TV2Nettavisen

Gratis tomt til Vålerenga og Lyn

25.05.2007 @ 09:50
I løpet av noen få år kan Oslo-området få tre nye fotballstadion for godt over en milliard kroner. Med litt flaks får byen et topplag også.

image289

I stedet for to nye arenaer i Oslo, kan Lyn og VIF vurdere løsningen i München.

Diskusjonen om Vålerenga Fotball skal få gratis tomt av Oslo kommune er smålig. Det blir for snevert å sammenlikne en fotballklubb med enhver annen privat bedrift. Et godt fotballag er en formidabel drivkraft for å skape tilhørighet - bare spør bergenserne og Brann.

Samtidig har Ullevaal Stadion helt klart utspilt sin rolle som en fungerende arena for klubbfotball. Når Lyn-fansen synger selvironisk om at "20.000 tomme seter heier på Lyn", forteller det at en Lyn-kamp aldri får den fortettede stemningen som skapes på en fullsatt arena.

Et halvtomt Ullevaal er fortidens klubbfotball. Dagens fotballfans ønsker moderne og mindre anlegg - bare se på Fredrikstad, Viking og Start. Uten gode stadion vil ikke fotballen henge med som underholdningsprodukt.

En by av norske og utenlandske innvandrere som Oslo trenger identitetsskapere. Og alle som har fulgt barnefotballen i hovedstaden vet at Lyn og Vålerenga har imponerende ungdomsavdelinger. Jeg vet ikke om mer vellykkete prosjekter for vellykket integrering og antrirasistisk arbeid.

Er ikke det verdt noe for politikerne i Oslo rådhus?

Det mest deprimerende med stadionplanene er hvor impotent samarbeidet ser ut til å være mellom Oslo kommune og fotballklubbene. Kontrasten til nabokommunen Bærum er skrikende. Der sikret fremtidsrettede politikere klubben tilgang til stadiontomt på Fornebu, noe som kan resultere i "Blue Dream Arena".

Vålerenga har omsider fått tilsagn til en tomt ved siden av Vallhall, og det kan ligge an til at klubben får overta tomten vederlagsfritt fra kommunen. Det skulle i så fall bare mangle.

På samme måte som det også bør være likebehandling hvis Lyn ønsker å bygge stadion. Fotballklubben på Oslo Vest har planer om en stadion til 400-500 millioner kroner, og ønskedrømmen er Frogner Stadion.

(Se innslag på Lyn TV her).

Alle moderne stadionplaner inneholder store arealer for kontorer og næringsformål. Selve gressmatta er ikke så dyr, det er tribuneanlegget og kontorene som virkelig koster. Men det er også her inntektene ligger, i tillegg til å ha arealer for å tilby sponsorer og VIP-tilskuere bekvemmeligheter de er villige til å betale for.

Skal Vålerenga og Lyn ha en fremtid, trenger de moderne stadion.

Så enkelt er det. Og det bør kommunen se sitt ansvar for å virkeliggjøre.

Likevel er det et tankekors at vi nå altså - kanskje - får tre stadionanlegg på noen få år, alt innenfor en radius på etpar mil. I midten ligger Ullevaal og Bislett.

PS: For å slenge en  håndgranat inn i planene, kan det jo være et spørsmål om man virkelig trenger to anlegg som skal brukes annenhver helg. I München er Allianz Arena hjemmebane for både Bayern Munchen og 1860 München. 

Der løser de identitet og farger ved et hypermoderne anlegg som bytter mellom blått og rødt (eller hvitt, når Tyskland spiller hjemmekamper der).

image290

Kommentarer:
Postet av: Ole Olsen

La Lyn få spille på Dæhlenenga. Der blir det intimt med 3-4000

25.05.2007 @ 10:24
Postet av: Halvor

Jeg har faktisk luftet tanken selv inne på vpn-forumet. Da etter å ha lest at NY Jets og Giants bygger felles arena.

Jeg tror ikke at denne byen har bruk for 3 store fotballarenaer. Og selv om jeg stiller meg bak ovennevnte slagord, så ser jeg absolutt muligheten for å bygge felles stadion.

I en by med SÅ markante skiller mellom øst og vest tror jeg at et samarbeid kunne ført mye godt med seg. Men det er en stor utfordring.

25.05.2007 @ 10:59
Postet av: Ola

Et stort problem er at Lyn ønsker en stadion med mindre kapasitet enn Ullevål. Ullevål tar i dag 23000 tilskuere (eller noe sånt). Vålerenga planlegger å bygge til ca 22000. Altså blir det 'nesten' like tomt på Vålerengas nye stue, som på Ullevål. Da kan de like gjerne bruke Ullevål (som tross alt ligger midt i lynland). Selv om Ullevål bygges opp til 30000+.

Men la nå for all del Vålerenga bygge på Valle, inngå et samarbeid der om hva pokker det skulle være. Men la nå den stadionen / arenaen bli bygd! (Hva lyn velger å gjøre lar jeg lyn bekymre seg over).

25.05.2007 @ 13:56
Postet av: Jonas

Hvor mange tomme stadioner trenger egentlig en by som Oslo?

Bruk penger og tomter på noe fornuftig, i stedetfor å sponse Norges mest bortskjemte idrettsutøvere.

26.05.2007 @ 10:38
Postet av: hansen

Det er helt greit at fotballen ønsker gratis tomter, men ikke glem at det faktisk er flere idretter her i byen som også har et skrikende behov for å få idrettshaller og kanskje en tomt. Friidrettten har ikke en eneste innendørshall, kontra våre naboland Sverige som har hele 33 slike haller, Friidretten har fått Bislett stadion, men den skal også deles flittig med fotballen!!!? Man får knapt lov og trå på gresset, kun til helt spessielle anledninger, og kaste spyd der er bannlyst for da går gresset fløyten til neste fottball kamp. Jeg er helt sikker på at også friidrett såvell som fotball kan ta seg av integrering i byen her. Hvem driver med friidrett? har ikke hørt noe siden, glanstidene med Moen, Hoen og Hattestad, Vi har en OL-mester i spyd, og dem som tar seg en tur på et friidrettstevne kan tydelig se at der er i ferd med og eksplodere i norsk friidrett. Så til dere politikere i byen her, Gi VIF og LYN en tomt sammen med at friidretten gjerne kan kjøpe et billig nedlagt industribygg som står tomt i byen her. Og det går fint an og dele denne hallen med både turn og bryting. :o)

26.05.2007 @ 15:48
Postet av: asdf

Du sier vel i grunn i mot deg selv her. Hvorfor skal Lyn flytte ut av Ullevaal, for å så bygge en tilnærmet like stor stadion med VIF. Da kunne de jo like godt blitt på Ullevaal.

27.05.2007 @ 16:12
Postet av: Petter

Hvorfor skal fotballen få alle pengene.

Andre idretter sliter med økonomi og må drive dugnad og frivilig innsats for å få julene til å gå rundt.

jeg ser ingen grunn til å noen skal få en tomt. Enda mindre at den skal ligge i Oslo og skape store problemer for naboene.

Nei la dem spille på voldsløkka.

28.05.2007 @ 07:46
Postet av: Jan Ove

Ei brann-drakt på veggen hadde verkeleg pynta opp kontoret ditt, Gunnar. Har du eit ønske om ein spesiell årgang?

29.05.2007 @ 10:26
Postet av: Gunnar Stavrum

Jan Ove, tror jeg i så fall ønsker meg siste gullårgang - altså 1963-drakten.

31.05.2007 @ 09:12

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5447841
hits