TV2Nettavisen

Stryk

27.08.2007 @ 08:51
Om kort tid vil SVs Hallgeir Langeland runde ti år på Stortinget. Det skulle man ikke tro etter å ha lest et innlegg i hans navn i Dagens Næringsliv.

image332

SVs Hallgeir Langeland tror vi får mer for oljen hvis vi selger den i euro.

"Oljen bør selges i euro", er tittelen på innlegget. Innholdet er så tåpelig at det knapt kan være skrevet av en mann som har vært ti år på Stortinget. Hvis noen har skrevet innlegget i Langelands navn, bør saken umiddelbart politianmeldes.

image331

Faksimile: Dagens Næringsliv

Hallgeir Langeland ble valgt inn på Stortinget i 1997 etter en yrkeskarriere på syv år som rådgiver og inspektør på Austbø ungdomsskole.

Hvis nå det utrolige skulle være tilfelle - at Hallgeir Langeland har skrevet innlegget selv - må det være lov å stille noen spørsmål:

1. Tror Langeland at man kan kjøpe billig olje i dollar og dyr olje i euro?
2. Hvis det var slik; hvor tror du kjøperne da ville gått for å kjøpe olje?
3. Og hva ville da skjedd med prisene i de to separate markedene?
4. Har Langeland hørt om valutamarkeder?

Langeland avslutter sitt innlegg med å gi utfordringen videre til Eivind Reiten:

- Norske inntekter er i hendene på en i beste fall ustabil valuta. Oljen bør derfor selges i euro, ikke i dollar. Et nyfusjonert StatoilHydro, som vil stå for en betydelig andel av norsk olje- og gassproduksjon, bør ta dette initiativet".

Et bedre råd er at finansminister Kristin Halvorsen sørger for at hver representant i SVs stortingsgruppe har et såpass minimum av økonomisk forståelse at de i de minste vil stå på et grunnkurs i samfunnsøkonomi.

Kommentarer:
Postet av: Paretooptimist

Rart han ikke foreslår at vi bør selge oljen i italienske lire eller islandske kroner. Tenk, Langeland, tenk hvor mange penger vi da ville fått!

27.08.2007 @ 10:18
Postet av: Atdegåran jr.

Ikke noe nytt at noen av SVerne på tinget har null peiling på økonomi, men dette er vel tross alt bunnmålet?

27.08.2007 @ 10:19
Postet av: tikk

Dette viser et så lavt kunnskapsnivå at man nesten blir redd. Sitter det virkelig mennesker på vårt Storting som er så blottet for innsikt i økonomiske sammenhenger. Kan vi i det hele tatt ta noe som helst fra denne mannen seriøst i framtiden. Uansett hva temaet er, kan man jo ikke fri seg fra tanken at han har misforstått eller ikke forstått i det hele tatt hva saken dreier seg om. Med dette har han diskvalifisert seg selv som politiker.........

27.08.2007 @ 11:00
Postet av: Kjartan

Når har vi krevd at Stortingsrepresentanter skal kunne noe? Er det flere enn ti som sitter på tinget som har mer enn 12 års grunnskole? Det er jo dessverre slik at det kun er broilere som sitter på tinget. En burde ha krav til minst 5 års normal arbeidserfaring fra en bedrift eller offentlig institusjon. Arbeid i en politisk organisasjon burde ikke telle. Det er jo ikke rart at vi blir politikerfiendlige når knapt noen av dem har gjort en dags ærlig arbeid(igjen ekskluderer jeg politisk arbeid, da det neppe kan dekkes under ærlig...)

At Langeland er udugelig i økonomi er vel ingen bombe, han representerer jo det partiet som ikke vil ha andre krav i skolen enn at alle skal ha det bra og forøvrig gjøre som man vil...

27.08.2007 @ 12:14
Postet av: Jonas

Nå har vi en kunnskapsminister som knapt kan noe og et par andre med høy utdanning her. Så bra vi har en finansminister med grunnfag i kriminologi.

27.08.2007 @ 12:51
Postet av: helene

som fanden leser bibelen osv. Han sier at man skal jobbe for at euro skal bli den nye verdensvaluta, og det hav vel en del blåruss og hevdet ved tidligere anledninger. Dollar og amerika er ikke det det en gang var, heldigvis!!!

