TV2Nettavisen

Trenger en syndebukk

02.08.2007 @ 09:38

Venstresidens stormløp mot Hydro-opsjonene har blitt så pinlig at det eneste som kan redde næringsminister Dag Terje Andersen er å finne en syndebukk. Til alt hell får han god hjelp av media.

image314

Næringsminister Dag Terje Andersen trenger en syndebukk for å slippe unna Hydro-bråket.

Alle gode historier trenger en skurk, og i Hydro-saken har de fleste mediene fordelt den rollen fordelt mellom Hydros styreformann Jan Reinås og Hydro-direktør Eivind Reiten.

Sistnevnte har gjort en formidabel jobb og har fått godt betalt. De 12-13 millioner kronene han sitter igjen med etter skatt i bonus for fire års arbeid, er mye penger. Men helt etter avtalen. Reiten har levert og får betalt.

Den eneste kritikken som står igjen mot Reiten er moralsk: Bør han si fra seg en avtalt bonus når jobben er gjort og resultatene er en fantastisk verdistigning på 200 milliarder kroner?

Ja, mener mange - nei, mener andre.

Men å sparke landets viktigste industrileder på ren moralsk synsing lukter ikke bra.

Dermed står styreleder Jan Reinås lagelig til for hugg, og næringsminister Dag Terje Andersen sier at han vil evaluere Reinås og resten av styrets arbeidsinnsats i oktober.

Den evalueringen er ganske enkel. Hydro-styret har gjort en fantastisk jobb og skapt verdier for aksjonærene som er formidable. Å si noe annet er tull. Oljeprisen har steget, det er riktig, men Hydro har gjort det mye bedre enn de fleste tilsvarende selskaper og har gjennomført en omfattende restrukturering.

image315

Her er Hydro (rødt) sammenliknet med Statoil (blått) og Exxon Mobile (grønt) i perioden opsjonsavtalen omhandlet. Kilde. NA24s kurstjeneste.

På minussiden vil næringsministeren trekke frem opsjonssaken. Selv det er urimelig. Ikke var det Reinås som ga Hydro-toppene opsjonene (det skjedde i 2001) - og avviklingen avtalte han direkte med næringsdepartementet og statsministeren. Selv beløpene var på bordet.

Både næringsminister Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg var altså fullt informert.

Likevel er fasiten lagt. Venstresiden trenger en syndebukk og det kan bli Jan Reinås.

Makta rår, men spar oss for snakk om moral.


Kommentarer:
Postet av: Bare meg

Kan det ikke være at vi som har hørt denne modereasjons piss pratet helt siden Bruntland begynner å bli dritt lei. Når skal vi få mer en 3 kr. i lønnsoppgjør. Vi vet at vår jobb og ekspertise er helt unik , men gir ingen uttelling i kroner og ører.

02.08.2007 @ 10:02
Postet av: :)

Dag Terje Andersen er jo blitt den nye opsjons ministeren... bare det han driver med... ellers merker vi ikke en dritt - han sitter å surfer på en bølge av god tider i norge skapt av høyre politikk i sist periode... jævla tiss er han.

02.08.2007 @ 11:24
Postet av: Tom

Takk Stavrum, du er en oase i et ellers pill råttent medielandskap

02.08.2007 @ 12:42
Postet av: Benny Bankboks

Stavrum, som mediemann med betydelig mer gangsyn enn de fleste, kan du hjelpe:

Hvorfor blir ikke statssekretær Rikke Lind, minister Andersen og nestleder Lysbakk stilt mer til veggs av journalistene?

Når Audun Lysbakk forlanger at inngåtte avtaler skal brytes, Jan Bøhler krever styrelederens avgang og Rikke Lind ordlegger seg som om hun ikke visste noe som helst - hvorfor går ikke journalisten tettere på i intervjusituasjonen i stedet for å la dem si det som "folket" vil høre, altså at de "gjør alt de kan" for å få reversert en ustoppelig prossess?

