TV2Nettavisen

Offentlige skattelister er bra

15.05.2007 @ 22:56
Full åpenhet om skatt er en forutsetning for at folk flest skal ha tillit til skattesystemet. Derfor er det bra at regjeringspartiene nå gjør skattelistene offentlige igjen.

image283

Arbeiderpartiet og Marianne Agdestein gjeninnfører en åpenhet som har vært nesten ubrudt siden 1863. Foto. Arbeiderpartiet.

Åpenhet om netto inntekt, formue og skatt er en kvalitet ved det norske økonomiske demokratiet, og den har lange tradisjoner. Likevel valgte Bondevik-regjeringen i 2004 å innføre et underlig regime hvor skattetallene er offentlige noen få uker - for så å være hemmelig resten av året.

Begrunnelsen var blant annet å skjerme de rike for innbruddstyver. Argumentet er dårlig og vikarierende, siden det i så fall kun hindrer tyver som er våkne nok til å bruke ligningstallene - men samtidig søvnige nok til ikke å få med seg tallene i de tre ukene de dominerer samtlige norske nettsider, aviser og ukeblad.

Hvor de rike bor, er ingen hemmelighet i Norge. Så ulempen ved at tallene er åpne er mindre enn nytten av at alle og enhver kan se hva hver enkelt bidrar med til fellesskapet. Åpenhet muliggjør også journalistikk som avdekker og setter søkelys på systematiske skattefordeler til enkelte yrkesgrupper.

Skattepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Agdestein, er glad for at det igjen blir større åpenhet rundt inntekts- og skatteforhold.

- Åpenhet rundt skattelistene har tradisjoner i Norge helt tilbake til 1863. Vi mener at åpenhet rundt skattelistene er en form for samfunnskontroll med myndighetene som bidrar til offentlig debatt om skattereglene, særlig dersom det er store avvik mellom skattemessige forhold og virkelighetens verden, heter det i en pressemelding fra Arbeiderpartiets Stortingsgruppe.

Det er godt sagt, og for dem som fortsatt er bekymret for innbruddstyvenes nytte av tallene: Opplysninger om gateadresse og  fødselsdato blir ikke utlevert. Så da er selv de våkne innbruddstyvene like langt.


Kommentarer:
Postet av: Vegard Olsen

Tulling!

15.05.2007 @ 23:39
Postet av: Innbruddstyv

På grunn av at adressen ikke oppgis sammen med ligningstallene, må jeg ha to vinduer med Internet Explorer åpne samtidig og søke opp adressene på www.gulesider.no

Irriterende lite brukervennlig av skattemyndighetene!

15.05.2007 @ 23:54
Postet av: Fattig Nordmann

Likningen har tradisjonelt kun vaert tilgjengelig pa likingskontoret i tre uker om høsten. Ikke hele aret. Det var nettredaktører som innførte helars skattelister for noen aar siden for a tilfredstille 'kikkerne' sa kikkerene, tyvene og nettredaktørene gar vel en fin høst tilmøte? Det er vel 'god' underholdning i dette?

16.05.2007 @ 00:23
Postet av: arne

- Åpenhet rundt skattelistene har tradisjoner i Norge helt tilbake til 1863.

Samtidig gjennomgår Norge den største demografiske omveltningen på et millennium, noe denne gjøkinnen later som om hun ikke har fått med seg - ENNÅ.

Kriminalitetsbildet er fullstendig endret fra kun 10 år tilbake, dette ser ut til å være startskuddet for noe så unorsk som gated communities.

16.05.2007 @ 02:34
Postet av: grugle

Godt at innbruddstyvene er for dumme til å slå opp i telefonkatalogen! Takk og pris for det! AP har virkelig skjønt sammenhengene!

16.05.2007 @ 04:11
Postet av: Johnny

Bryr du deg ikke om at barn blir mobbet fordi foreldrene tjener mer eller mindre enn "normalt", Stavrum? Så lenge du tjener penger på å legge ut listene er du vel fornøyd.

