TV2Nettavisen

Uhederlig Hydro-kritikk

30.07.2007 @ 08:59
Hydro-direktør Eivind Reiten har verdens minst takknemlige eier: Etter å ha gitt hovedeieren en verdistigning på 90 milliarder kroner, er takken offentlig hudfletting.

image310

Hydro-direktøren har fått sommervikarenes vrede over seg.

Sommervikarene, med statssekretær Rikke Lund (Ap) i spissen, har hatt a field day med Hydros opsjonsprogram siste uke. Verst har kritikken gått ut over styreleder Jan Reinås og Hydros toppsjef.

"Alle" fra Jan Bøhler til lederskribentene i Dagbladet og Dagsavisen krever Reinås og Reitens hode på et fat, men først bør de dyppes i tjære og rulles i fjær.

Det er greit nok at 210 millioner kroner til 35 nye ledere er mye penger og at det egner seg for tabloide gråtekoner, men man bør kunne forvente et minimum av kunnskap om opsjoner og vilje til å yte Hydro-lederne rettferdighet i gråtekoret.

For å begynne med det enkleste: Årsaken til at de 35 Hydro-lederne får så mye penger er at alle Hydros eiere - staten inkludert - har tjent ufattelig mye penger.

Verdien av Hydro har steget fra rundt 70 milliarder til 270 milliarder fra juli 2003 til 2007. Med Reiten bar roret har Hydro-skuta seilt inn en verdistigning på 200 milliarder kroner til eierne - og altså rundt 90 milliarder kroner til ferievikar Rikke Lund i Næringsdepartementet.

Hydro-styret (hvor staten har mulighet til å sette inn sine folk) har gjort en avtale som har vist seg utrolig lønnsom for begge parter. Og Hydro-styret ønsker - i motsetning til Rikke Lund og gråtekoret - å stå ved avtaler det har inngått.

Det får ikke hjelpe at Rikke Lund angivelig får hyggelige eposter og klapp på skulderen på trikken over sitt hardkjør. for meg blir det uhederlig å kritisere en avtale som har vært så god for begge parter.

Det neste poenget som har gått kritikerne hus forbi er hvordan en opsjon verdsettes, og det er faktisk helt nødvendig å forstå det for å kunne ha en oppfatning av om 210 millioner kroner er dyrt eller billig når avtalen nå avvikles.

Det helt sentrale er om muligheten til fortsatt kursstigning har en verdi eller ikke (de aller fleste skjønner at retten til å kjøpe en aksje har blitt mer verdt når kursen har steget 300 %).

Her er poenget at staten - med Rikke Lund & Co. - faktisk har pålagt Hydro og andre statsdominerte bedrifter å avvikle slike opsjonsordninger. Dessuten gjør fusjonen med Statoil at avtalen uansett måtte innfris for mange av lederne.

Og da tilsier normal forretningsskikk at man betaler det opsjonene faktisk er verdt. Og for å ta det med teskje: Den verdien inneholder både dagens verdi på aksjene, og en verdsettelse av gratisloddet som ligger i at Hydro-aksjene kan stige de nærmeste årene.

(Les om metoden som er brukt her).

Hydro-lederne fikk altså betalt en tilnærmet markedsverdi av sine opsjoner - hverken mer eller mindre. Selve avviklingen av ordningen var altså ingen gavepakke, slik noen forsøker å fremstille det.

For å ta en liten trøst til slutt: Hydro-lederne får altså 210 millioner kroner - eller omlag en promille av verdistigningen som er skapt. Disse pengene blir utbetalt og beskattet som lønn. Reitens ufattelige gavepakke utgjør altså en ekstra gevinst på 27,8 millioner kroner for årene 2003, 2004, 2005 og 2006. Og med hans lønnsnivå kan vi uten videre regne med godt over 50 prosent i marginalskatt.

