TV2Nettavisen

Dolket i ryggen

06.08.2007 @ 01:00

Næringsminister Dag Terje Andersen fant en syndebukk som kan dekke over regjeringens håpløse håndtering av Hydro-opsjonene. Makta rår, men særlig ærerikt er det ikke.

image316

Hydros styreformann, Jan Reinås, ble utpekt som syndebukk for å lede kritkken bort fra regjeringen. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.

Bare de mest naive kjøper regjeringens forklaring om at det var BAHR-rapporten som til slutt felte Reinås. I en normal sak ville ikke to motstridende advokatrapporter fått noe som helst å si for en Hydro-styreformann.

Reinås ble utpekt som syndebukk for være lynavleder for regjeringen, og advokatrapportene er bare et syltynt fikenblad som skjuler det grovest for de som ikke vil se.

Følgende er fakta om Hydro-opsjonene:

Ordningen ble vedtatt under Jens Stoltenbergs forrige regjering i 2001. Da satt ikke Jan Reinås engang i Hydro-styret.

Den nåv'ærende Stoltenberg-regjeringen har fått informasjon om opsjonsordningen i to årsberetninger.

Avviklingen av opsjonsordningen ble gjort etter pålegg fra regjeringen, og utregningene for hvor store gevinstene ville bli, ble gitt informasjon om både til Næringsdepartementet og til statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringen reagerte altså ikke før saken ble kjørt opp i pressen, og da forsøkte man seg med bortforklaringer og halvsannheter om at man angivelig ikke var informert på forhånd. Tilbaketoget har vært pinlig.

Syndebukken har vært styreformann i en periode hvor Hydro har levert fantastiske resultater og en verdistigning på over 200 milliarder kroner til sine eiere. Han har lojalt fulgt pålegget om å avvikle opsjonsordningen, og han hadde et enstemmig styre i ryggen, pluss altså stilltiende aksept fra den største aksjonæren - staten.

Takken er å bli ofret når det blåser.

Det er effektivt, men hvem vil gå i krigen med slike folk?

Til nå har det vært uklart hvilke verktøy som ligger i næringsministerens verktøykasse, men nå vet vi minst ett: En dolk til å stikke i ryggen.


Kommentarer:
Postet av: Roy G

En overraskende komentar av hr. Stavrum igjenn:)

Ja opsjonene er laget av tidl styret, og mulig Stltenberg regjerte da ,ja. men her er det beregning av kursstigning frem til normal bortfall som er kjernen.At et dep. skal kunne rekne seg frem til dette på bakgrunn av innsendte tall materiale er selvfølgelig tøv. uansett regjering,man skifter heller ikke dep. under regjeringsbytte, men statsråden, ja.

Dette bør styreformann gi direkte innspill til sin største eier.Spesielt med kjennskap til forventet kursstigning i Hydro av et sittene Hydro styre som jobbet med fusjonsplanene med Statoil.Dette er jo sakens kjerne. Så får heller dine kvinner ( Erna og Siv heller konsentrere seg om bom penger og campingvogn avgift ved 14 eller 14 fot :) ) Dette har Bahr og alle med kjennskap til selskapsrett bekreftet.men hr. stavrum leter jo ikke etter sanheten, men vil heller underbygge sitt politiske standpunkt,self. ved å underbygge påstanden via selmer med 2 av 3 granskere i tidligere jobber i Hydro.

06.08.2007 @ 04:11
Postet av: Kalle

Forventet kursstigning? Er ikke mulig å spå dette med noen stor nøyaktighet... Kunne man gjort det, trengte man ikke opsjoner, for da kunne man bli styrtrik i aksjemarkedet i stedet.

06.08.2007 @ 06:36
Postet av: Knut Johannessen/Vox populi

Glimrende kommentar som jeg støtter fullt ut.

Jeg synes det er all grunn til å se litt nærmere på BA-HRs rolle i saken. Kristin Normann i Selmer sier at fra de fikk oppdraget 27. juli, så ga de departementet løpende tilbakemelding (uten å være konkret på hva tilbakemeldingen gikk ut på), så finner departementet det nødvendig 31. juli, å "kvalitetssikre" Selmers arbeid. Kan det være fordi de ikke likte utviklingen i Selmers rapport?

Til Roy G.:

Det er selvsagt mulig at det var vanskelig for dept. å regne ut verdien, men for de fleste med avlagt grunnskole, burde det være relativt enkelt.

I Hydros regnskap for 2006 står det:

«Per 31. desember 2006 var det 1.987.500 utestående aksjeopsjoner» og det ble slått fast at de hadde «en samlet egenverdi på 130 millioner kroner».

Opsjonene ville i gjennomsnitt koste 128,26 kroner å utøve, mens aksjekursen var på 193,50. Egenverdien er differansen mellom aksjekurs og utøvelsespris - altså 130 millioner kroner for nær 2 millioner aksjer.

På generalforsamlingen 8. mai hadde kursen steget til 216,50 og verdien var 175,4 mill.

(Regnestykket blir: (216,50-128,26)*1 987 500

25. juli var kursen 234 kr. og det økte egenverdien til 210 mill.

(234-128,26)*1 987 500.

Alle tall var tilgjengelige, så dersom vi antar at departementet forstod saken, så kunne de enkelt finne ut hvor store beløpene ville bli.

06.08.2007 @ 09:54
URL: http://voxpopulinor.blogspot.com
Postet av: Anders

bra blogg-innlegg av Stavrum og

bra kommentar av Knut

06.08.2007 @ 11:13
Postet av:

http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article1149767.ece?WT.svl=article_image

Stor sannsynelighet for at norske selskaper der staten har eierskap vil ha høyere "state ownership premium" i markedet, dvs de vil ha lavere PE og PS enn selskaper det er naturlig å sammenligne med.