16.05.2007 @ 09:40
Postet av: Per

Det er bra at man har en debeatt og oversikt over hva som betales i skatt etc, men problemet med listene som legges ut er at de viser netto lønn, og netto lønn påvirkes av mange faktorer hos mange, med det resultat at det ikke hver gang er sammenlignbare tall.

Beste er at man legger dem ut 3 uker på høsten på ligningskontoret og så får dem som er interessert ta seg en tur der og ikke legge det opp som underholdning.

16.05.2007 @ 09:58
Postet av: Kris

Jakten på millionærer utløste heiarop og kommentarer som «jøss, tjener faren din så mye penger!»

- De som har rike foreldre blir ikke akkurat mobbet, men noen av dem som sto der, ble stille og likte seg dårlig.

Mange med rike foreldre har ikke lyst til at det skal bli noe tema, forteller Ada.

For dem med foreldre som tjente lite, var kommentarene:

«200 000, sååå dårlig!»

- En svarte, «jeg tror kanskje han tjener litt mer enn det...» Den eleven syntes det var flaut å bli hengt ut på den måten, forteller Martine.

(Aftenposten for noen år siden)

16.05.2007 @ 10:59
Postet av: Ståle

Patetisk...........åpenhet er ikke akkurat hva Staten er kjent for. Dette er ikke annet et gufs fra tilhengere av Janteloven!

Hvis dette virkelig var en viktig sak, åpenhet og skatt, så kunne Staten KUN publisere hva vedkommende betalte i skatt.

16.05.2007 @ 11:05
Postet av: Olav Nord i Norge

Media signaliserer med å legge ut skattelistene at de mener det er penger som er viktigst. Dess mer man har dess mer vellykket er man. På denne måten skaper media et klasseskille. Et A og B lag over hvem som er vellykket og hvem som er tapere. Hva med dem som ufrivillig har blitt syke og lider økonomisk for dette? Er det ikke nok påkjenning å slite med sykdommen om man ikke skal få en ekstra belastning med å få brettet ut hvor dårlig økonomien også har blitt?

16.05.2007 @ 11:09
Postet av: Patrick

Stavrum skal selvsagt få mene at offentliggjøring av skattelister er helt ok. Men det som blir for dumt er at han ikke er villig til å innrømme det egentlige motivet for å mene det. For man trenger ikke være passe oppegående for å skjønne at pressen elsker skattelistene fordi det gir lesere og inntekter. Hvorfor hjemme seg bak et slags åpenhetsprinsipp?

Stavrum avslører seg totalt ved å hoppe fullstendig bukk over det faktum at skatteopplysningene gir et lite dekkende bilde. Det hadde derfor vært mye mer troverdig om Stavrum hadde gått i bresjen for å kreve fullstendig rapportering av bruttolønn til alle ledende ansatte. Inklusiv frynser. Jeg regner med at Stavrum, Nettavisen og TV går foran med et godt eksempel og gjør dette med sine egne snart. På denne måten kan man videreføre dette viktige demokratiske prinsippet Stavrum snakker så varmt om.

16.05.2007 @ 11:34
Postet av: Medelsvensson

Hva er bra med å legge skattelistene ut på nettet?

Jeg ser bare ulemper med det og det er jo blitt en slags folkesport å sjekke hva alle venner, famile og naboer tjener. Det er motbydelig.

De kan ligge tilgjengelig på likningskontoret i 3 uker slik som før. Det er greit.

Det eneste Stavrum tenker på her er masse ekstra klikk og visninger på annonser på Nettavisen som selvsagt kommer til å ha link til skattelistene. Det er derfor du synes denne åpenheten er så bra. Argumentene dine om at adressen ikke ligger ute holder jo ikke. Tror du innerst inne at folk er så dumme at de ikke klarer å slå opp personen på gulesider.no?

