TV2Nettavisen

Hydro-kritikk fra roteloftet

01.08.2007 @ 14:20

Raseriet over Hydro-opsjonene har fått enkelte av kritikerne til å gå av skaftet. Forslagene som nå fyker veggimellom bryter alle spilleregler og fremstår som rent rør.


image312

SVs nestleder Audun Lysbakken forlanger at Hydros styreformann bryter avtaler. Hvis ikke skal styreformannen avsettes, mener han. Foto. Scanpix.

Lederen i LO-forbundet for ledelse og teknikk, Jarle Molde, har en klar oppfatning:


- Ut fra det jeg kjenner til bør både generaldirektøren og formannen i Hydro-styret gå av. Sånn som det er nå, kan de ikke ha noen tillit verken fra de ansatte eller den politiske ledelsen, sier Molde, ifølge NRK.

SVs politiske ledelse følger opp og krever at Hydro gjør om opsjonskjøpet:  

- Det er på tide å fjerne Jan Reinås som styreleder snarest mulig, dersom dette ikke skjer, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

En av topplederne i regjeringspartiet SV vil altså sparke Hydros styreformann hvis han ikke bryter avtaler!

Fra sidelinjen er det underholdende å følge tilbaketoget til den politiske ledelsen i Næringsdepartementet. Først hadde ikke statssekretær Rikke Lind hørt om opsjonene, så kom det frem at departementet var grundig informert allerede 21. juni.

Deretter skulle Hydro granskes for angivelig ulovlige utbetalinger. Nå skal de ikke det lenger, fordi alle innser at det må være Hydro-styret som bedømmer slike ting. Og der stemte altså de to LO-representantene for opsjonsavtalen.

Næringsminister Dag Terje Andersen har avbrutt sin ferie, og han er faktisk ganske presis:

- Det er voldsomme beløp, men de stammer fra avtaler som ble inngått før vår regjering fikk stoppet nye opsjoner. Fra dag én har vi sagt at det ikke ville bli noen nye opsjoner, men at vi måtte respektere de avtalene som allerede er inngått, sier Andersen til VG i dag.

Næringsministerens oppfatning er logisk og enkel å fatte. Han er imot opsjonsavtalen som ble inngått i 2001, men vil likevel holde inngått avtaler.

Verre er det å skjønne hva de mer ytterliggående kritikerne faktisk mener. Det kan virke som om flere av dem tror at de 210 millioner kronene er en gavepakke som Hydros styreleder Jan Reinås personlig har gitt til Reiten & co. Hadde det vært tilfelle, ville Moldes og Lysbakkens krav om å sparke Reinås og Reiten hatt mening.

Problemet er bare at Jarle Molde enten ikkeforstår hva saken dreier seg om, eller så snakker han mot bedre vitende.

For å ta det med teskje enda en gang:

- Opsjonsprogrammet ble vedtatt i 2001 (før Reinås ble styreformann) og aksjeopsjonene ble tildelt i de fire arbeidsårene fra 2003 til 2006.

- De 35 Hydro-lederne har altså forlengst opptjent verdiene, og flere av dem ønsket å bli sittende med sine aksjeopsjoner.

- Det er regjeringen som påla Hydro og andre statsdominerte selskaper å avvikle slike opsjonsordninger.

- Hydro-styret fulgte opp pålegget og beregnet en verdi på ledernes aksjeopsjoner.

- De detaljinformerte departementet om hvordan opsjonene skulle verdsettes, og fikk ingen protester.

- Deretter kjøpte Hydro tilbake ledernes aksjeopsjoner for 210 millioner kroner.

Verre er det ikke, og utenom at 210 millioner kroner er mye penger, så er det umulig å se hvilke forferdelige handlinger Jan Reinås og Eivind Reiten skal ha begått i denne saken.

PS: Flere av kritikerne tror åpenbart at Hydro er et statsselskap og at styret bør adlyde ethvert politisk utspill. Slik er det faktisk ikke, og hadde styret gjort det ville de begått et klart lovbrudd. Styret er valgt av generalforsamlingen, og der har staten kun 43 prosent av stemmene. Styrets jobb er utelukkende å ta hensyn til selskapets beste.

Selv næringsminister Dag Terje Andersen kan altså ikke allmektig hindre opsjoner, men han kan sørge for at staten bruker sin aksjemakt til å velge et styre man har tillit til. Så får styret ansette og avsette topplederen.

Det skal bli underholdende å høre begrunnelsene for å sparke Jan Reinås og Eivind Reiten etter at verdien på Hydro under deres ledelse har økt fra 70 til 270 milliarder kroner!


Kommentarer:
Postet av: Hydroansatt

At Lysbakken har vært sveiseblind siden fødselen har vel få vært i tvil om. Stavrum; Dersom det norske folk hadde klart å se like klarsynt som deg i denne saken, inkludert vår totalt inkompetente regjering. Og da mener jeg totalt inkompetent - så tror jeg kritikken hadde stilnet. Det er flaut, trist, leit, frustrerende og rett og slett helt ubegripeling hvor lite nordmenn forstår. Det ER forskjell på folk! Lær å leve med det! Alle gjør sine valg. Tenk over dine valg før dere begynner å kritisere andre!

Stavrum; jeg kunne ikke vært mer enig med deg.!!

02.08.2007 @ 03:32
Postet av: Alex Bekkemellem Orheim

Takk Stavrum.

Er så lei av at de udugelige politikerene skal være så ekstremt feige.

Ja, det var nok en litt raus deal de fikk... MEN:

1) En avtale er en avtale. Bare en idiot hadde sagt "Nei, takk" til sin kontraktsfestede kompensasjon, bare fordi noen andre er misfornøyd med sin egen lønn. En slik idiot hadde ihvertfall ikke hatt noe som toppleder å gjøre

2) Jeg ser heller at Hydro ledes av litt grådige, men særdeles motiverte og oppegående ledere enn en evneveik politisk nikkedukke med handel & kontor-utdannelse og 350.000 i året.

3) Er vi virkelig så misunnelig i dette landet at alle må tjene det samme?

4) Hvordan endte vi forresten opp med en av Europas lavest utdannede regjeringer? Og hvordan fikk de det for seg at de skjønner hvordan næringslivet fungerer uten noen som helst erfaring derfra?

5) Hvorfor tror folk at disse pengene er 'offentlig midler' og at Hydro er regjeringens egen pengebinge? Det er jo et aksjeselskap som også har andre eiere enn staten!

6) Skal man ikke få lov til å være deleier av sin egen arbeidsgiver lenger?

7) Hvem er det regjeringen og pressen egentlig representerer i denne saken? Jeg kjenner virkelig ikke noen som er enige med denne heksejakten.. Men kanskje det bare er jeg som har en snever omgangskrets...

my $0.02

02.08.2007 @ 13:48
Postet av: Tor

Lysbakken er sannsynligvis den største idioten av alle landets politikere.

16.08.2007 @ 11:18

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5492047
hits