TV2Nettavisen

Razzia som svir

10.05.2007 @ 09:09

Politiets razzia mot kriminelle gjenger og deres forretningspartnere er viktig. Når folk kjører rundt i dyre Porscher og har millioner i Brasil uten å kunne forklare opprinnelsen til pengene, kan ikke myndighetene lukke øynene.

image277

Verdier for nærmere 400 millioner kroner er beslaglagt av politiet.

Aksjonen kommer ikke en dag for tidlig, men det er grunn til å rose det norske og brasilianske politiet for å ha gjennomført en samordnet aksjon med over 300 politifolk i sving.

Hvitvaskingsmetodene som nå mistenkes er klassiske: Svarte penger lånes inn i eiendomsprosjekter, og de ferdige leilighetene kjøpes og selges i en serie transaksjoner  hvor det oppstår "hvite" gevinster.

Metoden egner seg spesielt godt i markeder hvor offentlige eiendomsregistre er dårlige, og ble for eksempel i en årrekke brukt på den spanske Solkysten.

Problemet for de involverte er at de ikke kan forklare opprinnelsen til pengene når politi og skattemyndigheter i flere land samordnet tråkler seg tilbake. Det spekuleres i ranspenger og narkotikapenger.

Når politiet ikke lykkes i å oppklare ran eller narkohandler, kan det være en vellykket strategi å gå etter pengene: Problemet for de kriminelle er at millionene før eller siden må frem i lyset hvis de skal ha glede av sin virksomhet.

- Aksjonen er ledd i et strategivalg hvor vi har satset på økonomisk etterforskning. Formålet er hovedsakelig å sikre og inndra verdier som antas å være utbytte fra kriminell virksomhet, sier politiinspektør Iver Stensrud, som leder Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Les mer om gjengprosjektet her

Folk flest reagerer på at kjente kriminelle kjører rundt i kostbare biler, tjukke gullenker og har et pengeforbruk som ikke står i stil med 0 i inntekt i de offisielle ligningene.

Slikt blir mindre synlig i utlandet, og mange av dem valgte å emigrere til Natal i Brasil da søkelyset ble for sterkt i Norge. Nå har norsk og brasiliansk politi beslagt verdier for 400 millioner kroner i 15 eiendomsprosjekter, og 11 personer i den samme familien er pågrepet.

Det skal bli spennende å få høre hvor pengene kommer fra.


Kommentarer:
Postet av: Ola dunk

i og med at norge ikke har utleveringsavtale med Brasil så tar jeg det for gitt at svina må sone der nede. Passende straff det.

10.05.2007 @ 09:55
Postet av: Vegard Olsen

Enda en elendig blogg av denne Stavrum fyren. Stavrum burde sette seg inn hvordan straffeprosess fungerer. Påtalemyndigheten har hele bevisbyrden i straffesaker, og de mistenkte skal ikke og burde ikke være nødt til å bevise sin uskyld ved å forklare hvor ditt og datt kommer fra. Vi har ikke en slik omvendt bevisbyrde her til lands heldigvis. Politiet har her gått drastisk til verks som vanlig, og det ville ikke forundre meg om også hele denne saken koker bort i kål. Da sitter vi igjen med flere personer som har erstatningskrav mot norsk politi som selvsagt vi skattebetalere må være med å betale for. Stavrum må være Norges minst reflekterte person med redaktøransvar!

10.05.2007 @ 22:46
Postet av: Ligningsfunksjonæren

Der tar du rett og slett feil Vegard Olsen.

Hvert år skal selvangivelsen leveres. Der skal inntekt og formue oppgis, også det som eies eller opptjenes i utlandet. Penger og eiendeler som ikke kan spores tilbake til lovlig ervervelse, er å anse som ulovlig ervervet. Så det er derfor den enkelte skatteyter som har bevisbyrden i slike saker.

Politiet og påtalemyndigheten har kun plikt til å bevise at pengene eller eiendelene tilhører de involverte - så står den som eventuelt blir tiltalt ansvarlig for å dokumentere at det er lovlig opptjent.

11.05.2007 @ 03:43
Postet av: Mamma Mia

Vegard Olsen: Du har tydeligvis ikke fulgt med i timen: Loven har blitt endret på dette punktet, slik (som likningsfunksjonæren sier) at man selv har bevisbyrden. Det er nettopp på denne bakgrunn at politiet går til aksjon. Kanskje en ide å tenke litt før du rakker ned på Stavrum.

11.05.2007 @ 08:31
Postet av: Olaf Holm

Hvis loven er endret slik, så er det en strafferettslig falitterklæring. Etter å ha sett Orderudsaken, forundrer ingenting meg mer.

11.05.2007 @ 09:34
Postet av: Bjarne

Loven er endret, men det gjelder kun økonomisk kriminalitet. Det er du selv som må sannsynligjøre at verdier du sitter på er ervervet på lovlig vis. Vanligvis er ikke det noe problem for de som har ervervet noe på den riktig måten.

Det er altså kun når det gjelder innehav av store verdier at bevisbyrden ligger på den tiltalte/mistenkte. Lignende prinsipper er innført i de fleste vestlige land, så vidt jeg vet.

12.05.2007 @ 09:21
Postet av: Trond Volden

Politiet tok klærne fra en mistenkt! Kan det karkteriseres som store verdier? Neppe!

12.05.2007 @ 15:45
Postet av: Truls Mørk

Maken til forhåndsdømming og prosedering som gjøres i denne saken har man sjelden eller aldri vært vitne til i Norge før.

Har noen vurdert å sjekke om alle de fengslede, ettersøkte og øvrige involverte kanskje faktisk KAN svare på hvordan dette henger sammen?

Er det nødvendigvis noen sammenheng mellom det at noen i den så kalte B-gjengen har leilghter i Natal og norske borgere- kanskje til og med TIDLIGERE straffedømte, holder til i Natal?

For meg virker hele saken totalt overdimensjonert og er i ferd med å gå langt utover alle proposjoner.

Er alle håndverkere, bilmekanikere og andre yrker som av og til tjener noen svarte penger like ille? Da har nemlig politet nok jobb i mange år fremover....

12.05.2007 @ 20:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5435562
hits