Siden du er en slik tilhenger av åpenhet forventer jeg i det minste å se deg i bresjen for fortsatt gratis TV kanaler (bla. TV2) i det digitale bakkenettet.

16.05.2007 @ 12:29
Postet av: Nys-gjerrig Per

I EU er det ikke lov å oppgi slik informasjon fordi det krenker privatlivets fred. Norge har også ratifisert personvern direktivet men likevel velger Norge å publisere listene. Skal Norge liksom bare shoppe de direktivene som passer oss best? Og ikke være medlem, men kvasi medlem?

Fødselsdatoen skal ikke oppgis, men bare fødselsåret.. da er man jo like langt.

Mht sikkerhet for dem som betaler skatt. Skatteytere i Norge er også underholdere..

16.05.2007 @ 12:45
Postet av: PerO

Selvfølgelig har en redaktør det som innstilling. Det sikrer jo lesergruppen opptil flere uke hvert år. Samtidig vet vi at tallene blir brukt av politikerne til å fremstille de rikes skatt som alt for lav, slik at de kan øke satsene. Noe som stort sett bare gir mer skatt til arbeiderne, fordi reglene fortsatt vil være slik at de rike har sin beskatning stort sett i selskaper, og denne beskatningen synes jo ikke...

Skattelistene er dyneløfting uten grenser.... og avsporer skattedebatten fullstendig....

16.05.2007 @ 14:12
Postet av: Bjarne Bernesen

Dette slenger du jo ut hvert år Stavrum. Og jeg svarer deg hver gang at hva jeg tjener har du ingenting med. Hva du eier har jeg ingenting med. Dette er ikke almennyttig informasjon. Ikke forteller tallene så veldig mye om hva folk reelt sett tjener eller eier heller.

Men jeg skjønner at det er fint for pressen, som på denne måten kan legge ut masse unyttig kjendisstoff til landet kikkere. For dere legger jo ikke akkurat skjul på at tallene er offentlige. Tvert i mot.

Jeg syntes at hvis det skal være slik at hvem som helst kan gå inn i skattelistene og se hva jeg eier og tjener, så må de også identifisere seg slik at jeg kan se hvem som har kikket. For DET har interesse.

16.05.2007 @ 14:29
Postet av: Trond

Dette er krenking av privatlivets fred. Hvorfor ikke like gjerne også legge ut sykefraværslister og medisinsk historie for alle. Uten dette er det jo vanskelig å vite hvem som arbeider for pengene, og hvem som er unnasluntrere. Ikke sant? Åpenhet er jo så greitt, i følge Stavrum...

16.05.2007 @ 15:52
Postet av: Politikermotstander

Det er opplagt at en skal ha full åpenhet om skattesystemet, - men det betyr ikke at det offentlige skal legge ut konfidensielle data om den enkelte på nettet. Hadde noen tatt en rettsak på dette hadde det offentlige tapt så det sang. Men den stakkaren som gjør det kommer til å bli utsatt for så mye mobbing og hetsing fra politikere og medier siden de ønsker å kunne røre i denne saken mest mulig.

Synes det er helt forkastelig at en skal ha slike personer inne i politikken som har slike syn. Tenk deg hvor borti staur og vegg hennes meninger er i andre saker som ikke når media.

16.05.2007 @ 15:58
Postet av: #15

Det er bra Stavrum kjemper de viktige slagene for åpenhet og ytringsfrihet ! Egeninteressen fra mediene finnes selvsagt ikke, de driver jo ikke kommersiell butikk, bare ideell veldedighet med folkeopplysning.

Jeg synes det er kvalmt at tall som er tvunget ut av meg under trussel om straff skal offentliggjøres. Hva jeg tjener eller ikke er en sak mellom meg og (dessverre) skattemyndighetene - ingen andre.

Og nei, jeg har ikke noe å skjule. Det har jeg ikke når jeg er på toalettet heller, men jeg lukker døren likevel.