02.08.2007 @ 14:01
Postet av: Anders

bra innlegg

02.08.2007 @ 14:32
Postet av: tikk

Nå ser jeg at P K Foss også slenger seg med og ytrer at opsjonene burde ha blitt vurdert lavere.

Trist å se at det ikke er noen politikere som tør å ta et annet syn enn det man tror menigmann her i landet har. Fram til valget styres ikke Norge lenger etter hva som er landets beste, men hva som evt. kan sikre AP eller H flest ordførere i kommunene til høsten...

02.08.2007 @ 15:05
Postet av: Kjartan

Syndebukkene er jo helt opplagt dem som sitter i næringsdepartementet. Det er jo ikke deres feil at de ikke husker at de fikk infoen i mars og at de ikke akn regne. At de ikke kan regne skyldes helt enkelt en elendig norsk skole i AP-ånd. At de ikke får med seg informasjonen kan sikkert skyldes på selektiv hukommelse. Det er synd at vi har slike folk i toppjobber i Norge. Opsjonene er ikke noe problem. Problemet er dreneringen som ikke tåler at noen er bedre enn dem og tjener(og fortjener) mer penger enn dem. Så får vi håpe at folket tar til vettet og avvelger disse moralisterte tåpelighetene som sitter i dreneringen

03.08.2007 @ 09:18
Postet av: Steinar Eriksen

Jeg blir bare trist av hele saken. Lottomillionærer hylles som bare det her i landet, mens de som gjør en utmerket industriell jobb skal slaktes dersom de gjør en god jobb. Hadde vi ikke funnet oljen så hadde vi vært på industrielt nivå med Portugal med den mentaliteten og janteloven som hersker her til lands.

03.08.2007 @ 11:20
Postet av: Rune G

Det som stinker i denne saken er regjeringens dobbeltkommunikasjon og dobbeltmoral - igjen. Det var regjeringen Stoltenberg I som innførte denne opsjonsavtalen. Så vil de avvikle den. Greit nok

- men det koster å bryte inngåtte avtaler. Dette har de visst i hele sommer, men sittet musestille og håpet at ingen ville bry seg.

først når H spør om det er juridis begrunnelsen for størrelsen på innløsningen, og etter at pressen har begynt å mase om saken, skjønner rejgeringen at den ikke kan tie ihjel en sak som står i sterk kontrast til det den har lovet gang på gang.

03.08.2007 @ 12:15
Postet av: jante

Hydroledelsen er etter min mening kjeltringer på linje med andre som stjeler av fellesskapet. Grådighetskulturen lever, og gjødsles av slike "journalister" som Stavrum

03.08.2007 @ 14:05
Postet av: Papageno

Jante har som de fleste andre ikke skjønt hva saken dreier seg om. Avkastningsdeling med eierne er selvsagt ikke tyveri.

03.08.2007 @ 14:55
Postet av: Olav

Nok en patetisk artikkel av Stavrum. Og som vanlig spiser han rått griskheten fra Reiten og andre såkalte næringstopper som for lengst har demonstrert at de synes å mene at egne moralske lover gjelder for dem. Flinke ? Tja, hva med de mange tusen vanlige arbeidere i Hydro og andre selskaper ?? Nei, Stavrum bruk heller dine krefter på å rydde opp i Nettavisens ofte håpløs svake journalistikk !

05.08.2007 @ 12:36
Postet av: Jonas

Næringsministeren er en klovn som er til skade for norsk næringsliv. Han burde avsettes umiddelbart.

05.08.2007 @ 14:27
Postet av: Gustav Heiberg Simonsen

Tragisk for

skattebetalerne at de største og mest vredifulle selskapene i landet eies og dirigeres av en amatør som næringsminister. Jeg forventer nå at styrelederne i Yara,telenor og Cermak bblir bedt om å avvikle opsjonsprogrammene hvis ikke blir styrelederne sparket. bedriftsforsamlingen er jo opphevet av statsråden. Jeg hørere med til dem so mener at opsjosnprogrammet er uhørt generøst,men det er ingått rettslig bindende avtaler og de må

overholdes.

06.08.2007 @ 14:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5492590
hits