TV2Nettavisen

Velgerne gir blaffen

03.09.2007 @ 09:52

Har Norge noensinne hatt en kjedeligere valgkamp med større fravær av lokalt sprengstoff? Neppe. Derfor risikerer vi også en historisk lav valgdeltakelse.

image336
Konkurrenten tiltrekker seg 1,4 millioner velgere.

Mens aviser og kringkasting er fulle av valgkampstoff, viser velgerne alle tegn til å gi blaffen. Ved forrige kommunevalg hadde valgnekt-partiet flere tilhengere enn Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti - tilsammen.

Hele 1,4 millioner velgere holdt seg hjemme, og med 59,3 prosents valgdeltakelse hadde kommune- og fylkestingsvalget i 2003 den laveste valgdeltakelsen siden 1922.

Årets valgkamp har fortsatt i det samme gamle sporet: Rikspolitikerne overskygger de lokale kampsakene, og i år er kommunevalgkampen fullstendig overskygget av Per Ditlev-Simonsens skattejuks fra 1991, skattetrøbbel i Frps stortingsgruppe (!), kritikk mot KrFs nasjonale leder (!!) og en middag mellom SV-veteran Stein Ørnhøi og jagerfly-lobbyister.

Les også Kjetil Løseths blogg - Tabbenes valgkamp.

Når valgkampen overskygges av ikke-lokalpolitiske saker, er det bare rett og rimelig at velgerne gir blaffen. De opplever med rette en enorm avstand mellom sine dagligdagse utfordringer og det politikerne snakker om på tv-skjermen.

Valgdeltakelsen til kommune- og fylkestingsvalgene har falt jevnt og trutt de siste 50 årene, og fylkestingsvalget nærmer seg nå 50 prosent. Nesten halvparten holder seg altså hjemme, viser statistikken.

image335
Det mest spennende er om fylkestingvalget får under 50 % valgdeltakelse.

Om noen bestemte har skylden kan diskuteres. Men det er en fallitterklæring for et demokratisk system at valgdeltakelsen nærmer seg 50 prosent. Et demokrati som ikke evner å fange opp problemer og konflikter, og få dem kanalisert inn i politikken, vil over tid råtne på rot.

Derfor er valgdeltakelse et godt termometer for hvor godt demokratiet fungerer, og når 1,4 millioner velgere holder seg hjemme, er det krise.


Kommentarer:
Postet av: Rune G

krise - tyder det ikke heller på at folk ikke ser behovet for å stemme fordi det meste er greit?

kanskje man burde se på sammenhengen mellom valgdeltakelsen og pressen dekning av valgene i samme periode. Dere har jo et ansvar, som misbrukes?

03.09.2007 @ 11:34
Postet av: dontvote07

Valgloven bør endres slik at uavgitte og blanke stemmer medfører tomme seter i kommunestyrer og Storting. Valgdeltakelsen ville sannsynligvis gått ytterligere ned og vi ville alle fått et langt bedre samfunn.

03.09.2007 @ 11:52
Postet av: Oppgitt

Det er vel faktisk pressen som skriver om valget. At saker som Per Ditlev osv overskygger en valgkamp er det jo pressen som bestemmer og ikke den enkelte valgdeltager. Pressen burde kanskje ta ansvar for hva de skriver om. skitt kasting er de flinke til, det selger vel antageligvis best.

Valgdeltaelsen gjennspeiler vel den forakten

pressen har klart å bygge opp mot politikere (og andre)over lang tid.

03.09.2007 @ 15:01
Postet av: MacCarthy

JEG, og ganske sikkert flere andre, finner heller rikspolitikk mer interesant enn lokal-politikk. Det jeg her antyder er på sin plass

å ta i betraktning, i denne diskusjonen om

mulig lav tilstrømning til urnene.

Har kommet over en som kunne tenke seg sammenslåing av lokal- regional og nasjonal valg. Ingen dum idee - og gjennomfør gjerne dette fra høsten 2013. (Dropp således lokal-og regionalvalg i 2011)

03.09.2007 @ 17:00
Postet av: Halvor

Pressen har sin del av skylden for at interessen daler, men politikerne må så sannelig

også ta sin del. Hva i all verden gjorde (bare et eks av mange) Siv Jensen i Bergen i helgen?

Har ikke FrP Bergen egne gode kandidater som kan føre valgkamp?

At Høyre kommer til å tape makten i Oslo synes ganske klart, men det burde absolutt ikke skyldes Diffens skattesnusk, men en av tidenes værste miljøforbrytelser som skjer ute i Oslofjorden. DET er en lokalsak som burde vært oppe til debatt, men hittil har man hørt fint lite om svineriet.

Forøvrig skyldes nok liten interesse at forskjellene er svært små, uansett utfall. De fleste pengene er bundet opp i budsjetter, så de få prosentene som flyttes bare blir for små nyanser å regne.

03.09.2007 @ 21:09
Postet av: BIRGEr HARALDSEID

At velgenerne kanskje velger sofaen er kanskje ikke å forundres over. Sentrale politikere kjører en velregissert valgkamp om tema som stort sett ikke interesserer lokalt. Lokalvalget er om de lokale sakene vi brenner for mer enn Jens som hogger på Erna eller Siv.

Vi ser også tilløp til at saken som ville fått den lokal temperaturen til å stige gjøres til ikke saker. Eksempelvis den pågående forsvarsstudien hvor de antakelig vil bel foreslått nedlagt anlegg og arbeidplasser i mange lokalsamfunn.

Her i Stavanger ser vi at det ligger i kortene at det skal brukes nær en milliard på å flytte en velfungerende forsvarskommando til Nord-Norge antakelig mest for å oppfylle løftene i om å satse i Nord. Etter at det i de siste årene er investert over 300 mill for å få anlegget ved FOHK som en ønsker.

Dette er en sak som har bragt tempreatur inn i lokal valget - men sentralt er det en ikke sak til 12 sept. For et sammentreff!

04.09.2007 @ 08:29
Postet av: Halvor

# BIRGER:

Er jo et paradoks da at politikerne ved Stortingsvalget kappløp mellom kommunale svømmebasseng som skulle fylles og lokale industriarbeidsplasser som skulle reddes.

Dengangen var ikke sakene små nok.

04.09.2007 @ 09:45
Postet av: Rune G

Halvor:

godt poeng du har. Ved stortingsvalget sist skulle de rødgrønne bruke de store pengene på de store oppgavene og bassengene skulle fylles. Hva har skjedd??

Ingen ting - rent bortsett fra at løftene brytes hele tiden.

04.09.2007 @ 10:06
Postet av: doit!

http://www.valg2007.no/

10.09.2007 @ 09:33
URL: http://www.valg2007.no/

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5516729
hits