16.05.2007 @ 17:53
Postet av: "skattefientlig"

Hva om man mottok et åttesifret beløp i premie fra Norsk Tipping og var således desperat keen på fullstendig anonymitet.Og så "avsløres" den kjempeformuen på Skattelistene. Vet sannelig ikke om det hadde vært nettopp MEG.

En idee å emmigrere og således "gjemme seg vekk". Og så kommer det gjerne dette fra en nær venn: "Ohlala!!! - du er jo styrtrik for det viser Skattelisten. Og du vet min gode venn at JEG har knapt har nåla i veggen. Vær så snill hjelp meg!!"

Konklusjon - denne "utbrettingen" med Skatteliste høyst betenkelig!!

16.05.2007 @ 18:43
Postet av: Skuggeredd

Finnes det noe dokumentert eksempel på at innbruddstyver har valgt sine mål ut ifra skattelistene?

17.05.2007 @ 00:46
Postet av: Jon

Hvorfor i all verden skal skattelistene være offentlige i utganspuntet???? Kun for vi nordmenn skal kunne snoke på våre naboer, venner eller alle andre vi måtte finne det for godt til å være misunnelige på !! For det er nemlig "noe" vi nordmenn er "verdensmestere" på, å være misunnelige!! La oss heller bruke tiden på å konsentrere oss om det vi selv tjener og betaler i skatt.. Og hvem i all verden kontrollerer sin egen skatt opp mot en annen som som skulle tjene tilsvarende likt, mange faktorer som spiller inn der...Typisk Norsk.

17.05.2007 @ 07:53
Postet av: Ole

Det blir enklere å avsløre skattesnytere/trygdesnytere/kriminelle med offentlige skattelister. Det blir lettere for publikum å skjønne at noe er galt og kan tipse de statlige etatene. Ellers kan man få et innblikk fra skattelistene om hvor rettferdig skattesystemet egentlig er. Om noen eier mange butikker, er mangemillionær men alikevel klarer komme med null i inntekt og skatt er det jo noe galt når en med inntekt på langt under normalen må betale f.eks. 100 000 i skatt.

17.05.2007 @ 09:30
Postet av: Jon erik

Hei Ole, rike folk bestemmer idag 100% selv hvor mye de vil betale i skatt, offentlige skattelister endrer ikke på dette. inkompente rød/grønne politikere klarer ikke å uttenke en rettferdig skattepolitik men tenker så istedet at rikingene skal straffes litt ved at folk kan se hvor mye penge de har. problemet er at rike folk kan få det til å stå presis hva de vil på ligningstallene. folks inntekt er en privatsak, naboen eller kollegaen min har intet med hva jeg tjener, jeg vil ikke bedømmes/vurderes etter det men helt andre ting. Dere nordmenn må komme dere bort fra denne tåbelige kikkermentalitet og likhetstankegang.. der skal ikke være lik lønn for likt arbeid, men lik lønn for like resultater!!

17.05.2007 @ 19:44
Postet av: teg

Privatlivets fred burde gjelde - at nettavisen og papiraviser får mange interesserte kikkere innom er ikke grunn nok til at privatlivet skal blottlegges.

17.05.2007 @ 21:59
Postet av: Rune Henning Johansen

Finnes det noe dokumentert eksempel på at myndighetene har fått inn en eneste ekstrakrone ut i fra skattelistene?

18.05.2007 @ 06:14
URL: http://rhj.info/
Postet av: meg

Jeg er i mot at man offentliggjør skatteister. ? Men hva kan man forvente av regjeringen som er den største krenker av personvern, individets rettigheter og fremmer av janteloven.