Tilbake står han altså igjen med 12-13 millioner kroner netto som påskjønnelse for å ha skaffet eierne en vanvittig verdistigning, og ledet landets største og viktigste industrikonsern.

Grusomt.

Kommentarer:
Postet av: Borgar Jordbræk

Helt utrolig at bloggeren kan forsvare hydroledelsens avtaler - ligger det noe mer bak?

30.07.2007 @ 09:32
Postet av: Vidar N

Herre jemini Borgar!

At det går an å hisse seg opp i vinkel for at en bedrift _holder_ avtalene sine er det som gjør meg forbanna i denne saken. At nivået syntes hinsides får stå sin sak, eierne ser ut til å ha ment at nivået på opsjonene var korrekt, og all den tid de stemmer for sine egne penger må de da få lov til det uten at den norske folkemisunnelsen skal ta helt overhånd.

30.07.2007 @ 10:28
Postet av: Lurer

Hvor mye har markedet generelt steget i denne perioden? Er det sånn at en hvilken som helst middelmådig leder skal belønnes med kjempesummer bare fordi markedet generelt er i oppgang?

Jeg gleder meg til den ordentlige granskningen av dette opsjonsidiotiet, uansett hvor enig jeg er i at inngåtte avtaler skal holdes.

Dessuten synes jeg det er morsomt at skribenten, som ellers mener at all bruk av mer offentlige midler er en uting, synes det er flott og fint at offentlige midler går til 210 opsjonsmillioner til noen ledere som har gjort en helt middels jobb i et himmelstormende marked.

30.07.2007 @ 11:10
Postet av: FandenSpare

Lurer- her er det igjen slik at Staten & co viser seg å være stokk ubrukelige til å drive noen som helst form for butikk - og sutrekjerringene i AP og SV kan sitte der med skammen når de nå må ta konsekvensens av egne avgjørelser.

At opsjonsavtalene er gullkantede er ikke mottakernes feil, men eierne (statsadministrasjon og politikkens dilletanter) som faktisk inngår slike avtaler med dem.

Og de ca. 210 millionene er småpenger i forhold til idiotiet rundt Bjørvika....

30.07.2007 @ 12:18
Postet av: Glem det

Dette kommer ikke til å ta slutt - og ikke med Julenissen selv, Dag Terje Anderssen som representant for det statlige eierskap - gutteklubben GREI vet å ta vare på hverandre og bare ler av staten på kammerset...men nå lurer jeg på om forfatteren er medlem av Gutteklubben oxo.

30.07.2007 @ 12:44
Postet av: Børre Bakslakk

Det som er idiotisk i denne saken er at Staten som eier ikke sørger for at det er et tak på potensiell opsjonsverdi. Det er geniene i AP/SV (som sleit i land en 2-er i matte på språklinja) som har vært med på å inngå disse avtalene uten å ane konsekvensene. Man kan virkelig spørre seg hva sosialøkonomene i forvaltningen gjør utenom å spise den tørre matpakka si. Å hjelpe de ubehjelpelige politkerne gjør de tydeligvis i hvertfall ikke.

30.07.2007 @ 13:04
Postet av: Alexander Mørk

- Nå har det seg vel sånn at det er markedet som har stått for verdistigningen i Hydro.. markedet generelt har steget kraftig og for ikke å snakke om oljeprisen ... dette er ikke noe som Reiten kan krediteres for....

Reiten kan nok heller sees på som mannen som tok norges største industrilokomotiv og omgjorde til en puslete dressin ... la oss nå se om noen år til hvor mye Hydro som er igjen i Norge ... har har jo 'selvfølgelig' allerede nå begynt å klage på at energiprisene er for høye for videre satsing her i landet ....

.. nei.. fyren burde vært 'avløst' for lenge siden ...

30.07.2007 @ 13:18
Postet av: Ståle

"tabloide gråtekoner", "for meg blir det uhederlig", "Sommervikarene, med statssekretær Rikke Lund (Ap) i spissen, "Og for å ta det med teskje"...

