TV2Nettavisen

Fjerner en skamplett

15.08.2007 @ 08:18
Kvaliteten på en velferdsstat kan blant annet måles på hvordan vi behandler de svakeste. At enkelte kommuner har samvittighet til å avspise sosialhjelpmottakere med 3.170 kroner måneden er en skamplett.

image321

Bjarne Håkon Hanssen vil garantere alle på sosialhjelp en minimumsbetaling. Foto: TV 2 Interaktiv

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er en handlekraftig og til tider uredd mann. Nå vurderer han å rydde opp i forskjellsbehandlingen av folk som mottar sosialhjelp.

I dag er det fritt frem for kommunene å avgjøre hvor mye disse menneskene skal ha å leve for. Kommunegrensen kan bety store skiller: Bor du i Karasjok, får du 5.763 kroner. Har du derimot valgt å bo i senterpartikommunen Solund, får du kun 3.170 kroner i sosialhjelp, ifølge Aftenposten.

Det kan innvendes at lokale politikere kjenner forholdene i sin kommune best, og at det derfor bør være opp til dem å sette et rimelig nivå.

Kommunalt selvstyre er trolig årsaken til at staten til nå har nøyd seg med å ha en veiledende sats på 4.600 kroner. Men nå vil altså Bjarne Håkon Hanssen vurdere et oppgjør med lokalpolitikerne og tvinge igjennom en lovfestet minstesats.

Jeg mener Hanssen har rett, og at det er en offentlig nasjonal oppgave å sikre et trygt sosialt sikkerhetsnett for alle innbyggerne i Norge - enten det gjelder barnehager, skoler, sykehjem eller altså sosialhjelp.

I dag er det 122 500 sosialhjelpsklienter i Norge. Det er mange. Og legger vi på antallet uføre og andre som har falt utenfor yrkeslivet, er det et stort problem. Arbeidet for å få flere fra trygd til arbeid er en av de største utfordringene vi står overfor.

Men det bør ikke få oss til å behandle de som faktisk trenger sosialhjelp som en pariakaste. Det er ikke Norge verdig.

Kommentarer:
Postet av: Basse

Nå som spilleautomatene er fjernet fra alle kommuner, så bør faktisk sosialsatsene settes ned. Utgiftene er jo halvert.

15.08.2007 @ 11:46
Postet av: Skattebetaler

Skulle bare mangle. Det er altfor mange som frivillig er arbeidsledige i dette landet.
Jeg er en av de som BLØR dyrt for at disse slabbedaskene får gå på sosialen.
Det er ikke alle som kan være sjef. Noen har ikke evner / utdannelse. Da får de finne seg i at jobben og lønna blir deretter.
Det skal IKKE være et reelt alternativ å gå på sosialen fordi du ikke liker jobbene du kan få.

15.08.2007 @ 12:00
Postet av: FL

Det som antagelig er i ferd med å skje her, er at veksten i trygdene ikke har vært den samme som den allminnelige lønnsvekst. Dette er statens ansvar. Trygdemottagere har mindre penger i dag enn tidligere, og henvender seg da til kommunen for påfyll. Kommunene må da ta ansvar for statens forsømmelser. Dette synes Bjarne Håkon Hansen ikke blir gjort på god nok måte, derfor skal han nå inn å pålegge kommunene å overta mer av statens ansvar. Dette vil skje uten at staten overfører mer penger til kommunene. Kommunene må da saldere økte sosialhjelpsutgifter mot andre utgifter i kommunens budsjett.
Svært mange sosialhjelpsmottagere er også trygdemottagere. Trygden skal som utgangspunkt dekke vedkommendes økonomiske behov, men gjør det ikke. Hvorfor ikke stille spørsmål til staten hvorfor den skyver ansvaret overfor kommunen, i stedet ved å ta kostnaden selv?

15.08.2007 @ 14:15
Postet av: ex-student

3170 kr etter at all husleie o.l. er betalt? Høres kjempebra ut, spør du meg. Jeg hadde mindre å rutte med da jeg var student, og mange lavtlønte har ikke så mye mer de heller etter at husleie, strøm, tannlege etc er batalt. Sosialhjelpssatsene bør være 5000 kr mindre enn det en fiskekapper har å rutte med etter at skatt, husleie etc. er betalt.

15.08.2007 @ 16:52
Postet av: Cranium

Bortskjemte og sløsete journalister vet ikke hva de snakker om. Over 3700,- til dekning av livsopphold når bolig, strøm og forsikringer er betalt er ikke dårlig! Spesielt hvis man er ikke-røyker og ikke drikker. Da kan man faktisk spare en god del. Det har jeg selv gjort.

Det mange ikke forstår er at mange lavlønte har det samme å rutte med når de nevnte utgifter er fratrukket. Øker man sosialstøtten dropper nok mange lavlønte over i sosilklientenes rekker.

15.08.2007 @ 23:29
Postet av: Oj

Flott og se at AP følger opp valgløftene.

Det er selvsagt bare vrøvl fra pappagutter og andre bortskjemte at disse mottakerne har like mye å leve av som folk i arbeid. De må ha sovet godt i mattetimen.

Det er alltid slik at noen kunne ha ytt noe mer, og at noen få snylter på systemet. Det forekommer selvsagt blant andre også. Snyte på skatten f.eks.

Endel som er friske og kjører på skinner gjennom hele livet har mye imot at velferdssamfunnet hjelper de svake. Husk da på at gjennom sitt medlemsskap i folketrygden, som man ikke kan velge bort, betaler man en forsikring gjennom sin skatt. denne forsikringen effektueres dersom man blir syk og faller utenom.

De fleste skjønner alvoret den dagen man blir syk, eller noen i nær familie blir syk. Da er ikke systemet på noen som måte enkelt å forholde seg til mht å få sin "forsikring" utbetalt.

Lykke til.

16.08.2007 @ 00:47
Postet av: Joda

Folk på sosialhjelp får stort sett mer å rutte med enn jeg har på uføretrygd. Mange steder betaler jo sosialkontoret strøm+husleie, og så får personen godt over 4 000 utbetalt kontant. Er det barnefamilie, får de ganske bra uttelling. Det er ingen tvil om at ungene mine ville hatt en bedre tid om vi hadde vært sosialklienter, enn å ha en mor på rehabilitering, attføring og så minstepensjon. (Nei, jeg jaktet IKKE på den uføretrygden, tenk...for dem som måtte tro det.)Nå er barna blitt ok mennesker og skattebetalere til staten,og jeg er stolt av at de ikke gav opp og skled ut på sidelinjen. Det er så lett å havne utenfor og gi faen når man aldri har penger og råd til å være med det de fleste andre ungdommer kan.

Så, de fattige er ikke bare sosialklientene. Men AP kan jo skaffe seg noen ekstra stemmer ved å love minstesats til de som er på sosialhjelp. Min stemme får de ikke, for jeg har kun blitt fattigere etter de røde overtok. Renter,kommunale avgifter,økt matmoms,økte priser på legemidler, økt tvlisens,økning her og økning der, og månedsutgiftene er dermed blitt merkbart mye høyere enn hva de gav i økning på pensjonen i år :) = fattigere trygdet. Men jeg dør ikke av det,- det hadde ikke tatt seg ut for velferdsstaten.

16.08.2007 @ 03:04

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5501972
hits