27.08.2007 @ 14:21
Postet av: jan

Det er fler en folk i SV som mener at euro er en bedre valuta enn dollar for en stabil verdenshandel, både for bananer og olje. Og når EU over tid taper på en svak dollar, er det ikke utenkelig at man om ti år vil bruke Euro like selvfølelig som man i dag bruker dollar i verdenskhandelen.Ikke alltid så lurt å kritisere sv på autopilot

27.08.2007 @ 14:28
Postet av: preben oslo

At vedenshandelen skal bruke gårsdagens valuta, dollar, og ikke den mer stabile valutaen euro, er pussig. Eu vokser og det gjør også euroen. USA sin tid i føresete i verdenshandelen er over. Og at det argumenteres med å skifte valuta til Euro fremstilles som galskap av Stavrum. Stavrum bruker bakspeilet når han prøver å være morsom på Sv sin bekostning. Jeg er villig til å vedde på at Euro om ikke så lenge er den nye verdensvalutaen. Asia og Europa er lei av at usa sine kriger sørger for at de for mindre for sine varer og tjenester.

27.08.2007 @ 15:41
Postet av: jone olsen

Langeland prøver å lufte en tanke om at Norge bør jobbe mot Euro som ny verdensvaluta, en ærlig sak. Han sier ikke noe om at Norge skal skal starte et eget marked. Og å jobbe for en ny verdensvaluta skal være helt bak mål, vet jeg ikke. Men det er skrevet hovedfagsoppgaver i samfunnsøkonomi som og har argumentert i samme retning som Langeland. En av disse oppgavene burde gjerne stavrum lese, før han mobber videre. Hvem ler sist?

27.08.2007 @ 16:31
Postet av: Naaah....

Gunnar Stavrum tar ikke tak i selve forslaget - er han for eller mot å bytte valuta for norsk olje- og gassalg?

Alternativet er at han er blant dem som synes det er utenkelig å skulle forholde oss til noen andre enn USA, og noen annen valuta enn USD.

Det er ikke (bare) fordi Euro er en mer stabil valuta vi bør bytte over. Det er like mye for å bidra med vårt til å plassere den fallende supermakten USA på sidelinja i internasjonal økonomi. De har gjeld oppover ørene - hvorfor skal vi bidra til å forhindre en amerikansk konkurs, ved å fortsatt handle i dollar?

27.08.2007 @ 17:31
Postet av: harald V

Dette kan umulig forskrekke noen som har fulgt norsk politikk. Dette er fullt på høyde med SV nestleder Audun Lysbakkens tiltredelseserklæring om at vi burde avskaffe børsen og Heikki Holmaas' diverse økonomiske uttalelser.

Det som ligger under Langelands totale dumskap er et brennende ønske han deler med sine partifeller om å dolke i ryggen det landet som har vært vår viktigste allierte og garantist for fred da vi trengte det som mest. Det er jo en oppgave Tyrkia, Russland og Kina kan overta siden Storbrittania også er ute i SV kulden.

Eller kanskje franskmennene, dere, er dem vi burde bygge vår fremtidige sikkerhet på.

27.08.2007 @ 19:26
URL: http://slottet.no
Postet av: halvor

Det at vi er nødt til å støtte usa på grunn av ting som hendte for over 60 år siden, er bare trist. Vi trenger ikke å gå ned sammen med USA. Vi kan heller jobbe for et stekt europa, som ikke bruker bibelen som rettesnor.

27.08.2007 @ 19:42
Postet av: Marx

Euro vil bli den ledende valuta om ikke lenge. At det kanskje er lurt å innrette seg etter det, kan da vel ikke være så farlig. Farligere må det vel være å ha en så enfoldig og enøyet tro på dollar. Dollarens svekkelse er åpenbar for alle. Amerika er ikke det de var, og verre vil det bli. Så røm fra dollaren alle kapitalister. Det vil nok lønne seg. Men det forstår dere vel ikke. Velbekome.

27.08.2007 @ 19:44
Postet av: NigNog

Eurabia-Euro??

Haha. Om noen år er den like lite verd som somali-mynt

27.08.2007 @ 20:57
Postet av: NigNog

Eurabia-Euro??

Haha. Om noen år er den like lite verd som somali-mynt

27.08.2007 @ 20:58
Postet av: hehe

Er vel dette ( Les link ) han mener men han bommet fullstendig.. nei! få høyre siden tilbake ved økonomi roret og hold plantevernere unna!

http://www.oljekrisa.no/iran%20burse.htm

Postet av: SV ØKONOMIMØTER

JEG VIL SE MORRO FILMER FRA SV SINE ØKONOMI MØTER :D

GOD UNDERHOLDNING SKAL MAN LETE LENGE ETTER ;D

28.08.2007 @ 00:08
Postet av: Jonas_1

Hallgeir er en tosk. Mer er det ikke å si om den saken. Jeg ser imidlertid at enkelte skriver at euro vil bli den ledende valuta i verden. Det er nesten like tullete som det Hallgeir skriver, og viser en fullstendig mangel på fagkunnskap og kjennskap til faktiske relative størrelser og utvikling. Europa vekter mindre og mindre økonomisk år for år i verdenssammenheng. Hvordan et kontinent som bytter ut kunnskap med en oldtidsreligion, og dermed sin økonomiske betydning, skal ha den ledende valutaen i verden bør toskene som skriver det begrunne. Jeg forstår det ikke.

