TV2Nettavisen

En fantastisk bragd

11.05.2007 @ 12:45
En gang i neste uke kan Cato Zahl Pedersen stå på toppen av Mount Everest. Det vil i så fall være en utrolig bragd!

image279

Det kan være et handikapp å mangle hender når du skal klatre til 8.850 meter....Foto: Odd Harald Hauge

Mount Everest er kanskje ikke fjellklatring i klassisk forstand, selv om det er enkelte svært bratte partier. Faren ligger i at alt er vanskelig og farlig 8.000 meter over havet, og rekken av dødsfall og mislykkede ekspedisjoner er lang.

image280

Fjellklatreren Jon Gangdal har vært der, og han tror Cato Zahl Pedersen kommer opp:

- Min erfaring om det å komme seg opp på høye fjell, er at nitti prosent sitter mellom øra, og ti prosent på resten av kroppen. Vel og merke hvis man er noenlunde godt trent, sier Gangdal.

(Du finner ekspedisjonens hjemmesider her).

I skrivende stund er Catos ekspedisjon, Unarmed Everest 2007, trolig i området mellom Advanced Base Camp og Nordskaret. Det er nå det gjelder. Planen er å stå på toppen om morgenen 16. mai.

image281

Organisatoren i Cato Zahl Pedersens ekspedisjon er Nettavisen-gründer Odd Harald Hauge. Morsomt er at også en annen nordmann med relasjon til huset - NA24-blogger Simen Mørdre - er på vei opp.

I følge bloggen hans venter Mørdre nå på været i Base Camp, etter å ha vært oppe på 7.500 meter.

Og det var ingen søndagstur:

- Etter å ha overnattet på 7500 meter er det lett å være her nede på Base Camp. Nå kan vi jogge rundt uten problemer. Min gruppe er spredd utover fjellet. De som ble høydesyke i begynnelsen av turen prøver nå å gå opp til Advanced Base Camp - og lenger opp - for å venne seg til høyden, slik vi har gjort, skriver Mørdre i bloggen sin.

Mens Cato Zahl Pedersens ekspedisjon går fra nordsiden, velger ekspedisjonen til de erfarne klatrerne Eirik Tryti og Bjørn Arne Evensen den klassiske ruten sørfra.

De rapportere om tøffe forhold på 7.100 meter på sin nettside:

Det er så bratt at vi installerte tau til å binde oss i når vi skulle noen meter nedover for å gå på do! Mister en fotfestet her, er neste stopp bunnen av Lhotseveggen omlag 600 meter lavere...Vi hadde en dårlig natt. Livet er hardt på 7200m!

Det at så erfarne klatrere sliter, viser hvilken fantastisk prestasjon det vil være om Cato Zahl Pedersen kommer opp.

image282

Unarmed Everest 2007.

Fortsatt gjenstår de verste prøvelsene, og været er en tilfeldig faktor som kan ødelegget toppforsøket i siste øyeblikk. Det skal ikke bare vilje, fysikk og mot til - en god porsjon flaks må man også ha.

Cato Zahl Pedersen vil sikkert hate å høre det, men mange vil nok være enig i at han har gjort en fabelaktig innsats uansett om han kommer helt opp eller ikke!

Kommentarer:
Postet av: Gal Krokfot

Ifølge dei seinaste målinger er Mount Everest kun 8844,43 meter høg.

16.05.2007 @ 22:26

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5436418
hits