TV2Nettavisen

Katastrofevalget

10.09.2007 @ 23:35
SV-leder Kristin Halvorsen må være den eneste i landet som ikke ser valgresultatet som en "aktiv smekk" fra velgerne. Sannheten er at over 100.000 velgere har vendt partiet ryggen de siste fire årene.

image339

SV og Kristin Halvorsen har mistet nesten halvparten av velgerne.

- Dette er ikke en aktiv smekk, men en passiv advarsel fra velgerne, sa Kristin Halvorsen på SVs valgvake.

Det er nok dessverre for henne mer en fager drøm enn realisme. Med et valgresultatet som nærmer seg halvparten av de 12,4 prosentene partiet oppnådde ved forrige valg, ligner det kraftig på en knallhard smekk.

Lokalpolitisk er valget en strålende seier for høyresiden i storbyer som Oslo, Bergen og Stavanger - og Høyre/Frp drar med seg solide resultater fra mellomstore byer som Drammen, Tønsberg og Sandefjord.

- Vi er Martin Kolberg en stor takk skyldig, sa Høyres Per-Kristian Foss på partiets valgvake.

- Han sa på forhånd at valget var en folkeavstemning om den rødgrønne regjeringen, og den folkeavstemningen har de tapt med glans.

(Se oppdaterte valgresultater her)

Det er selvsagt tidlig å gjennomanalysere valgresultatet. Men det er lite som tyder på at skattesaken til Per Ditlev-Simonsen har fått stor betydning. Den lave valgdeltakelsen (i skrivende stund 55 % - rekordlavt siden 1920-tallet) tyder på at de rikspolitiske sakene som har dominert valgkampen ikke har engasjert lokalvelgerne.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet gjør et godt valg, tross normal slitasje ved å sitte i posisjon. Den stygge medfarten for SV tyder på at velgerne straffer partiet for ikke å ha fått nok gjennomslag i regjeringen.

Dessuten var Jens Stoltenberg strategisk mesterlig da han ga SV ministerposter på kjernesaker som finans, miljø og skole- og oppvekst. Når partiet selv har ansvaret, er det begrenset hvor kritiske man kan være.

Valgets store vinner er Venstre, men det er også liten tvil om at Høyre har kjempet godt i motgang og reddet i land et valgresultat som partiet må være særdeles fornøyd med.

Det mest spennende med valgresultatet er hva det får å si for den rødgrønne regjeringen, og ikke minst for det indre klimaet i SV. Spørsmålet er om en gryende misnøye med å sitte i posisjon uten å få gjennomslag får næring etter det som må tolkes som en kraftig smekk fra velgerne.

Kommentarer:
Postet av: Thoro

Det kan da umulig være et godt valg for AP når de ikke greier å plukke opp mer enn halvparten av velgerne som har forlatt SV. Men Jens skal ha kreditt for god retorikk når han greier å fremstå suksessfull med et slikt resultat, og media kjøper som vanlig hans fremstilling. At fru Halvorsen nedvurderer velgerne med å si at dette ikke var en aktiv smekk håper jeg de husker ved stortingsvalget.

11.09.2007 @ 02:54
Postet av: =))

BRA VALG!

FRYDER MED SOM EN UNGE OVER SV RESULTATER!! =))

11.09.2007 @ 07:56
Postet av: =))

Forresten håper jeg SV får en aktiv smekk ved neste valg...siden de ifølge Kristin ikke fikk det nå..

11.09.2007 @ 07:58
Postet av: Nils

SV har blitt avkledd som et latterlig parti. Sakene de tar opp er generelt uviktige, og i de vitige sakene klarer de ikke å følge opp.

Det at Halvorsen til de grader løp fra sitt barnehageløfte er heller ikke spesielt troverdighetsbyggende

11.09.2007 @ 10:21
Postet av: FandenSpare

Prosentvis har AP tatt de velgerne som SV har mistet, det er vel grunn til å anta at det er mer "venstrefløyen" i AP som stemte SV sist som denne gangen har vendt hjem... Men det er en lettelse at SV går nedover, får vi bare Venstre, Senterpartiet og KrF også ned mot og under sperregrensen ved neste valg hadde det vært helt maks!

11.09.2007 @ 12:29
Postet av: Halvor

Det kan ikke være riktig at dette skal få noensomhelst betydning for regjeringen, Den sitter som et resultat av Stortingsvalget 05, ikke et mellomvalg. Men at det bør gi en annen innfallsvinkel frem mot neste valg i 09 er hevet over tvil.

Husker jo Bondevik II, de regjerte jo til slutt på litt over 20% oppslutning(iflg meningsmålingene), men at folk er stemmehorer og skifter ståsted hver annen uke er jo noe politikerne bare må heve seg over.

Men denne "passiv advarsel"-uttalelsen er noe av det mest kreative jeg har hørt på lenge. Og å skylde på at miljø ikke var på dagsorden er jo i beste fall bare mangel på selvkritikk.

Hadde Selveste Kristin heller brukt tiden til å fremme egen politikk, fremfor (som på Karl Johan på søndag) advart folk mot å stemme på Venstre, så hadde resultatet kanskje vært et annet.

11.09.2007 @ 20:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5523095
hits