TV2Nettavisen

Hydro på slaktebenken

23.05.2007 @ 09:35

Med staten som hovedaksjonær er Norsk Hydro slaktet og partert og solgt i småbiter. Det er sannsynligvis bra for både eiere og ansatte.

image286

Fabrikken på Trinidad var tidligere i Norsk Hydro, men er nå skilt ut og børsnotert i Yara. Foto: Yara. 

Det aller ferskeste salget er Hydro Polymers som selges til britiske Ineos for 5,5 milliarder kroner. De ansatte hadde foretrukket en norsk børsnotering, men næringsminister Dag Terje Andersen går langt i retning av å tro at de nye eierne faktisk har edle hensikter med sitt kjøp.

I så fall er det nye toner, for det klareste trekket ved det aktive statlige eierskapet er sutring og jammer hver gang en norsk bedrift selges til utenlandske eiere. Som om Hydro Polymers har en tryggere fremtid med Spetalen, Tvenge og Haudemann Andersen som storaksjonærer?

Faktisk har oppsplittingen av Norsk Hydro gått i et imponerende tempo. Listen over kjøp og salg er lang, så her er bare et lite utvalg:

- Gjødselsdivisjonen ble skilt ut som Yara, børsnotert og har tredoblet aksjeverdien på ett år.

- Olje- og gass er i praksis solgt til StatoilHydro.

- Og nå altså Hydro Polymers.

Med 48 prosent av aksjene kan ikke staten, representert ved næringsminister Dag Terje Andersen, være med på ferden - og protestere for hele verden. Vi må anta at den store eieren har vært delaktig og positiv til at den gamle industrigiganten deles opp i rendyrkede enheter.

Børsen jubler, ihvertfall. Vinteren 2003 svingte Norsk Hydro rundt 50 kroner på Oslo børs - i skrivende stund er aksjekursen 217 kroner. Statens andel av verdistigningen er 98 milliarder kroner.

Penger det også, og ikke så rart at Dag Terje Andersen nå virker noe mer positiv til at også utlendinger kan være gode eiere.

image287

Norsk Hydro-sjef Eivind Reiten er ansvarlig for en oppstykking av den halvstatlige bedriften - og har økt statens verdier med nær 100 milliarder de siste årene.

Så skulle man kanskje tro at Norsk Hydros toppsjef Eivind Reiten fortjener noen stjerner i boken, men så langt strekker ikke velviljen. Nå kommer de første signalene om at noen vil bytte ham ut som styreformann i StatoilHydro før den avtalte periodens utløp i 2010.

Som om oppsplittingen av Norsk Hydro har vært et sololøp.


Kommentarer:
Postet av:

...ikke bare dét, men Reiten satser tungt på nye forretningsområder som vil forme Hydro i årene fremover.

- Kina som marked for aluminiumsprofiler (leverer bl.a. til Beijing-OL).

- Sol som nytt industriområde (har investert i REC-konkurrent Norsun samt Ascent).

23.05.2007 @ 23:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5446224
hits