TV2Nettavisen

Hindrer ikke omskjæring

02.07.2007 @ 11:06
Strakstiltakene mot kjønnslemlestelse kommer knapt til å ha noen betydning. Også i år vil unge jenter bli sendt til sine opprinnelsesland for å bli mishandlet i religionens navn.

image307

Karita Bekkemellom var i Etiopia i 2006 for å lære mer om tiltak mot kjønnslemlestelse. Foto: Siri Wollan.


Testen for en politiker er ikke om vedkommende er dyktig i det politiske spillet, men om man skaper resultater som står seg om ti år.

På denne målestokken svikter justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellems tiltak mot kjønnslemlestelse.

Informasjonsbrosjyrer, alarmtelefoner og stands på Gardermoen er vel og bra, men tror noen for alvor at det vil hindre en dypt rotfestet skikk som har vart i flere tusen år?

Både SV, Frp og flere talspersoner fra organisasjoner mot omskjæring er enige om at en obligatorisk underlivssjekk av unge jenter er eneste farbare vei for å komme den organiserte og lovstridige mishandlingen til livs.

Det er et radikalt tiltak, men så er også kjønnslemlestelse en barbarisk skikk - og den er til overmål ulovlig i Norge. Strafferammen varierer fra tre til åtte års fengsel, avhengig av om barnet blir skadet eller dør av inngrepet.

(Du kan lese lovteksten her).

Også helsepersonell kan bli straffet med inntil ett års fengsel hvis de ikke gjør tilstrekkelig for å avverge kjønnslemlestelse. I tillegg til religiøse ledere omfatter dette punktet en rekke yrkesgrupper som har med barn i risikosonen å gjøre: Ansatte i barnehager, barnevernet, helse- og sosialtjenesten, skoler, skolefritidsordninger og trossamfunn.

Politikere er vel å merke unntatt.

Det verste med "tiltakspakken" som Storberget og Bekkemellem nå har lagt frem er at den langt på vei er tomme ord, og at man skaper et inntrykk av at noe blir gjort.

(Les forslagene selv og vurder om du tror dette er nok).

Jeg er enig med dem som ser kjønnslemlestelse som et så alvorlig inngrep at tilbakene må settes deretter. Inngrepene må forhindres, og informasjon og alarmtelefoner er viktig for forebygging.

Men det enkelttiltaket som vil virke mest preventivt er en effektiv kontroll og straffeforfølgelse. Hvis vi mislykkes i å forebygge, må vi som et minimum avsløre at kjønnslemlestelse har funnet sted - og straffe foreldre og andre medvirkende. Det vil i det minste skape frykt hos dem som planlegger å følge etter.

Undersøkelser tyder på at mellom 100 og 140 millioner kvinner i verden er omskåret. Hvert år blir rundt tre millioner jenter kjønnslemlestet.

I Norge er kjønnslemlestelse ulovlig. Loven gjelder alle som bord i Norge - uansett om de er norske statsborgere eller ei, og uavhengig om de sendes til et land hvor det er lov å utføre inngrepet.

Lovteksten er bra, nå gjelder det å sette makt bak håndhevelsen.

Kommentarer:
Postet av: ziggy

Temmelig tendensiøs titteltekst:

"..for å bli mishandlet i religionens navn."

Omskjæring av jenter har så vidt jeg vet intet grunnlag islamsk lære.

"I tradisjonens navn" er mer presist.

05.07.2007 @ 02:10
Postet av: Per Spelmann

Når Stavrum ikke engang vet at omskjæring av jenter har lite med religion å gjøre og alt med tradisjon og kultur å gjøre, ja da kan han overlate til andre mer opplyste å skrive om det.

05.07.2007 @ 15:24
Postet av: Matta

Riktignok er ikke omskjæring omtalt i koranen, og det finnes også flere grupper eksempelvis i Egypt som praktiserer denne uskikken og som ikke er muslimske. Men, profeten (hadith) aksepterte faktisk omskjæring gitt at denne ble foretatt på en pen måte, og derav navnet suna-omskjæring. Når en i tillegg registrerer religiøse ledere som anbefaler dette (Kadra), og i tillegg ser talsmenn som nå mener det bør komme en fatwa mot dette, så blir det tydelig at noe religiøst ligger i denne uskikken for enkelte grupper.

06.07.2007 @ 12:40

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5474426
hits