TV2Nettavisen

Røkkes mesterverk

22.06.2007 @ 09:05
Kjell Inge Røkke fullfører snuoperasjonen i Aker Kværner med et strategisk mesterstykke: Han frigjør 6,4 milliarder kroner samtidig som han hylles av norske sosialdemokrater.

image300

En glad laks som har gjort alle til lags. (Stella Pictures)

Helt siden fusjonen mellom Statoil og Hydros oljedivisjon har det vært kjent at Røkke har ønsket å selge deler av Aker Kværner, og at han gjerne har ønsket seg staten på eiersiden.

Hos næringsminister Dag Terje Andersen har han funnet en villig beiler, og resultatet er at staten i dag betaler over 4,8 milliarder kroner for å komme inn på eiersiden i Aker Kværner.

Vel å merke uten å få noen kontroll.

Staten får 30 prosent av Aker Holding, som igjen eier 40,1 prosent av Aker Kværner. Røkke-eide Aker sitter med 60 prosent av holdingselskapet, og har dermed i praksis full styring.

Det er bare å berømme Kjell Inge Røkke for helt usedvanlige strategiske evner.

Den største innvendingen mot løsningen er at staten nå sikrer seg stadig større direkte og indirekte innflytelse over olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen. Gjennom StatoilHydro kontrollerer staten den dominerende aktøren, og også den viktigste kunden for leverandørindustrien.

Nå blir staten også stor på eiersiden i den viktigste leverandøren.

Trolig vil dette bare opprøre de mest prinsippfaste økonomiske liberalister og kanskje de andre aksjonærene i Aker Kværner, som nå kan skyte en hvit pil etter håpet om et storsalg med milliardgevinst til en konkurrent.

For Aker Kværners 23.000 ansatte sikrer dagens salg langsiktighet blant eierne. Det er bra for en viktig norsk virksomhet som omsetter for over 50 milliarder kroner. Derfra er det bare jubel.

Staten har vist seg som en føyelig aksjonær selv der den har kontroll (Telenor og Hydro), og vil neppe være til stor plage for ledelsen i Aker Kværner.

Med dagens kjøp gjør også næringsminister Dag Terje Andersen et come back som en aktiv statlig eier og investor. Til nå har det vært lettere å se at ministeren vil noe, enn å se hva hva vil.

Inn på eiersiden kommer også den mektige Wallenberg-sfæren. For 1,6 milliarder kroner får SAAB og Investor 10 prosent av aksjene i Aker Holding. Denne tilknytningen åpner store muligheter mellom Aker Kværner og nordens ledende industri- og næringslivsfamilie. Uten å strekke sammenlikningen for langt kan den minne om daværende statsminister Oddvar Nordlis forsøk på det samme med Volvo.

Stort sett er det altså bare vinnere, og den aller største er Kjell Inge Røkke. 

Kommentarer:
Postet av: Tomas Brusell

Jeg har studert stor-magnater, Kreuger,

Morgan, Rotschilds etc i mange år og ser med stort interesse hvordan Røkke føyer seg in i rekken!

Vel verd Per Gynt prisen og de miljarder den Norske Stat nå placerer på hans konto kommer Røkke å finne på noe stort og sikkert uventet innen kort!

Men når det gjeller Wallenberg, som i Sverige hålles for å være den gjeveste finansfamiljen, synes jeg timingen er like dårlig som når familien sålte Norsk Hydro, like før oljeeventyret begynnte, når de nå førsøker å selge JAS Gripen til Norge, via disse initiale finansoperationerne. De har kommit in på banen ti år for seint! Joint Strike Fightern og amerikanerne var langt foran og likaså

salgsfolket bak Eurofightern.

Men før både Norge og Sverige kunne en helt ny industriell verlden åpnes hvis Røkke klarer å få til et samvirende industrikonglomerat med svensk high tech og norsk ekonomisk makt.

Låt oss håpes Røkke og Aker Kværener klarer det ikke Telenor klarte - jobbe sammen med søta bror!

23.06.2007 @ 15:23
URL: http://www.qikrux.com/kreuger
Postet av: arnE

Det er bare å berømme Kjell Inge Røkke for helt usedvanlige strategiske evner.
Hehe, ja som om han snekrer sammen disse strategiene selv;)

23.06.2007 @ 22:10
Postet av: JH

Bare vinnere? Neida, her er også plenty av tapere: Norske skattebetalere som betaler i dyre dommer til Røkke, samtidig som dette ikke er i skattebetalernes interesse. De ansatte i konkurrerende firmaer, være seg norskeide (Grenland Group, TTS) eller utenlandsk eide (FMC Kongsberg, Vetco Grey), som nå vil oppleve at Aker Kværners ansattes interesser er viktigere enn deres interesser (selv om de gjør det samme). De som jobber i de bransjene vi skal leve av etter oljen, som nå ser 6 milliarder gå til å subsidiere oljebransjen. Fremtidige pensjonister, som ser at staten øker risikoen i forvaltningen av den statlige formuen, som skal gå til å dekke disse pensjonene. Alle med lån, ettersom disse 6 milliardene er en stimulerende investering i en allerede overopphetet norsk økonomi (skulle man absolutt pøse mer penger inn i økonomien måtte det da vært bedre å investere i skole, veier, helsevesen eller noe slikt, heller enn å putte 6 milliarder i lomma på Røkke).

Så her er det etter min mening bare en vinner: Røkke (og hans rådgivere som sikkert har tjent godt på denne transaksjonen). Alle andre er tapere.

24.06.2007 @ 11:24
Postet av: Akselsen

"Vel og merke uten å få noen kontroll"

2 avsnitt senere:

"Den største innvendingen mot løsningen er at staten nå sikrer seg stadig større direkte og indirekte innflytelse over olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen."

Du må nesten bestemme deg om du skal kritisere staten for å sikre seg for MYE eller for LITE kontroll da

25.06.2007 @ 10:48
Postet av: Jonas

Vi trenger slike "kapitalister" som driver godt, tar sjanser og innkasserer gevinster. Og noen store selskaper bør vi tross alt ha. Ikke bare lilleputter i det europeiske terrenget

25.06.2007 @ 11:30

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5468058
hits