Dersom Stavrum hadde hatt en god sak ville han kanskje sluppet å bruke så mange nedlatende karakteristikker av de han er uenig med. Han kunne rett og slett argumentert fornuftig og saklig, i stedet for å være arrogant. Kanskje han til og med ville vært verdt å lytte til?

30.07.2007 @ 14:12
Postet av: WhoMe

For å starte i din stil: Du er virkelig ikke den skarpeste kniven i skuffen. Det er ikke jeg heller, men mens kniver flest er i stål er du i beste fall en engangs plastikkniv.
Så til det punktet folk flest ser ut til å få med seg: Reiten har LITE med den enorme "verdistigningen" å gjøre. Ergo er det helt urimelig at han skal belønnes etter verdistigningen. Så kan man også diskutere hva som egentlig ligger reelt i denne "verdistigningen".
Det er forsåvidt UANSETT helt urimelig at noen skal tjene så godt som Reiten. Eller mener du virkelig at en økonompamp som gjør sitt beste skal tjene 10-20 ganger mer en enn lege som opperer dine syke barn etter beste evne, en politimann som ofrer liv og helse for å holde gatene trygge for deg og dine osv.. Skal disse kreve 10-20 millioner og opsjonsavtaler for å gjøre jobbene sine?
At du ikke klarer å skille retferdighetssans og smålighet er ditt problem. Det er vel få som bestrider hvilke avtaler som er ingått osv, det folk flest prøver å si er at disse avtalene er til de grader umoralske og vitner om en grådighet som kun kan beskrives som en dødssynd av middelaldersk karakter.

30.07.2007 @ 15:00
Postet av: TorAa

Utakk er verdens lønn - spesielt i det sosialistisk protestantiske Norge. Med dagens lovverk samler disse partiene stemmer i bøtter og spann. De rett og slett vil ha det slik, da de får stemmer fra alle misunnelige. Ved å vise til "urettferdig fordeling". Meget bevisst. Og hva skjer: Jo, de "plyndrer" den vanlige lønnsmotaker.

Slike skattefrie opsjonsgevinster kan meget enkelt begrenses, på samme måte som "minstefradaget" kan man innføre et maks skattefritt beløp for uttak av slike "gevinster" - resten skattes som vanlig lønn.

Begrav misunnelsen - leve de som skaper for fellesskapet.

30.07.2007 @ 17:33
URL: http://toraa.blogspot.com
Postet av: ola

hvordan kan dere som ikke forstår hvordan en opsjon fungerer...sitte her å påstå at reiten ikke har noe med verdistigningen i selskapet?

selv om det er oppgang i markedet, så må man være en god leder for å utnytte dette. det går an å nevne en rekke ledere, som ikke har fått det til, men det har reiten altså gjort.

og ikke kom med det tullet om at en hver middelmådig leder kunne ha klart dette.

bare se på de helstatlige foretakene, som går med underskudd så det dundrer, er jo alle styrt av middelmådige ledere fra venstresiden. nei takk for at våre børsnoterte kjempeselskaper er styrt av folk som kan det de gjør.

30.07.2007 @ 19:22
Postet av: Geir

Saken er at gutta vil ha penga nå og ikke innløse opsjonene om noen år for da har nemlig verdens børser buklandet. det starter i år eller 2008. Så er det all time low noen år og da er det ikke så mye futt i opsjonene. Da er det bedre å "avslutte" dem med "antatt" verdistigning, var det til 2009, nå istedet.

Svin.

30.07.2007 @ 22:45
Postet av: Vidar N

Hvor var hylebrigaden når staten fylte Kjell Inge Røkkes kasse med X mrd _statlige_ kroner?

Men å henge seg opp i "småpenger" til Reiten det skal dem. Da trengs det pluteslig ekstern kompetanse, mens man glatt bruker milliarder på et symbolsk oppkjøp av aker?

