TV2Nettavisen

Åpent sinn eller hull i hodet

26.04.2007 @ 08:48
Mens norsk næringsliv skriker etter arbeidskraft, fortsetter fornyingsminister Heide Grande Røys jobben for å innføre 6 timers-dag i Norge.

image269

Fornyingsminister Heid Grande Røys vil se på sekstimers-dagen med et åpent sinn.

- Sekstimersdagen har møtt mye motstand, på samme måten som åttetimersdagen gjorde det på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Det er viktig at alle forsøker å møte denne tanken med et åpent sinn, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Grande Røys skal få rett i en ting: De fleste reformer i arbeidslivet er møtt med motstand og bedriftsøkonomiske argumenter. Etterhvert er rettigheter som er kjempet igjen - som åtte timers arbeidsdag og folketrygd - helt naturlige deler av arbeidslivet.

Men det handler også om timing. Og med dagens pressede arbeidsmarked, med utsikt til en eldrebølge, er det vanskelig å se at seks timers normalarbeidsdag er det vi trenger akkurat nå.

I hvertfall skal vi være ærlige nok til å innrømme at noen må ta den materielle regningen for kortere arbeidstid - enten i form av lavere lønn, svakere lønnsomhet i bedriften, eller høyere offentlige inntekter.

image270

Overlege Ebba Wergeland mener vi bør ta oss råd til mer fritid.


Overlege Ebba Wergeland er klar på at kortere arbeidstid vil koste, men hun mener vi bør ta oss råd til det: - Produktiviteten i arbeidslivet har økt 10 eller 15 ganger siden vi innførte åtttetimersdagen, og det er nå på tide at vi henter ut noe av denne gevinsten i form av fritid ? noe de aller fleste mennesker ønsker seg mer av, sier hun.

(Les artikkelen om seks timers dagen på Pressenytt her).

En interessant parallell til forsøkene med 6 timers-dag er kravene om at Telenor må beholde Opplysningen 1881. I den ene saken er arbeid et onde man må slippe unna - i den andre er det livsviktig å beholde statlig eierskap over 600 arbeidsplasser i distriktene.

Begge deler er litt underlig i en situasjon hvor nettopp skrikende mangel på arbeidskraft er i ferd med å hete opp økonomien så den sprekker.

Kanskje vi rett og slett skulle se på arbeidskraft som en ressurs?

Kommentarer:
Postet av: Nadreas

6-timers dagen er DØD som 16 sure sild. De firmaene som har prøvd det har sluttet med det. Det er bare det offentlige som offisielt har "positive" erfaringer med dette. Og ønsker Grande Røys å øke nordmenns forakt for det offentlige så må hun endelig innføre 6-timers dag i det offentlige. I industrien går det ikke. 6 t dag = ett ekstra skift per døgn = 33% økte kostnader = konkurs (evt 33% høyere priser for de som har muligheten til det)!

26.04.2007 @ 09:48
Postet av: Lazysod

Ikke bare at timingen er dårlig, men i det hele tatt, kunne sosialistene og fagforeningfolket med hånd på hjerte si at det stopper her med dette kravet?! Eller kommer de senere skrikende med krav 5-timers dagen?

Det er nettopp det som er problemet med dette sosialistiske pisset, at det å jobbe ikke er noe å streve etter. Så sluttmålet blir vel 0 timer på jobb.

26.04.2007 @ 13:35
Postet av: Børge Svanstrøm Amundsen

Sekstimersdagen - en utopi:

http://www.dnof.no/index.php?option=com_content&task=view&id=107

26.04.2007 @ 14:27
URL: http://www.dnof.no/
Postet av: Halvor

Ja for all del, enda lavere produksjon er tingen. Livsforløpet for brorparten av befolkningen for 40-50 år siden var en yrkesaktiv karrier av ca 50 års varighet. Man levde litt over 70 år og arbeidet i 50 av dem.

I dag er det mer vanlig å studere til du er nærmere 30, jobbe til du er 60, og så bli fødd på i 20 år til. Altså jobbe 30-35 av 80 år.

Og i disse 30 årene skal man altså arbeide knapt 30 timer i uka!? Trodde denne tanken var lagt død, men der tok jeg visst feil.

26.04.2007 @ 21:15
Postet av: Surfant

Ser av kommentarene at ingen så langt støtter denne "reformen".

Vil "arrestere" Gunnar Stavrum i en upresishet- sitat:" hvertfall skal vi være ærlige nok til å innrømme at noen må ta den materielle regningen for kortere arbeidstid - enten i form av lavere lønn, svakere lønnsomhet i bedriften, eller høyere offentlige inntekter." Sitat slutt. Vi må vel heller akseptere høyere offentlige UTGIFTER- og de hentes fra - bedriftene og lønnstakerne i form av økte skatter og avgifter, om vi skulle være idioter nok som samfunn til å gjennomføre dette.

Jeg er ikke for å jobbe meg i hjel jeg heller, men ett sted går grensen for kollektiv latskap og virkelighetsfjerne kommunist- fantasier! Fy f...! Pakk Sv, Senterpartiet og Venstre og mesteparten av AP ned og opprett egen koloni for disse dåsemiklene på Dronning Mauds Land

26.04.2007 @ 21:54
Postet av: Halfdan

De samme argumentene som man når bruker mot 6-timers dag ble brukt mot 8-timers dag i sin tid. Også den gangen var det vel så mye arbeiderne selv som bedriftene som var i mot reformen.

Det er heller ikke riktig at alle som har prøvd ut 6-timers dag har gitt opp. Det er mange vellykkede eksempler i Sverige på nettopp dette. Argumentet om industrien er snevert, siden det er relativt få nordmenn som fortsatt jobber i en bedrift hvor det jobbes 24 timer i døgnet.

Selvfølgelig vil dette gi oss dårligere råd, både for bedriftene og enkeltpersoner, men hadde vi ikke vært så opptatt av å kjøpe oss statussymboler og i stedet satt pris på venner og fritid ville vi vært lykkeligere.

27.04.2007 @ 10:02
Postet av: Økonom

Problemet er forsåvidt ikke 6-timersdagen i seg selv, men det at man krever full lønnskompensasjon. Man vil ha mer betalt for å gjøre mindre. En umiddelbar lønnsøkning på 25% som blir påtvunget alle norske bedrifter kan umulig være kjempesmart. Det er dessuten ingen ting som forhindrer bedrifter å ha 6-timersdag i dag. Hvis det er så lønnsomt som folk vil ha det til, hvorfor er det ikke innført allerede?

27.04.2007 @ 14:36

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5422805
hits