TV2Nettavisen

Legg ned Konkurransetilsynet

24.05.2007 @ 09:08
Norge er i ferd med å skaffe seg ry som et u-land i konkurransepolitikk. Konkurransetilsynet er i ferd med å bli en vits som snart fortjener å få dø i fred.

image288

Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen har det ikke lett.

De fleste moderne kapitalistiske land har sterkt fokus på konkurranse. USA er i så måte et godt eksempel. Anti trust-lovene førte til oppsplitting av oljeselskaper og teleselskaper, og har vært en plageånd for selskaper som IBM og Microsoft.

Årsaken er enkel: Som frihandelsfilosofen Adam Smith observerte for flere hundre år siden; der handelsfolk fra samme bransje samles, så er det for å konspirere mot folk flest. De vil som regel ønske å skape monopoler.

Smiths teori er bevist om igjen og om igjen, og derfor er de fleste tilhengere av frie markeder opptatt av at de må gå hånd i hånd med knallhard regulering av konkurransen. Monopoler er et onde fordi de over tid gir dårligere tjenester og høyere priser for forbrukerne.

I USA er eksempelet med Rockefellers Standard Oil mest kjent. Oljegiganten ble kjørt for retten og tvunget til å bli splittet opp i sju biter (Seven Sisters). Resultatet ble selskaper som Esso (Exxon), Mobil, Chevron og Amoco (idag BP).

Når vi ser hvordan et land som vektlegger fri handel bruker makt for å unngå monopoler, er det deprimerende å se hvor rått Konkurransetilsynet blir motarbeidet i den ene saken etter den andre.

Selv brukerne etterlyser mer makt i klypene; 77 prosent av dem ønsker at Konkurransetilsynet skal få sterkere virkemiddel i kampen mot ulovlig prissamarbeid.

Men politikerne har en tendens til å lukke ørene. Siste eksempel i en lang rekke er sammenslåingen av Hydro olje- og gass og Statoil til StatoilHydro. Resultatet blir et selskap som eier 80 prosent av olje- og gassproduksjonen i Nordsjøen, og som blir en totalt dominerende innkjøper av varer og tjenester.

På eget initiativ har Konkurransetilsynet begynt å se på saken, og tilsynet har sendt sine innspill til Forbruker- og administrasjonsdepartementet.

Men så skjer det oppsiktsvekkende. Brevet stemples hemmelig og legges i en skuff, og departementet svarer at "det ikke er noe behov for at norske konkurransemyndigheter gir kommentarer i saken".

Forsøket på å kneble tilsynet har naturlig nok ført til sterke reaksjoner: - Det er helt uten sidestykke, sier Børge Brende, tidligere næringsminister for Høyre, til Dagens Næringsliv.

- Implikasjonen er at det ikke har noen hensikt å spørre tilsynet fordi regjeringen allerede har tatt standpunkt og om nødvendig vil bruke sin instruksjonsmyndighet. Hva er da vitsen med å ha en fagmyndighet?, spør eks-næringsministeren, fortsatt ifølge Dagens Næringsliv.

Brende har helt rett. Enten får Konkurransetilsynet frihet til å opptre som en aggressiv vaktbikkje for fri konkurranse, eller så vår politikerne ha mot til å legge det ned.

Kommentarer:
Postet av: naba haba

Oppsplittingen av det amerikanske televerket til "baby bells" er vel mer kjent enn Standard Oil.

Deler for øvrig bekymringen din når det gjelder konkurransetilsynet, men synes ikke du bør la Brende slippe unna med kun å kritisere. Forrige regjering overkjørte også KT da det passet dem, dog ikke fullt så ofte som det skjer nå.

24.05.2007 @ 15:17
Postet av: Hans Kr.

Slik konkurransetilsynet fungerer i dag, er det vel liten vil om at det eksisterer utelukkende fordi våre rikspolitikere synes det er kurant å si at man har det.

Uten at de dermed legger noe særlig mer vekt på det.

Det er blitt et slikt "Kjekt å ha tilsyn", som kan brukes for å forsøke å innbille den vanlige borger at man tar alvorlig på ALLE forsøk på monopoldannelser i det norske samfunnet.

Så sant det ikke gavner det sittende regimet til en hver tid.

24.05.2007 @ 19:45
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Vidar

Dette har jo skjedd gang på gang. Prior-Gilde, Prior-Norgården, bokbransjeavtalen etc.

Eliten styrer, dere fortjener ingenting annet dumme proletarer.

hehe ;-)

24.05.2007 @ 23:10
Postet av: Gunnar Stavrum

Kjære naba haba (eller er det et pseudonym..;-)

Enig i at Baby Bells er et godt eksempel, og det er faktisk også nevnt i min blogg. Også enig i at Konkurransetilsynet ble dårlig behandlet av den forrige regjeringen også. Mangel på aggressiv konkurransepolitikk ser ut til å være en tverrpolitisk allianse!

25.05.2007 @ 12:07
URL: http://www.nettavisen.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5446981
hits