TV2Nettavisen

Snekker Andersen

14.06.2007 @ 08:54
Næringsminister Dag Terje Andersen vil gjerne, men han vet ikke hva han vil. Snekker Andersen mangler fortsatt verktøy for å snekre en troverdig eierskapspolitikk for staten.

image297

Næringsminister Dag Terje Andersen kunne vært næringsminister i en ren Høyre-regjering.

Drevet av Union-saken var Arbeiderpartiet høyt på banen i forrige valgkamp. Det skulle bli slutt på industrinedleggelser og salg til utlandet, og staten skulle bruke sine eiermuskler til å få det som den vil.

Etter valgseieren har det vært stille.

Staten har rent flertall i Telenor, men opplever at konsernledelsen selger unna datterselskaper - og gir blaffen i såkalte politiske signaler.

Hydro-sjef Eivind Reiten har i praksis stykket opp hele det gamle Norsk Hydro-konsernet i biter, og den statlige hovedeieren har latt det skje.

Selv ikke i det symbolske spørsmålet om hva StatoilHydro skal hete, klarte snekker Andersen & co. å sikre seg en liten seier.

Staten oppfører seg som enhver annen eier på Oslo børs, og bra er det. Eneste forskjell er at politikerne bråker og stiller krav som de senere ikke setter makt bak.

Sannsynligvis skyldes næringsministerens forsiktighet at han raskt forstod at virkeligheten er noe annerledes enn den politiske retorikken i en valgkamp. Det handler ikke om symbolikk eller småpenger, statens eierskap har kolossale konsekvenser - både for de ansatte, og for samfunnet generelt.

Statens aksjer på Oslo børs er verdt 534 milliarder kroner, og aksjene ga utbytte på 29 milliarder kroner til statskassen i fjor.

Totalt er det  290 000 ansatte i de 52 selskapene hvor staten er på eiersiden, og samlet omsetter de for over 1000 milliarder kroner.

(Du finner en samlet oversikt her).

De som brukte stemmeseddelen for å sikre en ny statsdirigert epoke i norsk næringsliv, har resignert. Og de som fryktet Dag Terje Andersen, kan slappe av.

Dette er ministerens viktigste erklæring: ? Staten skal være en aktiv, langsiktig og forutsigbar eier i viktige norske selskap. Gjennom eierskapet vil regjeringen sikre at staten bidrar til god og stabil utvikling av næringslivet i Norge, sier Dag Terje Andersen i departementets egen pressemelding.

Gadd se den børsraideren som ville si noe annet.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5462242
hits