsprogrammer, men det er et rimelig krav at staten følger spillereglene for selskapsstyring.

Styremedlemmene har all grunn til å føle seg misbrukt i et politisk spill når hovedeieren har sjanglet fra grøft til grøft i opsjonssaken:

* Den forrige Stoltenberg-regjeringen hadde aksjemakten i Hydro da opsjonsprogrammet ble vedtatt i 2001.
* Næringsdepartementet har vært solid informert om opsjonsutviklingen hvert eneste år siden.
* Dag Terje Andersen ble informert om avviklingen før den ble gjennomført.
* Da det ble kritikk mot ordningen, valgte man å presse ut Hydros styreformann.

Det skal bli spennende å se om noen flinke folk med integritet ønsker å sitte i Hydro-styret før næringsminister Dag Terje Andersen forstår at denne håndteringen har vært håpløs.


Kommentarer:
Postet av: =))

Sosialister og næringspolitikk henger ikke på greip...

Hater dem noe inderlig.

13.09.2007 @ 14:50
Postet av:

Klovnen Dag Terje burde endelig ta hintet. Han har gjort en grusom jobb og ødelagt mye for norsk industri. På tide å gå tilbake til skogarbeiderstillingen.

13.09.2007 @ 22:05
Postet av: City

"Mange utlendinger føler at næringsminister Dag Terje Andersen brøt disse spillereglene med sitt hardkjør mot Hydro-styret som endte med at Jan Reinås i praksis ble presset ut."

Hvem er disse ? Har de fortalt deg det ? Du koker suppe på samme gamle spikeren igjen og igjen. Tror du virkelig at utenlandske investorer skyr selskap som lager regler som skal forhindre grådige ledere tar ut store gevinster uten å risikere en krone. Tvertimot har mange norske investorer vært negative til opsjonspakkene som ledere har fått. I to år du gneldret om den håpløse næringspolitikken regjeringen driver, samtidig går Norge som det griner, og utenlandske investorer skyr på ingen måte det norske markedet.

14.09.2007 @ 08:29
Postet av: Ivar

Støtter næringsministeren. Her opptrer Staten slik enhver annen stor privat eier ellers opptrer, men når det er Staten som gjør det, DA er hylekoret i gang blant blårussen om overtramp og greier. Nei, styremedlemmene som vil bort, kan bare forsvinne. Hydro har ikkje bruk for dei. Det kan velges andre, som er bedre for selskapet, og som faktisk FØLGER det som eierene vil. Sutringen som du Stavrum driver med er også ganske påtagelig, du er imot alt statlig eierskap, så du er inhabil så det hyler etter. Rart når du startet din karriere i Tv2 basert på godvilje fra Staten. Nei, du virker lite troverdig i din utskjelling av Andersen. All ære til ministeren som faktisk står støtt oppreist.

14.09.2007 @ 16:01
Postet av:

Jeg er fullstendig enig med Stavrum. Ministeren har vist seg som en tosk, og til alle dere som betviler at utlendingene skyr norske selskap, så ta en tur til NY eller London. Norge anses for høyrisiko pga statens vilkårlige innblanding og latterlige mas om lederlønninger fremfor satsning på å bygge sterkere industri.

14.09.2007 @ 16:10
Postet av: helene

Blårussen er aldri fornøyd. De syter og maser. Men bare vent når smellen på børsen kommer, da vil de staten skal hjelpe dem ut av elendigheten. Og disse rederene som har fått en kjempeavtale, mens de sitter i sine slott og syter!

15.09.2007 @ 16:40
Postet av: Ruttan

Man kan mene hva vil om opsjonsprogrammet til Hydro. Men at staten ikke følger vedtatte regler for eierstyring av aksjeselskaper, det hører ingested hjemme. At staten driver næringsvirksomhet er forsåvidt en ting, men følge spilleregelene som alle andre eiere, det må man forvente, selv av en næringsminister, ufaglært el ei. I denne saken har Stavrum helt rett.

15.09.2007 @ 17:17

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5525021
hits