TV2Nettavisen

Et lite stykke Norge

20.06.2007 @ 17:40
Freia Melkesjokolade er et lite stykke Norge, heter det i reklamen. Men visste du at den også er en nasjonal katastrofe?

image299
Et lite stykke Norge - eller en nasjonal katastrofe?

Når en politiker vil bekjempe noe, er avgifter lette å ty til. De reduserer forbruket og gir milliarder i statskassen. Gjennom årene har Norge skaffet seg et villniss av slike såkalte særavgifter som skal bekjempe alt fra sukker, via sjokolade, til biler og  bensinforbruk - for ikke å snakke om alkohol og tobakk.

En tommelfingerregel hos byråkratene i Finansdepartementet er at alle slike avgifter etterhvert egentlig har en reell begrunnelse: Å skaffe penger til statskassen.

 Fredag legger det såkalte Særutgiftsutvalget frem sin innstilling, og det er allerede full krig om de antatte konklusjonene. Krigen handler om et lite stykke Norge, nærmere bestemt sjokolade.

Nå skulle man kanskje tro at sjokolade ikke står øverst på handlelisten i solsteiken, men Norges Diabetesforbund er allerede på pletten med en tydelig advarsel: - Fjernes sjokoladeavgiften, går prisen på sjokolade ned. Det vil føre til at folk kommer til å spise mer sjokolade. Det vil være en nasjonal katastrofe ernæringsmessig, sier Bjørnar Allgot generalsekretær i Norges Diabetesforbund.

Næringsmiddelindustrien tror derimot at vi overlever billigere sjokolade: - Særavgiftutvalget skuffer - trøst i sjokolade, er kommentaren fra direktør Roald Gulbrandsen.

Uenigheten går til kjernen i diskusjonen fordi det er uklart å forstå hvorfor sukker har lav avgift og sjokalade høy. Eller hvorfor vin har en avgift på 3,74 kroner per liter - mot 16,76 kroner per liter øl.

For den som vil ha noe å undre seg over, kan det være underholdende å skumme igjennom forslagene til særavgifter som lå i årets Nasjonalbudsjett (trykk her).

Den som klarer å trekke en klar linje fra avgiften til adferden man ønsker å begrense, er flink. I praksis har dette blitt en moralsk ekstraskatt i mange milliarders-klassen.

Med cirka 250.000 personer som har diabetes i Norge, er ikke sukkerinntak noe uviktig tema. Derfor har jeg også sans for Diabetesforbundets krav for å godta billigere sjokolade: - Forsvinner sjokoladeavgiften, krever vi at sukkeravgiften øker kraftig, slik at alle søte varer blir dyrere.

Næringsmiddelindustrien er enig i en slik logikk, men de etterlyser en klarere sammenheng mellom det som skal bekjempes, avgiftenes størrelse - og måling av effekten.

Det er en from tanke i en ond verden. En mer sannsynlig utvikling er at særavgiftene fortsetter å øke, som en moralsk lett begrunnet ekstraskatt.

Så får vi heller trøste oss med en smeltet sjokolade i sommervarmen.

Kommentarer:
Postet av: Olaf Holm

Norge i et nøtteskall.

20.06.2007 @ 20:01
Postet av: Per

Ellers er vel også norske Freia eid av Kraft Foods som er eid av Philip Morris..

20.06.2007 @ 21:49
Postet av: Balle Klorin

Norge er et j... kommunistland. Nå må de f... meg gi seg med dette overformynderiet sitt.

F...

21.06.2007 @ 08:38
Postet av: SKA

Per: Freia eies fortsatt av Kraft Foods, men Kraft er ikke lengre eid av konglomeratet som også eier Philip Morris.

Men du Stavrum? Hva er den "nasjonale katastrofen" du snakker om? En skulle tro den "nasjonale katastrofen" var selve eksistensen av avgiften, men uttrykket "nasjonal katastrofe" stammer fra generalsekretær i Norges Diabetesforbund som faktisk argumenterer *FOR* en avgift.

Og dette med at øl-avgiften er høyere enn vin-avgiften er vel egentlig ikke noe hokus pokus. Det handler om forebygging av misbruk og øl er nok langt mer populært til vanlig bruk enn det vin er. Og det er denne populariteten som man vil dempe.

21.06.2007 @ 11:30
Postet av: Odd Erling N. Eriksen

Heisann,
Den observante leser av Særutgiftutvalgets innstilling vil oppdage at avgiften på drikkevarer inneholdende mer enn 4.7% alkohol er kr. 3.74 pr _volumprosent_ og liter.
En typisk vin med alkoholinnhold 12% vil altså bli ilagt en avgift på kr. 44.88/l - ikke kr. 3.74/l.
Med andre ord er ikke avgiften fullt så tullete som man umiddelbart skulle tro, selv om den er altfor høy. :)
-Odd Erling

21.06.2007 @ 12:25
Postet av: Gunnar Stavrum

Til Ska: Jeg snakker ikke om noen nasjonal katastrofe, jeg siterer Diabetikerforbundet som mener det er en nasjonal katastrofe. Selv kan jeg leve med at sjokoladen blir billigere og sukkeret dyrere....

22.06.2007 @ 10:22
Postet av: Odd Arild Hellvik

Har tenkt endel på disse tingene. Jeg tror det er en farlig vei å gå dersom politikkerne skal vurdere avgifter utfra vikarierende motiver. Helse faktoren brukes som en brekkstang for økte avgifter. F.eks er rulletobakk blit så ekstremt dyr i forhold til omverdenen. Brukerne av dette produktet er ofte de svakeste og dårligst bemiddlede i landet. Røyker en sosialklient 3 pakker i uka så koster det kr 2.400,- ( av kr 3500,-til - 4000,-). Bor du i Østfold kan du reise billig over til nabolandet og kjøpe til 1/3 part av prisen.

Slike avgifter rammer skjevt og utilsikktet. Fører igjen til smuggling og god butikk for noen.

05.08.2007 @ 00:44

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5466979
hits