TV2Nettavisen

Skivebom, Andersen

04.07.2007 @ 23:59
Næringsminister Dag Terje Andersen forstår ikke - eller later som han ikke forstår - at han er lurt av Kjell Inge Røkke og Wallenberg. Det er ingen tvil om hvem som gjorde den dårligste dealen i Aker-hjemkjøpet.

image309

Dag Terje Andersen kjøpte aksjer for 4,8 milliarder kroner uten å bruke finansielle rådgivere. Foto: Scanpix

Tenk deg Kjell Inge Røkke, Marcus Wallenberg og Dag Terje Andersen rundt et forhandlingsbord. Det er snakk om en aksjehandel i mange milliards-klassen. Røkke og Wallenberg har finansielle rådgivere, mens Andersen og staten stiller uten.

Hvem tror du gjør den beste handelen?

I første omgang ville jeg satt en knapp på Kjell Inge Røkke, som altså både beholder kontrollen og samtidig får frigjort 6,4 milliarder kroner.

Les bloggen: Røkkes mesterverk

Men heller ikke Wallenberg-familien er tapt bak en vogn. De har riktignok betalt 1,6 milliarder kroner for å være innelåst i et Røkke-dominert holdingsselskap, men Wallenberg har sikret seg en fluktmulighet:

For det første er de garantert 10 prosent fortjeneste på pengene sine, dessuten har de rett til å selge aksjene tilbake etter fire år. Wallenberg har altså bare oppside.

Da gjenstår staten, som altså har betalt børskurs - men som ikke har fått kontroll over en eneste Aker-aksje.

Hvilken annen investor på kloden ville frivillig lagt 4,8 milliarder kroner på bordet og betalt full pris for en minoritetspost i et Røkke-selskap, for deretter å låse de samme aksjene inn i et selskap som Røkke dominerer?

Noen som fortsatt tror at staten har gjort en god handel?

De som fortsatt er i tvil bør studere kroppspråket til næringsministeren neste gang han konfronteres med helt relevant kritikk av aksjekjøpet. Andersen vil gjerne ha diskusjonen til å handle om Høyre vrs. Arbeiderpartiet - og ikke om handelen er finansielt ryddig eller ei.

Det er godt gjort av Dag Terje Andersen å holde masken, men særlig overbevisende er han ikke.

Kommentarer:
Postet av: Per Spelmann

Er vel ingen hemmelighet at redaktøren har sin politiske agenda. Det har han da vist utallige ganger før. Så da blir det litt vanskelig å ta ham seriøst.

05.07.2007 @ 15:20
Postet av: Vidar N

Hva med å komme med konkrete punkter hvor du peker på redaktørens feil?

Alt Stavrum skriver over stemmer. Regjeringen ville ha et PR kupp. Det fikk de. Men prisen ble stiv.

Fra et økonomisk synspunkt har staten gått på en blemme. Fra et PR/politisk synspunkt er jeg ikke så sikker. De fleste i norge ser ikke ut til å ha stålkontroll på finans, så de sluker nok rått De Rødes ord om "sikret kontroll i Aker".

06.07.2007 @ 09:03
Postet av: romfal

Tenk deg en mørkeblå blogger som en gang for lenge siden var gravende, men nå er surfende på høyrebølgen. Tenk deg at han skal skrive om en rødgrønn regjering som har brukt penger. Kommer han til å gidde sette seg inn i saken, eller haste hjem for å pakke til ferie ? Jeg tipper det første

08.07.2007 @ 09:12
Postet av: Kongen

Hva med å sette seg inn i saken, folkens?????

Merkelig at folk som kritiserer Stavrum her ikke engang nevner sakens innhold med et ord.

For meg er det et tegn på at de ikke har motargumenter.

Og uansett: Det er ikke Stavrum som har funnet på dette. Folk med peiling på økonomi har sagt det samme lenge allerede.

Det er direkte trist å se at skattenpenger blir sløst vekk fordi skogsarbeidere med null peiling tror de kan leke big business på egenhånd. Det er tydelig at kompetanse ikke er et av kravene for å sitte i regjering i Norge.

08.07.2007 @ 14:38
Postet av: MullahTerje

Rent finansielt sett er oppkjøpet tullete for staten, men sett fra den rødgrønne regjeringens synspunkt er det logisk. De var jo livredde for at slemme russere (om de er verre enn slemme amerikanere, svensker, tyskere, nordmenn og andre som også vil ha avkastning på pengene sine er en annen sak)ville kjøpe opp selskapet. Vi snakker tross alt her om en regjering som vil øke statens eierandel i gamle Statoil fra 66 til 70% kun for å holde SV lykkelige. Trøsten får være at inversteringen i et 10-års perspektiv nok vil innbringe staten betydelig mer i inntekter enn den overprisen man har betalt. Om staten da vel og merke ikke også har forsikret seg mot utbytte og kursstigning. Alt synes mulig for denne regjering.

09.07.2007 @ 12:49
Postet av: Geir Arne Drangeid

Du bommer, Stavrum! Verken Næringsdepartementet, Wallenberg-selskapene eller Aker benyttet eksterne finansielle rådgivere i forbindelse Aker Holding-avtalen. Vi var enige om å gjennomføre handelen til markedskurs på Oslo Børs, tilsvarende kr 145,60 per Aker-Kværner aksje. I dag er kursen 150 kroner, en økning alle aksjonærer vel setter pris på?

10.07.2007 @ 15:54
Postet av: thm

kjære Gunnar.

denne politiske tufsen har aldri forstått noe.

nok en snikksnakkpoøitiker uten utdannelse - pratet seg til stortinget som flere andre av denne bermen en ser regjerer landet.

ha en regnfull sommer Gunnar.

thm

molde

16.07.2007 @ 17:18

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5476079
hits