TV2Nettavisen

Norges dyreste frokost?

31.05.2007 @ 09:07

Oslo Lufthavn må være landets grådigste kafevert, eller finnes det noe annet sted i dette landet hvor to halve rundstrykker med brunost, et glass juice og en kaffekopp koster 118 kroner?

image292

Slik priser en monopolist: 118 kroner for en enkel frokost.

Det sies at Gustav Vigeland fikk inspirasjon til Monolitten da han knipset en femøre høyt i luften i Ålesund.

I så fall kunne det vært interessant å se hvordan de samme sunnmøringene takler møtet med Monolitten kafe på Oslo Lufthavn.

image293

Her er du i monopol-kapitalismens vold. (Foto: Oslo Lufthavn)

Eller hva synes du om følgende priser: Et halvt rundstykke med ost koster 29 kroner, juiceglasset friske 34 kroner, og man har ikke skam i livet til å unndra seg for mindre enn 26 kroner for en middelmådig kopp traktekaffe.

Monolitten drives av Select Service Partner, som er verdens største flyplassmat-kjede, og de er godt fornøyd med den tradisjonelle flyplasskafeen som ligger rett inn til venstre etter sikkerhetskontrollen.

Slagordet er creating a better experience. Ifølge SSP er "Monolitten er en spennende restaurant basert på et foodcourt-konsept som bl.a. serverer eksotiske varme- og kalde retter fra flere verdensdeler".

(Les presentasjonen her).

Eksempelet fra Gardermoen viser hvor galt det kan gå når offentlige oppgaver settes ut til private monopolister. Da nyter man godt av alle monopolets fordeler, og kan prise tjenestene skamløst.

Hver måned vandrer rundt 1,5 millioner passasjerer gjennom Gardermoen, og mange av dem må ha mat. I praksis har de ikke noe annet valg enn å legge 29 kroner på bordet for et halvt rundstykke med ost.

Flyplassen drives av Oslo Lufthavn AS, og de har satt ut mange av oppgavene til private bedrifter. Vekst i passasjertrafikken betyr klingende mynt i kassen. Fjorårets overskudd for Oslo Lufthavn var 645 millioner kroner - cirka halvparten gjennom avgifter krevd inn fra flyselskapene, mens resten er de mange små monopolene på flyplassen.

Parkering er en like lukrativt eksempel. Siste nytt der er at driverne har fjernet helgerabatter og krever høy pris - uten rabatter - hvis man bruker det nærmeste huset. Alle som har hentet noen på Gardermoen, vet at korttidsparkeringen trolig er landets dyreste.

Og igjen; har man noe valg?

Et enkelt forslag er å kalle en spade for en spade. Det eneste riktige må være å omdøpe Monolitten kafe.

Riktig navn må være Monopolisten.


Kommentarer:
Postet av: Thomas

Det er vel husleien for cafeene som er landets dyreste her, og ikke kaffeprisen?

31.05.2007 @ 12:06
Postet av: Chris

Så sant så sant Stavrum. Man kommer ikke inn (eller ut) for den saks skyld og de utnytter det til maks....se bare på hva en 1/2 liter brus i kiosken koster? 20...25?...

31.05.2007 @ 12:09
Postet av: Thomas K

Det kostet 26 for en brus på Upper Crust på OSL da jeg var der for noen dager siden, det er helt latterlig. Er det ingen reguleringer eller lover som kan få en ende på dette?

31.05.2007 @ 14:08
Postet av: Jan

Vi sunnmøringar tek med oss brunosten heimafrå....

31.05.2007 @ 14:35
Postet av: Børre

Dette synes å være et internasjonalt problem og frustrasjon. Jerry Seinfeld fra showet "I'm Telling You for the Last Time":

Do the people that work in these shops in the airport have any idea what the prices are every place else in the world? "Yeah, $14 a tuna sandwich. We think that's fair."

31.05.2007 @ 18:19
Postet av: Raymond Bogersveen

Nå er du på vilspor, Stavrum. Greit at det er svindyrt, men det er da fortsatt ditt valg å kjøpe der? Som noen påpekte over, så er den virkelige synderen OSL som, som du selv skriver, tjener virkelig store penger på å leie ut lukrative lokaler. Så kanskje er det ikke så ille? At Gardermoen Lufthavn istedetfor å skru opp flyplassavgiften (og dermed kostandene til flyselskapene, og dermed billettprisene) heller tar seg betalt av folk som ikke klarer å spise frokost før de går ut døren?

31.05.2007 @ 20:52
Postet av: Patrick Kieffer

i come 2 or 3 times a year to my familly in norway, and every time i think i'm eating and drinkink taxes ;-)

but at gardermoen i have not the choise:or you pay or you die

31.05.2007 @ 23:21
Postet av: Dag

Litt monopolistisk konkurranse hadde vært sunt...

01.06.2007 @ 00:54
Postet av: Gunnar Stavrum

Raymond; hvis du leser bloggen min om igjen, så ser du at mye av skytset går mot Oslo Lufthavn. For passasjerene er det likevel all grunn til å protestere mot prisnivået.

01.06.2007 @ 09:02
Postet av: Styggen

Samme problemet over alt i verden, og verre etter at amerikansk hysteri satte sitt preg på "security"- nivå på flyplassene.

Opplevde å betale nesten 100 NOK for to pinneis på Antalya- flyplassen i Tyrkia forrige uke, så reisende blir skamskvist av flyplass- operatørene overalt! Jævla utsugere...

01.06.2007 @ 14:49
Postet av: Anonym

klaga på priserna, men fråga dom anstællda hur arbetsmiljøn ær och hur man føljer arbetslagarna på alla restaurang steder...

02.06.2007 @ 13:23
Postet av: @

Når mediapersoner blogger synspunkter som linkes og omtales av tilknyttet medie, blir skillet mellom mediet og privatpersonen utydelig. Den som ønsker å forsvare seg mot dette står forsvarsløs mot yttringsfrihet uten krav til dokumentasjon av fakta. Det burde bekymre deg i noen grad.

05.06.2007 @ 10:35
Postet av: hmmm

Dyrt JAAA.. GOD SERVICE??? NEI... de som jobber der er sure gretne kjerringer hele gjengen.. en gjeng som har gått lei jobben sin.. synes synd på dem.. og lite hjelper det når sjefen ikke tenker annet enn penger.. stakkars de som jobber der.. prisen på maten å drikka er nok det minste problemet...

05.06.2007 @ 15:42
Postet av: Ove G. Jørgensen

Hadde enda nordmenn og andre hatt den innstilling at her spiser vi ikke så ville nok prisene fort stupe. Kanskje innehaveren ville tjent på å prise varene til et anstendig nivå.

Flere gjester vil kunne gi samme inntjening selv om kostnadene vil øke noe.

Smør nistepakke, det er vel så bra. Kanskje fornuften vil seire, skjønt jeg tviler !

26.07.2007 @ 21:42

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5452185
hits