18.05.2007 @ 08:30
URL: http://of-importance.com
Postet av: Jan

Stavrum prøver bare å forsvare de lovbrudd han selv står bak i løpet av de senere årene. Nettavisen har jo hatt tradisjon for å punche skattelistene selv. Dette har de jo gjort de seneste årene i ett av de baltiske landene. Dette er i å for seg ikke ulovlig, problemet er bare at Stavrum på ett eller annet tidspunkt, må ha ulovlig kopiert skattelistene for å få tilgang til grunndata, altså navn, adr og fødselsdato for samtlige skattebetalere. Det hadde vært intressant å få høre hvordan Stavrum forklarer at de faktisk har tilgang til disse listene og gjerne litt detaljert om hvordan de har fått tilgang til disse

18.05.2007 @ 09:52
Postet av: Egil

Jeg er virkelig glad for å lese postene som har kommet hit så langt og som påpeker Stavrums dobbeltmoral.Går en til Danmark som er et åpent demokrati er offentliggjørelse av slike opplysninger fullstendig tabu. Det norske prinsippet er rett og slett et uttrykk for Olas husmannsånd og grafsebehov. Jeg ser ingen fordeler med offentliggjøring, og jeg har god tiltro til at skatteetaten gjør en god og ryddig jobb i forhold til gjeldende regler.

Til nød er det OK at skattelistene ligger 3 uker på ligningskontoret. Så må man virkelig gjøre seg litt umake og ikke minst vise seg offentlig for å grave. Alternativt en online funksjon som viste for meg hvem som har kikket i mine skattedata. Så var det kanskje ikke så morro å glo lenger.

23.05.2007 @ 23:48
Postet av:

Jeg mener at offentliggjøring av skattelister burde unngås. Og grunnen til det: misunnelse(som nevnt i en tidligere kommentar). Jeg vokste opp i en liten bygd det alle vet hvem alle er. Vi var innflyttere, og faren min var en av de som tjente mest i kommunen. Han har aldri lidd av stormannsgalskap og liker ikke å vise at han er bemidlet, så både huset og bilen vår var det ikke noe spesielt med. Jeg og søskenene mine har heller ikke fått mer eller hatt finere ting enn de andre barna på skolen. Fra utsiden så det ut som inntekten i min familie var helt gjennomsnittlig. Men en gang i året kom jo selvfølgelig lokalavisen med skattelistene som viste både inntekt, formue og skatt. Dette blir det selvfølgelig problemer av. Både jeg og broren min opplevde å bli mobbet av både lærere og medelever pga dette. Vennene våre la også merke til behandlingen vi fikk av en del lærere, for den var helt urettmessig. Det gikk til og med så langt at familien min ble mobbet av noen lokalpolitikere i avisen. Skattelistene er jo lagd for først og fremst vise hva folk betaler i skatt. Men ikke tro at det var det disse menneskene la merke til. At pappa betalte en god slump med skatt til kommunekassen brydde de seg ikke om, men det var jo det faktum at de var så sinnsykt misunnelig på inntekten hans som var problemet. Så dette med misunnelse har jeg virkelig fått kjenne på kroppen. Dette er ikke ment som et syteinnlegg der jeg synes synd på meg selv, men jeg viser bare litt av konsekvensene ved offentliggjøring av skattelister. Det rammer også små barn. Da jeg var 9 år gammel var det jo ikke så lett for meg å skjønne hvorfor noen av lærerne behandlet meg anderledes enn de andre....

24.05.2007 @ 13:52
Postet av:

Personen M Agdestein, som gliser et lite sympatisk glis, som mener det er bra at skattelistene offentliggjøres. Hun har sikkert ingenting å skjemmes for når det gjelder hennes inntekt, det er vel derfor dette usympatiske gliset. Har barn selv som synes dette er underholdene, sammenligner inntektene til foreldrene. Opplevde noe som ikke var så bra, som en av ungene kommenterte angående en venns foreldres inntekt. Hvorfor skal jeg vite hva naboen, venner tjener, kan spørre de, vil de svare så gjør de det. Dette er en form for mobbing både av voksne og barn.

05.11.2007 @ 20:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5440492
hits