Postet av: Per Bråthen

Mange her har tydeligvis ikke skjønt det heller. Oljeprisen fastsettes på råvarebørsene i blant annet New York og London. Det spiller dermed ingen trille hvilken valuta vi selger i for den vil da vektes opp mot kursen på råvarebørsen som går i dollar, og som i overskuelig fremtid vil gå i dollar. Saken er veldig enkell. Langeland er en tosk.

28.08.2007 @ 12:30
Postet av: Essayist

Det morsomste er nesten Marx, Nahh.. og Jone som beviser for all verden at de er like økonomisk hjernedøde som Hallgeir, mens de mener seg saklige. Lær dere i det aller minste ungdomskolepensum i finans og økononomi før dere rører tastatur i offentlighet.

28.08.2007 @ 15:00
Postet av: Olaf

Her var det endel blåruss ute og går med skjellsord og nedlatende holdning. Hva med litt sakelighet?

29.08.2007 @ 16:23
Postet av: Essayist

Olaf,

Det er ganske mange (feks Per Bråten) som forsøker på det. Imidlertid er det såpass mange som avfeier enhver saklig ytring fra noen som vet hva en transaksjon i internasjonal handel er, med at det er pissprat fra blåruss, at man må ty til kommunikasjon på samme nivå. Hallgeir og mange med ham mangler totalt forstand på hvordan et moderne internasjonalisert næringsliv fungerer. Det resulterer i renspikka tullprat som dette her. Det kan bare anbefales grunnleggende pensum i økonomi for å erstatte suppa av konspirasjonsfantasi og gammelsosialistisk museumsstøv som noen tydeligvis har i hjernen.

30.08.2007 @ 10:34
Postet av: Skjerp dere Nettavisen...

Vi kan si mye rart om Langelands mange rare forslag, men dette forslaget er faktisk fornuftig. Ved spot salg er det selvfølgelig likegyldig hvilken valuta man bruker, men veldig mye er kontrakter med levering frem i tid og da er Euro mye bedre enn ustabile dollar som blir ødelagt av låneopptakene høytforbrukene amerikanere og krigsglade presidenter...

03.09.2007 @ 14:30
Postet av: Magne

Gunnar, du misforstår Langeland og fabler videre på din egen feil.

Langeland mener ikke vi får 12 liter euro olje for samme pris som 10 liter koster med dollar. Saken er mye men en ting er at dollaren er ustabil og europa/Norge kunne hatt godt av en eurobørs for olje.

03.09.2007 @ 16:33
Postet av:

"? Man­ge av de sto­re ol­je­pro­du­sen­te­ne, som Nor­ge, Russ­land og fle­re vik­ti­ge land i Midtøsten og Nord-Afrika har in­ter­es­se av å sel­ge ol­jen i euro for­di de har EU som sin stør­ste han­dels­part­ner. Hvor­for skal de ta seg be­talt i en an­nen va­lu­ta enn den de tren­ger til mes­te­par­ten av sin im­port?"

http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070914/OAKTUELT/709140009

Postet av: Oljemannen

Det er gammel halm det Langeland kommer med. Mange har vært inne på denne tanken før. Førstemann ut var Saddam Hussein og vi ser jo hvor det brakte ham. Dette dreier seg ikke om hvilken pris man får i dag alene. Det dreier seg om langsiktig verdi av valutareservene og investeringene som gjøres på grunnlag av disse. USD er langsiktig dødsdømt. FED selv sørger for dette ved igjen å senke rentebanen for kommende år. Svekkelsen vil vedvare og det vil medføre at dollar veksles fortest mulig mot for eksempel Euro.

At oljeprisen settes i London og New York er riktig. Men dette vil ikke vedvare når OPEC snart får full kontroll. Dette er historisk betinget. Det er unaturlig at kjøper får bestemme prisen i selgers marked og det er selgers marked vi går mot i løpet av tre-fire år. OPEC vil sette prisen på OPEC-basket selv, først på deler av produksjonen men etter hvert på alt. Kina vil støtte dette mot garantier for leveranser. Vesten vil skrike og rasle med sablene. Dollar vil bli ofret til fordel for en større fellesamerikansk valuta som skal konkurrere mot euro som fellesvaluta. Og det vi i dag kjenner som USAs FED vil være utsteder internasjonalt. Stadig mer havner i bankelitens hender.

08.10.2007 @ 13:41

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5510955
hits