Næringsministeren har opptrått svært uprofesjonelt og lite dyktig. Meg minner han mest om en tømmerhogger, eller enda mer en klovn. Mangler bare en fin grønn leprechaun-hatt

06.08.2007 @ 11:43
Postet av: Rune G

Men kjøret ettersyndebukker er jo langt fra over. Blir Reiten den neste? Hva med styret? Hvor mange må gå før statsråden selv erkjenner det ansvaret han faktisk har?

For fortsatt står "inngåtte avtaler" ved lagt - og fortsatt står beløpene uendret.

Dette er og blir enda et pinlig kapittel i historien om rødgrønn "aktiv næringspolitikk".

06.08.2007 @ 14:37
Postet av: Kongen

Skjønner etterhvert ikke at oppegående folk som Reiten og Reinås gidder å bruke tiden sin på selskaper som Hydro, hvor man må forholde seg til en uintelligent ape som eier, som opptrer helt omvendt av hva andre (les: profesjonelle) eiere gjør.

D

06.08.2007 @ 16:54
Postet av: Roy G

. Avtalen som sikret 35 ledere i Hydro til sammen 210 millioner kroner ble inngått under Bondevik-regjeringen, med Børge Brende fra Høyre som næringsminister.

06.08.2007 @ 19:26
Postet av: Knut Johannessen/Vox populi

Roy G: Ja, all ære til Høyre for det.

06.08.2007 @ 20:14
URL: http://voxpopulinor.blogspot.com
Postet av: Kjartan

Da får vi tro at dreneringen nok en gang skyter seg i foten og må se langt etter de dyktigste folkene til å sitte i statens styrer. Nå er det stort sett vanskelig fra før også siden parti- og LOboken må være i orden. Samrøre og maktkorrupsjonen er nå så stor at det er farlig for et lite land som Norge....

06.08.2007 @ 20:18
Postet av: Typisk stavrum

Stavrum evner ikke å se sammenhenger. Ei klarer han å fri seg fra Høyre/frp tanker.

Reiten fortjener IKKE nærmere 30 mill i bonus, han har ikke gjort en fremragende jobb, men en god jobb.

Mange andre i Hydro har også bidratt.

Men den viktigste årsaken til de gode resultatene er verdensøkonomien og råvarepriser.

Opsjoner basert isolert på kursutvikling, gir ofte utslag basert på andre ting enn prestasjon.

En mye bedre løsning er å ha bonusen/opsjonene vurdert opp mot bransjeindeks, da kan man faktisk se hva lederne presterer.

At styret ikke maktet å avslutte denne dyre opsjonspakken (210 mill er mye penger og de tas fra mange personer, dvs eierne) på en billigere måte, er ikke bra.

At de har opptrådd i gråsonen er heller ikke bra og da er det logisk at Reinås går.

Det betyr ikke at Reinås er en tulling eller har gjort en dårlig jobb, men situasjonen har blitt slik at han måtte ta ansvar å gå.

Helt riktig.

Reiten bør således ikke gå, men fyren viser en ekstrem grådighet og spørsmålet er om han har riktig fokus? Kanskje bør han byttes ut om 1-2 år når situasjonen har roet seg?

Selvfølgelig skal ledere har godt betalt, mye betalt og mest bestalt.

Men opsjoner som blir mye verdt basert på eksterne forhold, er en latterlig form for bonus.

07.08.2007 @ 09:58
Postet av: Halvor

Det var 5 på rappen, etter sommerferien, i et nidkjært forsvar for fete opsjoner Stavrum.

Kanskje på tide å ta av solbrillene og se deg litt rundt, det skjer andre ting i verden.

Forøvrig tror jeg de fleste forstår hva ditt standpunkt er nå, forskjellige vinklinger gjør det ikke mer spiselig.

07.08.2007 @ 19:48
Postet av: Oscar

Bra artikkel, Stavrum. Sjelden har jeg sett en så nedrektig oppførsel fra en representant for Staten og fellesinteressene ovenfor aktører (Reiten og Reinås) som har skapt enormt store verdier for dem. Om noen mener verdistigningen ikke skyldes god ledelse kan man sammenligne Hydros kursutvikling med de sammenlignbare selskapene internasjonalt, noe Dagens Næringsliv gjorde og anslo merverdiskapningen til 120 milliarder.

Denne saken har virkelig synliggjort frontene i politikken og deler av tabloidpressens manglende kunnskaper om finansielle instrumenter (opsjoner). For sosialister med en ideologi bygget på misunnelse er det tydeligvis vanskelig å se at andre enn lottomillionærer kan få utbetalt et høyt beløp, men om de leste Marx burde de jo vært glade. Det er jo her snakk om ansatte (arbeidere) som får betalt for sin innsats av penger som ellers ville tilfalt eierne (kapitalisten). Er ikke det bra?

Tips: Om man vil bekjempe grådighetskultur burde man se litt på statens rolle. Når vi i år kanskje går med 50% overskudd (Hegnars anslag) på statsbudsjettet er det vel tydelig hvem som er grådig (på befolkningens bekostning).

08.08.2007 @ 11:01
Postet av:

Roy G., du tar feil - opsjonsprogrammet ble vedtatt i 2001 (og opsjonene som siden er utdelt har fulgt dette vedtaket).

Det står beskrevet på side 100 i Hydros årsrapport for 2001.

http://www.hydro.com/library/

attachments/en/investor_relations/

financial_reports/form20f_2001.pdf

08.08.2007 @ 18:37

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5495224
hits