Om jeg husker rett hadde ikke Bøhler noe problem med den pengebruken.....

Bøhler er grunnen til at AP aldri igjen kommer til å bli et aktuellt parti for min del (stemmen på dem for et par stortingsperioder siden kommer aldri til på gjenta seg...)

31.07.2007 @ 00:02
Postet av: ola

re geir

om du ikke har fått det med deg, så skal hydro og statoil slås sammen, og siden statoil ikke har noen form for opsjoner, så er det meste naturlig at man avslutter de man har i hydro.....før fusjonen..

31.07.2007 @ 10:33
Postet av: Geir

Til Ola

Ingen sak å la disse løpe uavhengig av fusjonen. Reiten slutter jo faktisk i jobben sin.... Apropos sammenslåing, kan jeg faktisk ikke fatte hvordan man fra et konkurranse hensyn kan tillate dette. Det er helt klart bukken og havresekken her. Ellers må jeg si meg veldog enig i de som kommenterer at det ikke er rart vi ser verdistigning i Hydro i de oppgangstidene vi har hatt. Ikke så vanskelig å tjene penger når prisen på det du leverer går fra 30 dollar fatet til 75 dollar fatet i løpet av noen få år samtidig som etterspørselen øker.

Det er i nedgangstider det er vanskelig å lede bedrifter.

31.07.2007 @ 11:30
Postet av: Vidar N

Geir:

Reiten slutter _ikke_. Han forblir sjef i "Rest" Hydro, og blir styreformann i StatoilHydro (eller hva det nå var navnet ble)

Og så mye som det smerter å innrømme det (som Hydro ansatt) så har faktisk Reiten ledet Hydro bra. Og Hydro er mer enn Olje. Ikke minst nå er det resten av Hydro som i stor grad styrer kursen på aksjen, da det er disse divisjonene som blir hydro etter fusjonen.

31.07.2007 @ 11:33
Postet av: Hydroansatt

Det som skremmer mest ved denne saken er den menige mann og regjeringens kunnskaper om selskapsrett, aksje- og opsjonsregler, markedsmekanismer osv. Om Reiten fortjener dette eller ikke er irrelevant. Han har vært lur nok til å sikre opsjoner. Og det kan alle andre gjøre også.

Slutt å klage folkens. Det blir for dumt å høre på!

31.07.2007 @ 13:20
Postet av: FedUpAvBøårussen

Følg med nå Stavrum : De andre som ikke tilhører din "stand" av kompiser fra Handelshøyskolen o.l. er evig fed up av dette maset om at lederne skal være så evinnelig mye verdt. Poenget er jo at det er bukken og havresekken! Hydro (og veldig

mange andre bedrifter) består av nøkkelpersonell i flere typer stillinger som hver på sin plass kan være unike, men man tror altså at de som sitter i ledelsen er ekstra unike fordi de nettpp er det de har utdannet seg til, ledere! Hydro består altså av en mengde med spesialister i mange disipliner som i mange tilfeller ofrer livet for en spesialistkompetanse, og så kommer "ledelsen" (økonomidirektøren, informasjonsmedarbeideren, personaldirektøren!!!) og forlanger at de skal være verdt millioner fordi de sitter i ledelsen. Det tekniske rundt opsjonsordningene er totalt uinteressant! At unike prestasjoner skal belønnes er helt ok, men problemet er å finne dem som har gjort unike prestasjoner. Det er slett ikke sikket det krever mer kapasitet å lede Hydro til høye børstall i tidenes oppgangstider enn å tolke geoseismikk og bore på tvers

(noe opptakskravene på ingeniørstudier kontra

økonomistudier gjennom tidene skulle bekreftre).

HOLD OPP MED DET MASET OM AT DERE ER SÅ MYE VERDT! DET ER KVALMT!

14.08.2007 @ 21:08

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5490399
hits